Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Czy warto kupić (kto wie)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
metaloludek

Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 7:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy warto to kupić ? Ktoś ma coś takiego i próbował się uczyć ?

http://www.empik.com/japo...od760062,p

a może polecacie coś innego w przystępnej cenie (tak dla mega begginer xD )

i co to jest furigana ... dotąd widzałem Kanji (częściowo nie całą xD) Katakane i Hiraganę ... teraz jakieś furigana jest ... to co wreszcie jest używane w tej Japonii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 8:14 pm   Odpowiedz z cytatem
TUTAJ nasz prawie to samo i co ważne, za darmo.

Tyle kasy wydawać za takie coś to szkoda
Lepiej kup sobie TO Tu jest cena promocyjna, normalnie książka kosztuje między 32-36 złoty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
metaloludek

Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 8:46 pm   Odpowiedz z cytatem
a) wolę coś z CD by móc posłuchać wymowy
b) trochę fajnie jakby było w empiku (dostałem kartę podarunkową z empika i na coś musze wydać tę kasę )
c) zalezy mi na papierowej formie (nie lubię drukować) gdyż uczenie się z monitora nie przynosi w moim przypadku zamierzonych efektów.

na tej stronie z kursem ta książka o której pisze została zarekomendowana 4/5 pkt
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 9:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Płyta dodana do książki nie jest wyznacznikiem, że książka jest dobra.
Z dobrych książek z płytą przychodzi mi na myśl tylko "Minna no Nihongo" ale nie jest do kupienia w Polsce i nie nadaje się do samodzielnej nauki, zwłaszcza dla początkujących.
Inne polskie podręczniki to np. NIHONGO WA KANTAN DESU YO! lub "Praktyczny kurs gramatyki jezyka japońskiego".

W Empiku nie znajdziesz dobrej książki (bynajmniej ja we Wrocławiu poza jakimiś durnymi rozmówkami nic nie znalazłam )
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 11:28 pm   Odpowiedz z cytatem
metaloludek napisał:
na tej stronie z kursem ta książka o której pisze została zarekomendowana 4/5 pkt

Co nie zmienia faktu, że te książki które poleca Akiko są o niebo lepsze. Oczywiście inna sprawa jak możesz ten kurs z empicu miec za darmo. Z CD możesz sobie posłuchać tej wymowy o której piszesz, a jak potem bedziesz chciał już sie naucyzć czegos z japońskiego to kupisz sobie którąś z podanych w temacie książek.
Powrót do góry
metaloludek

Post Wysłany: Wto Sty 27, 2009 1:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Temat do usunięcia (po co trzymać śmietnik) nie obraże się xD

widzę, że już nieraz był poruszany ... sry
Powrót do góry
plastic

Post Wysłany: Sro Lut 18, 2009 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy ktoś mógłby zrecenzować "Praktyczna gramatyka języka japońskiego"?
Nie wiem czy opłaca mi się kupować, więc będzie mi bardzo miło, gdy ktoś poda spis treści, lub opisze mniej więcej jakie zagadnienia obejmuję ta książka :)))
Z góry dziękuję
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lut 18, 2009 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Chodzi Ci o tę ćwiczeniówkę wydaną przez UAM? Jeśli tak, to tak jak nazwa wskazuje jest to zbiór ćwiczeń, gdzie gramatyka jest wytłumaczona bardzo lakonicznie, więc jako sam podręcznik ta książka się nie nadaje, ale jest super jako uzupełnienie do jakiegoś podręcznika. Zawiera materiał na 4 i 3 kyuu, a dokładny spis treści jest podany w tym temacie http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic238.html .

plastic

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 5:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Dokładnie to o ta książkę:
http://www.dialog.edu.com...amp;id=446

Tamtą też wcześniej oglądałam, pobieżnie przejrzałam spis treści, zastanawia mnie czy warto ją kupować dla 1/3 zagadnień, których nie przerobiłam. Słyszałam, że to dobra książka. Mam dwa tomy gramatyki Huszcza, choć przyznam, że sporo materiału jest tam pominięta, nie wiedząc czemu. Nie są to chyba najlepsze książki dla ucznia, choć chyba jedne z lepszych na rynku. Takie jest moje zdanie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 5:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Aaa chodzi Ci o tę co niedawno wyszła. Na razie nie spotkałam się z żadną recenzją tej książki, ale patrząc na info podane na stronie - „książka ma charakter słownika(...)” - to nie wiem czy jest to najlepsza pozycja w jaką można się zaopatrzyć (ale pewności nie mam ). Ponoć całkiem niezłe są książki wydane przez Matsumi do 4 i 3 kyuu. Początkowo wyszły wersje z błędami, ale obecnie wydawnictwo wypuściło na rynek poprawione podręczniki.
Kobyła z UJ autorstwa Huszczy nie jest przeznaczona dla osób początkujących i aby móc z niej korzystać trzeba mieć zarówno pewną wiedzę z japońskiego jak i z językoznawstwa.

plastic

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:09 pm   Odpowiedz z cytatem
W Huszczy też doszukałam się mnóstwa błędów. Najchętniej kupiłabym książkę właśnie z zagadnieniami gramatycznymi na więcej niż jeden poziom, niekoniecznie ze słownictwem i znakami kanji. O podręcznikach Matsumi również się naczytałam wielu rzeczy i wierzę, że przygotowują do danego poziomu, ale jednak ograniczają się tylko do niego...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie od razu Kraków zbudowano. Trzeba się uczyć etapami i wypada też tak kupować podręczniki. Gdyby powstał jeden do wszystkiego to jestem pewna na 100%, że można by było go sobie w tyłek wsadzić. Nie da się dobrze opisać całej gramatyki w jednej książce tak by nie ważyła tony i miała rozsądną cenę.
Gdzie dokładnie w tomach z UJ są błędy? Podaj kilka przykładów bo nawet nie przeglądałam dokładnie tej książki, a jestem ciekawa gdzie też autor się „walnął”.

Yatchan

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Gdyby był jeden do wszystkiego, to raczej byłby za duży, żeby go sobie w tyłek wsadzić :)

Pewną wersją zbioru form gramatycznych w pigułce są japońskie książki przygotowujące do egzaminu nouryoku, ale i one są podzielone przynajmniej na 1-2 oraz 3-4. No i zakładają, że czytelnik opanował podstawy (lub odpowiednio więcej na wyższych poziomach) i w skrócie wyjaśniają tylko najważniejsze zasady użycia każdej z form.

Co do błędów u Huszczy, sam też jestem ciekaw. Nie wykluczam oczywiście literówek, ale pod względem merytorycznym wszystko powinno być raczej dobrze dopracowane. Inna sprawa, że nie jest to moim zdaniem podręcznik do nauki języka, tylko do nauki o języku.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
plastic

Post Wysłany: Czw Lut 19, 2009 11:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Mimo wszystko uważam gramatykę Huszczy za dobrą również w nauce języka. Faktem jest, że opisane są zagadnienia gramatyczne oraz podane są przykłady. Pewnie to już wiecie, ale w pierwszym tomie autor ok. 200 stron poświęcił na fonetykę. Domyślnie: czytanie poszczególnych spółgłosek i samogłosek. Gdyby nie to, że podał wszystkie przykłady w zagadnieniach gramatycznych, to rzuciłabym się na te strony i kawałek po kawałku zjadła xD
Błędy nie sprowadzają się do teorii, są raczej omyłkami w druku (?). Czytając Huszcza miałam jednak wrażenie, że olali robotę na koniec i nie wprowadzili poprawek przed wypuszczeniem na rynek. Jedną z takich pomyłek:
http://img15.imageshack.u...ulunr8.jpg
Przepraszam, że niewyraźnie, ale mam nadzieję, że można odczytać.
Na obrazku:
tabenai - nie je
kakanai - nie pisze
i nagle...
tabetai - chce pisać (chce jeść)
kakitai - chce jeść (chce pisać)
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:08 am   Odpowiedz z cytatem
Huszcza... heh... tego mają być ostatecznie 3 tomy (w trzecim mają być też podobno odpowiedzi do zadań z 1 i 2 xD)
Literówek jest nie mało, trochę pomylonych znaków..
Przerabailismy ten podręcznik na gramatyce opisowej i nasz wykładowca poprawiał na bieżąco znalezione błędy ołówkiem, więc myślę ze będzie re-edycja już bez nich.. inna sprawa, że wystarczyłaby korekta..
Sama książka jest.. em.. może się nadawać jako źródło informacji dodatkowych, ale nigdy, przenigdy nie chciałabym się z niej uczyć.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:55 am   Odpowiedz z cytatem
plastic napisał:
Pewnie to już wiecie, ale w pierwszym tomie autor ok. 200 stron poświęcił na fonetykę. Domyślnie: czytanie poszczególnych spółgłosek i samogłosek. Gdyby nie to, że podał wszystkie przykłady w zagadnieniach gramatycznych, to rzuciłabym się na te strony i kawałek po kawałku zjadła xD

A czego się spodziewałaś po książce przeznaczonej dla osób znających już japoński i będącej czymś w rodzaju kompendium, a nie podręcznikiem do nauki od podstaw? Książka ma charakter językoznawczy, więc wiadomo, że autor będzie się rozwodzić nad takimi rzeczami jak fonetyka. Nie ucz się z niej gramatyki bo nie jest to książka dla laików i tylko utrudnisz sobie naukę. W innych podręcznikach znajdziesz o wiele prostsze wyjaśnienie pewnych zagadnień, bez zbędnej naukowej terminologii, a patrząc na pytania jakie zadałaś na innym forum odnoście pewnych struktur i partykuł to zmiana książki jest Ci potrzebna.

Co do błędu, który podałaś to "tylko" błąd edytorski. Wiadomo, że książka nie powinna iść do druku z takimi błędami no, ale jak widać ktoś tego nie dopilnował i stało się. Ważne, że nie zawiera błędów merytorycznych, a takie potknięcia w edycji to jeszcze nie koniec świata.

plastic

Post Wysłany: Pią Lut 20, 2009 2:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Dobrze mi się z niej uczy, ale z chęci przerobienia dodatkowych zagadnień, chyba za niedługo kupię ten podręcznik-kurs gramatyki, o którym pisałaś
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Nie Mar 08, 2009 2:36 pm   Odpowiedz z cytatem
imho do nauki wlasnej na poczatek spokojnie wystarczy "minna no nihongo" lub "japanese for busy people" ale jako zbior wskazowek (guideline). Do tego cale bogactwo internetu i JLPT4 mozna zdac. Z tym ze wiekszosc porzadnych materialow do nauki dostepna jest w jezyku angielskim.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1