Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Aikido - sztuka walki dla każdego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Angel Original

Post Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 3:05 pm   Odpowiedz z cytatem
ja zawsze chcialam sie nauczyc jakiejs ze sztuk walki, ale niestety wada kolana nie pozwala mi na takie wyczyny ...

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kagemusha

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 9:23 am   Odpowiedz z cytatem
polecam spróbować jodo lub jojutsu, tam się kolan nie nadwyręża w każdym razie można zawsze pogadać z sensei i problem jest już do pokonania, ja sama mam mały problem z ręką i po prostu niektórych ćwiczeń nie robię :) trzeba próbować
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 3:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy ktos moze mi wytłumaczyc jaka jest roznica pomiedzy aikido a karate :) :)
Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 3:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj spora Jak biegi a pływanie :)

Angel Original

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 9:04 am   Odpowiedz z cytatem
kagemusha napisał:
polecam spróbować jodo lub jojutsu, tam się kolan nie nadwyręża w każdym razie można zawsze pogadać z sensei i problem jest już do pokonania, ja sama mam mały problem z ręką i po prostu niektórych ćwiczeń nie robię :) trzeba próbować
coz mozliwe, ale mnie lekarz powiedzial, ze jesli nie chce zostac kaleka to lepiej zebym starala sie nie kucac i nawet nie klekac na te noge... a jak juz prawie nic nie mozna robic to jaki w tym sens ale kiedys, kto wiem, medycyna szybko sie posuwa do przodu pozdrawiam

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:56 am   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie to to samo tu sie walczy i tam sie walczy i to wszystko jest wschodnie wytłumaczcie mi jaka jest roznica
Powrót do góry
dziarra17

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Dla mnie to to samo tu sie walczy i tam sie walczy i to wszystko jest wschodnie wytłumaczcie mi jaka jest roznica

Heh... Jest dosyć duż róznica między karate a aikido (i chyba już gdzieś o tym pisałem ). Otóż, karate jest sportem, w którym główną ideą jest walka, polegająca na zadawaniu ciosów przez ręce i nogi i ich blokowaniu (nie znam się zbytnio na karate, więc jakby co, to mnie poprawiajcie ). Aikido jest natomiast sztuką samoobrony,polegającą na wykorzystaniu ataku przeciwnika przeciwko jemu samemu. Można powiedzieć, że w aikido się nie walczy, ale sprytnie wykorzystuje się siłę przeciwnika do omijania jego ataków, oraz do szybkich kontrataków. Jeżeli możnaby było zobrazować te dwie sztuki walki, to karate byłoby mieczem, a aikido tarczą.

kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 8:32 am   Odpowiedz z cytatem
do AngelOriginal:
no fakt z kolanami nie ma żartów, znalam kiedyś gościa który trenowal jodo i powiedzial, że ma chore kolano a mimo to jodo mógl trenować bez przeszkód... nie wiem może byl fanatykiem (tam się ponoć nie siada w seiza), ale znam też chlopaka który stracil w wypadku rękę i trenuje karate (a wiecie jak to wymaga pracy obu rąk, cios i blok, dźwignia...). bez problemu radzi sobie z atakiem i blokiem, jest świetny, ma już wysoki stopień... on jest żywym dowodem, że jeśli chcesz, to potrafisz
a może tai-chi? pod tymi spokojnymi ruchami kryje się najprawdziwsza sztuka walki.
dość bezpieczna jest capoeira, to jest sztuka "prawie" bezdotykowa.
cóż znam wielu budoków (nie wymienię styli bo jest ich trochę ) którzy mają problemy z kontuzjami, a mimo to trenują. przed treningiem owijają się bandażami, opaskami i do dziela. do takich ma się największy szacunek
a więc próbować, próbować!!!
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 8:38 am   Odpowiedz z cytatem
co do postu jaka jest róznica między karate a aikido, to najprościej mówiąc są to sztuki nie sporty walki, aikido jest bardziej wyrafinowane, wykorzystuje impet przeciwnika, a celem jest obezwladnienie atakującego, nie czyniąc mu krzywdy. co do karate, jest ono nastawione na atak (powstalo jako sztuka ataku), a celem jest spowodowanie jak największych strat u przeciwnika a najlepiej zniszczenie go. brzmi strasznie, ale ale jak wejdziesz do dojo karate to zobaczysz raczej paczkę uśmiechniętych kumpli
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 11:15 am   Odpowiedz z cytatem
Powiedzmy wprost, karate w pierwotnym i wlaściwym zalożeniu powstalo jako sztuka zabijania.
Dla tego celu stworzono "drogę pustej ręki".

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:12 am   Odpowiedz z cytatem
no tak...
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Czw Maj 18, 2006 6:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Aikido w Krakowie; wie ktoś gdzie, kiedy i za ile?

Taki_Jeden

Post Wysłany: Czw Maj 18, 2006 10:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Sztuki walki - moja wiedza na ten temat konczy sie na tym ze jak mam sie przed kims bronic to chwytam co popadnie ->rzut w glowe -> i bieg do ludzi.

TakuanSoho:
Nowy Sacz - Batorego
sie kłania

^_^

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kagemusha

Post Wysłany: Wto Maj 23, 2006 10:29 am   Odpowiedz z cytatem
heh, to tak zwana "polska sztuka walki"
Powrót do góry
Joyce-chan

Post Wysłany: Pon Mar 19, 2007 4:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh..Ohayo...mozę już takie pytanie tutaj było ale niechce mi seię wertować wszyskich postów a więc pytanko.... czy....są zajęcia...sztuk walki....chodzi mi o podstawy ale dla osób od lat 16 XDXD wiem ze to zadko spotykanie...dlatego sie pytam Was bo widze ze jesteście bardziej obeznani^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Arczi

Post Wysłany: Wto Sie 12, 2008 3:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh też kiedyś trenowałem Aikido ,może z jakieś 6 lat z tym, że w tym czasie było wiele długi przerw i powrotów. Aktualnie nie ćwiczę z powodu i kontuzji wiązadła szyjnego(czy cos takiego sam nie wiem, ale wiem, że cholernie boli xD) i choroby (coś związanego z oddychaniem). Stopniem, jaki osiągnąłem w ciągu tych żałosnych 6 lat to tylko 7 kyu z tego powodu do tej pory jestem wciekły na siebie
dziarra17 napisał:
Uczęszczając na aikido przez 2 lata (mój obecny stopień to 6 kyu <<lepsze to niż nic >>).

Dlatego dziarra szacun dla Ciebie, że w ciągu 2 lat masz już 6 kyu albo i wyżej, bo wiem jak dobrze trzeba być przygotowany wytrzymałościowo i kondycyjnie do egzaminu, tym bardziej, jeśli zdajesz kilka stopni naraz .Mogłoby się wydawać,że jest to łatwa sztuka walki, ale żeby być w niej naprawdę dobrym należy trenować minimum 10 lat, oczywiście regularnie a nie tak jak to było w moim przypadku. Gratuluje i życzę dalszych sukcesów w treningach wszystkim uprawiającym Aikido zwłaszcza aikido nishio . Tych, co jeszcze się nie przekonali do Aikido namawiam na to, żeby poszli na trening i sami zobaczyli jak to jest, o ile pamiętam chyba wszędzie 1 trening jest bezpłatny, ale nie jestem pewien do końca.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3