| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kajtek88r

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 8:40 pm |
|
|
|
Witajcie
Coś marnie mi idzie przeszukiwanie forum w poszukiwaniu odpowiedzi, więc idę na łatwiznę i zapytam wprost.
Czy mieliście styczność z podręcznikami "Nihongo wa kantan desuyo"? Planuję zakupić obie części(do 4 i 3 kyu), a że jest to dość duży wydatek wpierw chciałabym się skonsultować.
Będę wdzięczna za każdą opinię |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 12:11 am |
|
|
|
| Pamiętaj, że nie jest to samouczek. Masz tam kompletny materiał na dane poziomy, ale jeśli natkniesz się na jakiś problem, nie pomoże Ci. Wciąż jest to "podręcznik" więc został stworzony z myślą o nauce z nauczycielem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kajtek88r

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 10:28 am |
|
|
|
Nie wiem, czy warto inwestować tyle kasy w książkę do 4kyuu, bo tak naprawdę materiału w niej niewiele. Jeśli masz nauczyciela(-i), to pewnie szybko przez ten materiał przebrniesz, bo zbyt skomplikowany poziom czwarty nie jest
Nie miałem styczności z Nihongo wa kantan desu yo, ale jeśli chcesz ją kupić do 3kyuu, to dobrze byłoby się zastanowić też nad czymś wydanym w Japonii, bo takie książki są zazwyczaj lepsze. Tak w ramach uzupełnienia, bo jedna książka to trochę mało.
Kilka lat temu, jak zdawałem 3kyuu z kilku książek, które zakupiłem w Japonii najbardziej przydatną wydawała mi się ta:
http://store.shopping.yahoo.co.jp/7andy/31937339.html
Stosunek ceny do ilości materiału jest dość przyzwoity, a i wytłumaczenia są dość przystępne.
Choć muszę przyznać jednak, że moim zdaniem najlepiej przygotowane i opracowane są książki do 1kyuu ewentualnie do 2kyuu. Nie wiem czemu, ale do 3kyuu jakoś idealnych książek za bardzo nie ma... |
|
| Powrót do góry |
|
|
kajtek88r

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:03 pm |
|
|
|
Może masz racje, materiał na 4 kyuu potrzebuję przede wszystkim sobie przypomnieć, nie wykorzystam tej książki odpowiednio(do jej ceny..)
Z drugiej jednak strony aktualnie ciężko mi będzie sprowadzić podręczniki z Japonii, a nie wiem czy w inny sposób je dostane(jeszcze strony nie przeglądałam, ale do Polski chyba nie wysyłają...)
Tutaj uprzedze pewnie czyjeś pytanie: nie potrafie się uczyć z wersji elektronicznej, dlatego potrzebuję mieć podręcznik zakupiony bądź skserowany. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:22 pm |
|
|
|
| kajtek88r napisał: |
Z drugiej jednak strony aktualnie ciężko mi będzie sprowadzić podręczniki z Japonii, a nie wiem czy w inny sposób je dostane(jeszcze strony nie przeglądałam, ale do Polski chyba nie wysyłają...)
|
Pogadaj ze swoim nauczycielami, na pewno znają kogoś, kto by ci ten podręcznik (lub jakikolwiek inny) z Japonii przywiózł. Jeśli nie sprawdzaj amazon co jakiś czas. Tam na pewno będą oferty wysyłki za granicę. W tej chwili jest już po tegorocznym egzaminie, więc zainteresowanie, jak i podaż trochę mniejsze, niż np. miesiąc temu, ale na pewno coś się trafi.
| Cytat: |
| Tutaj uprzedze pewnie czyjeś pytanie: nie potrafie się uczyć z wersji elektronicznej, dlatego potrzebuję mieć podręcznik zakupiony bądź skserowany. |
Rozumiem cię doskonale  |
|
| Powrót do góry |
|
|
kajtek88r

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:31 pm |
|
|
|
Bardzo dziekuje Ci za rady. Popytam, a nuż ktoś się znajdzie kto mi pomoże.
Rozważe też, czy jest sens kupować "Nihongo wa kantan desuyo".. przede wszystkim ten pierwszy tom.
Dziekuje za raz jeszcze |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 7:50 pm |
|
|
|
| Jeśli nie masz jakoś wielce ograniczonych środków to na pewno nie zaszkodzi. Jeśli jednak chcesz oszczędzić to spokojnie się obejdzie. Tym bardziej, że z Twoich postów wynika, że na 4 kyuu nie poprzestaniesz, więc i tak będziesz musiał zdobyć więcej materiałów. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kajtek88r

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 8:45 pm |
|
|
|
Zamówiłam "Nihongo wa kantan desuyo"
Na ten moment nie stać mnie na nic droższego, a z tego podręcznika na pewno będę mogła korzystać do końca tego roku, tj 2009(myślę, o 3 kyu) Potem pomyślę nad czymś przyzwoitszym.
Dziękuje za opinię. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kajtek88r

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 9:12 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
Kilka lat temu, jak zdawałem 3kyuu z kilku książek, które zakupiłem w Japonii najbardziej przydatną wydawała mi się ta:
http://store.shopping.yahoo.co.jp/7andy/31937339.html
Stosunek ceny do ilości materiału jest dość przyzwoity, a i wytłumaczenia są dość przystępne. |
Mam do Ciebie takie pytanie...
Pozdrawiam
Do tego typu pytań polecam stosować prywatne wiadomości... Jeśli Cię na coś nie stać, to nie powód by to kraść. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 4:02 am |
|
|
|
Niestety ja teraz mieszkam na Tajwanie, a podręcznik został w Polsce gdzieś w pudłach spakowany, więc nawet nie mam jak kogoś poprosić, by go zeskanował. Przykro mi.
Z tego, co kojarzę studiujesz w Łodzi, tak? W taki razie co mogę polecić, to wybranie się do Warszawy albo na tamtejszą japonistykę, albo do Wydziału Informacji i Kultury ambasady Japonii, bo wiem, że oni też mają różne książki u siebie dostępne. Może można skserować. |
|
| Powrót do góry |
|
|