| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
aoi

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 10:14 pm |
|
|
|
Proponuję wpisywać tu książki, które polecacie innym, oczywiście z kanonu literatury japońskiej!
Jeśli macie ochotę piszcie co w tychże jest tak wspaniałego lub czemu szkoda na nie czasu...
Na początku polecam wszystkim moją najukochańszą:
"Głęboka rzeka" Shusaku Endo w wyśmienitym tłumaczeniu prof. Melanowicza :) _________________ Yaki imo o yaki imo...
Hoka hoka no yaki imo o ...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 11:20 pm |
|
|
|
Polecał bym tworzenie oddzielnych topików. Wtedy gdy ktoś będzie szukał książki Endo Shusaku dostanie opis tej właściwej, a nie tysiące myśli na temat innych książek. A wracając do tematu sam opis ciekawy ale jak na takie głębokie przemyślenia jestem za młody lecz może kiedyś.
Głęboka rzeka: Autor na kartkach powieści odtwarza i analizuje kulturę duchową współczesnego człowieka. Nie można jej sprowadzić do ścisłych ram żadnego określonego wyznania. Formuje się ona z najszlachetniejszych, najsubtelniejszych i najgłębszych ludzkich pierwiastków chrystianizmu i buddyzmu. I ta głęboka rzeka uduchowienie przyjmuje w swój nurt współczesnego japońskiego Orfeusza. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mikage

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 7:41 pm |
|
|
|
W książce "głęboka rzeka" szczególnie poraziła mnie samotność bohaterów.
Dla mnie jest to książka właśnie o samotności! Uświadomiłam sobie, że tak naprawdę to każdy z nas jest samotną duszą, nie do końca rozumianą przez otaczający świat. Samotność jest nierozłączną częścią naszego życia, musimy przestać sie jej obawiać tylko krok po kroku oswajać się z nią, a kto wie, może i nawet zaprzyjaźnić. Nigdy wcześniej nie myślałam o samotności tak intensywnie jak po lekturze "głęboka rzeka". _________________ life is a neverending beauty!
|
|
| Powrót do góry |
|
|