| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
metaloludek

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 12:06 am |
|
|
|
Uczę się tej całej Hiragany i mam problem ... coś czuję, że jak przyjdzie co do czego to wszystko pomieszam i wyleci ... taka cała nauka na sucho.
Taka mała prośba dla tych bardziej zaznajomionych w japońskim ....
możecie mi zapodać jakiś tekścik, nie za długi (maks A4, ale jak będzie i powieść 100stron to się nie obrażę xD ) zapisany w Romanji żebym to mógł sobie zapisać w Hiraganie. Wiem że to niepoprawne, ale mi chodzi o szukanie w tabelce znaku, pisanie go, szukanie kolejnego i tak aż zacznę pisać znaki nie patrząc w tabelkę czyli automatycznie będę wiedział jaki wyraz jaki znak.
Jak nie tekst to mogą być słowa (byle dużo, różnorodnych) z tłumaczeniem wtedy nawet i jakieś słownictwo się zapamięta :p (do tekstu tłumaczenie nie musi być)
Wiem, że to może dziwnie wyglądać ale taki styl nauki daje mi najlepsze efekty :p
Ostatnio zmieniony przez metaloludek dnia Nie Mar 22, 2009 10:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kamiya

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 12:41 am |
|
|
|
| Proponuję pościągać sobie teksty piosenek. :-) |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 4:16 pm |
|
|
|
Co masz na myśli "za dużo Kanji"? Przecież możesz cały tekst zapisać Hiraganą. To nie jest tak, że jeśli dany wyraz ma swój znak Kanji musisz go zapisać używając Kanji. Dla treningu możesz pisać jak chcesz póki robisz to poprawnie.
a) kwestia wprawy.
b) znaki Kanji mają różne czytania. Małe/wielkie litery pewnie służą rozróżnieniu czytania kun i on.
Liczebniki w języku japońskim to nie jest łatwa sprawa. Już w języku polskim masz coś takiego jak liczebniki porządkowe. W japońskim do tego używasz różnych końcówek w zależności od właściwości liczonej rzeczy (np kształt). Najlepiej jakbyś znalazł jakiś kurs dot. Samych liczebników. |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|