Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Prolem z programem "Wakan"

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shi

Post Wysłany: Sob Cze 14, 2008 7:44 am   Odpowiedz z cytatem
Zainstalowałam Wakana i teraz mam mały problem. Otóż nie wiem co zrobić, aby pojawiło się tłumaczenie znaku... Z góry dzięki za pomoc.

Niltinco

Post Wysłany: Sob Cze 14, 2008 10:58 am   Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi ci o wszelkie tłumaczenia słów, obojętnie czy z japońskiego na angielski czy na odwrót, to wystarczy że klikniesz na „słownik” (w tym pasku na górze gdzie są: znaki, słownik, edytor/translator itd.) i wpiszesz szukane słowo. Natomiast jeśli chodzi Ci o tłumaczenie pojedynczego znaku to albo szukasz znaku w zakładce „znaki” i tam będziesz mieć podane tłumaczenie albo jak w słowniku wpiszesz jakiś wyraz to z boku pojawi się znak/znaki użyte do zapisu zaznaczonego wyrazu i tam również są podane tłumaczenia pojedynczych znaków (pokazują się od razu lub trzeba kliknąć na znak by otworzył się w osobnym okienku).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rocky

Post Wysłany: Sob Cze 14, 2008 1:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak juz ktos założył taki temat to też mam jedno pytanie co do wakana. Podczas wyszukiwania pojedynczych znaków oprócz wyszukiwania na podstawie znaczenia mozna wyszukiwać na podstawie kilku innych cech. Jakby ktos mógł przybliżyć mi o co w nich chodzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sob Cze 14, 2008 1:57 pm   Odpowiedz z cytatem
W zakładce "znaki" możesz wyszukiwać kanji wpisując:
- PinYin - chiński odczyt znaku (chiński, nie sino-japoński czyli tylko ten, który jest w języku chińskim)
- Yomi - odczyt znaku w japońskim (zarówno on. i jak i kun.)
- Definicja - czyli po prostu znaczenie
- Kreski - wyszukiwanie znaku na podstawie jego ilości kresek
- Radykały - to klucze znaku czyli pewne elementy znaków np. chcąc znaleźć znak 体 wybierasz radykał 人 (który jako radykał wygląda jak "i" w katakanie) i spośród znaków z zaznaczonym radykałem szukasz tego, o który Ci chodzi.
Nigdy nie używałam wyszukiwania przez "SKIP", "Jouyou" i "inne" więc nie wiem na czym dokładnie polega szukanie przez te opcje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Keii

Post Wysłany: Sob Cze 14, 2008 6:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Nigdy nie używałam wyszukiwania przez "SKIP", "Jouyou" i "inne" więc nie wiem na czym dokładnie polega szukanie przez te opcje.

W szczegółach znaku są podane numery według różnych "systemów", więc po nich również można wyszukiwać.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1