| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 8:55 pm |
|
|
|
no i kolejny przepis :
Składniki:
- 125 g ryżu basmati
- ok. 2,5 łyżki octu rużowego
- 1-2 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 liście sushi nori- prasowanych liści alg morskich
- pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan)
- wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe
- mały, świerzy ogórek
Przepis:
1. Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!!
2. Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem.
3. Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 8:55 pm |
|
|
|
Komentarz autora:
Bardzo lubię sushi, jem je bardzo często dlatego postanowiłam wymyślić jego domową, moją własną wersję tak by nie wydać na nie majątku w Warszawskich restauracjach. Nazwa sushi często utożsamiana jest z surową rybą podczas gdy sushi są to suszone liście alg morskich. Sama surowa ryba podawana w restauracjach to sashimi.
Ja w domu rzadko robię sushi z surowej ryby. Zazwyczaj używam wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla mojej siostry, która ryb nie je, robię sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej, tylko wędzonej a nie tej zwykłej- Sopockiej). Oryginalne sushi podaje się z pastą Wasabi i marynowanym imbirem. Wasabi można zastąpić bardzo ostrym chrzanem, należy jednak pamiętać by używać pasty ostrożnie bo jest bardzo ostra. Do sushi podaję też zawsze w malutkich miseczkach ciemny, grzybowy sos sojowy, tak by można było maczać w nim każdy kawałek sushi.
To z czym zrobicie sushi zależy od was, od tego co lubicie i jak bardzo wasze sushi będzie podobne do tego prawdziwego, bo w Japonii napewno nie jedli sushi z polędwicą) Sushi smakuje też wyśmienicie z kawiorem- można go włożyć do środka lub ułożyć po troszku na każdym plasterku.
Polecam tą przekąskę,ja bardzo ją lubię. Przekonała się do niej moja koleżanka która na dzwięk słowa "sushi" myślała: "surowa ryba" i krzywiła się.
Aha- sushi je się oczywiście pałeczkami)))) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Isawa Hitsuko

|
Wysłany: Czw Mar 23, 2006 10:28 am |
|
|
|
Jednym ze skepów w Polsce, w których można kupić składniki do sushi, tj. nori (niestety tylko czarne, wyschniętę i bardzo łamliwe), wasabi (w tubce, albo puszce) i imbir marynowany (miękki i przewsiąknięty marynatą, ale ujdzie) jest niejaki "Bomi".
Co do krótkoziarnistego ryżu i sosu sojowego, to znajdziecie je w większości supermarketów (polecam sos sojowy, nie sojowo-grzybowy; różnica niby nie wielka ale da się ją odczuć >.<)
Pozdrawiam _________________ Ku no shaba ya
Sakura ga sakeba
Saita tote
Kobayashi Issa
|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 8:10 am |
|
|
|
| Wiem ze mozna kupic w warszwie chociazby w takim sklepie -albert tam sie kupuje caly zestaw do sushi wiec to sie chyba naj bardziej oplaca kupic |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
aibon

|
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 8:56 pm |
|
|
|
W Poznaniu w Plazie w Piotrze i Pawle na 100% są zestawy do sushi w cenie 99.00 zł O_o Można też kupić pojedyncze składniki. Tak więc nori kosztują jakieś 14 złotych, wasabi jakieś 10 zł, ryż jest strasznie drogi rzeczywiście, jednak dokładnej ceny nie pamiętam.
ze zwykłego ryżu chyba też da się to zrobić, ne? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 11:09 am |
|
|
|
| to ja na allegro widziałem takie coś - paczka z której robi się sushi, kosztowała chyba 99zł |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:28 pm |
|
|
|
| W Opolu na ul. Św. Wojciecha 7 (rynek) jest tzw "Sushi-shop". Przyznam się, że jeszcze tam nie byłem, ale z tego co słyszałem jest tam wszystko czego dusza japofila zapragnie z tym, że jego kieszeń będzie innego zdania, bo podobno ceny są nie byle jakie. :/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
edym

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 5:50 pm |
|
|
|
też slyszalem o tym sklepie mają tam naprawde wszystko ale ten tez jest niezly
http://www.hiendkitchen.pl _________________ edm
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:42 am |
|
|
|
To ja się pochwalę uroczystą kolacją, która moja siostra przygotowała jakiś czas temu:]
Na stole znajdują się: przeróżne sushi, kandyzowany imbir, sos sojowy, sos sojowy z wasabi, samo wasabi, surimi, kukurydza koktajlowa (?), smażone tofu. Na 4 osoby aż nadto, trochę zostało... |
|
| Powrót do góry |
|
|
aniolova

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 9:26 am |
|
|
|
Sushi uwielbiam Poniewaz rzeczywiscie ze skladnikami jest krucho - jedno miejsce gdzie znajduje wszystko to market przy Ikei w katowicach
Ryz do sushi da sie zrobic takze ze zwyklego ryzu - najlepiej takiego nienajlepszej jakosci - zaden uncle bens z konserwantami i swinstwami ktore sprawiaja ze ryz sie nie klei ... Zwykly ryz wystarczy namoczyc przez conajmniej 2 godziny i ugotowac w zwiekszonej ilosci wody. Radze tylko wystrzegac sie ryzu o bardzo dlugich ziarnach - z takiego nigdy mi nie wyszlo... Im krotszy tym lepszy:)
Bez nori tez da sie zrobic i szczerze powiedziawszy ja wole bez. Zwijam tylko bardzo ciasno rolki za pomoca maty i obtaczam w sezamie ... Pycha! Ryz nie moze byc goracy ani zimny, bo wszystko sie rozpadnie. Moje ulubione jest z surimi, ogorkiem i awokado. Mozna dodac do tego paste zrobiona ze zmielonego (albo najpepiej ubitego w mozdzierzu) chili z troszeczka soli, majonezem i smietana.
Rolki z awokado, gotowana marchewka, krabem lub krewetkami i serkiem typu Creme Bonjour smietankowym (chodzi o to zeby byl dosc twardy a nie miekki jak Almette) takze sa swietne. A poza tym niech was inwencja poniesie - wsadzcie tam co tylko lubicie.
Kawior (lub imitacja) swietnie nadaje sie jako nadzienie. I praktycznie wszystkie ryby smakuja dobrze w sushi z awokado.
Awokado trzeba wybrac takie, ktore jest lekko miekkie, lub kupic twarde i poczekac az zmieknie tak, aby dalo sie go swobodnie rozsmarowac.
Twarde tofu moczone w syropie z wody i cukru, smazone w glebokim tluszczu - lekko wydrazone i napelnione ryzem jest takze super.
Jesli chodzi o imbir - nie znalazlam jeszcze dobrego imbiru marynowanego. Wiec robie swoj:
1 kg imbiru swiezego pokrojonego w cieniutkie plasterki
ok. 600 ml octu (najlepiej ryzowego, ale ze zwyklego tez wychodzi - byle nie winny)
ok. 300 g gukru - najlepiej brazowego
lyzeczka soli
ocet z cukrem zagotowujemy, dodajemy sol, zalewamy przygotowany w sloikach imbir - juz po 2 dniach jest dobry. Aha, imbir takowy zrobi sie rozowy - to normalne. Moze nie zrozowiec rownomiernie - to tez normalne. Do imbiru kupowanego w sklepach czesto dodawane sa barwniki zeby koloryt byl jednakowy i intensywny.
Wiec do dziela rodacy  |
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 10:14 pm |
|
|
|
| Do sushi ryż basmati? to chyba jakiś żart... |