Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Dla rysowników mangi i nie tylko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziarra17

Post Wysłany: Sro Paź 26, 2005 3:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem, czy ten temat na forum był już poruszan ( jeśli nie, to jestem pierwszy ), dlatego bardzo przepraszam jeżeli w danym momencie popełniłem jakąś gafę . Co tu dużo pisać... W miarę możliwości zamieszczajcie swoje dzieła rysunkowe żeby ta rubryczka mogła się rozwijać :wink: . Na wstępie umieszczam swoje 3 rysunki, i z góry tłumaczę, że *nie jestem* profesjonalistą i rysunki wyszły mi... no... teges... narysowałem je po prostu, bo uwielbiam mangę, ale przy moim niewielkim talencie... No cóż, szkoda gadać =/.

http://img446.imageshack....0110yh.jpg
http://img279.imageshack....na24dg.jpg
http://img383.imageshack....0176qc.jpg

No to oceniajcie, krytykujcie, radźcie i umieszczajcie swoje prace :wink: .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Sro Paź 26, 2005 10:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Postaraj się tworzyć samemu a nie kopiować. Do tego przejdź na jakieś lepsze narzędzia - tusz - pióro albo np rapidograf. Jednak ołówek na kartce w kratkę to zły pomysł jeśli chce się swoje rysunki komuś pokazywać.

Ja tam swoich nie mam poskanowanych ale jeśli ktoś ma jakieś archiwalne numery gazetek z dowcipami wydawnictwa Superpess to może coś znajdzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dziarra17

Post Wysłany: Czw Paź 27, 2005 9:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou napisał:
Postaraj się tworzyć samemu a nie kopiować.

Nie wiem jak to rozumieć. Rysunki były rysowane z pamięci, ale na podstawie istniejących już postaci. Jeżeli chodzi o kopiowanie postaci to po części muszę się z tym stwierdzeniem zgodzić, ale same rysunki nie były przerysowywane.

Kaiou napisał:
Jednak ołówek na kartce w kratkę to zły pomysł jeśli chce się swoje rysunki komuś pokazywać.

Z tym muszę się zgodzić. Rysunek na kartce w kratkę wygląda raczej nieestetycznie, ale raczej trudno znaleźć jakąś inną kartkę na lekcji fizyki .

Kaiou

Post Wysłany: Czw Paź 27, 2005 10:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Nosić ze sobą kilka czystych kartek w teczce

Ale pracuj pracuj bo potencjał masz :)
Powrót do góry
ling_chou

Post Wysłany: Nie Paź 30, 2005 10:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja osobiście czytałem LH tylko w empiku przez 15 min. Fajne
@Dziarra: twoje rysunki mi się podobają :) ja rysuje tragicznie ale nadal się uczę i idzie mi coraz lepiej. jak mi się udaje to tobie też się napewno uda! Jak chcesz to mogę ci podrzucić na maila parę kursów znalezionych w necie :)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
auri

Post Wysłany: Pon Paź 31, 2005 6:14 pm   Odpowiedz z cytatem
dziarra17 napisał:
umieszczam swoje 3 rysunki

Twój drugi rysunek kojarzę z dziewiątego tomu Love Hina ^_^ A własnie tak miałam wrażenie, że Twój pseudonim coś mi mówi ^_^

dziarra17

Post Wysłany: Pon Paź 31, 2005 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
auri napisał:
dziarra17 napisał:
umieszczam swoje 3 rysunki

Twój drugi rysunek kojarzę z dziewiątego tomu Love Hina ^_^ A własnie tak miałam wrażenie, że Twój pseudonim coś mi mówi ^_^

Hehe! Wiedziałem, że ktoś w końcu to skojarzy .

dziarra17

Post Wysłany: Pią Lis 11, 2005 9:32 pm   Odpowiedz z cytatem
UWAGA!!! Został ogłoszony konkurs dla rysowników i fanów mangi i anime. Jest on sponsorowany przez szkołę języka japońskiego "SAKURA" oraz wydawnictwo "WANEKO". Więcej szczegółów na głównej stronie wydawnictwa : www.waneko.pl. Zachęcam do wzięca udziału, nagrodą główną jest kurs języka japońsiego na poziomie podstawowym oraz średnio zaawansowanym.

Do adminów i moderatorów: Sorry, że umieszczam posta pod postem, ale chciałem, aby ta informacja była bardziej widoczna .

Temari

Post Wysłany: Sro Gru 07, 2005 9:52 am   Odpowiedz z cytatem
Mam kilka rysunków postaci z "Naruto" i tutaj macie linki...

http://www.narutfan.webd.pl/temari/ino.jpg - Ino... Trochę takie niewyraźne...

http://www.narutfan.webd.pl/temari/neji.jpg - Neji...

http://www.narutfan.webd....bandaz.jpg - bandaż Nejiego z poprzedniego rysunku...

Trochę takie niewyraźne... Ale zawsze coś... Są kiepskiej jakości ponieważ nie mam skanera ani nic takiego... Robiłam zdjecia kamerką...

Kaiou

Post Wysłany: Sro Gru 07, 2005 10:43 am   Odpowiedz z cytatem
Hej, witamy :)

Co do rysunków - musisz popracować nad pewnością ręki. Widać że niektóre kreski poprawiałaś zamiast rysować wszystko jednym pewnym pociągnięciem. Popracuj też odrobinkę nad proporcjami. Do tego chyba rysujesz kredkami? Ale ważne żeby robić co się lubi dostępnymi materiałami.

Praca, praca, praca - ale się nie poddawaj :)
Powrót do góry
dziarra17

Post Wysłany: Sro Gru 07, 2005 7:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak na moje oko to rysunki są bardzo ładne i kolorowe ( nie potrafię pokolorować żadnego rysunku, który zrobię ). Najbardziej wpadło mi w oko dosyć naturalne cieniowanie. Jak już wspomniał Kaiou powinnaś trochę popracować nad proporcjami ( ...hmm, szczerze powiedziawszy to ja też ) i wyrobić swój specyficzny styl .

Angel Original

Post Wysłany: Pią Gru 09, 2005 12:16 pm   Odpowiedz z cytatem
To ja też pokażę Wam jeden z moich rysunkow... rysowany długopisem (wbrew powszechnym przekonaniom uważam go za świetny przyrząd )

Nie patrzcie na ten japoński znaczek bo najprawdopodobniej jest źle napisany, a Wy tu wszyscy się znacie ... no ja nie za bardzo w każdym razie obrazek nie pokolorowany bo nie lubię kolorować obrazków POZDRAWIAM!!!!

www.rocktoon.k9.pl/samurai.jpg

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pią Gru 09, 2005 4:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Całkiem przyzwoicie. Musisz popracować nad dłońmi bo się niestety wyróżniają na niekorzyść od reszty naprawdę niezłego rysunku.

Kolor nie jest potrzebny - rysunek w kolorze jest tak samo wartościowy jak i w czerni-bieli - w każdym można pokazać coś innego a Tobie operowanie czernią (granatem ) i bielą całkiem nieźle idzie. Choć uważam że ten rysunek w tuszu wyglądałby naprawdę nieźle. Jeśli nie lubisz normalnego pióra może spróbowałabyś użyć rapidografu? Działa podobnie do długopisu jeśli chodzi o rysowanie ale robi to tuszem więc efekt jest miły dla oka...

Zdrówko :)

ps. Znaczek samurai troszkę krzywy ale da się przeczytać więc nie jest źle
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Pią Gru 09, 2005 5:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou, ciesze się , ze zauwazyles ten defekt w dloni ów mlodzienca(bo z tymi niewiasty jest chyba trochęlepiej), ja takze to zauwazylam i pracuje nad poprawa w tym miejscu :) a skoro TY odczytałeś ten znaczek(a widze z jestes tutaj ogromnym autorytetem ) to inni moze tez odczytaja :)

Probowalam rysowac tuszem, ale niestety pisak kreslarski mi sie zniszczyl na pewno jak kiedys bede zarabiac na siebie sprawie sobie porzadny sprzet bo niestety te rzeczy sa drogie :) Bo masz racje, tusz daje wspanialy efekt, no niestety nie mialam okazji doszliwowac sie w tym stylu.
Pozdrawiam!!

P.s
dziarra17, Twoje rysunki są w porządku, ale nie musisz tak stanowczo stawiać kresek. Daj się ponieść dłoniom

Powrót do góry
dziarra17

Post Wysłany: Sob Gru 10, 2005 11:20 pm   Odpowiedz z cytatem
No to się porobiło... Poprzez wasze namowy i moich kumpli skusiłem się na narysowanie czegoś tuszem... Heh.. No cóż... nie tak to miało wyglądać , ale wg. wzoru wszystko jest ok. Hmm... Jeżeli ktoś chce zaryzykować, to moje wypociny możecie zobaczyć pod tym adresem .

Kaiou

Post Wysłany: Nie Gru 11, 2005 12:27 am   Odpowiedz z cytatem
No i widzisz? Ładnie tak wygląda, od razu schludniejszy rysunek.

Przyczepiłbym się jednak do proporcji... Chude rączki i brak ramion właściwie... Do tego tułów wygląda jakby to był rzut od dołu a nogi natomiast jakby od góry - trochę to zachwiane niestety. Zresztą nogi trochę za krótkie.

Do tego musisz jeszcze popracować nad cieniowaniem - szczególnie po rękach to widać. Za mało też wyeksponowałeś twarz. Mógłbyś ją trochę bardziej zaznaczyć kładąc (zresztą nawet wedle położenia źródła światła które znajduje się trochę z tył) cień pod twarzą na szyi - właśnie w tym miejscu trochę odbiór zakłóca to że tylko jedna część szyi została pocieniowana... No i "wnętrze" peleryny wygląda trochę dziwnie.

Tak wiem - jestem czepliwy ale uważam że jeśli krytyka jest konstruktywna to może przynieśc dobry efekt :)

Ale ogólnie całkiem ładny rysunek
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Nie Gru 11, 2005 11:24 am   Odpowiedz z cytatem
Zgadzam się, proporcje niestety nie zą zachowane, ale dziarra17 nie przejmuj się, to częsty błąd u rysowników :) Dam Ci radę: naszkicuj rysunek ołówkiem a potem idz się przejdź, pooglądaj tv, whatever a potem wroć i spójrz na swoją pracę jeszcze raz. Tak naprawdę do samokrytyki dojrzewamy po kilku godzinach i dostrzegamy dopiero nasze wcześniejsze błędy. Myślę, że wtedy sam zauważysz co jest nie tak i poprawisz to Ja sama tak robię- zostawiam rysunek na biurku na kilka dni i co dzień oglądam go na nowo i poprawiam błędy aż stwierdzę "to jest to " Pozdrawiam!

Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Nie Gru 11, 2005 2:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Dobra rada - tak się często robi - nawet ja u sibie w pracy - przetłumaczę coś, odstawiam, robię coś innego żeby zapomnieć co pisałem a później się okazuje że napisałem jakieś dziwolągi :)

A czym nakładasz tusz? Piórkiem czy rapidografem?
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Nie Gru 11, 2005 3:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Hehe no dokładnie. Moja polonistka teżmówi, żebyśmy prace kilka razy czytali i to w odstepach czasowych :)

Też bym chciała wiedzieć, czym malowałeś tamten rysunek, bo efekt jest całkiem schludny (może jednak skuszęsie wcześnij na jakiś przyrząd kreslarski, w końcu święta idą co nie ?)

Powrót do góry
dziarra17

Post Wysłany: Nie Gru 11, 2005 4:24 pm   Odpowiedz z cytatem
No, jeżeli chodzi o proporcje to od razu wydawało mi się, że coś jest nie tak . Próbowałem stworzyć postać o wysokości 6 głów w proporcjach 50:50, ale wyszła mi postać na jakieś 5-5.5 głowy w proporcjach 60:40... Heh.. w najbliższym czasie spróbuję to naprawić, bo nie chcę ludzi straszyć :wink: Jeśli chodi o technikę, to jest to tusz ( ) nakładany piórkiem. Bardzo fajnie się rysuje, ale z początku trudno się przyzwyczaić

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6