Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

operacje

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miyashiko

Post Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
nie byłam pewna gdzie napisać ten post, ale doszłam do wniosku, że to odpowiednie forum.
szperając sobie na różnych stronach znalazłam przypadkiem takie zdjęcie:
http://www.ceydeli.com/_img/asian_eyelid.jpg

obrazek przedstawia operację 'odukaśniającą' oczy Azjatów.
(moim zdaniem żadnej większej różnicy nie widać -.-)
ale nie o to chodzi, moje pytanie brzmi:
czy skoro są operacje i kosmetyki 'odukaśniające' oczy to czy są takie same (np. kosmetyki naciągające skórę) by mieć takie jakby ukośne oczy?

od razu mówię:
NIE CHCĘ TEGO TESTOWAĆ NA SOBIE TYLKO PO PROSTU CHCĘ SIĘ DOWIEDZIEĆ. JESTEM ZADOWOLONA Z MOJEGO EUROPEJSKIEGO WYGLĄDU^^

dziękuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
shambler

Post Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
A pokaż nam swój europejski wygląd, z którego jesteś tak zadowolona
Powrót do góry
Ameko

Post Wysłany: Pon Mar 02, 2009 8:18 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm.. chyba nigdy o czymś takim (przynajmniej u nas) nie słyszałam

ale wiesz.. wystarczy spróbować pomalować sobie odpowiednio oczy eyelinerem i efekt może być w miarę zadowalający.

kosmetyki naciągające skórę? o rany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kuroneko

Post Wysłany: Wto Mar 03, 2009 8:49 am   Odpowiedz z cytatem
Kosmetyki to jeszcze małe miki. Zmywasz kosmetyk razem z europeizującym efektem. Ale ingerencja chirurgiczna to już chyba tylko dla najbardziej zakompleksionych...
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Wto Mar 03, 2009 8:51 am   Odpowiedz z cytatem
kuroneko napisał:
Kosmetyki to jeszcze małe miki. Zmywasz kosmetyk razem z europeizującym efektem. Ale ingerencja chirurgiczna to już chyba tylko dla najbardziej zakompleksionych...

Myślisz, że Japończycy mogą być zakompleksieni na punkcie swoich skośnych oczu?
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Wto Mar 03, 2009 10:09 am   Odpowiedz z cytatem
W Japonii jeszcze nie jest tak źle. Prym w ilości operacji plastycznych wiedzie w Azji Korea. Tam jest to na tyle tanie, że nawet wielu Japończyków (w zasadzie Japonek) przyjeżdża, by poddać się operacji powiek, czy nosa. Znaczna większość koreańskich gwiazd i gwiazdeczek poddała się takiej operacji i w tym kraju nie jest to uznawane za coś dziwnego.

koralina

Post Wysłany: Sob Mar 07, 2009 10:45 pm   Odpowiedz z cytatem
To na pewno ma związek z pogodnią za wszystkim, co amerykańskie i europejskie, ze szczególnym naciskiem na to pierwsze. Wszystko co jest amerykańskie, w mniemaniu młodych Japończyków, oznacza "dobre", stąd ich chęć do zbliżenia się do amerykańskich standardów xDD Chcą być kolejnymi Britney Spears etc., ale dla mnie taka niepotrzebna ingerencja w swoją urodę przywołuje na myśl "The Curious Case of Michael Jackson"

krzychos7

Post Wysłany: Sob Mar 07, 2009 11:47 pm   Odpowiedz z cytatem
No z niezrozumiałego dla nas powodu Japończycy tak mają. Jednak nie będę się w to wtrącał.
@Miyashiko co do Twego pytania, to trochę źle je zadałaś, bo na pewno naciągając skórę nie osiągnie się efektu skośnych oczu, wręcz przeciwnie, właśnie jak widać nawet na tej "instrukcji" by osiągnąć europejskie rysy należy naciągnąć skórę. Efekt tak zwanych skośnych oczu jest powodowany przez zachodzenie skóry na oko, po prostu jest fałda która zakrywa częściowo róg oka.

Rocky

Post Wysłany: Nie Mar 08, 2009 7:50 pm   Odpowiedz z cytatem
koralina napisał:
To na pewno ma związek z pogodnią za wszystkim, co amerykańskie i europejskie, ze szczególnym naciskiem na to pierwsze.

Co raz częściej słyszę, ze już tak nie jest. Japonia strasznie amerykanizowała sie od II wojny światowej, ale teraz od jakiegos czasu zaczęła iść spokojnie w swoją stronę, kreując swój własny, specyficzny styl (mi tam obecna japońska młodziez srednio wygląda na ściągającą wszystko z USA)

Tak jak napisał Sławek najwięcej takich rzeczy można w Korei zaobserwować. Jakiś czas temu spotkałem sie z jakimiś sondażami według których znakomita większość Koreanek chyba do 35 roku życia przeszła jakąś "amerykanizującą" operację, zamierza przejść, lub by przeszła gdyby miała na to pieniądze. Ponoć w Korei panuje równiez moda na zaliczenie przynajmniej jednego białego człowieka przed ślubem.
Powrót do góry
koralina

Post Wysłany: Nie Mar 08, 2009 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky, możliwe, że masz rację, a jesli tak, to tylko mnie to cieszy, bo nie uważam, aby amerykanizacja wszystkie, co popadnie była pozytywnym zjawiskiem :)

To niesamowite, że tak ogromna liczba Koreanek pada ofiarą pogoni za wszystkim, co amerykańskie czy europejskie. Być może zjawisko to nasiliło się za sprawą ich własnych "celebrities", z których praktycznie co druga wydaje się być "poprawiona" za pomocą skalpela >.<;

Toshiko

Post Wysłany: Nie Mar 08, 2009 10:57 pm   Odpowiedz z cytatem
http://www.youtube.com/wa...r_embedded

Tutaj można zobaczyć bardzo popularne "podklejanie powieki", które stosują już bardzo młode Japonki (jak dla mnie to to wygląda okropnie)

Rika

Post Wysłany: Pon Mar 09, 2009 7:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem, dlaczego japończycy chcą się z amerykanizować, moim zdaniem skośne oczy dodają im uroku
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Wto Mar 10, 2009 3:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Rika też tak sądzę. Azjatki są bardzo ładne takie, jakie się urodziły.

Chu chu lovely muni muni mura mura~~

^.~*
Powrót do góry
Mika13

Post Wysłany: Wto Mar 10, 2009 6:40 pm   Odpowiedz z cytatem
A najgorsze jest to, że w innych krajach (nie w każdym, ale jednak) skośne oczy są powodem drwin i braku tolerancji. Co śmiesznego i gorszego jest w osobie, która ma skośne oczy? Absolutnie popieram dziewczyny nade mną, dla mnie ta skośnooczność jest tylko i wyłącznie aspektem dodającym uroku każdemu Azjacie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Mar 10, 2009 10:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Do wszystkich krytyków i krytykantek:

Wiadomo, że poprawianie urody na siłę jest głupie i o wiele lepiej zaakceptować siebie takiego jakim się jest, ale czy nie przyszło wam do głowy, że ci Azjaci/Azjatki mają już dość swoich skośnych oczu, na które patrzą codziennie w lustro i które widzą wszędzie na ulicach? Wam tak bardzo podobają się skośne oczy, a dlaczego? Bo takich nie macie! Mechanizm jest prosty - to co inne wydaje sie lepsze i tak białym podobają się skośne oczy, a Azjatom okrągłe. Krytykujecie innych za chęć zmian, a sami/same robicie to samo bo wielbicie oczy takie jakimi was Bozia nie obdarzyła. Pewnie gdyby podklejenie sobie powiek taśmą izolacyjną dawało rewelacyjny (i niemal identyczny z naturalnym) efekt skośnych oczy to sporo osób z tego forum już by stała przed lustrem i podklejała sobie powieki. Tak więc zanim zaczniecie krytykować innych to spójrzcie w lustro i same/sami przyznajcie czy nie chcielibyście w sobie coś zmienić bo być może wcale nie różnicie sie od osób, które krytykujecie.

krzychos7

Post Wysłany: Wto Mar 10, 2009 10:51 pm   Odpowiedz z cytatem
@Niltinco szczera prawda . Ja akurat nie chciałbym nic zmieniać w sobie. no może trochę przytyć . Ale prawdą jest że krytykowanie w stylu "po co to robią przecież skośne są piękne" jest dość bez sensu. Ja jedyne co skrytykuje to ogólne zachwalanie innych a niedostrzeganie piękna w sobie. Nie mówię że dobrze być narcyzem. Nie można jednak też przesadzać w drugą stronę. Każdy z nas ma coś co może się podobać, a nawet zawrócić komuś w głowie, to coś może być jakąś cechą wyglądu bądź charakteru. Pamiętajmy też że gusta są różne i to co nam może wydawać się brzydkie wielu innym ludziom może w nas się podobać. Tak więc zamiast narzekać na nasze mankamenty, lepiej pielęgnować to co w nas dobre.

koralina

Post Wysłany: Sro Mar 11, 2009 10:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Nawet jeśli Azjaci czują się zmęczeni widokiem skośnych oczu otaczająch ich ze wszystkich stron, to nie sądzę, aby to stanowiło dla nich główny powód do chęci zmiany swego wyglądu. Przecież to brzmi zupełnie jak science fiction XDD To nie jest to samo co zmiana fryzury czy makijażu

To oczywiste, że w moim otoczeniu na co dzień widzę same nie-skośne twarze, ale to nie znaczy, że zaraz zaczynam marzyć o tym, aby wybić się z tłumu i zmienić kształt moich oczu na "made in china". Widok ludzi takich jak ja (tzn. nie skośnych) nie przygnębia mnie ani nie sprawia, że czuję się gorsza. Dlatego nie, nie podkleiłabym sobie powiek, co to to nie

Poza tym myślę, że mogę skrytykować zachowanie, które moim zdaniem jest co najmniej dziwne. Zupełnie inaczej sprawa ma się w przypadku, gdy jakaś osoba zmuszona jest do przejścia operacji plastycznej w wyniku odniesionych obrażeń itd.
Zmiana kształtu oczu, i to tak "drastyczna" jest dla mnie dowodem, że taka osoba nie akceptuje siebie jaką jest i korzeni z jakich się wywodzi. Spójrzcie na Michaela Jackson'a, jest obiektem żartów wielu osób, a tymczasem tak poważna ingerencja we własną urodę, czy to przez zmianę koloru skóry czy kształtu oczu, nie różni się zbytnio od siebie. To że zmieni kształ oczu na "europejski" nie oznacza przecież, że przestanie być Azjatą, a stanie się Europejczykiem. Tego nie da się zmienić.

Papillon

Post Wysłany: Czw Mar 12, 2009 6:41 am   Odpowiedz z cytatem
Ufff jedyny rozsądny post w tym temacie. Całkowicie się z Tobą zgadzam koralina Jakby każdy miał takie poczucie własnej wartości i wyglądu, to Europejczycy zamieniliby się w Azjatów i na opak xD Pozdrawiam

kuroneko

Post Wysłany: Czw Mar 12, 2009 9:18 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Do wszystkich krytyków i krytykantek:

Dzięki Nilti. Ja nie miałam cierpliwości, żeby napisać to wszystko. Popieram.

I jeszcze tylko dodam, że moda na operacje oczu przypomina mi inną, równie absurdalną azjatycką modę, która miała podnosić atrakcyjność w oczach innych.

Mam tu na myśli krępowanie stóp dziewczynkom.

Być może zabieg "europeizujący" oczy ma podnosić atrakcyjność np. na rynku pracy czy na "rynku matrymonialnym", a więc zapewnić lepsze warunki bytowe i tak dalej. Nikt nie zastanawia się nad filozoficznymi aspektami podobnych zabiegów, skoro doraźnie są one bardzo skuteczne.
Z krępowaniem stóp było podobnie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Mar 12, 2009 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
koralina napisał:
Nawet jeśli Azjaci czują się zmęczeni widokiem skośnych oczu otaczająch ich ze wszystkich stron, to nie sądzę, aby to stanowiło dla nich główny powód do chęci zmiany swego wyglądu.

A jednak! Nie zapominajmy, że rozumowanie Japończyków jest zupełnie inne niż nasze i czasem wręcz, z naszego punktu widzenia, dośc absurdalne. Właśnie przez chęć wybicia się z tłumu powstało tak wiele pstrokatych, japońskich subkultur, które same w sobie nie niosą żadnego innego przesłania poza tym - patrzcie, jestem inny/inna.
Dla nas podklejanie sobie powiek to coś absurdalnego, a dla nich to taki sam zabieg "upiększający" jak farbowanie włosów.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2