Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Transfer międzyuczelniany

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iris

Post Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam

Widziałam w dziale wiele tematów czysto rekrutacyjnych, ja potrzebuję informacji, których najczęściej nie można dostać na stronach uniwersytetów.

Jestem na 1. roku japonistyki w Manchesterze i rozważam transfer na 2. rok na uczelnię polską ze względów finansowych. Kontaktowałam się już bezpośrednio z UJ, wiem, że transfery międzyuczelniane są możliwe, pod warunkiem niewielkich różnic programowych, w szczególności samego języka. Stąd moje pytanie do studentów UAM, UW i UJ: jak ocenilibyście swoje zdolności językowe po 1. roku? Np. jak wiele znaków musicie poznać przed rozpoczęciem 2. roku? Jakich podręczników używacie? Jak oceniacie swój poziom konwersacji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
smisio84

Post Wysłany: Czw Mar 19, 2009 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Siemka
niestety nie mam pojęcia, co do przenosin na uczelnie państwowe... Ja bym sobie nie komplikował życia. Najlepiej to się przenieść na uczelnie prywatną np. WSSM w Łodzi, wtedy nie ma problemu z przyjęciem i można powiedzieć, że to jest pewnik... a program jest porównywalny z uniwerkami, które prowadzą taki kierunek jak japka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shambler

Post Wysłany: Czw Mar 19, 2009 5:19 pm   Odpowiedz z cytatem
smisio84 napisał:
Siemka
niestety nie mam pojęcia, co do przenosin na uczelnie państwowe... Ja bym sobie nie komplikował życia. Najlepiej to się przenieść na uczelnie prywatną np. WSSM w Łodzi, wtedy nie ma problemu z przyjęciem i można powiedzieć, że to jest pewnik... a program jest porównywalny z uniwerkami, które prowadzą taki kierunek jak japka.

Czy to nie jest może ta sama osoba, która cały czas bazgroli w temacie o WSSM? (W ŁODZI gomen!)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Yatchan

Post Wysłany: Czw Mar 19, 2009 6:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurde! Czy wy jakieś zniżki czesnego dostajecie za to spamowanie, czy co? A może powiesz, ile np. książek ma wasza biblioteka japonistyczna? I z czego w takim razie zamierzasz korzystać przy pisaniu licencjatu? A na papierze to każdy program wygląda pięknie.

Na państwowy uniwerek warto się przenieść chociażby z jednego powodu: studia są za darmo. I te parę tysięcy rocznie, które Ty musisz wybulić na czesne, "państwowy" może chociażby przepić albo zrobić z nimi coś niemniej pożytecznego.

@Iris: z tego co się orientuję, to na UW powinno cały czas wyglądać to mniej więcej tak:

- opanowane 600 znaków ze złożeniami (w praktyce nie zawsze się zdąża, bo czasami wypadają zajęcia, wtedy musisz sobie dorobić przez wakacje)

- podręcznik to 初級日本語 opracowany przez 東京外国語大学

- po 1-szym roku powinno się teoretycznie znać jakieś 2-3 tysiące słów i być w stanie dogadać się na niezbyt skomplikowane tematy. Wychodzi z tego, że powinno się być spokojnie w stanie zdać 3kyu JLPT.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1