Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

starsze czy nowsze .? klasyka czy modern .?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yummi_chan

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 3:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak więc już po temacie można się domyslic co napisze.
Czyli jakie wolicie anime .?
Starsze i klasyczne czy nowsze i bardziej modern .?
Bo ja np. naleze do pokolenia tego nowszego.
Gdy widzę anime w starszej kresce ( przykład: Sailor Moon) to z trudem mi je oglądać x|

Dlatego często zwracam uwage na kreske i na ogół niz na historie.
A jak z wami .?

Wyspa

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 9:37 am   Odpowiedz z cytatem
Wszytsko zależy od Anime, oczywisćie iż nowsze mają więcej efektów, często lepszą rozdziałke itp. Jednakrze stare tytuły też mogą byc ładne, no i zależy o jakie stare chodzi... ja osobiście wiekszość tytułów jakie oglądałem to tak lata między 95 a 07 chyba bo szczerze mówiąc nie zwracam na to uwagi po prostu patrze co mi się podoba... chyba najstarsze jakie widziałem to Akira z 88 (taki wyjątek) a reszta chyba nie strasza niż 95 włąsnie. Co do nowych tytułów podoba mi się np Lucky star czy Kanon (2006). Choć musze przyznać iż lubie anime z nowszymi efektami i Renderingiem bo bardzo cenie sobie strone techniczną, to niektóre starsze anime i bez tego bronią się wspaniałą kreską i animacją...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Rocky

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 12:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie nie liczy się z którego roku jest dane anime tylko jak est zrobione. Nie jedna nowa produkcja wygląda imponująco, a pod względem treści jest o kant dupy potłuc. Jak zastanawiam się nad obejrzeniem jakiejś serii to sprawdzam o czym jest, patrze w recenzjach jak oceniana jest konstrukcja fabuły, postaci i grafika ma dla mnie najmniejsze znaczenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Miyamoto

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:54 am   Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie to wiele starych anime przewyzsza kreska wiele nowych w , ktorych coraz czesciej pojaiwa sie technika 3d,ktora kompletnie psuje klimat. Przykładem starego anime ze swietna kreską jest Vampire hunter D

kuroneko

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:19 am   Odpowiedz z cytatem
A ja jestem w stanie polubić tylko takie amine, które ma interesującą fabułę.
W związku z tym, że bardziej interesowałam się animkami parę lat temu, mam sentyment do starszych produkcji. Obecnie mniej się zajmuję anime, więc prawie nie wyłapuję nowych, interesujących pozycji...
W nowych produkcjach drażni mnie kakofonia kolorów, często nie znajdująca uzasadnienia w fabule, drażni mnie też nachalne 3D.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
kuroneko, problem jest takiej natury, że aktualny rok jest tylko jeden Wydaje mi się, że każdego roku powstaje choć jedno dobre anime, więc łatwiej jest nam powiedzieć, że lubi się klasykę, podczas gdy ma się o wiele większy wybór
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyspa

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:49 pm   Odpowiedz z cytatem
O toto... Ja dodam tyle iż naprawdę lubie starsze Anime jednakrze jak mówie nie za dużo wiem o tworach sprzed 95... Stare twory potrafią mieć naprawdę dobrą kreskę i przedewszystkim klimat... ale taka prawda iż zdarzają się nowsze i dobre przy tym twory. Jescze istnieje jedna kwestia... ta strona techniczna o której mówiłem.. skłamałbym gdybym powiedział iż nie ma dla mnei ona znaczenia, skłąmałbym też iż nie podoba mi się starsza kreska. Akurat cenię sobie przedewszystkim dbałość o szczegóły... ktoś właśnie może powiedzieć iż więcej dobrych staroci niż nowości ale Sergioosh wyłuszczył ważny argument dlaczego. Wracając jescze do nowości (gdyż staroci bronić raczej nie trzeba bronią się same) to pomijając takie zupełnie nowe mówiąc raczej o tworach po 2000 roku mamy naprawde dużo znakomitych dbałych anime z dobrą fabuła... i wiem iż od 2000 juz mineło 8 late ale mówie o całym tym okresie, z takich bliższych nam czasowo dobrych tytułów ktore widziałem moge podać parę...

5 Centimeters per Second (2007)- chyba najlepszy przykłąd tego iż dbałość kreski i fabuła mogą być znakomite nawet w nowych Anime

Melancholy of Haruhi Suzumiya (2006) no co tu dużo pisać ta fabuła powala a kreska też niczego sobie

Lucky Star (2007) IMO jedna z lepszych komedyi Animcowych, kreska niby prosta ale przyjrzyjcie się uwarznie..., tak naprawde mimo prostoty strasznie dbała i po prostu ładna (w sumie w LS akurat prostota jest zaletą IMO)... a czasami i detalami zabłyszczy mimo prostoty

Kanon (2006) Tez naprawdę dobry fabularnie i graficznie... nie widziałem co prawda poprzednika ale ponoć go przewyrzsza, można stracić tylko na tym iż najlepszą zabawą w tym anime jest odkrywanie fabuły a jak się zna starą wersje to dużo się zabawy traci przez to oglądając nową (BTW ogólnie ludzie mi polecali aby od nowej zacząc oglądanie)

Pale Cocoon (2006) Wspaniała jednoepowa OVA w klimatach S-F

Chce zwrócić uwagę iż zamiesczałem tylko tytuły z 2 ostatnich lat, do tego sam niewiele widziałem Anime na ten czas (jescze nawet rok nie stuknął od czasu kiedy się Anime zainteresowalem) i pewnie wiele tytułów nowszych jest jescze godnych uwagi . Oczywiście dalej mówie iż stare są równie dobre jak nowe... po prostu mówie o nowych bo jak mówiłem starych bronić nie trzeba, fani mają raczej o nich już wyrobione zdanie

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mosad

Post Wysłany: Pią Sie 29, 2008 7:52 pm   Odpowiedz z cytatem
współczesne anime - ok

starsze produkcje - *łezka w oku*

Macross :3

Powrót do góry
Katana

Post Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie kreska jest ważna ,chce aby anime podobało mi się też z wyglądu.
Choć wiele starszych produkcji nie potrzebowało ładnej kreski ze względu na fabułe.
Ciężko powiedzieć z każdej strony są dobre produkcje.

http://monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200059943
http://www.ganglifes.com/index.php?zapros=12311
http://world4.knightfight...;ref=flink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1