Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japoński Horror A Amerykański Remake

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japońskie kino    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Angel Original

Post Wysłany: Pon Paź 31, 2005 4:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Chcialabym podzielic się z Wami moimi odczuciami co do zjawiska, jakie ma miejsce w kinematografii. Po wielu bezsensownych komediach i amerykanskich filmach zakonczonych zawsze happy endem przerzuciłam sie na horrory. A poniweaz mialo to miejsce jakies 2 lata temu, jestem w tym temacie dosc obyta Zauwazylam, ze najlepsze horrory robi nie kto inny, ale Japonczycy ! Amerykanski horror wyglada zwykle tak, ze nie wzbudza strachu a tak naprawde obrzydzenie i niesmak (eh ta kolejna odcieta konczyna). I czy bylaby to masakra w Teksasie, czy w Hollywood, bez wzgledu na to czy pila czy mlotkiem, zawsze chodzi o to samo. Natomiast w japonskim horrorze nie ma tego typu rzeczy - jest za to czysty strach! I to wlasnie po takim filmie czlowiek zastanawia sie czy zostawic wode w wannie, czy nachylac sie nad studnia, tudziez pozostac samemu w domu w nocy
Takie filmy jak Dark Water, Ring czy Ju-On potrafia wystraszyc. Ostatnio kazdy z tych filmow doczekal sie remake'u - i to amerykanskiego. (Ju-On to nic innego jak oryginalna, japonska wersja Klatwy). Czyzby Amerykanie podpisywali tego typu kontrakty by uratowac swoj "horrorowy" rynek? Hmm dla mnie Japonski horror i tak pozostanie najlepszy Freedy Kruger czy Mike Myers moga sie schowac przy spojrzeniu Sadako

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Pon Paź 31, 2005 6:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Może jestem jakaś dziwna, ale dla mnie japońskie horrory nie są w ogóle straszne, a do tego są bardzo przewidywalne. Po obejrzeniu Dark Water i Ring wiedziałam już czego mogę się spodziewać w Ju-On np. jeśli kamera najeżdża powoli na postać to znaczy, ze zaraz coś się stanie i bardzo łatwo można przewidzieć co. W dodatku Japończycy mają jakieś dziwne upodobania do kobiet/dziewczynek w białych sukienkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Pon Paź 31, 2005 7:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja też na Ringu co najwyżej się uśmiechałem niż bałem. Jedynie Ring 0 zasługuje na jakąkolwiek uwagę pod tym względem bo były z tego co pamiętam dwie sceny gdzie można się było wystraszyć. Ale racja - amerykański horror polega zwykle na ustawicznej i drastycznej eliminacji kolejnych bohaterów przez coś nienaturalnego... To nudne i głupie... i bynajmniej nie straszne...

Ale np pierwsza część The Eye chińskiego bardzo mi się podobała (druga już niestety nie dostawała....)
Powrót do góry
MasterShake

Post Wysłany: Wto Gru 06, 2005 7:58 pm   Odpowiedz z cytatem
a ja właśnie obejrzałem ring 0 i strzaszny wogóle nie był,za to ring pierwszy jak widziałem na enemefie to baaardzo mnie wystraszył,imho super film.A amerykańskie horrory-slashery są fajne bo śmieszne(piątki,halloweeny itp). Remake japońskich różnie.Ring am. początek super ale tak po 20 minutach traci rozpęd i popada w nudę.Ale np Głosy(White Noise) były strasznie schizowe,to zdecydowanie polecam
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Pią Gru 09, 2005 12:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Amerykanom czasem uda się coś dobrego zrobić :) tz. coś co odbiega od stereotypów "obrzydliwych" a nie strasznych filmow. Whie Noise nie oglądałam, ale podobno fajny ;]

Powrót do góry
MasterShake

Post Wysłany: Pon Gru 19, 2005 10:03 pm   Odpowiedz z cytatem
White noise nie jest obrzydliwy a strrrrrrrrrrraszny.Klimat momentami jak z Silent Hill !!!!
jak sie nazywał horror że ktoś dostawał sms i umierał?
Powrót do góry
auri

Post Wysłany: Wto Sty 17, 2006 6:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Według mnie to zaczyna się robić nudne, że pojawiają się amerykańskie przeróbki prawie każdego sławniejszego japońskiego horroru. Zawsze oglądałam najpierw oryginalne wersje filmów, a później ich amerykańskie przeróbki. I za każdym razem mam takie samo odczucie. Oryginał mnie ciekawi i straszy :), a wersja amerykańska już tylko straszy :/ co nie jest zbyt pozytywną cechą filmu.
Wydaje mi się, że tak jest, bo japońskie filmy mają klimat, są autentyczne, w przeciwieństwie do remaków.

Yuki

Post Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Ech....przeróbki. Amerykannie nie maja pomysłów więc psują azjatyckie filmy. Lubię Ringu,podobał mi się,ale na amerykańskim to pękałąm ze śmiechu :wink: Ze wszystkich przeróbek to chyba tylko remake Ju-On czyli The Grudge wyszedł w miarę-choć główna aktorka pozostawia wiele do życzenia (taka flegmę do takiego filmu ) Pozdro

Phase

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 6:52 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm ja uwielbiam tez horrory i w sumie najbardziej podobaja mi sie ofkoz tez z KKW,ale nie pogardze tez produkcjami z USA.Np dla mnie film "Dom 1000 trupów",ktorego rezyserem jest Rob Zombie jak dla mnie stał sie nie mal juz kultowy.Szczerze POLECAM WSZYSTKIM

PS-wiem wiem miało być o remekach ale jakos nie moglem nie wspomniec o tym filmie
Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 6:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Roba Zombie uwielbiam ale ten film mi się nie podoba. Oglądałeś Cradle of Fear produkcji Cradle of Filth? Śmiech po pachy

Phase

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 9:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Yuki napisał:
Roba Zombie uwielbiam ale ten film mi się nie podoba. Oglądałeś Cradle of Fear produkcji Cradle of Filth? Śmiech po pachy

Mi sie ten film BARDZOOO podobał i jest nawet druga czesc,ktorej jeszcze nie mam
A co do Cradle of Fear niewidzialem ale jak jest smiech po pachy to chyba nie ma sensu tego ogladac
pzdr
Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 5:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli oglądałeś martwicę mózgu,to film kredek jest jeszcze beznadziejniejszy

Krewetka

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 11:29 pm   Odpowiedz z cytatem
A powracając do głównego wątku.... Japońskie oryginały są imo zdecydowanie lepsze A dlaczego? Bo mają niepowtarzalny klimat, który polega na tym (przynajmniej tak mi się wydaje), że jest naturalny i bądź co bądź wydaje sie realny A amerykańskie... hmm... są takie... przesadzone?

Yuki

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 8:42 am   Odpowiedz z cytatem
No dokładnie. Amerykanie nie potrafią udawać strachu

Angel Original

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 9:01 am   Odpowiedz z cytatem
jesli wymieniacie tu beznadziejne filmy to powiem, ze najnudniejszy film, jaki widzialam to pierwsza czesc Zywych Trupow ;/
pozbawione watku, akcja nie wiadomo skad, cala fabula polegna na zabijaniu zombie(czy tez tytulowych zywych trupow-jak kto woli)ktore wziely sie hmmm tez nie bardzo widomo skad. Pamietam, ze nawet jeden bohater mowi do drugiego cos w stylu: o co tu chodzi? a drugi odpowiada: nie wiem, ale nie probuj zrozumiec. Coz, Amerykanie zrobili film i sami sobie go podsumowali

Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Widze,ze wszyscy tutaj preferuja tylko i wyłącznie japonskie kino grozy
Ja tam ogladam i te z Japonii i te z Stanów Zjed. horrory,a że jakość tych drugich jest taka a nie inna to juz druga sprawa.Co do remeków to zgadzam sie jakos nie bylo jeszcze wersji filmu,który mógł by dorównywać tej z Japonii.
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 6:16 pm   Odpowiedz z cytatem
wiesz Phase, ja oprocz japonskiego kina grozy tez nie pogardze amerykanskim. Mimo, ze motyw jest zwykle podobny, a od leku do obrzydzenia tylko jeden krok czasem wystarczy, to bylo pare horrorow nieazjatyckich, ktore mnie nie znudzily i fajnie spedzilam na nich czas. np. Dom na nawiedzonym wzgorzu, Darkness falls, Dom woskowych cial albo nowe ostatnio Zejscie. Nie moge powiedziec, zeby te filmy byly do bani :) pozdro

Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 3:01 pm   Odpowiedz z cytatem
No oczywiście są filmy amerykańskie które mi się podobaja,nie mówię że nie,ale większość jak dla mnie jest beznadziejna i po prostu wolę azjatyckie

Phase

Post Wysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Angel original jezeli podobał Ci sie film "dom woskowych ciał" to niewiem juz o co chodzi...dla mnie ten film to dno totalne...sorry ale takie produkcje nie powinny wedlug mnie trafiac do kin . A trzeba zauwazyc,ze sa tez produkowane w stanach horrory,a które nie maja tak wielkiej promocji niz te z Hollywood a są 999 razy lepsze
A wracajac do głownego watku to widownia amerykanska różni sie znacznie od tej z KKW.W stanach kochaja jak jakis psychol biega z meczetą i lataja na lewo i prawo różne czesci ciała...za to widownia w Japonni i jest inna tam ludzi stawiaja na strach a nie na hektolitry krwii. Dlatego tez przy remakach jap. filmów Amerykanie musza troche "podrasowac" film pod standardy panujace na ich rynku:D

Ps-The Descent(zejscie) jak dobrze kojarze to film nie jest z USA tylkoz WielkiejBrytanii
Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Pon Kwi 17, 2006 6:35 pm   Odpowiedz z cytatem
No i właśnie dlatego amerykanie nie powinni podrabiać filmów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japońskie kino Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4