Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Bezseność w tokyo - tokyo de no fuminsho

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Co sądzisz o książce ?
Super
77%
 77%  [ 38 ]
Może być
14%
 14%  [ 7 ]
Średnia
2%
 2%  [ 1 ]
Jakiej książce?
6%
 6%  [ 3 ]
Słabiutka
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 49

Autor Wiadomość
Namikaze Minato

Post Wysłany: Wto Cze 02, 2009 8:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka niesamowita. Mimo dość przeciwstawnego do reszty książki końca, kraj "wschodzącego Gajdzina" przyciąga mnie z co raz większą siłą i (kto wie?)
może sam z chęcią i dobrowolnie Gajdzinem zostanę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
simpsonka18

Post Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Specjalnie szukałam na tym forum tematu o tej książce no i znalazłam :) dopiero zaczęłam ją czytać, ale jako jedna z niewielu książek od razu mnie wciągnęła. A i widzę że recenzje też pochlebne :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Norek

Post Wysłany: Pią Paź 22, 2010 4:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka jest fenomenalna, świetnie się ją czyta. Pozostałych książek autora nie czytałem (przeglądałem je tylko), ale spotkałem się z opiniami mniej pochlebnymi. Na pewno jednak sam sprawdzę prędzej czy później.

Pozwolę sobie jeszcze na swoiste przemyślenia, jeśli i Wy pozwolicie :)

Po pierwsze, jest to jedna z książek które przywiodły mnie na fora poświęcone Japonii.

Druga sprawa.
Ostatnio przeczytałem opinię pewnej osoby, przebywającej od kilku lat w Japonii, że "może jednak powinna wydać swoją książkę".
Niektórzy chyba liczą na łatwy zarobek, że spisanie swoich wspomnień zapewni im chwałę, sławę i kasiorę :)

Przeczytałem już sporo książek przedstawiających życie w Japonii. Życie, pobyty (dłuższe czy krótsze). W latach 60, 70, 80 czy 90. Żadna, naprawdę żadna z nich nie była tak błyskotliwie napisana jak Bezsenność w Tokio.

Chociaż obecnie jest boom (od dłuższego czasu) na Japonię, więc nawet najgorsze ochłapy mogą się sprzedać, zwłaszcza dobrze rozreklamowane.

Dziękuję za uwagę :)

kurimon

Post Wysłany: Pią Paź 22, 2010 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
To akurat byla jedyna ksiazka w tym temacie, ktora czytalem bo nigdy nie bylem specjalnie zainteresowany Japonia. Czytalo sie latwo i szybko ale raczej pobieznie.

Facet opisuje swoje przezycia sprzed 15 lat ale srednio one przystaja do dnia dzisiejszego. A czesto widze, nawet na tym forum, ze niektorzy traktuja te ksiazke jak wyrocznie:/

Norek

Post Wysłany: Sob Paź 23, 2010 3:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak wyrocznię "jak pisać dobre książki" - może :)

Książka już w czasie premiery była "nieaktualna", jeśli można tak powiedzieć (rok 2004 vs lata 85-95, jeśli mnie pamięć nie myli).
Ale to samo można powiedzieć o tych innych książkach "byłem, widziałem, opisałem".

Dla mnie czytanie takich książek to możliwość "odwiedzenia" Japonii widzianej oczami autora lata temu.

Sivert

Post Wysłany: Sob Cze 11, 2011 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka ciekawa, pełna zabawnych anegdot (np. jak znajdowali nowiutki sprzęt AGD wyrzucony na bruk ). Zdecydowanie warta przeczytania.
I cóż z tego, że dziś już nieaktualna? Dla mnie czytanie o Japonii sprzed lat było ciekawe. Gdyby autor zdecydował się wydać coś jeszcze z chęcią pobiegnę do księgarni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2