| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kaena

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 7:01 pm |
|
|
|
| Jakie książki japońskich autorów polecilibyście ? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 1:23 am |
|
|
|
Japońskich autorów akurat bym nic nie polecił bo nic japońskiego autorstwa właściwie nie przypadło mi do gustu:D
Z kolei mogę polecić kilka książek o Japonii.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Japonią to spróbuj wejść w posiadanie takiego tytułu jak "Japonia Nippon" Michała Derenicza.
Książka stara ale bardzo dobra. Myślę że na początek będzie ok.
Chyba że faktycznie chcesz samą literaturę, to akurat za wiele polecić nie mogę:)
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hexe-strega

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 8:24 pm |
|
|
|
Ja polecam 2 zbiory opowiadań strasznych i niezwykłych: "Kwaidan" i "Ballada o Narayamie", Ueda Akinari "Ugetsu monogatari" ("Po deszczu przy księżycu" - również to zbiór opowiadań o duchach, ale tym razem jednego autora), Koji Suzuki "Krąg" (moim zdaniem książka jest o wiele lepsza od filmu).
Dodatkowo już nie o duchach:
- Tanizaki Jun'ichiro "Dziennik szalonego starca" (ciekawe spojrzenie na seksualność dziadka )
- Kawabata Yasunari "Yukiguni" ("Kraina śniegu"), "Tysiąc żurawi", "Śpiące piękności"
- Abe Kobo "Kobieta z wydm"
- Natsume Sōseki "Jestem kotem" (jedni tę książkę ubóstwiają, a inni zasypiają przy niej)
No to by było chyba na tyle z mojej strony . |
|
| Powrót do góry |
|
|
hexe-strega

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 10:33 pm |
|
|
|
| Różnie, po prostu perypetie różnych ludzi (to tak w dużym skrócie). Na pewno na internecie są gdzieś recenzje wspomnianych przeze mnie książek. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 10:13 am |
|
|
|
A z współczesnej prozy sensacyjno-kryminalno-feministycznej (O_o?)
Natsuo Kirino, "Ostateczne wyjście". |
|
| Powrót do góry |
|
|
hexe-strega

|
|
| Powrót do góry |
|
|
haruko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 8:26 pm |
|
|
|
| Napewno "Sedno rzeczy" Natsume Sousekiego. To w prawdzie nie Edo, tylko Meiji, ale i tak "trąci myszką". Możesz spróbować. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lady-Bird

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 1:53 am |
|
|
|
Zauważyłam Twój post i powiem Ci, że pytanie zaintrygowało mnie na tyle, żeby się nad tym zastanowić.
Kazeko słusznie zauważyła, ja dodałabym do tego jeszcze jedną nowelę Tanizakiego Jun'ichiro wydanego w tomie "Dwie opowieści o miłości okrytnej" - w jednej z nich, bodajże "Shunkinsho, czyli rozmyślania nad życiem Wiosennej Harfy", jest opisana relacja nauczycielki gry i jej ucznia. Według mnie jest to bardziej opowieść o trudnej, destrukcyjnej miłości, ale może znajdziesz tam coś, co Cię zainteresuje .
Przyszła mi też na myśl "Córka samuraja" Etsu Iganaki Sugimoto. Autorka nie poświęca wiele miejsca temu zagadnieniu, raczej wzmiankuje o nim, ale w barwny sposób, który - jak mi się wydaje - oddaje w pewien sposób szacunek, jakim cieszyli się nauczyciele.
Informacje o tym, jak uczono tańca czy gry aktorskiej na pewno znajdziesz w prawie każdej książce o gejszach - myślę, że tu nie będzie problemu .
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc . _________________ Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej właściwości (...) lecz zawsze musi zawierać w sobie prawdziwe piękno".
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 9:50 am |
|
|
|
| haruko napisał: |
Hej. Mam pytanie. Znacie może japońskie książki, realizujące motyw mistrza i ucznia? Współczesność mnie raczej nie interesuje. Wolałabym historyczne dzieje. Może coś z okresu Edo...?
|
Mam wrażenie, ze tym tematem bardziej byli zafascynowani gaijini, noż Japończycy i to oni z lubością eksploatowali ten temat. Ale nie jestem wyrocznią. |
|
| Powrót do góry |
|
|