Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Podręczniki przygotowujące do egzaminu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajtek88r

Post Wysłany: Nie Gru 28, 2008 8:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Witajcie
Coś marnie mi idzie przeszukiwanie forum w poszukiwaniu odpowiedzi, więc idę na łatwiznę i zapytam wprost.

Czy mieliście styczność z podręcznikami "Nihongo wa kantan desuyo"? Planuję zakupić obie części(do 4 i 3 kyu), a że jest to dość duży wydatek wpierw chciałabym się skonsultować.

Będę wdzięczna za każdą opinię
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 12:11 am   Odpowiedz z cytatem
Pamiętaj, że nie jest to samouczek. Masz tam kompletny materiał na dane poziomy, ale jeśli natkniesz się na jakiś problem, nie pomoże Ci. Wciąż jest to "podręcznik" więc został stworzony z myślą o nauce z nauczycielem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 5:24 am   Odpowiedz z cytatem
Nauczycieli mam Potrzebuje jednak czegoś jeszcze, niż te podręczniki które mam(Minna no Nihongo, Genki, Nihongo)
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 10:28 am   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem, czy warto inwestować tyle kasy w książkę do 4kyuu, bo tak naprawdę materiału w niej niewiele. Jeśli masz nauczyciela(-i), to pewnie szybko przez ten materiał przebrniesz, bo zbyt skomplikowany poziom czwarty nie jest
Nie miałem styczności z Nihongo wa kantan desu yo, ale jeśli chcesz ją kupić do 3kyuu, to dobrze byłoby się zastanowić też nad czymś wydanym w Japonii, bo takie książki są zazwyczaj lepsze. Tak w ramach uzupełnienia, bo jedna książka to trochę mało.

Kilka lat temu, jak zdawałem 3kyuu z kilku książek, które zakupiłem w Japonii najbardziej przydatną wydawała mi się ta:
http://store.shopping.yahoo.co.jp/7andy/31937339.html
Stosunek ceny do ilości materiału jest dość przyzwoity, a i wytłumaczenia są dość przystępne.

Choć muszę przyznać jednak, że moim zdaniem najlepiej przygotowane i opracowane są książki do 1kyuu ewentualnie do 2kyuu. Nie wiem czemu, ale do 3kyuu jakoś idealnych książek za bardzo nie ma...

kajtek88r

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Może masz racje, materiał na 4 kyuu potrzebuję przede wszystkim sobie przypomnieć, nie wykorzystam tej książki odpowiednio(do jej ceny..)
Z drugiej jednak strony aktualnie ciężko mi będzie sprowadzić podręczniki z Japonii, a nie wiem czy w inny sposób je dostane(jeszcze strony nie przeglądałam, ale do Polski chyba nie wysyłają...)
Tutaj uprzedze pewnie czyjeś pytanie: nie potrafie się uczyć z wersji elektronicznej, dlatego potrzebuję mieć podręcznik zakupiony bądź skserowany.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:22 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:

Z drugiej jednak strony aktualnie ciężko mi będzie sprowadzić podręczniki z Japonii, a nie wiem czy w inny sposób je dostane(jeszcze strony nie przeglądałam, ale do Polski chyba nie wysyłają...)

Pogadaj ze swoim nauczycielami, na pewno znają kogoś, kto by ci ten podręcznik (lub jakikolwiek inny) z Japonii przywiózł. Jeśli nie sprawdzaj amazon co jakiś czas. Tam na pewno będą oferty wysyłki za granicę. W tej chwili jest już po tegorocznym egzaminie, więc zainteresowanie, jak i podaż trochę mniejsze, niż np. miesiąc temu, ale na pewno coś się trafi.
Cytat:
Tutaj uprzedze pewnie czyjeś pytanie: nie potrafie się uczyć z wersji elektronicznej, dlatego potrzebuję mieć podręcznik zakupiony bądź skserowany.

Rozumiem cię doskonale

kajtek88r

Post Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo dziekuje Ci za rady. Popytam, a nuż ktoś się znajdzie kto mi pomoże.
Rozważe też, czy jest sens kupować "Nihongo wa kantan desuyo".. przede wszystkim ten pierwszy tom.

Dziekuje za raz jeszcze
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Gru 30, 2008 7:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli nie masz jakoś wielce ograniczonych środków to na pewno nie zaszkodzi. Jeśli jednak chcesz oszczędzić to spokojnie się obejdzie. Tym bardziej, że z Twoich postów wynika, że na 4 kyuu nie poprzestaniesz, więc i tak będziesz musiał zdobyć więcej materiałów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Gru 30, 2008 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Zamówiłam "Nihongo wa kantan desuyo"
Na ten moment nie stać mnie na nic droższego, a z tego podręcznika na pewno będę mogła korzystać do końca tego roku, tj 2009(myślę, o 3 kyu) Potem pomyślę nad czymś przyzwoitszym.

Dziękuje za opinię.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Nie Sty 04, 2009 9:12 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:

Kilka lat temu, jak zdawałem 3kyuu z kilku książek, które zakupiłem w Japonii najbardziej przydatną wydawała mi się ta:
http://store.shopping.yahoo.co.jp/7andy/31937339.html
Stosunek ceny do ilości materiału jest dość przyzwoity, a i wytłumaczenia są dość przystępne.

Mam do Ciebie takie pytanie...

Pozdrawiam
    Do tego typu pytań polecam stosować prywatne wiadomości... Jeśli Cię na coś nie stać, to nie powód by to kraść.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Sty 05, 2009 4:02 am   Odpowiedz z cytatem
Niestety ja teraz mieszkam na Tajwanie, a podręcznik został w Polsce gdzieś w pudłach spakowany, więc nawet nie mam jak kogoś poprosić, by go zeskanował. Przykro mi.
Z tego, co kojarzę studiujesz w Łodzi, tak? W taki razie co mogę polecić, to wybranie się do Warszawy albo na tamtejszą japonistykę, albo do Wydziału Informacji i Kultury ambasady Japonii, bo wiem, że oni też mają różne książki u siebie dostępne. Może można skserować.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1