Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Moje pytania dot. języka :p

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
metaloludek

Post Wysłany: Sob Mar 21, 2009 12:06 am   Odpowiedz z cytatem
Uczę się tej całej Hiragany i mam problem ... coś czuję, że jak przyjdzie co do czego to wszystko pomieszam i wyleci ... taka cała nauka na sucho.
Taka mała prośba dla tych bardziej zaznajomionych w japońskim ....
możecie mi zapodać jakiś tekścik, nie za długi (maks A4, ale jak będzie i powieść 100stron to się nie obrażę xD ) zapisany w Romanji żebym to mógł sobie zapisać w Hiraganie. Wiem że to niepoprawne, ale mi chodzi o szukanie w tabelce znaku, pisanie go, szukanie kolejnego i tak aż zacznę pisać znaki nie patrząc w tabelkę czyli automatycznie będę wiedział jaki wyraz jaki znak.
Jak nie tekst to mogą być słowa (byle dużo, różnorodnych) z tłumaczeniem wtedy nawet i jakieś słownictwo się zapamięta :p (do tekstu tłumaczenie nie musi być)

Wiem, że to może dziwnie wyglądać ale taki styl nauki daje mi najlepsze efekty :p

Ostatnio zmieniony przez metaloludek dnia Nie Mar 22, 2009 10:39 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kamiya

Post Wysłany: Sob Mar 21, 2009 12:41 am   Odpowiedz z cytatem
Proponuję pościągać sobie teksty piosenek. :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
metaloludek

Post Wysłany: Sob Mar 21, 2009 12:48 am   Odpowiedz z cytatem
o oo ooo to dobre ... słabo myślę nocnymi porami

tic-tac-tic-tac

no i już się znalazł :p

http://www.jpopasia.com/p...iruka.html

fajna piosenka i tekt :p (którego nie kumam, ale fajny bo melodyjny )

edit:
przemianowałem temat postu ... no niestety wspomniany tekst to trochę lipne podejście ... za dużo Kanji (a mi chodzi bardziej o Hiraganę :p )

znalazłem bajkę na Wikipedii (nie mam pojęcia jak ją ponownie znaleźć xD )
jako tako da się przeczytać i zawiera Kanji tylko z 4 levelu co jeszcze mogę sobie szukać)
ale napawają mnie następujące pytania:
a) skąd mam wiedzieć gdzie kończy się słowo w japońskim skoro nie ma spacji ?
http://l2fun.eu/~metaloludek/japonski/bajka.jpg <- link
Ktoś mi powiedział, że to po Kanji się dochodzi oraz po partykułach, nie za bardzo wiem co to partykuła w japońskim :p

b) mam listę Kanji na 4 lvl i nie rozumię do końca tych zapisów.
http://www.kanjisite.com/...o/r_1.html <- link
np w adresie powyżej jest liczba 1 i jej znaczenia (czytanie) to ICHI / ITSU / hito / hito(tsu)
to wreszcie jakbym chciał powiedzieć 1 to które z nich to oznacza, i czym są te pozostałe znaczenia, i dlaczego jedne są dużymi pisane a inne małymi (czy to sugerowanie jakiś różnic czy kaprys piszącego)
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Mar 22, 2009 4:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Co masz na myśli "za dużo Kanji"? Przecież możesz cały tekst zapisać Hiraganą. To nie jest tak, że jeśli dany wyraz ma swój znak Kanji musisz go zapisać używając Kanji. Dla treningu możesz pisać jak chcesz póki robisz to poprawnie.

a) kwestia wprawy.

b) znaki Kanji mają różne czytania. Małe/wielkie litery pewnie służą rozróżnieniu czytania kun i on.
Liczebniki w języku japońskim to nie jest łatwa sprawa. Już w języku polskim masz coś takiego jak liczebniki porządkowe. W japońskim do tego używasz różnych końcówek w zależności od właściwości liczonej rzeczy (np kształt). Najlepiej jakbyś znalazł jakiś kurs dot. Samych liczebników.
Powrót do góry
metaloludek

Post Wysłany: Nie Mar 22, 2009 4:44 pm   Odpowiedz z cytatem
za dużo kanji miałem na myśli że jak mam tekst to początkujący widząc same "krzaczki" zrazi się od razu jak ma każdy znak wyszukiwać (jeszcze przy "krzaczku" zobaczy 5 znaczeń i teraz myśl które poprawne xD ). Zresztą wszędzie piszą by zaczynać od Hiragany (jak japońskie dzieci) dlatego chciałem tekst z dominacją tego stylu.
zresztą nie ważne
musze nazbierać sobie na jakąś książkę z gramatyką bo coś czuję że na tych forumowych (nie tylko z tego) zlepkach to długo nie pociągnę
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1