Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Klawiatura japońska

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sygi

Post Wysłany: Wto Lis 15, 2005 5:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam pytanko.

Jak użyć klawiatury japońskiej w windowsie XP, tak, aby w przeglądarce móc normalnie pisać znaki Kandżi, Katakana??

No i jak piszecie znaki japońskie na tym forum?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Atarashii

Post Wysłany: Wto Lis 15, 2005 6:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja nie mam klawiatury japońskiej i nie sprawia mi to problemu. Do zmiany tekstu z romaji na kanę i kanji używam programu WAKAN, do pobrania z działu "Ciekawe strony" w forum "Warto to mieć w swoim komputerze" . Ale jeśli nie chcesz komplikować sprawy, to zawsze możesz włączyć program "Tablica znaków". Ma go każdy Windows . MUSISZ MIEĆ CZCIONKĘ JAPOŃSKĄ JAK NP.: ARIAL UNICODE MS.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sygi

Post Wysłany: Wto Lis 15, 2005 8:13 pm   Odpowiedz z cytatem
nie mogę pobrać tego pliku, bo nie widzę go w tamtym miejscu
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Wto Lis 15, 2005 11:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Weź po prostu zainstaluj obsługę znaków japońskich. A robisz to tak: wkłądasz płytę z windowsem do napędu, wchodzisz w panel sterowania i ustawiasz żeby Ci dodało język japoński. No i w okienku wyboru języka w trayu powinieneś móc przechodzić z języka na język
Powrót do góry
Atarashii

Post Wysłany: Sro Lis 16, 2005 4:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Już pisałem w dziale Ciekawe strony, żebyś kliknął na odnośnik "ten program" zapisany siwą czcionką . Boże... czy muszę wszysko tłumaczyć, to przecierz proste, wystarczy być spostrzegawczym .
Powrót do góry
sygi

Post Wysłany: Czw Lis 17, 2005 5:43 pm   Odpowiedz z cytatem
no właśnie, w windowsie nie działało po dodaniu w panelu sterowania, ale spoko, już znalazłem czeską stronę, na której jest ten program wakan

dzięki za dotychczasowe info
Powrót do góry
Atarashii

Post Wysłany: Czw Lis 17, 2005 8:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Dodam tylko, że nie zachwalałbym teraz tego programu, gdyby w jednym z forum nie poleciła go Alita. Teraz odnajdą go inni ludzie i będą go chwalić jeszcze innym ludziom i tak dalej, i tak dalej.
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pią Lis 18, 2005 1:45 am   Odpowiedz z cytatem
A i tak najlepszy jest prosty support do systemu :) (no chyba że ktoś ma systemy Win XP z którym nigdy nic nie wiadomo albo Win ME z którym wiadomo tylko to że nigdy nie działa :) )
Powrót do góry
mkbest

Post Wysłany: Czw Gru 01, 2005 8:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Ej! Ja mam Win Me i mi to wystarcza ;P japońskie czcionki działają poprawnie moge pisać nimi w Wordzie... i w paru innych ciekawych miejscach a to dzięki IME! ;] do sciagniecia z oficjalnej strony Microsoftu
Powrót do góry
ling_chou

Post Wysłany: Sob Gru 03, 2005 1:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Wogóle systemy z rodziny NT są jakieś.... sami wiecie... tak czy inaczej, x tym wakanem to prosta sprawa: piszesz w edytorze programu, zaznaczasz, kopiujesz i wklejasz. Gotowe. Jeśli jednak chcesz poprostu zapisać to w dokumencie, to jest taka możliwosc zrobić to bezpośrednio z wakana:D. Miłego pisanaia

Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Sob Gru 03, 2005 1:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Tylko cały czas nie rozumiem po co kombinować jeśli support japoński zrobi to w dużo prostszy sposób...

A NT dobry system - tylko nie jest docelowo przeznaczony do domowej obsługi... To tak jakby o najlepszym z Windowsów (2003) mówić że jest do bani bo ciężko się go w domu używa - one po prostu mają inny target niż inne Winy "domowe" (czyli 95, 98SE i 2000PRO bo ME i XP są "nie-do-obsługi" a 3,11 itp już się nie da używać )
Powrót do góry
Shiryou

Post Wysłany: Sob Gru 03, 2005 1:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja tam lecem na sposobie tym co Kaiou...czyli po prosty zainstalowałem sobie obsługę języków japonskich i mi wsyztsko hula jak potrzeba . . . co do inncyn Winów niż XP to nie wiem jak tam z tym jest bo sienigdy na zdnym niebawiłem z tym
Powrót do góry
Nariyshivi

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 9:24 am   Odpowiedz z cytatem
A ja mam problem bo nie moge dodać języka japońskiego. Przeszukałam wszystkie języki które moge dodać i nie ma japońkiego (a nawet łacina jest!) Co mam zrobić? Dodam, zę mam winows XP profesional

EDIT: Udało mi się w inny sposób rozwiązać ten problem Jak miło jest wreszcie widzieć japoński alfabet a nie znaki zapytania xD
Powrót do góry
mkbest

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 12:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Nariyshivi napisał:
EDIT: Udało mi się w inny sposób rozwiązać ten problem Jak miło jest wreszcie widzieć japoński alfabet a nie znaki zapytania xD

W jaki sposób? Niedługo będę miał nowego kompa z XP, więc każda wiedza na ten temat będzie przydatna

Kaiou

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 5:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Czytajta ludziska co wyżej napisano - to trochę niegrzeczne kazać komuś w kółko gadać to samo bo samemu nie chce się przeczytać kilku postów wyżej, prawda?
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 6:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou- akurat miałam podobny problem i rozwiązanie nie było podane w tym temacie, więc się AŻ tak nie czepiaj

A dla zainteresowanych- trzeba sprawdzić w opcjach regionalnych, czy jest zaznaczona obsługa języków azjatyckich i najpierw to zainstalować, potem dopiero pojawi się japoński jako język do wyboru.

mkbest

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 7:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou napisał:
Czytajta ludziska co wyżej napisano - to trochę niegrzeczne kazać komuś w kółko gadać to samo bo samemu nie chce się przeczytać kilku postów wyżej, prawda?

Czytał żem ;] ale nic konkretnego nikt nie napisał tylko że zainstalować czcionke z panelu sterowania... ale u mnie też nie było japońskiego i musialem wejść na jakąś stronę, żeby mi się wyświetlił komunikat, że muszę japoński zainstalowac, zeby obsługiwać tę stronę. A poprzedni post napisałem, bo byłem ciekaw, czy jest jeszcze jakiś inny sposób na zainstalowanie japońskiego. ;]

Dumle

Post Wysłany: Pon Mar 06, 2006 6:32 pm   Odpowiedz z cytatem
mam takie pytanko troche zwiazane z tematem jakie w japoni uzywa sie klawiatury takie jak my mamy ???? i czy oni tez tak przerabiaja romanji na hiragane itp. ???
Powrót do góry
mkbest

Post Wysłany: Pon Mar 06, 2006 11:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Maja tak jak my i tak jak oni czyli maja litery romaji i swoje znaki (hiragana bodajże), piszą hiraganą a potem zamieniają na kanji.

I mam pytanie... czy jest jakiś IME do pisania po japonsku na XP, gdzie nie wymaga się Office'a XP? :| na Me mialem tak, ze zainstalowalem IME i chodzilo... ale teraz nie moge, bo tamta wersja nie chodzi pod XP, a IME dla XP wymaga Office'a XP, którego nie mam ;P jest jakas alternatywa? Ale nie zaden wakan, bo to droga przez mękę i nie mozna nawet "Polska" napisac (mi sie przynajmniej nie udało). A same znaki to mi się wyświetlają. Więc nie tyle chodzi mi o zainstalowanie w kompie japońskiego, co pisanie po japońsku ;]

^ ^ ^ ^ ^ nieaktualne! ありがとう

Edi

Post Wysłany: Sro Lip 19, 2006 11:08 pm   Odpowiedz z cytatem
A w jakis sposob mozna zainstalowac japonska czcionka majac win98 (dla jasnosci: zeby pisac po japonsku, bo na stronach wszystko wyswietla sie prawidlowo)? W akcie desperacji zarejestrowalam sie tutaj, bo nigdzie niczego na ten temat nie moge znalezc...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1