Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Nie do końca, ale pośrednio japonistyka.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deslair

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 7:32 am   Odpowiedz z cytatem
Otóż wybieram się na studia na japonistykę lub koreanistykę (japońskiego swoją drogą uczę się obecnie na kursie, dopiero zaczęłam i początki są trudne ale jestem pełna wiary zapału i entuzjazmu ) jak pójdę na japkę zamierzam się z kolei koreańskiego zacząć uczyć na kursie jakimś (jeśli nie przerośnie mnie tonalność, co zamierzam najpierw sprawdzić, no i zamierzam być mądrzejsza i zanim pójdę na kurs podstaw pisma się nauczyć i w przypadku koreańskiego opanowanie podstaw wymowy też może być na rzeczy).

W szkole natomiast do której zaczęłam chodzić od tego roku jako drugiego języka obcego mogę się uczyć tylko niemieckiego (którego uczę się od podstaw!) bo francuskiego bym od podstaw (nadrabiając równolegle rok pierwszy w wymiarze 5h/tydzień i idąc bieżącym drugo-, tegorocznym tokiem, tak też uczę się niemca) bym nie pociągnęła. Z resztą, to w sumie obojętne, bo oba mi są na budę, zainteresowaniami skłaniam się w kierunku Azji i znacznie wolałabym rosyjski, którego szkoła nie może mi zapewnić, ale moje pytanie jest następujące, czy wiecie coś o tym czy nie możnaby się ze szkołą dogadać żeby mnie nie dociążała bez sensu tym niemieckim, jeśli wykazałabym się jakoś że się uczę i robię postępy w rosyjskim (język maturalny)?

Albo chociaż na pocieszenie, czy komunikatywna znajomość niemieckiego przedstawia jakąkolwiek wartość na japońskim rynku pracy?

Pozdrawiam, des.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 7:51 am   Odpowiedz z cytatem
deslair napisał:
Albo chociaż na pocieszenie, czy komunikatywna znajomość niemieckiego przedstawia jakąkolwiek wartość na japońskim rynku pracy?

Równie dobrze mogłabyś znać, francuski, hiszpański lub jaki kolwiek inny język. Raczej to nic nie daje. Lepiej jak znasz angielskia przede wszystkim japoński.

Japoński rynek pracy jest przesiąknęty obcokrajowcami, i dostać tam pracę a zwłaszcza wizę jest trudne. Plus musisz umieć bardzo dobrze to co chcesz tam robić i oczywiście japoński minimum kyuu 3.

.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 8:14 am   Odpowiedz z cytatem
deslair napisał:
zamierzam się z kolei koreańskiego zacząć uczyć na kursie jakimś (jeśli nie przerośnie mnie tonalność, co zamierzam najpierw sprawdzić,

Od kiedy koreański jest językiem tonalnym? Najpierw sprawdź, czego chcesz się uczyć....

Cytat:

A co chciałabyś robić? Niemiecki wartość przedstawia owszem i to sporą, ale oczywiście w odpowiednich firmach (np. Fujitsu-Siemens), które mają powiązania z Niemcami, lub innym krajem niemieckiego obszaru językowego. No chyba, że byś chciała niemieckiego uczyć, to wtedy łatwiej niż z angielskim, tylko trzeba niszę znaleźć.

Akiko Yoshitomi napisał:
Japoński rynek pracy jest przesiąknęty obcokrajowcami, i dostać tam pracę a zwłaszcza wizę jest trudne.

Bez przesady w tym przesiąkaniem.
Cytat:
Plus musisz umieć bardzo dobrze to co chcesz tam robić i oczywiście japoński minimum kyuu 3.

Do normalnej pracy?! Grubo powyżej 2-kyuu a najlepiej co najmniej 1-kyuu. 3-kyuu to sobie można d**ę podetrzeć.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 8:43 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:

Cytat:
Plus musisz umieć bardzo dobrze to co chcesz tam robić i oczywiście japoński minimum kyuu 3.

Do normalnej pracy?! Grubo powyżej 2-kyuu a najlepiej co najmniej 1-kyuu. 3-kyuu to sobie można d**ę podetrzeć.

Tak do normalnej pracy. Czasami nawet znajomość japońskiego jest wymagana na minimalnym poziomie. Ja zdaję kyuu 3, bo na kyuu 2 nie znam wszystkich złorzeń i czytań kanji.
Facet w którego załatwiam prace mówił, że w mojej przyszłej pracy kyuu 3 jest wystarczające, tymbardziej, że będę miała możliwość uczenia się japońskiego na bieżąco. Jedynym problem może być wiza, a raczej czas oczekiwania.

.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 8:59 am   Odpowiedz z cytatem
I przepraszam, jaka ma to być praca? I jaki język ma być w niej głównie używany? Japoński? Jeśli tak, to sorry, ale poziom 3-kyuu jest śmieszny - wiem, zdawałem dwa lata temu i było banalne, z pewnością nie wystarczające do rozpoczęcia normalnej pracy, gdzie trzeba umieć czytać, pisać i wypowiadać się na bardziej skomplikowane tematy niż pogoda czy jedzenie.
Jeśli praca ma być normalna, czyli na takich zasadach, jak wszyscy w Japonii, to nic mnie nie przekona, że 3-kyuu wystarczy, bo nie wystarczy. Na 2-kyuu wymagają bodajże tylko 1000 kanji, co i tak jest śmiesznie małą liczbą, nie mówiąc już o 3-kyuu. Uwierz mi wiem, co mówię.
Co innego, jeśli w pracy używany będzie głównie język angielski (bo takie oferty też znaleźć można), ale to już inna bajka.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:29 am   Odpowiedz z cytatem
To ma być praca jako Au Pair u japońskiej rodziny, dodatkowo, bedę to dziecko uczyć angielskiego. U nas nie ma Holiday Visa, więc starać się będę o zwykłą.
Powiedzieli mi, że nie musze mieć żadnych papierów potwierdzających znajomości języka, ale są mile widziane. Gramatykę na kyuu 2 umiem może w 80% od wielkiej biedy mogłabym się reszty nauczyć do grudnia, ale wolę mieć pewność, że zdam kyuu 3 i mieć papier jakiś, niż wyłorzyć się na kyuu 2 na jakiś głupich krzakach. Zresztą od tego tam będę, żeby się języka uczyć, za rok sobie kyuu 2 zdam, obeznam co i jak i może coś lepszego znajdę do roboty. Bo praca Au Pair ciężka nie jest, tymbardziej, że to tylko 4 godziny dziennie bedzie

.
Powrót do góry
Yatchan

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:56 am   Odpowiedz z cytatem
Sorki, ale Au Pair to nie jest normalna praca... I tu rzeczywiście nie trzeba znać japońskiego na jakimś specjalnie wysokim poziomie, wystarczy tylko umieć się dogadać z dzieciakiem i rodzicami.
Natomiast jeżeli chcesz pracować jak normalny człowiek (nie kelner, robotnik czy nauczyciel angielskiego), w japońskiej firmie w Japonii, to musisz znajdować się w japońskim niemal tak samo, jak Japończycy. Ja osobiście nie chciałbym pracować z kimś, kto byłby przyczyną pomyłek i nieporozumień wynikających z bariery językowej.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 10:31 am   Odpowiedz z cytatem
Trzeba było mówić od razu, że to Au-Pair. To wiele zmienia. W takim razie 3-kyuu starczy w zupełności. Nie zrozumieliśmy się
Mnie chodziło bardziej, jak zresztą napisał Yatchan, o pracę w firmie, gdzie perfekcyjna znajomość japońskiego jest nieodzowna.

deslair

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 1:32 pm   Odpowiedz z cytatem
o tym właśnie napisałam, że najpierw zamierzam sprawdzić. I w tym też była kwestia, że jak sobie koreańskiego posłuchałam, uprzednio przez kogoś uprzedzona, że jest tonalny i za bardzo tej tonalności nawet nie wychwytywałam to tym bardziej mnie to zaniepokoiło :) tak to jest, że czasem pierwszą zasłyszaną informację człowiek sobie zakoduje jako aksjomat i mu potem nawet nie przyjdzie do głowy zweryfikować, ale teraz już sprawdziłam i oczywiście koreański nie jest językiem tonalnym, dziękuję za poprawienie

A coś na temat tych języków w liceum to ktoś wie?

Bo niemieckiego tak czy siak na poziomie wyższym niż komunikatywny nie przyswoję, ogromnym wysiłkiem byłabym w stanie się co najwyżej do matury podstawowej przygotować, więc nie będzie to taki atut... Angielski znam b. dobrze (apropo jakiejś dyskusji która już się na tym forum odbyła, tak, na tyle, by (co prawda z tygodniowym przygotowaniem z terminologii, ale jednak) wysłuchać wykładu o różnych aspektach życia i wpływu zjawisk przyrodniczych i środowiskowych na metabolizm misiów koala :) ) ale poza tym drugiego języka żadnego.

A samego niemieckiego ani nie lubię, ani nie wydaje mi się być mi w przyszłości jakoś specjalnie nawet nie tyle potrzebny, co przydatny
Powrót do góry
helper

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 5:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
A coś na temat tych języków w liceum to ktoś wie?

O matko, kolejna neosierota co to myśli, że ktoś za nią sprawy załatwi. A za przeproszeniem mowę ci odebrało żeby iść do sekretariatu/dyrektora we własnej szkole (tudzież kuratorium oświaty) i się spytać?!? Bo oczywiście na japonistycznym forum są same omnibusy co więdzą jakie są regulacje w jakimś niekoreślonym liceum gdześtam w Polsce w stosunku do jakiegoś delikwenta, któremu nie chce się uczyć drugiego języka.
Powrót do góry
deslair

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 6:02 pm   Odpowiedz z cytatem

no bez przesady z tą frustracją.

jakoś tak mnie naszło, żeby na forum zapytać, głównie dlatego, że myślałam, że może ktoś się z jakimś precedensem tego dotyczącym w swojej szkole spotkał, dlatego pytam o języki w liceum ogólnie, jako na tym etapie edukacyjnym. U mnie w liceum jak kwestia wygląda wstępnie wiem, ale myślałam, że może ktoś mi podsunie jakieś inne argumenty do dalszych rokowań z dyrekcją.

A co do kuratorium, to w tym momencie zdaje się Ty się wykazałeś ignorancją, bo niewątpliwie dawno nie byłeś i widocznie się nie orientujesz jak kwestia wygląda z uzyskaniem tam jakichkolwiek informacji na bardziej gardłowy temat (generalnie a z atmosfery tam panującej wnoszę, że prawdopodobnie również uzyskanie odpowiedzi na najprostsze pytania może sprawiać taką trudność, ale wtedy można by to tłumaczyć znudzeniem i irytacją).
Powrót do góry
helper

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 6:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
U mnie w liceum jak kwestia wygląda wstępnie wiem

No to po co się durnowato pytać? Albo ci dyrekcja na coś przystanie albo nie.

Cytat:
że może ktoś mi podsunie jakieś inne argumenty do dalszych rokowań z dyrekcją

A co tu ci można posunąć? Argument, że nie chce ci się uczyć niemieckiego (ani francuskiego) bo ci się język nie podoba to dla dyrektora zapewne żaden argument. Jakbyś biegle znała ten dodatkowy język na który każą ci chodzić (potwierdzone stosownym certyfikatem) to mooooże byłaby opcja, żeby zwolnić z zajęć a zaliczać testu okresowe. A jak "twojego" rosyjskiego w szkole nie mają, to cóż "life is brutal, live with it".

Cytat:
A co do kuratorium, to w tym momencie zdaje się Ty się wykazałeś ignorancją, bo niewątpliwie dawno nie byłeś i widocznie się nie orientujesz jak kwestia wygląda z uzyskaniem tam jakichkolwiek informacji na bardziej gardłowy temat (generalnie a z atmosfery tam panującej wnoszę, że prawdopodobnie również uzyskanie odpowiedzi na najprostsze pytania może sprawiać taką trudność, ale wtedy można by to tłumaczyć znudzeniem i irytacją).

To że w twoim kuratorium siedzą niedorobieni i sfrustrowani urzędnicy to już nie moja sprawa.
Powrót do góry
deslair

Post Wysłany: Pon Lis 17, 2008 6:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Właśnie dyrekcja w mojej szkole jest zawsze pod ręką i jest otwarta na propozycje, tylko stosownie uargumentowane, więc nie ma, albo pozwoli, albo nie, po prostu trzeba ją przekonać. Raz wydana decyzja podlega odwołaniom, mimo, że obecnie są na nie.

a argumentem mogłoby być, że w innej szkole przykładowo kogoś zwolniono z zajęć obowiązkowego języka w szkole, jeśli np. rozliczałby się systematycznie jakimiś testami z języka którego by się uczył i o to np. pytałam.

A Twoją winą nie jest postawa mojego kuratorium, natomiast dawanie takowych 'cennych rad' w tak 'życzliwym tonie' już jest, ale to pozostawiam tylko do Twoich przemyśleń, sądzę że to koniec tej jałowej gałęzi tej dyskusji, dziękuję, a moderatorów przepraszam za offtop.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Lis 24, 2008 3:14 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Trzeba było mówić od razu, że to Au-Pair.

taa a ja zapomniałam napisać o tym

Mam jeszcze mozliwość pracy w sklepie gdzie praduje przyszła teściowa, ale tam już bardziej będę potrzebować dobrego japońskiego (pomimo, że na początku to była by praca typu PPP*)

*PPP= Popychadło Przynieś-Podaj
Powrót do góry
arrowman

Post Wysłany: Pon Lis 24, 2008 10:21 pm   Odpowiedz z cytatem
kultura( a raczej jej brak) niektórych ludzi mnie przeraża... helper, po co zabierasz głos w dyskusji, do której nie masz zamiaru wnieść czegoś rzeczowego i w dodatku obrażasz innych użytkowników?? Twoje posty jedynie sprawiły, że zapanowała w tym miejscu bardzo nieprzyjemna atmosfera...
Jeśli uważasz, że ktoś jest nie zaradny, to po prostu nie możesz tego napisać na przykład w stylu:
Zapytaj się swojej dyrekcji, ponieważ oni raczej lepiej są zorientowani o zasadach w twojej szkole niż użytkownicy tego forum...

Ogólniej: mógłbyś pisać spokojniej?

Nie chcę Cię obrażać, ale jeśli uważasz, że jest inaczej, to przepraszam.
Proszę Cię też o jedno: zastanów się, ale tak na spokojnie, nad tym co napisałem... Nie musisz tego przyjmować dosłownie, nie chcę Cię pouczać, sam przeanalizuj jeszcze raz słowa, które napisałeś:-)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1