| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
dziarra17

|
Wysłany: Wto Paź 25, 2005 9:25 pm |
|
|
|
| Uczęszczając na aikido przez 2 lata (mój obecny stopień to 6 kyu <<lepsze to niż nic >>) zrozumiałem, że nie chodzi tu tylko i wyłącznie o poprawne wykorzystanie technik do samoobrony, ale takrze do osiągnięcia wewnętrznego spokoju. Nazwa tej sztuki walki mówi sama za siebie (Ai = miłość, łaczyć; Ki = energia życiowa; Do = droga, czyli w wolnym tłumaszeniu: Aikido = droga do zjednoczenia energii życiowej). A co wy możecie powiedzieć o tej sztuce?? Czy trenujecie, jeśli tak to podzielcie się wrażeniami i osiągnięciami :wink: . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
aoi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shiryou

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ling_chou

|
Wysłany: Sob Gru 03, 2005 1:34 pm |
|
|
|
ja byłem na jednej lekcji. ale w tym roku egzaminy. nie ma czasu . heh, ale może kiedyś :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Wto Sty 17, 2006 10:01 pm |
|
|
|
| Aikido to temat rzeka , ja sam ćwiczyłem 6 lat . Obecnie miałem przerwe 3 lata ale tak mi brakuje treningów , że zapisuje się ponownie . Dla zainteresowanych Aikido polecam książke "Duch Aikido" poprostu rewelacja.Ksiązka opisuje filozofie , historie i wszystko co tylko związane z ta sztuka walki . Sam sciagnalem ja bardzo dawno temu z jakiejs strony internetowej ale dopiero teraz , gdy troche podroslem zrozumialem jakim jest źródłem wiedzy o Aikido , co prawda jest krótka ale jak mawia Japońskie przysłowie : " Dużo słów , mało treści ". |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dominika

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 7:26 am |
|
|
|
| Ciekawie się zapowiada :) Czy jest to sport też dla kobiet? Ile takie kursy kosztują??? _________________ Pozdrawiam serdecznie
Dominika
|
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dominika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 10:37 pm |
|
|
|
| uh , za 60 zł tylko 3 treningi w miesiacu . Ja mieszkam w Nowym Sączu i mamy tu za 50 zł 8 treningów w miesiacu kazdy po 1,5 godziny . Sensei 3 dan |
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
rzemyk

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 3:07 am |
|
|
|
| ja ćwicze aikido nishio od 3,5 roku płace 55zł. i mam treningi 2 razy w tygodni, do tego dochodzą staże aikido 4 razy w roku i 2 staże innych sztuk walk(np. pare tygodni temu byłem na stażu yuyitsu z senseiem co ma 8dan bo to zbajomy mojego senseia)poza tym byłem na paru stażach karate, ninyitsu, teakwondo, judo, ale najlepsze według mnie jest aikido |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dominika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 5:57 pm |
|
|
|
Do Dziary :) : Czy tez ćwiczyłaś jeśli tak jakie przeżycia
Do Rzemyka : W sumie to ciekawe mozliwosci masz , ja zawsze tez chcialem sprobowac Tekwoondo ale nie mialem gdzie trenowac , ale tak pozatym tez jestem za Aikido :)
No i do Dominiki : No moim zdaniem Aikido jest bardzo trudne i raczej nauka samemu nie ma sensu pozatym wazniejszym elementem od samego siebie jest dobry partner stad w tym sporcie duza wage przyklada sie do szacunku wobec osoby z ktora cwiczysz . W sumie to nawet nie jest trudne tyle ze nie wykonywalne cwiczenie samemu _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dominika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Czw Lut 23, 2006 6:54 pm |
|
|
|
| sry ;P faktycznie cos sie ______ . :) _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊