| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Co sądzisz o książce ? |
| Super |
|
77% |
[ 38 ] |
| Może być |
|
14% |
[ 7 ] |
| Średnia |
|
2% |
[ 1 ] |
| Jakiej książce? |
|
6% |
[ 3 ] |
| Słabiutka |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 49 |
|
Namikaze Minato

|
|
| Powrót do góry |
|
|
simpsonka18

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:10 pm |
|
|
|
| Specjalnie szukałam na tym forum tematu o tej książce no i znalazłam :) dopiero zaczęłam ją czytać, ale jako jedna z niewielu książek od razu mnie wciągnęła. A i widzę że recenzje też pochlebne :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 4:01 pm |
|
|
|
Książka jest fenomenalna, świetnie się ją czyta. Pozostałych książek autora nie czytałem (przeglądałem je tylko), ale spotkałem się z opiniami mniej pochlebnymi. Na pewno jednak sam sprawdzę prędzej czy później.
Pozwolę sobie jeszcze na swoiste przemyślenia, jeśli i Wy pozwolicie :)
Po pierwsze, jest to jedna z książek które przywiodły mnie na fora poświęcone Japonii.
Druga sprawa.
Ostatnio przeczytałem opinię pewnej osoby, przebywającej od kilku lat w Japonii, że "może jednak powinna wydać swoją książkę".
Niektórzy chyba liczą na łatwy zarobek, że spisanie swoich wspomnień zapewni im chwałę, sławę i kasiorę :)
Przeczytałem już sporo książek przedstawiających życie w Japonii. Życie, pobyty (dłuższe czy krótsze). W latach 60, 70, 80 czy 90. Żadna, naprawdę żadna z nich nie była tak błyskotliwie napisana jak Bezsenność w Tokio.
Chociaż obecnie jest boom (od dłuższego czasu) na Japonię, więc nawet najgorsze ochłapy mogą się sprzedać, zwłaszcza dobrze rozreklamowane.
Dziękuję za uwagę :) _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 5:09 pm |
|
|
|
To akurat byla jedyna ksiazka w tym temacie, ktora czytalem bo nigdy nie bylem specjalnie zainteresowany Japonia. Czytalo sie latwo i szybko ale raczej pobieznie.
Facet opisuje swoje przezycia sprzed 15 lat ale srednio one przystaja do dnia dzisiejszego. A czesto widze, nawet na tym forum, ze niektorzy traktuja te ksiazke jak wyrocznie:/ _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Sob Paź 23, 2010 3:11 pm |
|
|
|
Jak wyrocznię "jak pisać dobre książki" - może :)
Książka już w czasie premiery była "nieaktualna", jeśli można tak powiedzieć (rok 2004 vs lata 85-95, jeśli mnie pamięć nie myli).
Ale to samo można powiedzieć o tych innych książkach "byłem, widziałem, opisałem".
Dla mnie czytanie takich książek to możliwość "odwiedzenia" Japonii widzianej oczami autora lata temu. _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sivert

|
|
| Powrót do góry |
|
|