Czy warto?
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Czy warto?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
Akira

SkÄ…d: Gdynia

Post WysÅ‚any: Pon Kwi 10, 2006 9:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Mang to Ty chyba nie mogłeś oglądać,a raczej czytać

Tak, przyznaję się bez bicia, że się na tym nie znam :) Acha czyli te filmy czy seriale animowane to anime, a komiksy to mangi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Yuki

SkÄ…d: Ska

Post WysÅ‚any: Pon Kwi 10, 2006 9:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Niom Nie no gomen nie chciałam tak chamsko wypominać,mam nadzieję,że sie nie gniewasz ;* Oyasumi.

olusia

Post WysÅ‚any: Pon Kwi 10, 2006 10:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmmm.... ja mysle ze sie nie oplaca ale to jest osobista sprawa....ja bym nie chciala-japonistyka to nie dla mnie ja chciala bym uczyc sie prywatnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lina-chan

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 12:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
czy ktoś tak napisał że Ty?

przepraszam, trochę mnie poniosło, za 23 dni maturka i robie się staszne nerwowa...

może nie do końca mam rację, ale znam ludzi, którzy uczą się Japońskiego tylko dlatego że chcą oglądać anime bez napisów...
ja wiem, że to nie jest wystarczający powód(mnie by nie wystarczył),
ale piszę, że taki istnieje.

fakt, że motywacja kiepska więc pewnie nauka by też długo nie potrwała...

Cytat:
Poza tym nie wiem co Ty masz w głowie

ja też już sama nie wiem

Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 5:41 pm   Odpowiedz z cytatem
olusia napisał:
Hmmm.... ja mysle ze sie nie oplaca ale to jest osobista sprawa....ja bym nie chciala-japonistyka to nie dla mnie ja chciala bym uczyc sie prywatnie

A bo nie rozumiem za bardzo nie interesuje Cie w ogóle japonistyka,czy chciałabyś studiować filologię japońską na prywatnych studiach??
Myślę,że wszystko jest warto studiować-zależy od ludzi i od ich zainteresowań :wink: A,Lina-chan,powodzenia na maturce

Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Myślę,że wszystko jest warto studiować-zależy od ludzi i od ich zainteresowań

A ja myślę, że nie wszystko warto studiować np. mój kolega studiuje zaocznie filozofię i oto co powiedział im wykładowca na pierwszym wykładzie: Jesteście podwójnie popie****eni. Po pierwsze bo wybraliście ten kierunek, po drugie płacicie za niego BUAHAHAHAHA <śmiech szaleńca>. Fakt, że po filozofii jeśli nie zostanie się wykładowcą na uczelni to ciężko znaleźć dobrą pracę ale jeśli wybierając japonistykę też nie ma się konkretnych planów na przyszłość to można pracować na zmywaku w jakiejś knajpie rozprawiając nad głębią tkwiącą w haiku .
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:17 pm   Odpowiedz z cytatem
A no widzisz,czyli jednak zawsze jakieś wyjście jest A co do studiów zaocznych,to jaki by to nie był kierunek to chyba ogólnie się nie opłaca. Nie wiem jak inni,ale moim zdaniem niewiele można sie nauczyć mając zajecia tylko w weekendy,czasem co drugi tydzień. I do ludzi z takich szkół inaczej sie podchodzi,takie moje skromne zdanie. A co do tego wykładowcy,to skoro tak uważa to po co nim jest i tam uczy To dupa a nie profesor...

Niltinco

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja studiuję zaocznie (nie miałam innego wyjścia ), mam wykłady co tydzień przez 3 dni i marze o dostaniu się na dzienne (takie które mnie interesują). Zaoczne są dobre dla ludzi pracujących którzy chcą sobie zrobić 2 fakultet. Na pewno materiał nie jest aż tak obszerny jak na studiach dziennych i trzeba sporo zrobić w domu bo na zajęciach nie ma czasu :/.
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:35 pm   Odpowiedz z cytatem
A jak Ci idzie? Ja bardzo chcę na japonistykę do Krakowa (szczerze to wolałabym do Poznania,ale to bardzo daleko ode mnie) ale coś czuję,że się nie dostanę i martwi mnie to ogromnie. Co prawda rodzice mówią,że jeśli się nie dostanę to poślą mnie na prywatną japonistykę (jest w Częstochowie) albo na WSJO do Poznania,ale po 1: nie chcę prywatnie (chodziłam do prywatnego liceum i nie chcę znów prywatnej szkoły) a po 2:nie chcę obsępiać rodziców z takiej ilości kasy,wystarczy że będą musieli płacic mi na mieszkanko (akademik) jedzonko itd,to jeszcze sporo (bo sporo) za studia Słabo by było.

Niltinco

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chwaląc się to pomimo, że te studia mnie nie interesują to zaliczyłam sesje w pierwszym terminie (prawie same 4 ).
Też mam daleko do Poznania bo mieszkam 40 km. od Krakowa ale i tak zdaje na UAM. Co do japonistyki w Krakowie to starym maturzystom odradzam. Pomijając, że większość listy jest z góry ustalana (nie ważne skąd to wiem ) to w dodatku "starzy" muszą zdawać egzaminy, a "nowi" nie dlatego w zeszłym roku tylko 2 osoby ze starą maturą dostały się na UJ. Jeśli nie jesteś dobra (a nawet bardzo dobra) z angielskiego to zapomnij o UJ. 2 lata temu zdawałam tam z pewną dziewczyną, chwaliła się, że świetnie zna angielski i miała 6 z matury. No i dostała 6 punktów na 100 . Zazdroszczę Ci, że rodzice mogą Cię wysłać na prywatna japonistykę, u mnie będzie krucho z kasa jak dostanę się na dzienne z dala od domu .
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:08 pm   Odpowiedz z cytatem
To gratuluję :) A co studiujesz?Ja mieszkam koło Kielc,więc to cholernie daleko. A w poznaniu przecież też starzy maturzyści zdają egzaminy,ne? Nie no własnie u mnie też z kasą ciężko,ale moi rodzice są po prostu przekochani i dla swoich dzieci zrobili by wszystko,a wiedzą jak ja uwielbiam Japonię i jak bardzo chciałabym studiować japonistykę dlatego chcą mnie posłać na pprywatne gdybym się na normalne nie dostała. Ale ja nie chcę wykorzystywać ich dobroci. Nio własnie z anglika jestem słaba,mam zamiar się poduczyć,ale trzy miesiące to mało czasu. Zwłaszcza,że jestem dość znerwicowaną osóbką i jak mnie zacznął nerwy zjadać to niczego się nie nauczę.

Niltinco

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 7:26 am   Odpowiedz z cytatem
Studiuję filologię rosyjską, specjalność język i kultura Rosji. Dość ciekawy kierunek tylko mnie w ogóle nie interesuje .
Tak, w Poznaniu też "starzy" muszą zdawać egzaminy ale nie ma tam takich wałków jak na UJ. Poza tym, nie wiem jak dla Ciebie, ale ja zawsze wolałam ustne egzaminy z języka obcego. No i jak by na to nie patrzyć na UAM jest wyższy poziom jeśli chodzi o naukę japońskiego. Yuki jeśli masz kłopoty z angielskim to jeśli chcesz mogę Ci pomóc. Co prawda nie jestem na super wysokim poziomie ale zawsze coś się umie . Jakby co zapraszam na priv.
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 7:38 am   Odpowiedz z cytatem
Ach dziekuję bardzo :) Filologia rosyjska? I mówisz,że same czwóreczki....ech,to spryciula z Ciebie

Niltinco

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 7:42 am   Odpowiedz z cytatem
Ma się zdolność do nauki języków bo rosyjskiego nie uczę się dłużej niż 30 min. tygodniowo . Większość wiadomości przyswajam na wykładach .
Powrót do góry
Lina-chan

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 9:56 am   Odpowiedz z cytatem
:)
Kod:
Lina-chan,powodzenia na maturce

wielkie dzięki!!!! :)

Yuki

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 9:58 am   Odpowiedz z cytatem
Psiosie

Raposa

SkÄ…d: brzydgoszcz

Post WysÅ‚any: Sro Maj 31, 2006 9:45 pm   Odpowiedz z cytatem
nie wiem, czy komuś chce się drążyć temat, ale mam pytanie.
ostatnio japonistyka jako kierunek, mocno mnie zaciekawiła. japonia jest krajem bardzo interesującym o bogatej i ciekawej kulturze. Ale czy wy (kandydaci i studenci) idąc na te studia mieliście juz sprecyzowane co chcecie robić ze swoją wiedzą, którą nabędziecie?
chciałbym ruszyć na ten kierunek, ale nie z przeświadczeniem, że będę mieć coś oryginalnego w papierkach.
jakie zawody można atakować znając japonię i kulturę japonii? szczególnie chodzi mi o te w polsce (czy w ogóle za granicą da się coś zdziałać znając tylko język?).
czy japonistyka sama na siebie zarobi, czy trzeba dorabiać inny kierunek?
Pozdrawiam

P.S. witam wszystkich zacnych forumowiczów :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post WysÅ‚any: Czw Cze 01, 2006 8:40 am   Odpowiedz z cytatem
Mam już sprecyzowane plany co do przyszłości więc sama japonistyka/sinologia mi do nich wystarczy. Co do zawodów jakie chcesz po tym wykonywać to wszystko zależy od Ciebie bo możesz robić praktycznie wszystko tyle, że nie zawsze będzie to związane z językiem japońskim albo nie sam japoński do tego wystarczy . Znając tylko język i japońską kulturę możesz być tłumaczem, wykładowcą ewentualnie prowadzić własne badania nad jakimś zagadnieniem.
P.S. Witam
Powrót do góry
Raposa

SkÄ…d: brzydgoszcz

Post WysÅ‚any: Czw Cze 01, 2006 3:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Mam już sprecyzowane plany co do przyszłości

a mogę wiedzieć jakie to plany? chyba, że to Twoja słodka tajemnica :>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post WysÅ‚any: Czw Cze 01, 2006 3:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Planów jest wiele między innymi: własne biuro tłumaczeniowe, wydawnictwo i księgarnia orientalistyczna. Alternatywą do tego może być otworze własnej szkoły w której będą nauczane języki azjatyckie lub jakaś mała katedra orientalistyczna przy uniwersytecie . Wiem te plany są trochę nierealne ale mam już nawet wspólnika, który wierzy, że to osiągniemy tak samo jak ja .
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  NastÄ™pny
Strona 2 z 3