Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Moj 1 raz :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Slow14

Post Wysłany: Sob Gru 20, 2008 7:43 pm   Odpowiedz z cytatem
CZesc mialem pokazac obrazek ,,, moj pierwszy..
ale mam 11lat i pls o jakoms wyrozumialosc :)
nie za ostro bo sobie jeszcze cos pomysle xD

http://img440.imageshack....004pv3.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sob Gru 20, 2008 9:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Popracuj nad polskim, naucz się stawiać duże litery na początku zdania, kropki, przecinki, polskie znaki i najlepiej przerzucaj swoje posty do Worda nim je wyślesz, bo taki wyraz jak "jakoms" w polskim nie istnieje.

Co do samego rysunku no to mimo Twojego wieku nie będę owijać w bawełnę. Ta głowa wygląda jak żarówka z włosami, dziwnym grymasem i naklejką zamiast oka. Pierwsze rysunki nigdy nie wychodzą i moje wyglądały równie fatalnie, tak więc nie poddawaj się i ćwicz dalej. Na początku będą Ci wychodzić jakieś pokraki, ale z czasem kto wie .

cała_ja

Post Wysłany: Nie Gru 21, 2008 11:19 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Co do samego rysunku no to mimo Twojego wieku nie będę owijać w bawełnę. Ta głowa wygląda jak żarówka z włosami, dziwnym grymasem i naklejką zamiast oka. Pierwsze rysunki nigdy nie wychodzą i moje wyglądały równie fatalnie, tak więc nie poddawaj się i ćwicz dalej. Na początku będą Ci wychodzić jakieś pokraki, ale z czasem kto wie .

Sama się o ten rysunek prosiłam:) Fakt, od czegoś trzeba zacząć ja Tobie życzę wytrwałości i proponowałabym zakup jakiejś książki czy poradnika jak rysować, mi osobiście takie pomogły (chociaż cudów jeszcze nie doczekałam )
Powrót do góry
Slow14

Post Wysłany: Nie Gru 21, 2008 2:31 pm   Odpowiedz z cytatem
http://img229.imageshack....007pc9.jpg

Jeszcze 1, troszke inny :) a ksiazke zamowilem "Sarah Mayer" i w Swięta kupuje następne dwie ksiązki. :)

A jak ten obrazek :) ?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Gru 21, 2008 3:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Slow14 napisał:
A jak ten obrazek :) ?

Gorszy od poprzedniego. Poprawa stylu nie następuje z dnia na dzień, ale trwa to miesiące, a nawet całe lata.

Slow14

Post Wysłany: Nie Gru 21, 2008 3:34 pm   Odpowiedz z cytatem
No dobrze, teraz sie postaram, bo ten rysowalemw łóżku po ciemku :) i to jeszcze na kolanach ;p

Pozdro
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Gru 21, 2008 3:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Slow14 napisał:
No dobrze, teraz sie postaram, bo ten rysowalemw łóżku po ciemku :) i to jeszcze na kolanach ;p

Skoro się nie starasz tylko rysujesz byle jak to nie spodziewaj się dobrych efektów. Jesteś w pełni zadowolony z zamieszczonych rysunków czy widzisz w nich błędy? Jeśli je widzisz to je od razu popraw tak byś był zadowolony z efektu końcowego. Dobrze jest też po narysowaniu czegoś odłożyć rysunek na kilka dni i dopiero po tym czasie na niego spojrzeć i ocenić bo często dopiero za jakiś czas widzi się błędy, których wcześniej sie nie dostrzegało.

Papillon

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 12:15 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Dobrze jest też po narysowaniu czegoś odłożyć rysunek na kilka dni i dopiero po tym czasie na niego spojrzeć i ocenić bo często dopiero za jakiś czas widzi się błędy, których wcześniej sie nie dostrzegało.

Oj tak...faktycznie ta metoda jest najlepsza na ocenę własnego rysunku, ponieważ często po narysowaniu hmmm...nie wiem jak to napisać: "oczy przyzwyczajają się do danego rysunku? (a może bardziej trudu jaki się włożyło w dane dzieło) i nie dostrzega się błędów, które dla innej osoby są odrazu widoczne a nawet rażą w oczy. 100% poparcia

A teraz coś na temat rys.
- Ty nie masz robić tych prac na odpieprz! albo się starasz zrobić dobry rysunek, albo sobie odpuść! taka prawda
- ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz! Wyrób w sobie własny styl/kreskę a wtedy dawaj pracki do oceny
- naucz się anatomii człowieka, to chyba podstawa dobrego rysowania postaci.

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Slow14

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 10:34 am   Odpowiedz z cytatem
Teraz sie troszke postaralem ale niewiem czy cos lepszego :)

http://img525.imageshack....008uj9.jpg
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 12:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Co do samego rysunku no to mimo Twojego wieku nie będę owijać w bawełnę. Ta głowa wygląda jak żarówka z włosami, dziwnym grymasem i naklejką zamiast oka.

Nilti, kocham twoje teksty. Założę bloga i bede je kolekcjonować.
Slow14 napisał:
http://img229.imageshack....007pc9.jpg
Podoba mi się pod względem koncepcyjnym, choć mocno niedopracowany. Mógłbyś go przerysować z zachowaniem szczególnej staranności i zaprezentować ponownie?
Naprawdę podoba mi się pomysł na tę postać.

EDIT:

Aha, i czy ktoś mógłby przenieść te posty do tematu "rysunki"?
Tam zajmujemy się recenzowaniem prac.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 12:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Kuroneko, droga wolna masz moje błogosławieństwo ;P.

Slow, podaję tutaj to samo co wysłałam Ci na pw. Postaraj się z czasem wypracować własny styl. Wiadomo, że większość osób zaczyna od przerysowywania cudzych prac, ale w ten sposób się ograniczasz, zwłaszcza że bazujesz na Naruto, który ma kreskę prosta jak konstrukcja cepa, a ryła postaci są jak od kamienia ciosane.
Spróbuj sobie narysować owal twarzy, potem wylicz gdzie powinny być oczy, nos, usta. Staraj się aby oczy coś wyrażały, miały głębię, a nie wyglądały jak romb z painta. Spróbuj wycieniować włosy, nadaj im połysk, pobaw się światłocieniem bo mimo, że w wielu mangach włosy są jak sterczący, brudny mop to to nie wygląda zbyt dobrze i na pewno niezbyt naturalnie.
Narysuj całą postać, poćwicz nad proporcjami jak długie powinny być części ciała. Spróbuj narysować postać z różnych perspektyw, a nie tylko stojącą przodem.
I teraz najważniejsze! Jeśli coś Ci przychodzi łatwo to albo jest to nijakie, albo cudze. Dobre rysunki nie powstają od tak, od kilku machnięć ręką po papierze. Przykładaj się do każdego rysunku, zwracaj uwagę na szczegóły, dopracowuj to co Ci krzywo powychodziło za pierwszym razem, a z czasem takie ćwiczenie przyniesie pożądane efekty.

Slow14

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 12:45 pm   Odpowiedz z cytatem
http://img214.imageshack....009cs2.jpg

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 1:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Co Ci ten hipek zrobił, żeś go tak okaleczył i nie mówię tutaj o mózgu na wierzchu. Chyba najlepiej będzie wymienić wady rysunku w punktach:

1.Stań przed lustrem, pomacaj sobie głowę. Masz ją tak płaską by można było na niej postawić kufel piwa? Jeśli nie to dlaczego tak skrzywdziłeś tego ludka i mu taką narysowałeś? Zaokrągli mu czerep bo ludzie normalnie nie mają tak płaskich głów.

2. Co prawda w rzeczywistości ludzka twarz jest lekko asymetryczna, ale w rysunku to nie problem by zrobić symetrię. Chodzi o to, że gdy weźmiesz taką wyciętą twarz i złożysz na pół to wszystko idealnie się ze sobą pokrywa – oczy, połowy ust, nosa, uszy. Natomiast u ciebie to wygląda jakby ludek sobie zrobił dużą krzywdę:
-Nos jest skrzywiony, tak jakby ktoś go odczepił i przykleił bokiem. Z przodu nos zupełnie inaczej wygląda, przyjrzyj się swojemu w lustrze i porównaj z tym co narysowałeś, a zrozumiesz o co mi chodzi.
-Jedno oko jest wyżej niż drugie, a powinny być w jednej linii, natomiast odległość między jednym i drugim okiem ma być równa 1 długości oka. Oczy są bez wyrazu w kształcie dyskietek do kompa. Masz takie kwadraciki z przyklejonymi grubymi paskami zamiast rzęs? Jeśli nie to takich nie rysuj. Przyjrzyj się jak różni rysownicy malują oczy, jak wygląda ich wypełnienie by nadać im głębię.
-Kreska zamiast ust jeszcze przejdzie choć to bardziej pasuje do Mapetów niż ludzi, ale ten bród pod „ustami”, który prawdopodobnie maił sygnalizować wypukłość brody wygląda nie za ciekawie. Wąsik bardziej przypomina wiszące śpiki niż zarost. Jest strasznie nie estetyczny.
-Uszy są krzywe i malutkie jak u małpki.
-Włosy pozostawiam bez komentarza bo to nawet nie efekt mopu czy siana. Nie chodzi o to by malować włosy realistycznie, ale wypadało by choć minimalnie się postarać, a nie nakreślić krzywe trójkąty jak w zeszycie do matematyki.

3.Szyja za krótka, zbyt wciśnięta w chude ramionka i lekko za wąska.

4.Rączki są chudziutkie i w kształcie rury do odkurzacza. Gdyby w środku miały kości to byłyby bardzo połamane bo tak naturalnie ręce się nie układają.

5. Klata węższa od głowy, przez co postać sprawia wrażenie jakby miała wodogłowie i tors ściśnięty gorsetem.

Ogólnie rysunek wygląda bardzo źle. Mała rada, zamiast codziennie wklejać tu nowe rysunki narysuj jeden, a dobrze przy czym nie rysuj go w 15 minut tylko popoprawiaj wszelkie krzywości, zwróć uwagę na wymienione powyżej błędy i ich nie powtarzaj oraz odłóż rysunek na kilka dni, a następnie go wyciągnij i jeszcze raz popraw błędy, których wcześniej nie widziałeś.

cała_ja

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 2:31 pm   Odpowiedz z cytatem
chciałabym zacytować posta Niltinco ale zająłby za dużo miejsca szczerze powiem, że nie mogłam ze śmiechu oczywiście całkowicie sie zgadzam, ale te teksty powalają

Slow14>> a może spróbuj narysować siebie (patrząc w lustro) to powinien wyjść Ci człowiek (bez złośliwości, serio:) )
Powrót do góry
Slow14

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
http://img528.imageshack....010kc5.jpg

Cala postać
Powrót do góry
Papillon

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 7:51 pm   Odpowiedz z cytatem
...Co jeden to lepszy

Za dużo błędów żeby wypisywać Ogólnie wszystkie proporcje skopane (spójrz na głowę, a później na resztę ciała! mega-łeb).

Radzę Ci tylko ćwiczyć a pracki pozostawiać dla siebie. Tak jak już wcześniej pisali poprzednicy (w tym ja) efekty w rysowaniu to są czasem miesiące a nawet lata! wyrób w sobie najpierw swoją unikalną kreskę! Pozdrawiam

sergioosh

Post Wysłany: Pon Gru 22, 2008 11:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Daj spokój. Z prac dotychczas zamieszczonych przez Slow14 ta jednak jest najlepsza.
Sam fakt, że rysujesz świadczy o tym, że jesteś na dobrej drodze. Zamiast rzucać prace w kąt, bo ktoś skrytykował Twój rysunek, pracujesz dalej. Trening czyni mistrza. Powodzenia!
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Wto Gru 23, 2008 9:09 am   Odpowiedz z cytatem
Papillon napisał:
...Co jeden to lepszy

Za dużo błędów żeby wypisywać

Albo krytykujesz konstruktywnie, albo dajesz sobie spokój.

Ja w pracach Slowa14 zauważam postęp.

Aha, i nie straszyłabym latami ciężkiego treningu rysowania. Wystarczy konsekwentnie uczyć się nowych trików, nabierać wiedzy o proporcji ciała, o układzie ciała w ruchu.

Będzie dobrze, tylko rysuj.
Powrót do góry
Papillon

Post Wysłany: Wto Gru 23, 2008 3:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Aha... napisałem tylko prawdę, a z tymi latami to żadne straszenie. Wątpię żeby jedenastolatek zaczynający praktycznie od zera (z szacunkiem dla autora tematu) był wstanie opanować poprawne rysowanie w rok (nawet przy systematycznych ćwiczeniach). Takie jest moje zdanie - chociaż pewnie zaraz zostanę styrany że plotę bzdury [zapomniałem że niektórzy na tym forum pozjadali wszystkie rozumy i trzeba przy każdej wypowiedzi bić im pokłony]. Bynajmniej nie chce wywoływać kłótni

Druga sprawa to jeśli chciałbym wypisać krytykę najświeższego dzieła, to wystarczy żebym skopiował większość podsumowania Niltinco i tyle w temacie. Napisałem tylko co razi w oczy i na czym powinien się skupić najpierw. Pozdrawiam... i tak jak już pisałem: ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz Slow14

Hayatee

Post Wysłany: Wto Gru 23, 2008 4:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Na początku myślałam [ ten pierwszy rysunek ]
że zamiast oka to jakieś jajko jest xD

Ale ty masz dopiero 11 lat więc się nie przejmój tylko ćwicz xD
też tak rysowałam w twoim wiekuu xD
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3