Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Wschód - Zachód Szkoła Wyższa w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 9:46 am   Odpowiedz z cytatem
Dopiero teraz rzuciłam okiem na podane wyżej informacje i o zgrozo... Bator będzie uczyć o japońskiej kulturze... .O ile jej książkę przeczytałam kilka lat temu z uśmiechem na twarzy i z przymrużeniem oka, o tyle traktowanie jej wiedzy i spostrzeżeń na poważnie mnie przeraża. Ta kobieta nie ma żadnych podstaw do fachowego nauczania o kulturze Japonii i strach się bać co też takiego będzie wygłaszać na zajęciach. Wiem, że Bator wykłada też na japonistyce na PJWSTK, ale na szczęście nic związanego z Japonią.
Reszta wykładowców jest mi w ogóle nie znana i w chwili obecnej starcie WSSM vs. WZWSH wygrywa WSSM.
Czekam jeszcze na jakiś konkretny plan 1 roku.

Norek

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 1:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Domyślam się że rozmowy ta szkoła prowadziła z wieloma japonistami jednak zapewne nie była w stanie sprostać ich wymaganiom finansowym:)
To akurat wiem od jednej osoby która dostała propozycję od tej uczelni ale warunki jakie postawiła nie zostały zaakceptowane (poza tym ta osoba jest dość zajęta na uczelniach na któych wykłada).
Zapewne analogicznie wygląda to w przypadku innych osób do których uczelnia się "odzywa" w kwestii zatrudnienia.

kajtek88r

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 10:08 am   Odpowiedz z cytatem
Plan studiów zaocznych
Wschodz-Zachod

Dużą ilością godzin PNJJ jestem mile zaskoczona, a najprawdopoboniej niedługo dojdzie drugi Nartive.

Ostatnio zmieniony przez kajtek88r dnia Wto Paź 07, 2008 11:26 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 11:20 am   Odpowiedz z cytatem
Możesz przekopiować tutaj ten plan? Wygląda na to, że osoby nie będące studentami tej uczelni nie mają możliwościu wglądu.

kajtek88r

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 11:26 am   Odpowiedz z cytatem
Spróbuj teraz
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 11:31 am   Odpowiedz z cytatem
WOW! Postarali się :), bardzo fajny plan pod względem zajęć z języka jak na studia zaoczne . Tylko ta Bator jako wykładowca od kultury Japonii budzi moje spore obawy.

kajtek88r

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 11:40 am   Odpowiedz z cytatem
Zaskoczyłaś mnie pozytywną reakcją. Z Twoich postów wiem mniej więcej jakie masz doświadzcenie i wiedze o f. jap... Cieszę się, że osoba mająca pojęcie mówi mi, że plan mam fajny.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 6:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeli dzienne też ruszyły to możesz równiez podrzucic ich plan?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Paź 07, 2008 7:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie, nie mogę. W profilu studenta mam tylko filologię zaoczną.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 12:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Połowę informacji jestem w stanie przekazać(druga połowa po kolejnym zjeździe, ponieważ dopiero wtedy będę mieć np Kulture Japonii z J. Bator)

Grupa liczy 8 osób.
Ogólnie wrażenia pozytywne.
Bartosz Wojciechowski prowadzi zajęcia ciekawie i wie o czym mówi. Dr Filologii Japońskiej(mieszkający o ile dobrze pamiętam 10 lat w Japonii, uczący przez jakiś czas w Poznaniu i Warszawie) prowadzi wstęp do językoznawstwa oraz część PNJJ.
Do nauki języka w pierwszym roku korzystamy z książek pt NIHONGO(całych po japońsku) Mamy poznać ok 600 kanji. Do językoznawstwa mamy Wierzbicką.
Druga część zajęć PNJJ jest prowadzona przez native speakera Satoshiego Fujiwara(nastąpiła zmiana) Przesympatyczna osoba, która prowadzi nam zajęcia japońskiego po angielsku.

Miałam też psychologię już oraz wstęp do literaturoznawsta. Tutaj spis lektur jest obszerniejszy ale mniej istotny

Odezwę się po drugim zjeździe.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
"Nihongo" czy "Minna no nihongo"? Jeśli jednak to drugie to dysponuję skanami tej książki z objaśnieniem gramatyki po angielsku, więc jak jest ktoś zainteresowany to może się do mnie zgłosić .
600 kanji w ciągu roku czy jest to liczba na całe 3 lata nauki? Bo jeśli jednak na 3 lata no to w takim wypadku nie opanowalibyście nawet połowy 常用漢字.

kajtek88r

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 5:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Napisałam 600kanji w jednym roku. Nie w 3 lata.
Ksiązka nazywa się "NIHONGO" nie "Minna no Nihongo".
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 5:33 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:
Napisałam 600kanji w jednym roku. Nie w 3 lata.
Ksiązka nazywa się "NIHONGO" nie "Minna no Nihongo".

A macie jakieś dodatkowe materiały do pisma? Czy będziecie się uczyć kanji, które są w książce? Bo w "Nihongo" jest właśnie coś koło 600 kanji, z tym, że uczenie się właśnie tych znaków na początku jest moim zdaniem zupełną bzdurą, bo 50% z nich nie przydaje się początkowo w ogóle. Warto jest je znać, ale jako uzupełnienie, a na zajęciach z pisma przerabiać znaki w innej kolejności.

kajtek88r

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 7:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Na ten moment trudno mi powiedzieć. Wiem, że w planie jest przerobienie tego podręcznika w ciągu jednego roku i właśnie ok 600kanji.
Co do samej książki do pisma, dam znać jak będę mieć stricte pismo japońskie. Tego ma nas uczyć Fujiwara sensei, ale ostatnio był nieco zagubiony :)

Postaram się wrzucić zdjęcie, ale podręcznik NIHONGO jest błękitny, a ćwiczenia jasno zielone.
Powrót do góry
Yatchan

Post Wysłany: Pią Paź 17, 2008 11:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj, nie jest tak źle. Jeżeli to ta książka, o której myślę, to jest spoko. Na studiach przerabialismy znaki mniej wiecej wedlug tego tekstu i nie bylo problemow. A że niektóre znaki z jouyou kanji możnaby wywalić na rzecz innych bardziej przydatnych, to już inna historia...

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Sob Paź 25, 2008 5:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Jestem po zajęciach z Joanną Bator.

Literatura jaką powinniśmy przeczytać:
"Kultura Japonii" P. Varley
"Chryzantema i miecz" R. Benedict
"Samuraje" Śpiewakowski
"Gejsza" L. Dalby
"Japonia okresu Meiji" E. Pałasz-Rutkowska

Dodatkowo:
"Kultura Japonii. Słownik" Tubielewicz
"Estetyka japońska" K. Wilkoszewska

Z zajęć jestem zadowolona, także wszystkie negatywne komentarze o autorce "Japońskiego wachlarza" uważam jak na razie za niepotwierdzone.
Powrót do góry
smirnoff

Post Wysłany: Sro Lis 26, 2008 2:52 pm   Odpowiedz z cytatem
helper napisał:

dr Bartosz Wojciechowski -> kierunkowe prawo/administracja

Google nie boli... Tylko trzeba czytać wyniki wyszukiwania, a nie klikać na pierwszy lepszy :)

Ten Wojciechowski to inny koleżka niż ten z UŁ.
Powrót do góry
helper

Post Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Google nie boli... Tylko trzeba czytać wyniki wyszukiwania, a nie klikać na pierwszy lepszy :)

Nie nawykłam przeglądać więcej niż 10 stron na googlach, więc stąd taki a nie inny rezultat. Chociaż jakoś dopiero zauważyłam dopiskę w nawiasie (wcześniejszy post), że powinien być z UW. Mój błąd.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Pią Lis 28, 2008 9:11 pm   Odpowiedz z cytatem
helper napisał:
Cytat:

Nie nawykłam przeglądać więcej niż 10 stron na googlach, więc stąd taki a nie inny rezultat. Chociaż jakoś dopiero zauważyłam dopiskę w nawiasie (wcześniejszy post), że powinien być z UW. Mój błąd.

Nie jest to nic strasznego, że sie pomyliłas.
O tyle to niefortunne, że ktoś kto zacząłby czytać wątek i nie dokończył go, miałby mylne wrażenie o uczelni.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Lut 24, 2009 8:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Witajcie
Chciałabym tylko poinformować ile tematów zrobiliśmy z podręcznika "Nihongo" w pierwszym semestrze. Myślę, że może to dać jakieś wyobrażenie o tempie w jakim mamy prowadzone zajęcia z języka.

16/28.

Plan jest taki, że mamy przerobić całą książkę w tym roku. Z tego co się orientuję to w Warszawie również przerabiają ten podręcznik w rok - jest szansa, że przynajmniej japoński jest na przyzwoitym poziomie.

Myślałam o wklejeniu zdjęcia książki, jeśli ktoś nie kojarzy pozycji ale mam jej ksero w domu więc wiele mogłoby to nie pomoc.

O reszcie przedmiotów na razie nie będę się wypowiadać. Ciężko mi się odnieść do ich poziomu.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3