| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 9:03 pm |
|
|
|
Płyta dodana do książki nie jest wyznacznikiem, że książka jest dobra.
Z dobrych książek z płytą przychodzi mi na myśl tylko "Minna no Nihongo" ale nie jest do kupienia w Polsce i nie nadaje się do samodzielnej nauki, zwłaszcza dla początkujących.
Inne polskie podręczniki to np. NIHONGO WA KANTAN DESU YO! lub "Praktyczny kurs gramatyki jezyka japońskiego".
W Empiku nie znajdziesz dobrej książki (bynajmniej ja we Wrocławiu poza jakimiś durnymi rozmówkami nic nie znalazłam ) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 5:21 pm |
|
|
|
Czy ktoś mógłby zrecenzować "Praktyczna gramatyka języka japońskiego"?
Nie wiem czy opłaca mi się kupować, więc będzie mi bardzo miło, gdy ktoś poda spis treści, lub opisze mniej więcej jakie zagadnienia obejmuję ta książka :)))
Z góry dziękuję |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 5:51 pm |
|
|
|
| Chodzi Ci o tę ćwiczeniówkę wydaną przez UAM? Jeśli tak, to tak jak nazwa wskazuje jest to zbiór ćwiczeń, gdzie gramatyka jest wytłumaczona bardzo lakonicznie, więc jako sam podręcznik ta książka się nie nadaje, ale jest super jako uzupełnienie do jakiegoś podręcznika. Zawiera materiał na 4 i 3 kyuu, a dokładny spis treści jest podany w tym temacie http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic238.html . |
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 5:13 pm |
|
|
|
Dokładnie to o ta książkę:
http://www.dialog.edu.com...amp;id=446
Tamtą też wcześniej oglądałam, pobieżnie przejrzałam spis treści, zastanawia mnie czy warto ją kupować dla 1/3 zagadnień, których nie przerobiłam. Słyszałam, że to dobra książka. Mam dwa tomy gramatyki Huszcza, choć przyznam, że sporo materiału jest tam pominięta, nie wiedząc czemu. Nie są to chyba najlepsze książki dla ucznia, choć chyba jedne z lepszych na rynku. Takie jest moje zdanie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 5:22 pm |
|
|
|
Aaa chodzi Ci o tę co niedawno wyszła. Na razie nie spotkałam się z żadną recenzją tej książki, ale patrząc na info podane na stronie - „książka ma charakter słownika(...)” - to nie wiem czy jest to najlepsza pozycja w jaką można się zaopatrzyć (ale pewności nie mam ). Ponoć całkiem niezłe są książki wydane przez Matsumi do 4 i 3 kyuu. Początkowo wyszły wersje z błędami, ale obecnie wydawnictwo wypuściło na rynek poprawione podręczniki.
Kobyła z UJ autorstwa Huszczy nie jest przeznaczona dla osób początkujących i aby móc z niej korzystać trzeba mieć zarówno pewną wiedzę z japońskiego jak i z językoznawstwa. |
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:09 pm |
|
|
|
| W Huszczy też doszukałam się mnóstwa błędów. Najchętniej kupiłabym książkę właśnie z zagadnieniami gramatycznymi na więcej niż jeden poziom, niekoniecznie ze słownictwem i znakami kanji. O podręcznikach Matsumi również się naczytałam wielu rzeczy i wierzę, że przygotowują do danego poziomu, ale jednak ograniczają się tylko do niego... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:24 pm |
|
|
|
Nie od razu Kraków zbudowano. Trzeba się uczyć etapami i wypada też tak kupować podręczniki. Gdyby powstał jeden do wszystkiego to jestem pewna na 100%, że można by było go sobie w tyłek wsadzić. Nie da się dobrze opisać całej gramatyki w jednej książce tak by nie ważyła tony i miała rozsądną cenę.
Gdzie dokładnie w tomach z UJ są błędy? Podaj kilka przykładów bo nawet nie przeglądałam dokładnie tej książki, a jestem ciekawa gdzie też autor się „walnął”. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 7:45 pm |
|
|
|
Gdyby był jeden do wszystkiego, to raczej byłby za duży, żeby go sobie w tyłek wsadzić :)
Pewną wersją zbioru form gramatycznych w pigułce są japońskie książki przygotowujące do egzaminu nouryoku, ale i one są podzielone przynajmniej na 1-2 oraz 3-4. No i zakładają, że czytelnik opanował podstawy (lub odpowiednio więcej na wyższych poziomach) i w skrócie wyjaśniają tylko najważniejsze zasady użycia każdej z form.
Co do błędów u Huszczy, sam też jestem ciekaw. Nie wykluczam oczywiście literówek, ale pod względem merytorycznym wszystko powinno być raczej dobrze dopracowane. Inna sprawa, że nie jest to moim zdaniem podręcznik do nauki języka, tylko do nauki o języku. |
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 11:38 pm |
|
|
|
Mimo wszystko uważam gramatykę Huszczy za dobrą również w nauce języka. Faktem jest, że opisane są zagadnienia gramatyczne oraz podane są przykłady. Pewnie to już wiecie, ale w pierwszym tomie autor ok. 200 stron poświęcił na fonetykę. Domyślnie: czytanie poszczególnych spółgłosek i samogłosek. Gdyby nie to, że podał wszystkie przykłady w zagadnieniach gramatycznych, to rzuciłabym się na te strony i kawałek po kawałku zjadła xD
Błędy nie sprowadzają się do teorii, są raczej omyłkami w druku (?). Czytając Huszcza miałam jednak wrażenie, że olali robotę na koniec i nie wprowadzili poprawek przed wypuszczeniem na rynek. Jedną z takich pomyłek:
http://img15.imageshack.u...ulunr8.jpg
Przepraszam, że niewyraźnie, ale mam nadzieję, że można odczytać.
Na obrazku:
tabenai - nie je
kakanai - nie pisze
i nagle...
tabetai - chce pisać (chce jeść)
kakitai - chce jeść (chce pisać) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:55 am |
|
|
|
| plastic napisał: |
| Pewnie to już wiecie, ale w pierwszym tomie autor ok. 200 stron poświęcił na fonetykę. Domyślnie: czytanie poszczególnych spółgłosek i samogłosek. Gdyby nie to, że podał wszystkie przykłady w zagadnieniach gramatycznych, to rzuciłabym się na te strony i kawałek po kawałku zjadła xD |
A czego się spodziewałaś po książce przeznaczonej dla osób znających już japoński i będącej czymś w rodzaju kompendium, a nie podręcznikiem do nauki od podstaw? Książka ma charakter językoznawczy, więc wiadomo, że autor będzie się rozwodzić nad takimi rzeczami jak fonetyka. Nie ucz się z niej gramatyki bo nie jest to książka dla laików i tylko utrudnisz sobie naukę. W innych podręcznikach znajdziesz o wiele prostsze wyjaśnienie pewnych zagadnień, bez zbędnej naukowej terminologii, a patrząc na pytania jakie zadałaś na innym forum odnoście pewnych struktur i partykuł to zmiana książki jest Ci potrzebna.
Co do błędu, który podałaś to "tylko" błąd edytorski. Wiadomo, że książka nie powinna iść do druku z takimi błędami no, ale jak widać ktoś tego nie dopilnował i stało się. Ważne, że nie zawiera błędów merytorycznych, a takie potknięcia w edycji to jeszcze nie koniec świata. |
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 2:36 pm |
|
|
|
| imho do nauki wlasnej na poczatek spokojnie wystarczy "minna no nihongo" lub "japanese for busy people" ale jako zbior wskazowek (guideline). Do tego cale bogactwo internetu i JLPT4 mozna zdac. Z tym ze wiekszosc porzadnych materialow do nauki dostepna jest w jezyku angielskim. _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|