Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Tegoroczni maturzyści!!! (2009) i nie tylko :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
shambler

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:14 am   Odpowiedz z cytatem
Kasia wyobraź sobie, że rozmawiasz z botem.... no dobra prawie =)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Imperfspirit

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:19 am   Odpowiedz z cytatem
Właśnie znalazłam tegoroczne statystyki rekrutacyjne z UJ - japonistyka przebiła wszystko - 18,7 osoby na miejsce (to daje 374 osób, które się zarejestrowały). To więcej niż w zeszłym roku - wtedy liczba osób na jedno miejsce wynosiła 18,25, a wszystkich zarejestrowanych było ok. 365.
Powrót do góry
L-Voss

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 11:32 am   Odpowiedz z cytatem
Imperfspirit napisał:
Właśnie znalazłam tegoroczne statystyki rekrutacyjne z UJ - japonistyka przebiła wszystko - 18,7 osoby na miejsce (to daje 374 osób, które się zarejestrowały). To więcej niż w zeszłym roku - wtedy liczba osób na jedno miejsce wynosiła 18,25, a wszystkich zarejestrowanych było ok. 365.

... mogę powiedzieć tylko jedno: łał.

W Poznaniu też wcale nie tak mało: 208 (z przypisaną opłatą), czyli 10.4 kandydata na miejsce. '
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Imperfspirit

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 1:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Jednym słowem - pojechaliśmy po bandzie
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:21 pm   Odpowiedz z cytatem
W tv mówili, że na UMK w Toruniu na japonistykę jest 12 osób na 1 miejsce. O ile było to dla mnie w miarę zrozumiałe przy wyżu demograficznym o tyle zadziwia mnie, że teraz tyle osób chce iść studiować japonistykę.
W każdym razie życzę powodzenia wszystkim kandydatom, a ci którym się nie powiedzie tym razem niech się nie załamują bo niedostanie się na studia to jeszcze nie koniec świata.

L-Voss

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
W tv mówili, że na UMK w Toruniu na japonistykę jest 12 osób na 1 miejsce. O ile było to dla mnie w miarę zrozumiałe przy wyżu demograficznym o tyle zadziwia mnie, że teraz tyle osób chce iść studiować japonistykę.

Duży w tym wpływ rosnącej popularności M&A i jej rosnącej akceptacji wśród społeczeństwa, jak sądzę. Nie twierdzę, że większość kandydatów uważa, że na studiach japonistycznych rozmawia się o pokemonach, ale w wielu wypadkach była to pierwsza związana z Japonią rzecz, z jaką się zetknęli. Są też osoby, którym np. manga się już znudziła, ale japońskiego bakcyla zdążyli w międzyczasie złapać na dobre. :-P
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:42 pm   Odpowiedz z cytatem
No niestety m&a to w wielu przypadkach główny czynnik popychający kandydata na studia o przyjęcie na japonistykę, tak jakby ludzie nie zdawali sobie sprawy, że studia to nie tylko nauka języka (tego równie dobrze można się nauczyć na dobrych kursach), ale też nauka wielu innych rzeczy, która dla mangofila będzie drogą przez mękę.
Szkoda, że już nie ma rozmów kwalifikacyjnych no ale cóż... . Niech dostanie się najlepszy ("najlepszość" pozostawiam każdemu do indywidualnego zdefiniowania).

L-Voss

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
No niestety m&a to w wielu przypadkach główny czynnik popychający kandydata na studia o przyjęcie na japonistykę, tak jakby ludzie nie zdawali sobie sprawy, że studia to nie tylko nauka języka (tego równie dobrze można się nauczyć na dobrych kursach), ale też nauka wielu innych rzeczy, która dla mangofila będzie drogą przez mękę.
Szkoda, że już nie ma rozmów kwalifikacyjnych no ale cóż... . Niech dostanie się najlepszy ("najlepszość" pozostawiam każdemu do indywidualnego zdefiniowania).

Nie należy też jednak zakładać, że m&a nie mogą być dobrym początkiem dla odpowiednio "skonfigurowanego" umysłu, tj. zdającego sobie sprawę, że są pewnym odbiciem japońskiej kultury i japońskiego sposobu myślenia, ale zdecydowanie nie wystarczą, by zrozumieć Japonię.

Dziwi mnie też trochę stwierdzenie "jeśli ktoś mało wie o Japonii, idąc na japonistykę, to nie będzie się nadawał". Dlaczego? Wydawało mi się właśnie, że studia są po to, by nabyć wiedzę szczegółową i dogłębną. A jeśli ktoś ma pojęcie podstawowe i chce dowiedzieć się więcej i zamiast czytać książki chce się wszystkiego dowiedzieć na studiach (z tym że na studiach też trzeba dużo czytać... ale czytanie w ramach studiów to jakby co innego i niektórym może sprawiać nawet większą przyjemność, gdy jest ktoś, kto może człowieka umiejętnie poprowadzić)?
Ja akurat specjalnie nie zgłębiam szczegółowych informacji, bo chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej na studiach. Więcej roboty dla mnie? Trudno, w tym wypadku mnie to nie martwi ani nie przeraża. :-P Wyjątkiem jest język, o którym chciałbym mieć pojęcie ciut większe niż podstawowe, dlatego coś więcej niż こんにちは i ありがとう umiem, aczkolwiek nadal są to zaawansowane podstawy. :-P
Są ponoć osoby, które poszły na japonistykę, nie mając o Japonii pojęcia i bardzo polubiły Japonię, a studia sprawiły im wielką przyjemność.

Dlatego nie sądzę, żeby jakikolwiek zaawansowany poziom wiedzy o Japonii był niezbędny (to trochę nieprzyjemne, gdy niektórzy patrzą z góry na takie osoby i prychają powątpiewająco '). Przyda się na pewno, ale to tak jak na tych studiach z językiem - można go znać przed studiami, ale nie trzeba.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie mówię, że każdy noob nie nauczy się na japonistyce zbyt wiele, ale z doświadczenia widzę, że wiedza o Japonii tych, którzy nie interesowali się Japonią zbytnio przed studiami po studiach jest nijaka, przeciętna lub „rewelacyjna” tylko przed egzaminem, a potem wszystko idzie w niepamięć jak to zwykle z wiedzą zdobytą „na siłę” bywa.
Jasne, że idąc na studia bez dużej wiedzy można ją nabyć w czasie studiów, ale właśnie potrzebne jest zacięcie by samemu dużo czytać, a na to nie zawsze jest czas i chęci. O wiele łatwiej jest poszerzać już wcześniej zdobyta wiedzę.
Dla mnie japonistą nie jest osoba co jedynie dobrze zna japoński, ale taka co poza tym sporo wie o samej Japonii i nie mówię, że trzeba być specjalistą z każdej dziedziny bo to praktycznie niemożliwe, ale jednak wypada czymś błysnąć.

L-Voss

Post Wysłany: Pią Lip 10, 2009 10:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Nie mówię, że każdy noob nie nauczy się na japonistyce zbyt wiele, ale z doświadczenia widzę, że wiedza o Japonii tych, którzy nie interesowali się Japonią zbytnio przed studiami po studiach jest nijaka, przeciętna lub „rewelacyjna” tylko przed egzaminem, a potem wszystko idzie w niepamięć jak to zwykle z wiedzą zdobytą „na siłę” bywa.
Jasne, że idąc na studia bez dużej wiedzy można ją nabyć w czasie studiów, ale właśnie potrzebne jest zacięcie by samemu dużo czytać, a na to nie zawsze jest czas i chęci. O wiele łatwiej jest poszerzać już wcześniej zdobyta wiedzę.
Dla mnie japonistą nie jest osoba co jedynie dobrze zna japoński, ale taka co poza tym sporo wie o samej Japonii i nie mówię, że trzeba być specjalistą z każdej dziedziny bo to praktycznie niemożliwe, ale jednak wypada czymś błysnąć.

Jeśli jednak idę na studia po to właśnie, by się czegoś dowiedzieć i wiem wystarczająco wiele, by zdawać sobie sprawę, co mi się w Japonii i w Japończykach podoba a co nie, to raczej nie martwię się o to, że większość pozapominam. '

I, owszem, znajomość samego języka nie czyni człowieka japonistą, zgadzam się. :-)
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Sob Lip 11, 2009 9:12 am   Odpowiedz z cytatem
Ja uważam, że wiedza o kulturze i historii taka ponadpodstawowa powinna być obowiązkowa.
Miałam przez jakiś czas dziewczyne na kierunku, która bardzo interesowała się mangą i anime, ale samej kultury nie lubiła i nietolerowała. Nie rozumiała. Nikt nie wiedział, co Ona w takim razie robi na tych studiach.
Przypuszczam, że na studiach dziennych też pojawiają siępodobne przypadki. Zafascynowane mangą, słuchające muzyki japońskiej ale nie mające bladego pojęcia o mentalności japończyków.

Ostatnio zmieniony przez kajtek88r dnia Sob Lip 11, 2009 6:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
L-Voss

Post Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:10 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:
Ja uważam, że wiedza o kulturze i historii taka ponad podstawowa powinna być obowiązkowa.
Miałam przez jakiś czas dziewczyne na kierunku, która bardzo interesowała się mangą i anime, ale samej kultury nie lubiła i nietolerowała. Nie rozumiała. Nikt nie wiedział, co Ona w takim razie robi na tych studiach.
Przypuszczam, że na studiach dziennych też pojawiają siępodobne przypadki. Zafascynowane mangą, słuchające muzyki japońskiej ale nie mające bladego pojęcia o mentalności japończyków.

Zależy właśnie od tego, co kto uważa za "ponadpodstawową".
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Sob Lip 11, 2009 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Wniosek z tego.. ?

Nie japka dla pasjonaty? :<

Jeśli o mnie chodzi to jakoś się nie martwię o to, że dostaną się takie osoby, które tylko dla M&A chciały iść.
Prędzej czy później odkryją w trakcie studiów to co ważniejsze i, że M&A to jest obecnie ważny ale jednak mały pierwiastek samej Japonii (na wykładach miałem w sumie wspomniane o tym raz, że istnieje książka o historii Mangi, dokładnie 1 zdanie i na tym koniec).
Ja osobiście wybierając tą drogę, starałem się nie kierować tym, że wcześniej wiedziałem co to M&A, bo z czasem te rzeczy stają się już banalne i niezbyt atrakcyjne, a za to zaciekawić potrafią inne aspekty Kraju Z Którego Wyłania Się Słońce (a ten jest naprawdę CHOLERNIE ciekawy i pewnie dlatego zbiera z każdym rokiem tylu zwolenników) i właśnie tutaj nie każdego to chwyta - wtedy zazwyczaj kończy się na tym, że tacy studenci sami rezygnują z japonistyki.
"Bo komu chce się studiować o Ainach czy sztuce kabuki itp... kiedy M&A TO PRAWDZIWE ŻYCIE ;d;d;d;d"

tyle ode mnie.

PS>Bardzo lubię słuchać co mają do powiedzenia moi wykładowcy... którzy co jak co, są doświadczeni i podważać ich słowa nie mam prawa, dopóki sam takie doświadczenia nie osiągnę i raz mi powiedziała pewna mądra Pani Dr, że z tym jest się już do końca życia - brzmi to romantycznie

ale właśnie to może okazać się w pewnym momencie przerażające... więc zastanówcie się bardzo dobrze.

Ale mimo wszystko polecam :)))
Powrót do góry
Imperfspirit

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 5:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Muahahahaha dostałam się na UJ :)))
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 5:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Gratuluję . Szkoda, że wyniki rekrutacji na studia 2 stopnia będą znane dopiero w połowie września ;P.

michal9o90

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 5:43 pm   Odpowiedz z cytatem
kasia03_91 napisał:
Tylko, że ja stawiam na uczelnie państwową, bo nie zarobie na prywatną...

ehh dziewczyno jeśli chce sie mozna wszystko, ja nie mam szans na państwową i idę na WSJO, 590zł na miech, plus około 500zł wyjdzie chyab pokójdo wynajęcia plus z 600zł na wydatki trzeba mieć, no i cóż jak na to popatrzeć to chyba będe musial jechać na zupkach chińskich hahahahaha, ale bez przesady, biore kredyt studencki plus zarabiam trochę na tym czym się znam (mniejsza o co chodzi) i moze wezmę jakaś pracę wieczorową w pozanniu lub na weekend, niech nawet to bezdie sprzątanie z samego rana czy wieczorami, ale kasy trochę naleci.

btw. co do M&A, wiecie co wam powiem, że ja też bardzo to lubię, ale właśnie od tego zaczeło się moje zainteresowanie japonią ich kulturą itp, nie powiem, że mi wsyztsko się potoba w nich, ale nic mnie nie odstrasza wręcz przeciwnie jestem strasznie zaciekawiony tym krajem i nie moge się doczekać tych studiów.

A jak przezcytałem o parzeniu herbaty to LOL 4 godziny WOW, spadłem z skrzesła, ale kurde ciekawa jest legenda na temat tego xD
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 6:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Gratuluję :D. Szkoda, że wyniki rekrutacji na studia 2 stopnia będą znane dopiero w połowie września ;P.

"Rekrutacji"? Decyduje kolejność zgłoszeń, a wątpię, ze chętnych będzie więcej niż 15 osób szczerze mówiąc :P

Niltinco

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
To od was nie idą wszyscy na dalsze studia? Wiesz, miałam już przeprawę z UJ więc to co piszą na stronie www i mówią to jedno, a rzeczywistość może być zupełnie inna. Póki nie będę wiedzieć na 100%, że jestem przyjęta to będę mieć jakieś (raczej malutkie, ale jednak) obawy, że ta "rekrutacja" może mi jeszcze wyciąć jakiś numer .

L-Voss

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Imperfspirit napisał:
Muahahahaha dostałam się na UJ :)))

Ja również ^_^ Gratuluję i do zobaczenia jesienią! :-P
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Wto Lip 14, 2009 7:00 pm   Odpowiedz z cytatem
A ja się dostałam, tak jak przewidywałam, na UAM
Na UJ jestem 45 na liście, więc nie mam szans, ale to było do przewidzenia patrząc na wyniki jakie ludzie mieli.
Jest tu jeszcze ktoś kto się dostał na UAM? (lub studiuje już japonistykę na UAMie, bo mam duuużo pytań )

Gratuluję dziewczyny!
Dla mnie jednak UJotowska japonistyka to forteca nie do zdobycia (szkoda tylko, że się tak łudziłam przez 3 lata...).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3