Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Nauka pisma japońskiego.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Newbie    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konrad1991

Post Wysłany: Nie Sty 11, 2009 6:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam.
Od dłuższego czasu zainteresowany jestem nauką języka japońskiego, czytałem o nim sporo na Wikipedii, zerkałem na rózne kursy itp. Wszędzie podają, aby naukę rozpocząć od pisma, ale niestety hiragana itp. jakoś wogóle mi nie wchodzi do głowy :S W jaki sposób Wy się jej uczyliście? Staraliście się ją przepisywać jak najwięcej razy aby utrwaliła się Wam w głowie? A może jakoś inaczej ułatwialiście sobie zapamiętywanie tych znaczków? :)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Sty 11, 2009 7:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Zrób sobie karty ze znakami hiragany a na odwrocie zapisz zwykłym alfabetem.
Dużo pisz w hiraganie.
Na necie możesz znaleźć dużo programów i gier edukacyjnych pomocnych w nauce np. http://www.msu.edu/~lakejess/kanjigame.html
Powrót do góry
Hary

Post Wysłany: Nie Sty 11, 2009 9:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Też sądzę że trzeba jak najwięcej pisać używając hiragany. To chyba najszybszy i najlepszy sposób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Nie Sty 11, 2009 11:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Może niezbyt wygórowany sposób, ale na pewno skuteczny. Wydrukuj sobie tabelkę z polami wielkości powiedzmy 1cm^2 i wpisuj w kolumnach bądź w wierszach w kółko ten sam znak. Czasami, szczególnie przy Kanji, ręka "pamięta" lepiej niż głowa Zwracaj koniecznie uwagę na kolejność kresek.
Powrót do góry
konrad1991

Post Wysłany: Pon Sty 12, 2009 12:03 am   Odpowiedz z cytatem
Ok, dzięki za rady :-)
Myślę, że pismo najcięższa rzecz w nauce japońskiego.
Apropo - czy uczyliście się jakoś specjalnie kaligrafować pismo japońskie? Przyznam szczerze, że moje polskie pismo bywa bardzo nieczytelne, a w japońskim, przy takiej ilości znaków, które napewno bywają do siebie podobne, zapewne jest to jeszcze ważniejsze...
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Sty 13, 2009 11:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Kolejność kresek, odpowiednie proporcje i dbałość całkowicie wystarczą. Zauważ, że sam czytając po polsku nie czytasz pojedynczych liter, tylko od razu całe wyrazy, a nierzadko całe zdania. Nawet, gdy w wyrazach jest mnóstwo byków i literówek jesteś w stanie odczytać sens. Ba, często takich błędów się nie zauważa. W japońskim jest tak samo. Znając bardzo dobrze japoński i mając za sobą wiele lat styczności przestajesz widzieć pojedyncze znaki (przynajmniej te popularniejsze), tylko całe zdania. Nie martw się na zapas tylko się ucz tego japońskiego. Sam z czasem dojdziesz do pewnych wniosków. Zmienisz także zdanie a propos najcięższych rzeczy w nauce japońskiego.
Powrót do góry
Magdexxa

Post Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi bardzo pomagają skojarzenia, np. znak "i" w hiraganie- można wyobrazić sobie jako "i", któremu odpada kropka. Jak chcesz, to mogę napisać Ci skojarzenia do paru innych znaków (chociaż chyba lepiej jest mieć własne).

Nashami

Post Wysłany: Nie Lut 14, 2010 7:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Magdeksa, dokładnie! Ja na przykład, jak uczyłam się hiragany to wyrobiłam sobie cały repertuar skojarzeń, np: sylaba "yo"(よ) : zapis kojarzy mi się z ludzikiem, który podaje komuś rękę i woła: Yo, man! Albo sylaba:"mu" む、, kojarzy mi się z krówką z dzwoneczkiem na szyi i z ogonkiem. I krówka robi "mu"! lol.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Newbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1