| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Norek

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 8:12 am |
|
|
|
Hej EmiyaShiro, właśnie zdziwisz się, bo w monopolowym można dostać sake:)
Z tego co pamiętam, kosztuje ok. 69 złotych (wiadomo, że cena może się różnić od podanej przeze mnie), jest w butelce 0,72 litra, dość ładnej rzekłbym (oczywiście nie do przesady), nazywa się Gekkeikan Sake.
Nie wygląda niestety tak: http://www.sidneyfrankco.com/products/Horin.jpg domyślam się że też tak samo nie smakuje, bowiem co do samego smaku, to mam raczej mieszane uczucia, właściwie to ja nie lubię wina, a to sake było po prostu prezentem. No i pamiętajcie, że sake im młodsze, tym lepsze, więc jeśli już wejdziecie w takowego posiadanie, to pić szybko;)
Moje sake wygląda tak: http://www.ratebeer.com/b.../30662.jpg
Co jeszcze mogę dodać... Na pewno są lepsze gatunki sake, przynajmniej dla mnie, chociaż póki nie piłem żadnego poza tym, to się nie powinienem wypowiadać. Aha, jeszcze jedno.
To sake możecie otrzymać też w restauracjach z azjatyckim żarciem, tylko że wtedy za butelkę zapłacicie około 100 złotych.
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
EmiyaShiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:43 am |
|
|
|
No tak, są różne gatunki sake, niektóre powinno się pić schłodzone, niektóre podgrzane, inne zaś podane w temperaturze pokojowej.
Co do samego spożywania sake przez Japończyków, nie dysponuję żadnymi danymi jakie smakują im rodzaje, ani tym bardziej jakie tam są gatunki (nigdy nie interesowałem się tym zagadnieniem).
Znalazłem za to taką stronkę, gdzie myślę że znajdziesz odpowiednie informacje: http://www.sake-world.com/
Myślę że dostarczy ona osobom zainteresowanym tematem odpowiednich informacji.
A to że Japończykom może smakować jakiś konkretny gatunek sake (jeśli tak jest, myślę że może być tak jak u nas, w kwestii piwa i wódki) nie ozacza że podejdzie i Tobie. Tu zdałbym się raczej na opis sake, jego smaku i porównanie z trunkami które Ci najlepiej wchodzą:)
Tutaj autor strony podaje swoją kategoryzację sake, opisując też trudności w ocenianiu, zależnie od wielu czynników: http://www.sake-world.com/html/best-sake-picks.html (na końcu jest tabelka).
Czy pytasz o cenę w Polsce, czy o sprowadzanie z zagranicy?
Jeśli chodzi o PL, to tak jak napisałem, cena sake które widziałem na półkach wynosi około 70 złotych, nie wiem czy znajdzisz podróbki sake u nas. Jak kupisz to o czym mówiłem (Gekkeikan Sake) to butelka jest zakapslowana, dodatkowo dostaniesz korek, poza tym sake to jest butelkowane w Japonii więc myślę że wszelkie przekręty nie wchodzą w grę.
Tak więc myślę że do 75 złotych możesz tą butelkę atakować śmiało.
Co do cen za granicą, nie wiem. Jak w wakacje będę w Czechach to się rozejrzę:)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
EmiyaShiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:58 pm |
|
|
|
Lidl i Tesco... to już szybciej znajdziesz w np. Realu. Lidl i Tesco chcą uchodzić za tanie marki, a jaka cena, taka jakość.
A najlepiej spróbuj sie przejść po jakiś sklepach specjalizujących się w sprzedaży wina, tam może byś znalazł w ramach "ryżowej Ciekawostki z Japonii" - cena będzie jednak raczej wysoka.
Oczywiście w niektórych restauracjach sushi serwują też sake (o ile nawet nie we wszystkich) - mniejsza ilość, ale i mniejsza cena, w sam raz do spróbowania. _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 2:26 pm |
|
|
|
| Norek, identyczne Sake widzialem w Stokrotce, kosztowalo chyba niecale 60zl |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 3:32 pm |
|
|
|
Hej Saku!
Jeśli masz ochotę i zbędne fundusze może się na nie skusisz i podzielisz swoimi spostrzeżeniami:)
Moje sake, które dostałem na 19. urodziny, leżało dwa lata zanim spróbowałem jak smakuje, stąd wydaje mi się że moja ocena nie jest wiążąca. Poza tym, nie przepadam za winem.
60 złotych to w miarę rozsądna cena, tak mi się wydaje, jak na nasze warunki. Ja właśnie kilka dni temu widziałem je za 69.99.
Może są u nas dostępne jeszcze jakieś inne rodzaje tego trunku?
Trzeba się będzie wybrać na poszukiwania:)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 1:16 pm |
|
|
|
| jak będę miał zbędne fundusze to przemyślę, jednak trzeba pamiętać, że tak jak piwo, jednemu posmakuje, drugiemu nie, albo też raz posmakuje, a za drugim razem ni chu chu ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
hun

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:43 am |
|
|
|
Witam
Po pierwsze, to nie wiem o czym piszesz Hun ;P
a po drugie jak piłem Sake w japońskiej restauracji, to smakowało identycznie do tego co sami robiliśmy
Swoją drogą, jutro myję gąsiora i zamierzam nastawić winka więc tak rozmyślam nad robieniem fotorelacji ;p Zobaczymy tylko czy będzie mi się chciało ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:46 am |
|
|
|
| wikipedia napisał: |
Sake to pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do osiemnastu procent alkoholu.
W Europie i w większości krajów poza Japonią sake oznacza trunek dość jednoznaczny – niskoprocentowy napój alkoholowy wytworzony poprzez fermentację ryżu skażonego wcześniej pleśnią Aspergillus oryzae. W krajach anglosaskich bywa też nazywane winem ryżowym, co jest nie do końca prawdą, gdyż produkcja sake bardziej przypomina produkcję piwa. Ciekawym jest fakt, że w Polsce bardzo często spotykane jest twierdzenie, że sake to japońska wódka. Jest to całkowicie niezgodne z rzeczywistością, gdyż sake nie ma niczego wspólnego z wódką. Bywają wersje sake z dodatkiem alkoholu, jednak samo sake nie jest destylatem (jak np. wódka, brandy czy whisky), lecz napojem alkoholowym jak wino czy piwo. |
Może to rozwieje wątpliwości? |
|
| Powrót do góry |
|
|