Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Anime na dużym ekranie. Czyli co by było gdyby..

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Offtopic    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JinkiEx

Post Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 1:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy poparli byście filmy na podsatwie anime tyle że z żywymi aktorami ?

auri

Post Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 1:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Widziałam fragment takiego filmu. Mi się to zupełnie nie podobało, ale co kto lubi ^_^

machina

Post Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 2:06 pm   Odpowiedz z cytatem
zakazać pod groźbą kastracji! widziałem kilka takich gniotów, najgorzej wypadają te z gatunku cyberpunk itp. gdzie małe ludziki biegają w plastikowych zbrojach... coś jak power rangers. moja opinia jest taka, że anime jest formą kuracji narodu japońskiego z kompleksów. dlatego pełno w anime/mandze kawai lasek o biustach wielkich jak księżyc, charakterach ostrych jak żyleta, a także facetów o sile samsona, wzroście goliata... a filmowe adaptacje wyglądają, jakby dzieci z przedszkola poprzebierali, dali im zabawki, coby się nie skaleczyli prawdziwą bronią i kazali "odpiskiwać" swoje role... może im to się podoba, ja tego nie trawię. ja pozostanę przy rysowanych kawałkach...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kaiou

Post Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 10:14 pm   Odpowiedz z cytatem
No nie wiem... taki np Crying Freeman w wersji aktorskiej wyszedł dużo lepiej niż anime... i nie ustępuje komiksowi...

Istnieje też film sensacyjny Sanctuary - też na podstawie komiksu Ikegamiego...

Mam wrażenie że niewiele widzieliście :)
Powrót do góry
machina

Post Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
owszem, widziałem tylko dwa takie gnioty, plus jeden polski - avalon z gośką foremniak, który z nich wszystkich był najlepszy... taki straszak skutecznie zniechęcił mnie do eksploracji tego terenu... ale skoro mówisz, że nie taki diabel straszny...
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Wrz 13, 2005 12:09 pm   Odpowiedz z cytatem
machina napisał:
plus jeden polski - avalon z gośką foremniak, który z nich wszystkich był najlepszy..

a to nie było odnośnie jakiejś gry?... Bo to chyba jest różnica...

A swoją drogą- to tak odnośnie temtu tematu- jeśli są specjalne filmy animowane przeznaczone na duży ekran to jak je odróżnić od adaptacji? ( bo ja chyba tematu nie rozumiem )
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Wto Wrz 13, 2005 2:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Avalon ewidentnie nie powstał na podstawie anime... na dodatek miał świetne zdjęcia i muzykę...

Jest tak samo wiele kiepskich adaptacji mangi w anime jak i anime w normalnym filmie i na odwrót....
Powrót do góry
machina

Post Wysłany: Wto Wrz 13, 2005 3:20 pm   Odpowiedz z cytatem
bardziej niż na tym na podstawie czego powstaje film [anime, manga, książka, gra, opowiadanie babci] chciałbym się skupić na wykonaniu, plus mentalności. jeśli chodzi o wykonanie, to prym wiedzie jednak hollywood. ciężko byłoby mi sobie wyobrazić np. mononoke hime jadącą na wielkim wilku - do dziś mam koszmary po "niekończącej się opowieścii", ha! dosłownie i w przenośni jest niekończąca, bo chyba nie doczekam chwili, kiedy przestaną puszczać to w TV przy okazji byle jakiego święta - czy kreskooczne ludki nakręcili coś podobnego np. do władcy pierścieni, czy zatrzymali się na etapie "niekończącej się opowieści"? brrrr, na samą myśl dostaję drgawek, jak sobie przypomnę tego futrzanego psosmoka - istny popis kunsztu twórczego . japońskiego kina nie znam, nie wiem na co ich stać... o mentalności: mimo, że widziałem avalon, to jednak nie pamiętam jużz dokładnie o co chodziło i jak to wyglądało, ale wiem, że mimo, że spodobało mi się nawet, to... dziwnie to wyglądało. dorośli poprzebierani w stroje - jak dzieci - grający w filmie dla starszych, grający w grę - jak dzieci. kiepskie dialogi, fabuła - dno. znacznie lepiej wyszedł wiedźmin. zgodzę się z tym, że do tematu trzeba umieć podejść! bo nikt nie zarzuci władcy pierścieni, że ktokolwiek wygląda śmiesznie! tam jest wszystko! zaangażowanie aktorów, mnóstwo ochów i achów, spece od efektów i kostiumów. plus kult tolkiena i miliony wydane na reklamę.

ps. pisząc to zapomniałem co chciałem napisać, więc wybaczcie mi, że post ten nie wniósł nic mądrego, bo już się napisałem i szkoda mi było tego usuwać... cholera, co to ja miałem powiedzieć? chyba chodziło mi o to, że avalon, mimo, że nie powstał na bazie anime, to jednak wzorowany jest na tego typu filmach...
Powrót do góry
Art

Post Wysłany: Wto Wrz 13, 2005 5:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Swojego czasu było dość głośno, ze bedą robić DragonBall'a z zywymi aktorami. miała to być produkcja FOX ale nic z teg onie bedzie - moze i dobrze bo nie chciałbym zeby zrobili to w stylu Power Ranger's

Bashó
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Wto Wrz 13, 2005 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale np Dragon Ball robiony przez ekipę która zrobiła Shaolin Soccer to już byłoby coś. Do tego aktorzy - główny napastnik FC Źle to przecież idealny Vegeta np... a w filmie i humor i efekty które idealnie pasowałyby do DragonZbola :)
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Do takich eksperymentów jak robienie z anime filmu z udziałem aktorów ludzi itd jestem bardzo delikatnie mówiąc, sceptycznie nastawiona. Może też okaże się, że niewiele widziałam, ale kiedy oczy moje ujrzały Sailor Moon w wersji eem "z ludźmi", po prostu serce mi stanęło z przerażenia O_o. Tytuł ten jest mi bliski od dzieciństwa, to jedno z moich pierwszych "smarkatych" anime, w które zapatrzona byłam (chyba do dziś dnia trochę jestem ) jak w obrazek... a tu taka profanacja! No szczyt! Na głowach "czarodziejek" jakieś peruki zamiast włosów, w miejsce super magicznych przedmiotów kolorowe zabaweczki niczym zestaw małej wróżki kupiony na targu od Ruskich, potwory... ich widok był tak potworny, że nie dało się ich nazwać potworami!! Byłam zdruzgotana i dlatego mówię przeogromne NIE dla tego rodzaju przedsięwzięć!

Kaiou

Post Wysłany: Pią Paź 21, 2005 3:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale musisz się pogodzić z faktem że ten serial (niezależnie od formy) powstał dla dziewczynek w wieku 8-12 lat... O to właśnie chodzi żeby było kolorowo.....
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Pią Paź 21, 2005 4:30 pm   Odpowiedz z cytatem
O kolorach nic nie wspomniałam i nie jestem przeciwko nim. Razi mnie tylko jakość wykonania. O_o

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1