Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Dla rysowników mangi i nie tylko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chou

Post Wysłany: Nie Maj 07, 2006 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Chcecie mogę wam pokazać mój początek mangi sprzed 4 lat, tam wszystko jest krzywe. To z rysunkiem 7 od Shiro na starcie przegrywa .
Mam cały stos kartek z 4 lat mojej pracy, zawsze ktoś chce mi je spalić, ale bronię swoje prace kiedyś będą miliony warte…
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dziarra17

Post Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:12 am   Odpowiedz z cytatem
Hmm... tak, jak sugerowali wcześniej, popracuj nad symetrią, albo przy rysowaniu twarzy, ołówkiem lekko szkicuj sobie linie pomocnicze, które później możesz pościerać (tak robi większość mangowców ).

No, a jeżeli chodzi o moje pierwsze mangowe rysunki, to to było gdzieś tak... 9 lat temu, kiedy na Polsacie leciała Sailor Moon W sumie, to już nie pamiętam, jak wtedy rysowałem, ale pewnie tak, jak na 8-9 latk przystało

krzychos7

Post Wysłany: Czw Maj 18, 2006 5:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Fajne prace.
Co do rysunku pastelami dziarra17 to ja kojarze tą scenę.
Ja to też trochę rysuje. A raczej rysowałem bo od 3 miesięcy przestałem. Moje prace były różne większość kiepskich i kilka średnich. Ale wszystkie wywaliłem. Bawiłem się też obróbką komputerową i to akurat mi dobrze wychodziło. Co do narzędzi to ja jednak lubię najbardziej ołówki. Większość się nie nadaje ale dostałem kiedyś od cioci zestaw 26 ołówków i zawsze można było znaleźć odpowiedni by praca schludnie wyglądała. Po prostu jednym się nie da a wieloma można uzyskać efekt jak piórem z tą różnicą że możliwe są poprawki do których miałem trzy gumki. Niestety sie ołówki poużywały a kasy na taki zestaw nie mam.
Postaram się zacząć znów rysować.
Co do publikacji to by nie tracić czasu na ImageShack polecam plugin do Firefoxa który bardzo przyspieszy ten proces: Ściągnij
No oczywiście jeszcze Firefoxa trzeba mieć ale i tak go polecam ponieważ jest dużo lepszy od IE.

Atsumi

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja tu może jestem nowa ale co tam...
Sama rysuje obrazki związane z mangą od jakiegoś... roku
Niezbyt mi to idzie, ale moze sami ocenicie:]

1. http://img201.imageshack....012ta3.jpg
2. http://i15.tinypic.com/43f9sev.jpg
3. http://i15.tinypic.com/4dchbah.jpg

Jedyne co zauważam to, ze moje "dzieła" są nieproporcjonalne, nie umiem rysować rąk i włosów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miyako

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Możesz korzystać z różnych książek i wydań pomocniczych na temat rysowania mangi by ulepszać swoje rysunki. Zawarte tam są wszelkie informacje jak rysować poszczególne części ciała czy ubranie.

Atsumi

Post Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki...
Bedę musiała się rozejrzeć

hikari wo hanatsu
I'm believing...

Anime: BLEACH Piosenka: "This Light I See" Wykonawca: Romi Paku
Powrót do góry
Ichigo

Post Wysłany: Pią Mar 09, 2007 4:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Powiedzcie mi szczerze, co sądzicie o poniższych rysunkach:

http://img231.imageshack....001mt0.jpg

http://img177.imageshack....001xu8.jpg
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 4:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj też tak kiedyś zaczynałam tylko, że moje DB gorzej wyglądały .... Jeżeli będziesz się starać przez kolejne lata to kto wie...

Ok...Temat: żyj...Pewnie wiele z was już widziało to małe extra ze strony jpf'u, mowa tu o dojin'ie.... dla wielu jakaś szansa by pochwalić się swoimi umiejętnościami :)... A po co to piszę? A tak z zapytaniem, czy ktoś już nad tym rozmyślał..., czy jestem sama na tym wielkim forum, co chce spróbowac coś zrobić w tym kierunku?
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 7:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Może i jest wielkie, ale nie jest to forum poświęcone głównie M&A, więc chętnych na pewno znajdzie się więcej na np mangaforum.

A co do rysunków.
w tym pierwszym nie podobało mi się tylko to, że nie widać drugiej ręki. Patrzę i czegoś mi brakuje... właśnie chyba tej ręki.
Na drugim z kolei jest parę drobnych błędów . Np w tej ręce trzymającej tą kulę energii: dłoń trochę za mała, oraz przedramię jest zbyt szerokie. Ta fala po środku ręki też wydaje się być zbędna bądź w złym miejscu. Zwróć uwagę też na twarz- wydaje się strasznie płaska. Linia włosów jest zbyt równa, oraz przydałyby się cienie. Tak poza tym to chciałbym chociaż tak rysować XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Chou

Post Wysłany: Nie Mar 18, 2007 10:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie no z tym wielkim to przesada tylko .... To że nie tylko o M&A jest to wiem..., ale gdzie indziej fora są bez sensu...tu są sympatyczni ludzie...nio nie
Powrót do góry
picia

Post Wysłany: Czw Gru 27, 2007 3:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Moja przygoda z raysowaniem mangi zaczęła się w Maju 2007 roku. Przedemną jest jeszcze całe życie( bo mam dopiero 12 lat), a jak rysuje mangę to najbardziej mi twarze wychodzą i rusyje tylko ołówkiem. Później umieszcze pare moich prac :). Więc będe musiał troche jeszcze popracować nad rysowaniem reszty ciała. Na gwiadke dostałem ludzika z drewna która ma mi pomóc w rysowaniu reszty ciała
Powrót do góry
Tay25

Post Wysłany: Wto Sty 22, 2008 5:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam problem z rysowaniem włosów mógłby mi ktoś pomóc ??

P.S.

Jestem "nowy" z góry dzięki

Larez

Post Wysłany: Czw Sty 31, 2008 9:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam do was sprawę... mam 13 lat i strasznie interesuje mnie manga, a dokładniej jej rysowanie. Odkąd pamiętam, to od dziecka zawsze coś tam lubiłem nabazgrać ale teraz podchodzę do tego poważniej... Każdy mój rysunek wydaje mi sie lepszy od poprzedniego, a poprzedni z czasem coraz gorszy. Czuję, że zrobiłem błędy i mogę lepiej pomimo moich "nie udanych" prac wszyscy mówią, że mam talent (przypominam, mam 13 lat). Nie myślę o jakimś sprzedawaniu rysunków czy coś. Mam ciekawą fabułę na mangę, ale brakuje mi jednej rzeczy (nie, nie ołówków ) jakiegoś natchnienia , ambicji... wiem co chcę narysować i jak to zilustrować, i oczywiście rysowanie sprawia mi przyjemność... mam takie chwile że oddałbym wszystko, żeby usiąść i zacząć wreszcie rysować mangę i tak robię ale rysuję po jednym rysunku (mniej więcej godzina) i jak już narysuję wszyscy sie zachwycają a ja a ja niestety tracę zapał... myślęe sobie że 1 rysunek wyszedł .... a cała manga ? Czy mam czas ? Czy mam natchnienie ? Czy na pewno chcę? otóż oczywiście że chcę ale nie mogę siebie samego oszukiwać czasem myślę że jestem za młody, ale ja sie nie powstrzymam od rysowania , proszę o jakieś rady , pomoc w tej sprawie... może mam poczekać "dorosnać "? rysunków niestety nie wstawię bo nie mam skanera ale ja proszę tylko o radę.. może podpowiedź jak ewentualnie zacząć ? Czym rysować ? Jak rozmieszczać klatki (to mnie ciekawi) proszę o pomoc
    A ja poproszę o jakąś dbałość o język...

Wyspa

Post Wysłany: Czw Sty 31, 2008 11:31 pm   Odpowiedz z cytatem
szczerze to dość dziwne pytanie... może nie jestem osobą która nadaje się do tego typu odpowiedzi ale tak najbardziej ogólnie mogę powiedzieć rysuj" ile wlezie" młody wiek jest tylko plusem... otóż jeżeli zaczniesz teraz to w odpowiednim wieku może nawet uda ci się coś sprzedać ;]... człowiek uczy się przez całe życie i nie ma co marnować czasu... ja sam żałuje iż nie wziąłem rysowania sobie do serca wcześniej... skutkiem tego jest to iż jak na mój wiek niewiele umiem... i na pewno nie wiążę z rysowaniem przyszłości... co najwyżej pewne małe plany... co do pomysłu... trzeba mieć samozaparcie (mi go akurat brak... jak mnie ktoś nie pogoni to sam się nie zabiorę... może dlatego pracuje ostatnio w grupach... są osoby które mnie motywują) co do porad technicznych... jest cała masa tutków na necie itp ale to bzdety IMO (pomagają zrozumieć co nieco ale trzeba wypracować swoje własne sposoby IMO... przynajmniej w rysowaniu... grafika to trochę inne klocki) choć to nie znaczy iż nie warto zajrzeć... zawsze można podłapać jakiś trick itp... a kadry... nie mogą być nudne... przedstawiać postaci ciągle w tej samej pozycji... takie jest moje zdanie... np: rysując scenki do dialogu warto zaznaczyć gestykulacje/ruchy czasami może zrobić "zbliżenie" na twarz rozmówcy ale scena ma przede wszystkim sprawiać wrażenie żywej więc statyczne stojące postacie z "chmurkami" nad głową odpadają... tak ja przynajmniej sądzę... poza tym warto ćwiczyć różne perspektywy/rzuty itp... warto też pamiętać iż tła potrafią być równie istotne jak 1szy plan... często pomagają nadać odpowiedni "klimat"... ale jak mówię gadać mogę a w sumie sam rysować nie potrafię... nadrabiam tylko znajomością grafiki a i tak amator ze mnie ... tylko się nie zniechęcaj... lubisz rysować zaczniesz teraz coś osiągniesz... ja np motałem się między różnymi dziedzinami w twoim i starszym wieku i koniec końców na pewno tak zupełnie profesjonalniej grafiki tworzył nie będę... nie żebym do tego nie dążył
    od kiedy czasowniki (tutaj "rysuj") pisze się z wielkiej litery? Oo'
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kokonattsu

Post Wysłany: Pią Lut 01, 2008 1:52 pm   Odpowiedz z cytatem
dziarra17 wg mnie bardzo ładnie rysujesz Na pewno lepiej ode mnie O wiele lepiej ode mnie Na razie mam tylko szkice, ale jak je skończę to może wstawię "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Chou

Post Wysłany: Pon Lut 04, 2008 1:41 am   Odpowiedz z cytatem
Uwaga Chou mówi (haha im back ): Na rysowanie nigdy nie za wcześnie . Ja zaczęłam rysować komiksy tuż po 6 klasie podstawówki XD. No nie wyglądało to na prawdziwy komiks, raczej na coś z ramkami i tekstem. W kadrach przeważnie znajdowała się głowa postaci i chmurka z tekstem - bardzo ciekawe zatem ;p. Teraz po tych 6 czy iluś tam latach, mój komiks raczej już wygląda na komiks. A więc powiem że to wszystko z biegiem czasu robi się ciekawe.

Z początku malowanie jednego kadru trwa jakby wieczność- waaa mordęga XD. A potem coraz szybciej idzie. Teraz tak na co dzień rysuje jedną kartkę do komiksu (szkic, tusz, tekst), o ile czas na to pozwala.

UWAGA premiera UWAGA
Dla pocieszenia innych tu jest kartka komiksu sprzed 3-4 lat(tego 1-szego nie pokaże), a obok kartka sprzed 9 miesięcy...

Nie wyśmiać mnie - haha
japonia
tym razem w rastrze
japonia
Powrót do góry
Alaxis

Post Wysłany: Wto Lut 05, 2008 6:41 pm   Odpowiedz z cytatem
To drugie nawet dobrze wykonane, więc nie ma co wyśmiewać.
Powrót do góry
picia

Post Wysłany: Sro Lut 06, 2008 6:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi też się to drugie podoba :) Daje tutaj pare moich prac:
japonia
japonia
japonia
japonia
japonia

Dodam jeszcze pare moich prac jakie zrobiłem na lekcjach:
japonia
japonia
japonia
japonia
japonia
japonia
japonia

Rysowanie mangi zacząłem od rysowania dragon ball. Najprościej rysowało mi się ich postacie. I tak przez pół roku rysowałem dragon ball i od niedawna zacząłem rysować inne mangi.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Lut 06, 2008 7:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie większość Twoich rysunków picia jest jest bardzo słaba. Nawet jak na DB. Na Twoim miejscu nie umieszczałbym tych prac nigdzie poza szufladą swojego biurka. Nie chcę Cię zniechęcać do rysowania, w końcu trening czyni mistrza, ale sądzę że obecnie jeszcze nie masz się czym chwalić.
Powrót do góry
cała_ja

Post Wysłany: Sro Lut 20, 2008 5:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej a może ktoś napisze co o tym myśli??

http://bp3.blogger.com/_G...C02344.JPG

http://bp0.blogger.com/_G...C02021.JPG

http://bp2.blogger.com/_G...C02020.JPG

http://bp1.blogger.com/_G...C02019.JPG

http://bp1.blogger.com/_G...C02018.JPG

http://bp2.blogger.com/_G...C02016.JPG

http://bp0.blogger.com/_G...C02015.JPG
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6