| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 12:06 am |
|
|
|
Hej, kto będzie się starał dostać na Japkę po tegorocznej maturze?
(Jeśli ten temat gdzieś już się pojawił, to przepraszam)
Mam jeszcze pytanie odnośnie matury:
liczy się tylko rozsz. polski i angielski czy dodatkowy przedmiot (w moim przypadku geografia) też? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 7:10 am |
|
|
|
| Pytania o rekrutację lepiej zadawać na konkretnych uczelniach, bo każda ma inne zasady. A te prywatne pewnie przyjmą Cię bez patrzenia na wyniki matury, byle byś tylko bulił kasę. |
|
| Powrót do góry |
|
|
victoria84@

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:34 am |
|
|
|
| Niech ktoś mi poradzi... jestem z podlasia i chciałabym zacząć studia japonistyczne.. myślę o filologii japońskiej w Łodzi na Wssm, czy ktoś coś wie na temat tej szkoły?? Podobno dobrą mają renomę i wykładowców? Pomóżcie!? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 10:35 am |
|
|
|
| Japonistyka na WSSM ruszyła dopiero w tym roku więc jaki jest poziom na tej uczelni będzie wiadomo mniej więcej po pierwszej sesji letniej, a jak jest na pewno wyjaśni się za 2 lata bo zwykle po pierwszym roczniku następują jakieś zmiany i udoskonalenia kierunku (choć nie zawsze trafione). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 3:40 pm |
|
|
|
Yatchan, wpisałem nowy temat, bo sam nie wiem dokładnie, na którą uczelnię będę zdawał, poza tym chciałem wymienić się spostrzeżeniami z innymi, którzy w tym roku będą starali się dostać. Swoje szanse na państwową uczelnię widzę raczej marnie.
Z próbnej matury:
Anglik rozszerzony na 88%
Polski rozszerzony na 52% |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 5:42 pm |
|
|
|
| Jeśli w normalnym podejściu dostaniesz takie wyniki z matury to nie masz szans na dostanie się przy takiej ilości chętnych. Już teraz pomyśl nad wyjściem awaryjnym - inny kierunek lub uczelnia prywatna. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 5:50 pm |
|
|
|
Myślę o zdaniu jej lepiej. Grunt to, że wiem jakie zrobiłem błędy, więc postaram się ich już nie popełnić. Ewentualnie będę poprawiał maturę za rok (myślicie, że to ma sens??).
Co do prywatnych uczelni, nie jestem do końca do nich przekonany, może i niesłusznie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:49 pm |
|
|
|
No przydałoby Ci się mieć przynajmniej te 90% z jednego i drugiego, żeby myśleć o uczelni państwowej. Na UW zawsze masz szansę na studia wieczorowe, które są nimi tylko z nazwy, bo program ten sam, część zajęć wspólna i niekoniecznie wieczorami. Jedyna różnica to ta, że wieczorowi płacą. Sam znam kilka bardzo dobrych osób z wieczorowych, więc nie jest tak, że są "gorsi".
Z japonistykami prywatnymi trzeba uważać, bo ostanio uczelnie poszły za modą na japoński i mnóstwo się tego namnożyło. Z tego, co mówi Nilti, WSJO powoli zbliża się poziomem (przynajmniej zajęć z języka) do uniwerków państwowych. Ludzie z Łodzi też sobie studia chwalą, ale tu też przyznaję rację Nilti - trzeba poczekać rok-dwa, bo to młody kierunek.
Na dzień dzisiejszy, a zapewne długo się ta sytuacja nie zmieni, uczelnie prywatne ustępują państwowym nie tylko kadrą (chociaż część ludzi z UW czy UAM wykłada na innych kierunkach), lecz także zapleczem. Chodzi tu o dostępność podręczników, materiałów, umowy z uniwersytetami w Japonii itp. Taki UW ma jakieś 20 tys. woluminów na stanie (co i tak nie jest dużo w porównaniu z uniwerkami zachodnimi) - sam jestem ciekaw, ile mają uczelnie prywatne. Ciężko pisać licencjat czy magisterkę bez materiałów. Owszem, mamy internet, który może zastąpić podręczniki, laboratorium oraz literaturę specjalistyczną, ale nie do końca. Dlatego też uważam, iż na chwilę obecną przewaga uczelni państwowych jest znaczna. Ale może tylko tak mi się wydaje, bo tylko takie znam z doświadczenia... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:58 pm |
|
|
|
Wielkie dzięki za informację. Jak już mówiłem, będę się starał zrobić coś z maturą. Od dawna już myślę o tym kierunku, więc progi są mi znane. mam nadzieję, że nie będę musiał poprawiać matury za rok (głównie chodzi o polski, bo o anglika się nie martwię).
Jeśli ktoś by mógł powiedzieć więcej o japonistyce wieczorowej na UW, jak to z grubsza wygląda, byłbym bardzo wdzięczny.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 10:52 pm |
|
|
|
Program i ilość godzin dokładnie takie same, jak na dziennych, tylko musisz płacić.
Tu masz program, plan zajęć, jakieś stawki z poprzedniego roku:
http://www.orient.uw.edu....denciw.php
Ostatnio zmieniony przez Yatchan dnia Wto Lut 10, 2009 10:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 10:54 pm |
|
|
|
| A jak jest z dostaniem się na wieczorową? I czy jest o wiele trudniej niż na dziennej? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 11:02 pm |
|
|
|
Grupy wieczorowe tworzy się z osób "spod kreski", czyli tych, którym zabrakło punktów, żeby dostać się na studia dzienne, o ile jest taka wola z ich strony. Zapewne część z nich rezygnuje ze względów finansowych. Oprócz tego, wieczorowych jest jakieś 2 razy więcej niż dziennych (zysk dla uczelni), tak więc dostać się jest stosunkowo łatwiej. Niestety, ceną za taką liczbę studentów jest ciasnota
Jak już mówiłem, program jest ten sam, część wykładowców też, więc nie można powiedzieć, żeby na którejś z grup było łatwiej lub trudniej.
P.S. przez pomyłkę dałem link do informacji dla dziennych. Już wyedytowany w poprzednim poście, ale pewnie sam do tego doszedłeś :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 11:08 pm |
|
|
|
| Cóż, muszę przyznać, że jak zobaczyłem opłaty to mnie wycięło z butów, już chyba wolę poprawiać maturę... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Imperfspirit

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 10:52 am |
|
|
|
Hej, ja w tym roku znowu startuję na japonistykę, tyle, że do Krakowa. Jako jedna z tych niepoprawnie ambitnych szaleńców, które poprzedzają ten czyn poprawą matury :)
A tak BTW, na UJ nie ma wieczorowej japonistyki, prawda? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 2:12 pm |
|
|
|
| Wieczorowa jest tylko na UW, a co do bibliotek no to właśnie tu (na prywatnych) jest straszna bida i pewnie potrwa to jeszcze kilka lat nim szkoła raczy wyłożyć kasę i zakupić odpowiednie książki. Ja do swojej pracy licencjackiej w większości korzystam z materiałów dostępnych w internecie (skany książek i artykułów z w większości z płatnych serwisów po przesyłanych przez znajomych, którzy akurat mieli do nich dostęp), ale sporo osób wydaje na potrzebne książki z własnej kieszeni bo niestety biblioteka uniwersytecka ma jakieś "ale" do studentów z poza UAMu i utrudnia korzystanie ze zbiorów na miejscu nie mówiąc już o wypożyczeniu na dłużej. |
|
| Powrót do góry |
|
|
nandico

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 8:36 pm |
|
|
|
| A czy z wieczorowej japonistyki można się przenieść na dzienną na przykład po roku albo semestrze, jesli uzyskam odpowiednią średnią? |
|
| Powrót do góry |
|
|
nandico

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gaki667

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 5:51 pm |
|
|
|
| Dzięki, dzięki, tylko mnie bardziej interesuje jak sprawa z przeniesieniem z wieczorowych na dzienne wygląda na UW |
|
| Powrót do góry |
|
|
konrad_o

|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 2:13 pm |
|
|
|
| victoria84@ napisał: |
| Niech ktoś mi poradzi... jestem z podlasia i chciałabym zacząć studia japonistyczne.. myślę o filologii japońskiej w Łodzi na Wssm, czy ktoś coś wie na temat tej szkoły?? Podobno dobrą mają renomę i wykładowców? Pomóżcie!? |
mam znajomego, który tam studiuje więc myślę, że pomogę (a by the way sam od października się tam wybieram :)).
Minął pierwszy semestr japonistyki w WSSM i z tego co wiem studenci są bardzo zadowoleni..
Kamil (kolega, o którym pisałem wyżej) zastanawiał się długo nad wyborem tej uczelni (miał obawy, czy poziom będzie odpowiedni itp.) Teraz jest strasznie zadowolony i wszystkim poleca studiowanie w WSSM. Mówił mi, że poziom jest wysoki, ludzie niesamowici a kadra bardzo kompetentna (teraz podobno powiększyła się o kolejnego native'a japońskiego- Pana Watanabe). Ma dużo godzin praktycznej nauki języka japońskiego i na prawdę fajne i ciekawe przedmioty- bardzo bogaty program studiów wykracza poza naukę japońskiego.
Sama uczelnia się prężnie rozwija -z tego co wiem mają uprawnienia do nadawania stopnia doktora (a to już jest coś) i nowe ciekawe kierunki
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|