| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Iris

|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:26 pm |
|
|
|
Witam
Widziałam w dziale wiele tematów czysto rekrutacyjnych, ja potrzebuję informacji, których najczęściej nie można dostać na stronach uniwersytetów.
Jestem na 1. roku japonistyki w Manchesterze i rozważam transfer na 2. rok na uczelnię polską ze względów finansowych. Kontaktowałam się już bezpośrednio z UJ, wiem, że transfery międzyuczelniane są możliwe, pod warunkiem niewielkich różnic programowych, w szczególności samego języka. Stąd moje pytanie do studentów UAM, UW i UJ: jak ocenilibyście swoje zdolności językowe po 1. roku? Np. jak wiele znaków musicie poznać przed rozpoczęciem 2. roku? Jakich podręczników używacie? Jak oceniacie swój poziom konwersacji? |
|
| Powrót do góry |
|
|
smisio84

|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 2:10 pm |
|
|
|
Siemka
niestety nie mam pojęcia, co do przenosin na uczelnie państwowe... Ja bym sobie nie komplikował życia. Najlepiej to się przenieść na uczelnie prywatną np. WSSM w Łodzi, wtedy nie ma problemu z przyjęciem i można powiedzieć, że to jest pewnik... a program jest porównywalny z uniwerkami, które prowadzą taki kierunek jak japka. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 6:32 pm |
|
|
|
Kurde! Czy wy jakieś zniżki czesnego dostajecie za to spamowanie, czy co? A może powiesz, ile np. książek ma wasza biblioteka japonistyczna? I z czego w takim razie zamierzasz korzystać przy pisaniu licencjatu? A na papierze to każdy program wygląda pięknie.
Na państwowy uniwerek warto się przenieść chociażby z jednego powodu: studia są za darmo. I te parę tysięcy rocznie, które Ty musisz wybulić na czesne, "państwowy" może chociażby przepić albo zrobić z nimi coś niemniej pożytecznego.
@Iris: z tego co się orientuję, to na UW powinno cały czas wyglądać to mniej więcej tak:
- opanowane 600 znaków ze złożeniami (w praktyce nie zawsze się zdąża, bo czasami wypadają zajęcia, wtedy musisz sobie dorobić przez wakacje)
- podręcznik to 初級日本語 opracowany przez 東京外国語大学
- po 1-szym roku powinno się teoretycznie znać jakieś 2-3 tysiące słów i być w stanie dogadać się na niezbyt skomplikowane tematy. Wychodzi z tego, że powinno się być spokojnie w stanie zdać 3kyu JLPT. |
|
| Powrót do góry |
|
|