| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Miko-chan

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 4:38 pm |
|
|
|
Mam takie pytanka...
1. Czym różni się nan od nani?
2. Co znaczą ganbaru i yappari (yapparu?)
3. Jaka jest różnica między ganbaru a ganbare?
Proszę o odpowiedź! _________________ よろしく!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pekka (^_^)

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 6:17 pm |
|
|
|
Ad. 1)
Znaczenie jest to samo: 'co? ile?'.
Nani czasami skraca się do nan, szczególnie przed klasyfikatorami, np. nanmai 'ile (płaskich rzeczy)?', nannin 'ile (osób)?', nanko 'ile (rzeczy małych, kulistych)?', nanbiki 'ile (niedużych zwierząt)?', nankai 'ile razy?', nansai 'ile lat?' itd.
Poza tym skraca się przed niektórymi partykułami, np. nan-no, nan-ni, nan-demo, nan-to, nan-desu-ka (chodzi głównie o wyrazy zaczynające się na p, b, t, d, n).
W pozostałych przypadkach raczej pełna forma, np. nani-ga, nani-o, nani-mo.
Wyjątków tutaj co niemiara, więc trzeba być czujnym i najlepiej naśladować oryginalne przykłady.
Ad. 2)
頑張る・がんばる gambaru 'robić co w czyjejś mocy, starać się, nie poddawać się'
やっぱり yappari, albo やはり yahari 'mimo to, ciągle, wciąż, także'
Ad. 3)
Gambaru to forma czasu teraźniejszego: Watashi-wa ishhoukemmei gambaru. 'Staram się ze wszystkich sił.', Kondo-wa gambaru. 'Następnym razem zrobię, co w mojej mocy.'
Gambare to forma rozkazująca 'Trzymaj się! Powodzenia! Daj z siebie wszystko!'. To dość mocna, bezpośrednia forma - łagodniejsza jest Gambatte kudasai. albo samo Gambatte. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Deidere

|
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 12:31 am |
|
|
|
| Ja tylko dodam ze "yappari" i "yahari" dosc czesto uzywa sie gdy chcemy podkreslic w wypowiedzi, ze sadzilismy "ze tak bedzie"...troche skomplikowane, ok na przykladzie: yappari muzukashii desu ne (tak jak sadzilem/-lam jest to trudne). No i taki niuans na koniec: roznica jest taka ze "yahari" ma wydzwiek bardziej oficjalny, uprzejmy. |
|
| Powrót do góry |
|
|