| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Takana

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 9:01 pm |
|
|
|
| Czy warto sie uczyc japonskiego? mysle ze tak a wy?.... _________________ Siemka wszystkim japonski jest super i zaczynam sie go dopiero uczyc;/ to mozecie mi pomoc:*
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Atarashii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 11:18 pm |
|
|
|
| a co ma nauka japońskiego do studiów japonistycznych? _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Pią Lis 25, 2005 12:02 am |
|
|
|
| A ja myślę że nie. Niebo jest niebieskie (dzięki za uzasadnianie swoich wypowiedz...). Ja uważam że Japonia to kicha, a Wy? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Pią Lis 25, 2005 12:53 am |
|
|
|
| Pewnie masz mały niesmak po tylu latach studiów ?. Teraz bardziej opłaca się iść na Sinologie choć jak to ktoś powiedział Chińczycy juz nieźle mówią po Angielsku a kraj się rozwija w zastraszającym tempie. Japonia jest jak kobieta z czasem chcesz zmienić ją na nowszy model. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shogo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
comie_x_japan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Enki

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 9:46 pm |
|
|
|
Uwazam, ze warto chociazby dla wlasnej satysfakcji :wink: .
A jezeli chodzi o 'przydawanie sie'...
Przy szukaniu pracy dobrze jest miec w CV cos, co je wyrozni na tle dziesiątek innych :) - nawet jezeli w takiej pracy japonski wogole sie do niczego nie przyda, to moze pomoc ja uzyskac. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Mateushi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Nie Kwi 09, 2006 7:14 am |
|
|
|
| Przede wszystkim należy sobie zdać sprawę z tego, że filologia to nie tylko praktyczna nauka języka, ale również literaturoznawstwo, kultura, historia, i różne inne czasami bardzo specjalistyczne przedmioty ( etnografia, językoznawstwo, gramatyka historyczna ect. ). Jeżeli ktoś myśli tylko o nauce japońskiego / lub innego języka/ a nie interesują go specjalnie inne aspekty to lepiej zainwestować w jakieś kursy niż się męczyć. Co prawda zainteresowanie M&A nie wyklucza innych pasji, ale jeżeli czytanie komiksów w oryginale jest jedynym lub głównym motywem to raczej nie trzeba się od razu pchać na filologię. Bo do czytania komiksów wystarczy sama praktyczna znajomość języka / w sumie to samo można powiedzieć o kontaktach handlowych itp. / a nie "jakieś dywagacje" na temat rozwoju języka czy epok w literaturze ( hmm... w sumie komiks też można byłoby uznać za pewną literaturę, ale nie oszukujmy się - to coś co należy do popkultury i z wysoką kulturą japońską ma chyba mało wspólnego...). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 12:33 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| jeżeli czytanie komiksów w oryginale jest jedynym lub głównym motywem to raczej nie trzeba się od razu pchać na filologię. |
a czy ja się pcham na fillologię??? a czy ja mam w głowie tylko M&A???
języka można nauczyć się nie tylko na fillologii, a to jest tylko argument dla OTAKU( do których ja się nie zaliczam).
| no akurat ktoś pisał że takie osoby to tylko takie zapychacze |
czy wy musicie skreslać osoby które ROWNIEŻ interesują się mangą i anime???
przecież one są tylko inicjatorem!!!
mogę publicznie się przyzanć, że lubię czytać MANGĘ, bo jest to część kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jednak nie zawsze na mandze się kończy, wszystko się raczej zaczyna!!!
czy ja mówię, że oni zaraz mają się pchać na Japonistykę???
ktoś się pytał, czy warto uczyć się japońskiego, nie STUDIOWAć NA JAPONISTYCE!!!!
ale ja i tak was wszystkich kocham, bo taką mam naturę :) _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 1:06 pm |
|
|
|
i przepraszam, że stosowałam duże litery, ja naprawde nie chciałam krzyczeć...
jestem bardzo spokojna... :wink: _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 1:09 pm |
|
|
|
a czy ja się pcham na fillologię??? a czy ja mam w głowie tylko M&A???
języka można nauczyć się nie tylko na fillologii, a to jest tylko argument dla OTAKU( do których ja się nie zaliczam). |
Lina-chan spokojnie, nikt Ci nie wypomina, że masz w głowie tylko m&a i pchasz się na filologię. Chodziło o to, że argument "nauczę się japońskiego i będę czytać mangi w oryginale" jest głupi :/. Japoński jest trudnym językiem i trzeba mieć naprawdę niezłą motywację żeby się go uczyć. Myślę, że osoby które uczą się tylko żeby czytać mangi w oryginale szybko rezygnują z nauki. Japońskiego warto się uczyć tylko jeśli ma się konkretne plany (poza czytaniem mang ).
| mogę publicznie się przyzanć, że lubię czytać MANGĘ, bo jest to część kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jednak nie zawsze na mandze się kończy, wszystko się raczej zaczyna!!! |
Manga to pop kultura i być może jest częścią kultury Japońskiej ale do tej wzniosłej z pewnością nie należy . Co masz na myśli mówiąc, że na mandze wszystko się zaczyna? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 8:23 pm |
|
|
|
czytanie ze zrozumieniem się kłania :wink:
| ktoś się pytał, czy warto uczyć się japońskiego, nie STUDIOWAć NA JAPONISTYCE!!!! |
Topik zamieszczony w dziale o wdzięcznej nazwie "japonistyka" a nie stricte "język japoński"- dlatego można zakładać, że chodzi tu o studiowanie języka.
| Akira napisał: |
| zainteresowanie M&A nie wyklucza innych pasji, |
| a czy ja mam w głowie tylko M&A??? |
Czy ktoś coś takiego napisał? Wiem, że można tekst interpretować na wiele sposobów, ale przyjmijmy, że w moim nie ma żadnych niedopowiedzeń i elips :) .
| jednak nie zawsze na mandze się kończy, wszystko się raczej zaczyna!!! |
Co do pierwszej części zdania patrz wyżej . Co do drugiej- czy to aby napewno jest jakaś reguła? Co prawda oglądałem kiedyś jakieś tam mangi, ale z pewnością nie one zainteresowały mnie Japonią. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|