Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Która hiragana lepsza?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
junest1992

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 11:50 am   Odpowiedz z cytatem
Zetknęłam się z dwoma wersjami Hiragany i nie wiem, której się uczyć. Zwykłej: http://www.japanorama.com/images/hiragana.gif
Czy uproszczonej: http://shirokuro-chan.dev...t-66045347

A może obu??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 12:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Pierwsza to taka bardziej "pisana" a druga "drukowana". Czytając spotkasz się z róznymi czcionkami i powinnas być w stanie rozpoznać znaki w każdej czcionce (u nas też masz i Arial i Times New Roman, Comic Sans MS i wiele innych). Raczej wystarczy nauczyć się jednej to odczytasz każdą. Pisząc chyba lepiej nauczyć się tej pierwszej, chociaż jakbyś w przyszłości chciała sie uczyć kaligrafii to poznasz jeszcze bardziej "artystyczne" wersje znaków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 4:27 pm   Odpowiedz z cytatem
To jest jedna i ta sama hiragana. To tak jakbyś ucząc się naszych liter mówiłabyś, że uczysz się New Times Roman, a nie Arial Oo' Najważniejsze, to wszystkie rozpoznawać. Jak będziesz sama pisać, to i tak zapewne nie wyjdzie Ci identycznie z żadną z tych tabelek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
junest1992

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 5:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiem, że to ta sama, tylko po prostu chciałam wiedzieć, którą częściej się używa . Ale dziękuję za pomoc :)).
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 9:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Wracamy do punktu wyjścia... Prawdę mówiąc żadnej z nich się nie używa, bo każdy ma swój styl pisma. Ja przykładowo "ki" piszę oddzielając "grzebyk" od "brzuszka", podczas gdy wszyscy moi znajomi z lekcji japońskiego piszą je połączone. Pisz tak, jak Ci wygodniej, a także tak, żeby każdy mógł bez problemu odczytać.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 9:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Generalnie nie do końca jest tak, że można pisać, jak ci wygodniej.
No niby można, ale tak jak w alfabecie łacińskim, tak i w j. japońskim są pewne przyjęte zasady odnośnie odręcznej pisowni.
W przypadku np. wspomnianego ki, oraz sa w hiraganie, pisząc ręcznie powinno się dolną kreskę pisać oddzielnie. Innymi słowy nie robić "brzuszka". Taka jest zasada, choć nie znaczy to wcale, że trzeba jej się koniecznie trzymać.
pozdr.

sergioosh

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Za bardzo wchodzisz w szczegóły, a mnie nie o to chodziło. Chyba zgodzisz się, że względem tych tabel, a faktycznym pismem odręcznym jest różnica. Swoją drogą, to ja piszę oddzielnie tą dolną część w sa i shi, ale u mnie to wciąż jest "brzuszek"
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Pią Cze 13, 2008 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Wracamy do punktu wyjścia... Prawdę mówiąc żadnej z nich się nie używa, bo każdy ma swój styl pisma. Ja przykładowo "ki" piszę oddzielając "grzebyk" od "brzuszka", podczas gdy wszyscy moi znajomi z lekcji japońskiego piszą je połączone. Pisz tak, jak Ci wygodniej, a także tak, żeby każdy mógł bez problemu odczytać.

Ale ja rozumiem, po prostu byłam ciekawa jak to jest :)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1