| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 3:13 pm |
|
|
|
| za to teraz po powrocie cwicze z jeszcze wiekszym zapalem , szkoda tylko ze wszystko musze sobie przypominac prawie od > O < . _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 4:39 pm |
|
|
|
| hehe dzieki :) . No ja w sobote tez mialem staz u siebie , bylo bardzo fajnie 3 treningi w 1 dzien no i do tego bardzo intensywne , egzaminy tez byly ale malo osob zdawalo. _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 10:21 am |
|
|
|
zawsze na zgrupowaniach jest to "coś", taki klimat, kiedy trenujesz z grupą osób które pierwszy raz widzisz, z innym sensei. na takich spotkaniach czlowiek czuje, że wchodzi w sklad czegoś dobrego, lepszego. u nas (karate) zgrupowania trwają 2 dni i jest czas na takie przemyślenia, zwlaszcza wieczorami przy egzaminach i jak obserwujemy treningi starszych...
na aikido jest pewnie podobnie, może nawet bardziej przyjacielsko, widzialam w Bydzi pokazy(w zeszlym roku byl festiwal sztuk walki) i czytuję Budojo i stare Tatami. te zgrupowania są po prostu niesamowite, zwlaszcza z takimi gośćmi jak sensei Yamada...
i dodać do tego egzaminy na kolejne stopnie-to jest zawsze pokaz panowania nad wlasnymi emocjami i kierowania wlasnymi ruchami. w aikido ta plynność jest pewnie ważniejsza.
co tu dużo mówić aikido jest po prostu piękną sztuką i żaluję, że nie znam jej bliżej  |
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 8:28 pm |
|
|
|
| Tak to prawda , klimat jest niesamowity :) Ja byłem niestety tylko na 1-dniowym ale bardzo chcialbym wybrac sie do Opola na staz zwiazany z 30 leciem Aikido w Polsce . To dopiero bedzie impreza :) 3 japonskich nauczycieli na 1 stazu. Niestety jeszcze nie wiem czy bede mogl jechac . _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 11:21 am |
|
|
|
jeszcze wracając do rozpoczynania od nowa- bodaj Zenji Takuan powiedzial, że na początku jesteśmy nowicjuszami, uczymy się technik obserwując i powtarzając. potem stajemy się zaawansowani, nasze ruchy stają się odruchowe, wyuczone.
później znów stajemy się nowicjuszami
sztuka walki to ciągle odkrywanie, sam Gichin Funakoshi dopiero pod koniec życia powiedzial, że chyba zaczyna rozumieć wartość ciosu...
tak to w sumie już jest, jeśli np. myślę czasem, że już dużo umiem, to na kolejnym treningu przekonuję się, że jeszcze nic nie umiem lub potrafię bardzo niewiele ale trzeba poszukiwać
w końcu nie warto się spieszyć, budo może być drogą na cale życie i myślę, że warto swoje życie na to poświęcić i nie będzie stracone :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 3:13 pm |
|
|
|
| Tak Takuan Soho , specjalista od poslugiwania sie mieczem , mnich Zen . Filozofia wschodu jest piekna , prosta i logiczna. _________________ "Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce." Moriheiri Ueshiba
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
rzemyk

|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 6:17 pm |
|
|
|
dawno mnie tu nie było
dominika ja też uważam, że aikido nie da się nauczyć samemu, musisz mieć uke(uke to partner, któremu się robi technikę) i senseia, bo bez tego nie da rady
A propo te osoby, które trenują aikido i inne sztuki walki mogli by napisać jaki mają stopień i jak długo chodzisz, proszę |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha