Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Losy starszych ludzi dawniej- motyw w książce.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deslair

Post Wysłany: Wto Cze 23, 2009 12:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Moja ciocia wspomina, że niegdyś zrobiła jedno podejście do literatury japońskiej, ale się zniechęciła w związku z prezentowanymi w książce po którą sięgnęła tak skrajnie różnymi od powszechnie u nas akceptowalnych normami zachowań. W każdym razie wspomina, że w książce tej starsi ludzie "gdy nadszedł ich czas" byli żegnani hucznie przez całą wioskę, po czym odchodzili w góry, by tam w spokoju i samotnie odejść. Czy ktoś może mógłby mi podsunąć w jakiej książce to było? Bo ciocia za nic nie może sobie przypomnieć, żeby mi powiedzieć, a wszystkie podsuwane tytuły brzmią jej prawdopodobnie.

Wiem, że moja działalność na forum jest raczej interesowna jak na razie, za co przepraszam, i z góry dziękuję za pomoc, na którą jak mam nadzieję jak zawsze mogę liczyć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Cze 23, 2009 12:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Najprawdopodobniej chodzi o "Balladę o Narayamie". Ta książka to zbiór kilku opowiadań, ale właśnie w tym tytułowym jest motyw wynoszenia starszych ludzi w góry by tam umarli (o takim porzuceniu staruszka decydował jego wiek – 70 lat lub problemy materialne w rodzinie).

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1