| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
bennosuke 鯉の殺人犯

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 8:00 pm |
|
|
|
Witam.
Po długim "nic dodawaniu" wreszcie się przemogłem i wrzuciłem co nieco o czasownikach. Napewno sie wam spodoba. Za tydzien powstanie kolejna lekcja, musze tylko swoje materiały przywiesc z Poznania i bedziemy zapodawac nauke dalej. Do prawdziwej nauki własnie potrzebujemy czasownikow zeby powiedziec juz cos w miare sensownego. Milego uczenia sie.
P.S: w nastepnej lekcji troche nowosci i powrocimy do głupkowatych dialogów.
頑張って
ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー
Zadanie domowe z porzedniej lekcji.
このスープはバルシチです。
このスープはバルシチです。
Przymiotniki:
Stary: Furui/furukunai/furukatta/furukunakatta
krótki:Mijikai/mijikakunai/mijikakatta.mijikakunakatta
długi:nagai/nagakunai/nagakatta.nagakunakatta
czerwony:akai/akakunai/akakatta/akakunakatta
Przymiotniki i słowa:
ookikunai tamago
warui inu
chiisakunai kuruma
Czasowniki (za napisanie tego dziękuje znajomej :), domou arigatou gozaimashita )
Tzw. japońskie czasowniki zwane dōshi to koniugowalne części mowy, które mogą być orzeczeniem zdania.
Wszystkie czasowniki kończą się na “u”. Z punktu widzenia koniugacji czasowniki dzielimy na samogłoskowe i spółgłoskowe (według dźwięku, na który zakończony jest temat czasownika).
Czasowniki samogłoskowe zakończone są przeważnie na -eru oraz -iru przy czym e oraz i traktowane są jako końcówka tematu, zaś r jako dodatek niezbędny dla prawidłowego przyjęcia końcówki tematu III dla utworzenia tzw. formy słownikowej (kończy się ona na u).
起きるokiru、寝る neru
Czasowniki spółgłoskowe to wszystkie pozostałe czasowniki, których temat może kończyć się na spółgłoski, samogłoski (plus u), poza czasownikami kuru i suru(勉強する), które uznawane są za wyjątki (nieregularne).
終わる owaru, 働くhataraku
Tradycyjna japońska koncepcja gramatyczna zakłada obecność pięciu tematów koniugacyjnych (zwanych niekiedy ‘bazami’ koniugacyjnymi).
Poniższa tabela zawierając tematy koniugacyjne japońskich form koniugowalnych. Temat III stanowi formę słownikową (forma ta uznawana jest za formę „prostą” czasownika, w odróżnieniu od formy „grzecznej” na masu, która także kończy się na -u, a to dlatego, że masu możemy według pewnych koncepcji gramatycznych uznawać za czasownik posiłkowy).
Końcówka masu przyjmowana jest przez II temat koniugacyjny czasownika (nie występuje z przymiotnikiem).
Jak widać, w I i II temacie czasowniki samogłoskowe wykazują się samogłoską w zakończeniu tematu.
Czasownik iku posiada temat zakończony na k, jednak za czasowniki spółgłoskowe uznaje się także au czy kau, które nie wykazują w formie III tematu spółgłoski - matrycę tematów dla czasowników tego typu zamieszczono na przykładzie czasownika au.
Czasowniki spółgłoskowe przyjmują tematy zgodnie z porządkiem a, i, u, e, o, co wydatnie ułatwia ich zapamiętanie.
Temat czas. samogłoskowe
1 tabe / mi
2 tabe/ mi
3 taberu / miru
4 tabere/ mire
5 tabeyo/ miyo
Temat czas. spółgłoskowe
1 ika/ awa
2 iki/ ai
3 iku/ au
4 ike/ ae
5 iko/ ao
Temat czas. nieregularne
1 ko/ shi
2 ki/ shi
3 kuru/ suru
4 kure/ sure
5 koyo/shiyo
Z tych tabel narazie interesują nas tylko numery 3
Przykładowe czasowniki z tabeli
食べる たべる jeść, 見る みるwidzieć, 行く いくiść, 会う あうspotykać, 来る くるprzychodzić, するrobić
Forma przeszła „grzeczna”
Japońskie czasowniki występują w formie nieprzeszłej (teraźniejszej, niosącej jednak potencjalnie także znaczenie przyszłe) oraz przeszłej. Formę nieprzeszłą określa się także jako ‘formę na -u’, zaś formę przeszłą jako ‘formę na -ta’.
W tej lekcji forma przeszła pojawia się dla czasowników w formie „grzecznej” masu (mashita, przeczenie masen deshita) oraz dla łącznika orzeczenia imiennego desu (deshita, przeczenie dewa arimasen deshita).
A.Forma twierdząca
~ます
~ました
B.Forma przecząca
~ません
~ませんでした
tak więc :
ide: ikimasu
nie ide: ikimasen
poszedłem: ikimashita
nie poszedłem: ikimasendeshita
jem:tabemasu
nie jem: tabemasen
jadłem: tabemashita
nie jadłem: tabemasendeshita
itp..._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mkbest

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mkbest

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 1:18 am |
|
|
|
| Tak, ale większość z nich jest regularna... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
死神

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kaede

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 8:25 pm |
|
|
|
| bennosuke będą kolejne lekcje? |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 1:31 am |
|
|
|
| Benniu-sensei, przykleiłbyś ten temat na góre a nie gdzieś on zakitrany głęboko w środku gdzieś... ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saori

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 5:52 pm |
|
|
|
| Ja bardzo proszę o dalsze lekcje!!! Plisss. Jestem na 6tej i co? koniec??? Ja się tak nie bawię... :)), a tak na poważnie. Czy będą jeszcze lekcje? |
|
| Powrót do góry |
|
|