Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Sake - wino ryżowe (日本酒) - nihonshu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Norek

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 8:12 am   Odpowiedz z cytatem
Hej EmiyaShiro, właśnie zdziwisz się, bo w monopolowym można dostać sake:)
Z tego co pamiętam, kosztuje ok. 69 złotych (wiadomo, że cena może się różnić od podanej przeze mnie), jest w butelce 0,72 litra, dość ładnej rzekłbym (oczywiście nie do przesady), nazywa się Gekkeikan Sake.
Nie wygląda niestety tak: http://www.sidneyfrankco.com/products/Horin.jpg domyślam się że też tak samo nie smakuje, bowiem co do samego smaku, to mam raczej mieszane uczucia, właściwie to ja nie lubię wina, a to sake było po prostu prezentem. No i pamiętajcie, że sake im młodsze, tym lepsze, więc jeśli już wejdziecie w takowego posiadanie, to pić szybko;)
Moje sake wygląda tak: http://www.ratebeer.com/b.../30662.jpg

Co jeszcze mogę dodać... Na pewno są lepsze gatunki sake, przynajmniej dla mnie, chociaż póki nie piłem żadnego poza tym, to się nie powinienem wypowiadać. Aha, jeszcze jedno.
To sake możecie otrzymać też w restauracjach z azjatyckim żarciem, tylko że wtedy za butelkę zapłacicie około 100 złotych.
Pozdrawiam!

EmiyaShiro

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:28 am   Odpowiedz z cytatem
O_o tego nie wiedziałem że są różne gatunki Sake

To może napisz jakie i jakie najczęściej się pije w Japonii (oraz jakie im tam najlepiej smakuje) bo tylko takie mnie interesuje

PS: Trochę drogie to Sake ile najmniej można zapłacić za butelkę a ile najwięcej żeby nie było tak że no kupie a okaże się to podróbą :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Norek

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:43 am   Odpowiedz z cytatem
No tak, są różne gatunki sake, niektóre powinno się pić schłodzone, niektóre podgrzane, inne zaś podane w temperaturze pokojowej.
Co do samego spożywania sake przez Japończyków, nie dysponuję żadnymi danymi jakie smakują im rodzaje, ani tym bardziej jakie tam są gatunki (nigdy nie interesowałem się tym zagadnieniem).
Znalazłem za to taką stronkę, gdzie myślę że znajdziesz odpowiednie informacje: http://www.sake-world.com/
Myślę że dostarczy ona osobom zainteresowanym tematem odpowiednich informacji.
A to że Japończykom może smakować jakiś konkretny gatunek sake (jeśli tak jest, myślę że może być tak jak u nas, w kwestii piwa i wódki) nie ozacza że podejdzie i Tobie. Tu zdałbym się raczej na opis sake, jego smaku i porównanie z trunkami które Ci najlepiej wchodzą:)
Tutaj autor strony podaje swoją kategoryzację sake, opisując też trudności w ocenianiu, zależnie od wielu czynników: http://www.sake-world.com/html/best-sake-picks.html (na końcu jest tabelka).
Czy pytasz o cenę w Polsce, czy o sprowadzanie z zagranicy?
Jeśli chodzi o PL, to tak jak napisałem, cena sake które widziałem na półkach wynosi około 70 złotych, nie wiem czy znajdzisz podróbki sake u nas. Jak kupisz to o czym mówiłem (Gekkeikan Sake) to butelka jest zakapslowana, dodatkowo dostaniesz korek, poza tym sake to jest butelkowane w Japonii więc myślę że wszelkie przekręty nie wchodzą w grę.
Tak więc myślę że do 75 złotych możesz tą butelkę atakować śmiało.
Co do cen za granicą, nie wiem. Jak w wakacje będę w Czechach to się rozejrzę:)
Pozdrawiam!

krzychos7

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 2:39 pm   Odpowiedz z cytatem
EmiyaShiro napisał:
PS: Trochę drogie to Sake

Drogie? Ja widziałem za 140zł (więc to jest tanie). A tak poza tym kup sobie nawet europejskie wino z górnej pułki. Wydasz przynajmniej z 300zł

EmiyaShiro

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 3:43 pm   Odpowiedz z cytatem
heheh xD a ile tego sake tam niby jest w takiej butelce ? bo w tej chwili 70 zl na moja kieszeń to dużo

Oglądałem w tesco i Lidlu czy maja to i niestety niema
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 5:31 pm   Odpowiedz z cytatem
No w marketach prawie na pewno nie mają. A jak pisał norek że jest tam 0,72 (czyli prawie trzy czwarte).

Teloniusz

Post Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Lidl i Tesco... to już szybciej znajdziesz w np. Realu. Lidl i Tesco chcą uchodzić za tanie marki, a jaka cena, taka jakość.
A najlepiej spróbuj sie przejść po jakiś sklepach specjalizujących się w sprzedaży wina, tam może byś znalazł w ramach "ryżowej Ciekawostki z Japonii" - cena będzie jednak raczej wysoka.
Oczywiście w niektórych restauracjach sushi serwują też sake (o ile nawet nie we wszystkich) - mniejsza ilość, ale i mniejsza cena, w sam raz do spróbowania.

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pią Cze 01, 2007 2:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek, identyczne Sake widzialem w Stokrotce, kosztowalo chyba niecale 60zl

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pią Cze 01, 2007 3:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej Saku!
Jeśli masz ochotę i zbędne fundusze może się na nie skusisz i podzielisz swoimi spostrzeżeniami:)
Moje sake, które dostałem na 19. urodziny, leżało dwa lata zanim spróbowałem jak smakuje, stąd wydaje mi się że moja ocena nie jest wiążąca. Poza tym, nie przepadam za winem.
60 złotych to w miarę rozsądna cena, tak mi się wydaje, jak na nasze warunki. Ja właśnie kilka dni temu widziałem je za 69.99.
Może są u nas dostępne jeszcze jakieś inne rodzaje tego trunku?
Trzeba się będzie wybrać na poszukiwania:)
Pozdrawiam!

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Sob Cze 02, 2007 1:16 pm   Odpowiedz z cytatem
jak będę miał zbędne fundusze to przemyślę, jednak trzeba pamiętać, że tak jak piwo, jednemu posmakuje, drugiemu nie, albo też raz posmakuje, a za drugim razem ni chu chu ;]

Powrót do góry
hun

Post Wysłany: Pon Lis 26, 2007 9:01 pm   Odpowiedz z cytatem
przeczytałem cały topik i przepisu na sake nie znalazłem.
są oczywiście przepisy na kilka odmian wina ryżowego, ale to przecież nie to samo co sake.
w winie ryżowym alkohol powstaje z cukru, a ryż całość tylko aromatyzuje.
w sake "procenty" są są ze scukrzonej skrobi ryżowej.
różnica między sake a winem ryżowym jest podobna do tej jaka jest między piwem a podpiwkiem.
cały problem, to scukrzenie ryżu.
podobno wcześniej posługiwano się enzymami zawartymi w ślinie.
ale chyba nie dziś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:43 am   Odpowiedz z cytatem
Witam
Po pierwsze, to nie wiem o czym piszesz Hun ;P
a po drugie jak piłem Sake w japońskiej restauracji, to smakowało identycznie do tego co sami robiliśmy

Swoją drogą, jutro myję gąsiora i zamierzam nastawić winka więc tak rozmyślam nad robieniem fotorelacji ;p Zobaczymy tylko czy będzie mi się chciało ;]

Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:46 am   Odpowiedz z cytatem
wikipedia napisał:
Sake to pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do osiemnastu procent alkoholu.

W Europie i w większości krajów poza Japonią sake oznacza trunek dość jednoznaczny – niskoprocentowy napój alkoholowy wytworzony poprzez fermentację ryżu skażonego wcześniej pleśnią Aspergillus oryzae. W krajach anglosaskich bywa też nazywane winem ryżowym, co jest nie do końca prawdą, gdyż produkcja sake bardziej przypomina produkcję piwa. Ciekawym jest fakt, że w Polsce bardzo często spotykane jest twierdzenie, że sake to japońska wódka. Jest to całkowicie niezgodne z rzeczywistością, gdyż sake nie ma niczego wspólnego z wódką. Bywają wersje sake z dodatkiem alkoholu, jednak samo sake nie jest destylatem (jak np. wódka, brandy czy whisky), lecz napojem alkoholowym jak wino czy piwo.

Może to rozwieje wątpliwości?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4