Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSJO-co potem?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Archidia

Post Wysłany: Nie Lut 08, 2009 7:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam^^
Zastanawiam się nad studiowaniem japonistyki na WSJO w Poznaniu, ponieważ w tym roku mam już maturę i nie sądzę bym napisała ją na tyle dobrze by dostać się na UJ, UW czy UAM. W związku z tym mam pytanie: czy po japonistyce na WSJO można zdawać na studia uzupełniające magisterskie na uczelnie państwowe?

Jeszcze jedno: słyszałam, że podobno na WSJO chcą wprowadzić coś takiego, że nie trzeba będzie pisać prac licencjackich. Czy to prawda? Jeśli tak, to brzmi to beznadziejnie, bo przecież w takim wypadku nie będzie można kontynuować studiów gdzie indziej. Mam nadzieję, że to tylko plotka.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lut 08, 2009 7:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Jeszcze jedno: słyszałam, że podobno na WSJO chcą wprowadzić coś takiego, że nie trzeba będzie pisać prac licencjackich. Czy to prawda

To prawda, ale nic nie jest przesądzone bo studenci się buntują i ma być w tej (i jeszcze innej) sprawie referendum. Jednak jeśli nawet to wprowadzą to nie oznacza to, że każdy nie będzie pisał pracy licencjackiej bo w końcu jest podane, że nie trzeba pisać pracy, a nie że nie można. Ma to być wybór czy chcesz pisać czy nie, nikt nikomu nic nie narzuca, więc jeśli się zdecydujesz na pisanie pracy licencjackiej i ją obronisz to możesz później kontynuować studia gdzieś indziej.
Jak będzie wyglądała rekrutacja absolwentów WSJO na studia 2 stopnia na uczelniach państwowych zobaczymy dopiero we wrześniu jak pierwsi licencjaci będą się starać o przyjęcie gdzieś indziej (czyli na UJ bo na UAM będzie można dopiero od 2010 r., a na UW jest chyba za duża różnica programowa).

Archidia

Post Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
Cytat:
Ma to być wybór czy chcesz pisać czy nie, nikt nikomu nic nie narzuca, więc jeśli się zdecydujesz na pisanie pracy licencjackiej i ją obronisz to możesz później kontynuować studia gdzieś indziej.

To dobrze, bo już się martwiłam, że w ogóle nie będzie możliwości napisania i obronienia pracy licencjackiej. W takim razie nie jest najgorzej^^
Ja gdybym miała iść dalej na magisterskie to najchętniej na UAM. Skoro będzie taka możliwośc od 2010 r. to będę mogła tam już zdawać
Dzięki za informacje :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1