| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
yummi_chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 3:59 pm |
|
|
|
Przede wszystkim spróbuj się jaśniej wyrazić.
| Cytat: |
| cudoziemcom np. takiemu polakowi o wiele trudniej znaleźć pracę, i ogółem się "zadomowic" niż mieszkańcom kraju kwitnącej wiśni. |
...niż mieszkańcom kraju kwitnącej wiśni... ale gdzie? W Japonii? To chyba oczywiste... a jeśli za granicą, to o jaki kraj ci chodzi?
A co do rzekomej "zasady", o której piszesz, to w Japonii jest ona "mocniejsza" w porównaniu do jakiego kraju?
Bo takie gadanie, że w Japonii trudno zamieszkać i znaleźć pracę jest bez sensu. Jak nie znasz japońskiego to czego chciałbyś szukać w Japonii? Pewnie, że są zawody, które wymagają cudzoziemców, nawet bez języka, ale to niewielki ułamek tylko.
Wkurza mnie takie rozpowszechnianie plotek, że Japonia nie wiadomo jak się zamyka na napływ cudzoziemców. Nie bardziej niż USA, Australia, czy Kanada. W każdym z tych krajów by mieć prawo do pracy i mieszkania trzeba spełnić pewne warunki. Podobnie jest w Japonii. A że większość ludzi nie spełnia podstawowego, czyli znajomości języka, no to sorry. |
|
| Powrót do góry |
|
|
yummi_chan

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 5:07 pm |
|
|
|
nie no chodzi mi to ze to jest do wszystkich krajów
Że nawet jeżeli znasz język kulture itd.
to pozostaje to że tam dość duża liczba osób będzie sie odnosiła do ciebie na zasadzie... takiej no że jesteś nie z japoni, aha to dziękujemy.
tak było w tym artykule.
było o nauczycielce polskiego, która gdy po raz pierwszys przyjechała do japoni to miała trudności z nawiązaniem języka, ale nie z powodu jego nie znajmości, tylko ludzi.
no o to mi chodzi.
strasznie mnie to nurtuje.
bo cos malo w to wierze.
poza gdzies jeszcze czytalam że polska to jeszcze przejdzie.
a z innymi krajami to do końca nie wiem jak.
tak więc to nie sa moje slowa (no śą ale w tym kontekście) tylko ludzi którzy pisali artykuły które czytalam._________________ jane  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 5:36 pm |
|
|
|
| Gaijin w Japonii jest różnie odbierany (tak jak wszędzie). Jedni są uczynni i z chęcią pomagaja obcym (nawet jeżeli nie znaja wspólnego języka żadnego), a inni będą patrzeć tak, jak u nas często sie patrzy na czarnoskórych. Wszędzie jest tak, że jedni są tolerancyjni a drudzy mniej. |
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 6:07 pm |
|
|
|
| yummi_chan napisał: |
| poza gdzies jeszcze czytalam że polska to jeszcze przejdzie. a z innymi krajami to do końca nie wiem jak. |
Tu wszystko zależy od tego jak ty się zachowasz, bez względu na to jakiego pochodzenia jesteś. |
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Czesiu-Kun

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 9:33 pm |
|
|
|
| Tak jak zostało to już wspomniane, wszystko zależy od tego, jak dana osoba(cudzoziemiec) się zachowuje, jaką ma kulturę osobistą, znajomość języka itp. Możliwe, że niektórym ciężko jest w obcym kraju, w końcu inny język, a przede wszystkim kultura! To już zależy od imigranta, czy znajdzie pracę, zaaklimatyzuje się etc. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Medi

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 9:22 am |
|
|
|
A teraz trzeba się trochę zastanowić... szkoda trochę że temat "obcokrajowca" został tu tak uogólniony, ja bym tu podał konkretny przykład kraju albo regionu "Obcokrajowiec" to może być chińczyk albo Rosjanin,
a pisząc np. taki Polak ,... i co przez to rozumieć?
My mamy inną kulturę, mentalność,zwyczaje ... podobnie jak każdy inny kraj.
Ja sam osobiście nie wyobrażam sobie życia w Japonii,jedynie cele turystyczne i to max... tam się raczej nie jedzie żyć mieszkać i pracować, odsetek takich ludzi jest minimalny, myślę nawet że ogranicza się do setnych %.(chodzi o polaków, niestety nie posiadam wiedzy na temat innych krajów)a i tak pewnie są to grupki zapalonych pasjonatów
Co innego jest żyć i mieszkać tam, a interesować się ich kulturą, sztuką tu.
Inne mentalności, inne tradycje, zachowania, a gdzie tu ich język ... Ja jednak wole się interesować Japonią na swój sposób patrząc na to wszystko bardziej trzeźwym okiem <---
A jeśli przyjdzie mi do odwiedzenia Japonii to będę się tam posługiwał językiem Angielskim, tam też go znają  _________________ Żyj tak jakby każdy dzień był twoim ostatnim
|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 12:20 pm |
|
|
|
| Medi napisał: |
Ja sam osobiście nie wyobrażam sobie życia w Japonii,jedynie cele turystyczne i to max... tam się raczej nie jedzie żyć mieszkać i pracować, odsetek takich ludzi jest minimalny, myślę nawet że ogranicza się do setnych %.(chodzi o polaków, niestety nie posiadam wiedzy na temat innych krajów)a i tak pewnie są to grupki zapalonych pasjonatów  |
Zastanawiałam się też nad tym. Faktycznie. Japonia choć bogata kulturowo, życie tam nie może być łatwe. Przeraża mnie ta technologia i pracoholizm, ten ciągły stres.
A jeśli przyjdzie mi do odwiedzenia Japonii to będę się tam posługiwał językiem Angielskim, tam też go znają |
Dobry pomysł, chociaż słyszałam, że trochę trudno się z większością dogadać po angielsku, ponieważ ich angielski jest nieco kulawy (jak chodzi o wymowę oczywiście). _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Medi

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 4:08 pm |
|
|
|
offtop z mojej strony również ,
sumując ... życie każdego cudzoziemca jest ciężkie i basta;) _________________ Żyj tak jakby każdy dzień był twoim ostatnim
|
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 4:58 pm |
|
|
|
A teraz trzeba się trochę zastanowić... szkoda trochę że temat "obcokrajowca" został tu tak uogólniony, ja bym tu podał konkretny przykład kraju albo regionu "Obcokrajowiec" to może być chińczyk albo Rosjanin,
a pisząc np. taki Polak ,... i co przez to rozumieć?
My mamy inną kulturę, mentalność,zwyczaje ... podobnie jak każdy inny kraj.
Ja sam osobiście nie wyobrażam sobie życia w Japonii,jedynie cele turystyczne i to max... tam się raczej nie jedzie żyć mieszkać i pracować, odsetek takich ludzi jest minimalny, myślę nawet że ogranicza się do setnych %.(chodzi o polaków, niestety nie posiadam wiedzy na temat innych krajów)a i tak pewnie są to grupki zapalonych pasjonatów
Co innego jest żyć i mieszkać tam, a interesować się ich kulturą, sztuką tu.
Inne mentalności, inne tradycje, zachowania, a gdzie tu ich język ... Ja jednak wole się interesować Japonią na swój sposób patrząc na to wszystko bardziej trzeźwym okiem <---
A jeśli przyjdzie mi do odwiedzenia Japonii to będę się tam posługiwał językiem Angielskim, tam też go znają  |
1. A posiadasz takowe dane dane na temat Polaków jadących do Japonii, bo mi się jakoś wydaje, ze to takie troche z palca wyssane na podstawie Twoich przypuszczeń. Większość ludzi wyjeżdżających ze swojego kraju zamierza coś pozwiedzać i za kilka dni/tygodni wrócić. Nie wazne czy mówimy o Japonii czy Niemczech. Gdybym musiał mieszkać gdzieś poza Polska to Japonia byłaby na liście kandydatów na pewno
2. Trudniej się zyje w Japonii? Ja bym raczej ograniczył się do powiedzenia "inaczej". Dla jednych trudniej, dla innych łatwiej, dla jednych nudnie, a dla innych wspaniale.
3. W Japonii bez japońskiego nie jest najłatwiej z tego co czytam. Zgoda, młodzi ludzie znają angielski, a w niektórych miejscach informacje podawane są po angielsku. Tylko, że podobno to na prawdę nie jest taka znajomość angielskiego jaką sobie wyobrażamy. adąc pozwiedzać wypada chociaż mieć pod ręką jakieś rozmówki japońskie, bo pewnie się przydadzą nie raz. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Medi

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 5:26 pm |
|
|
|
Rocky, gdybym miał robić zbiór przypuszczeń , domniemań na temat statystyk to mógłbym wysnuć dużo więcej teorii ... Ja trzymam się stereotypu , gdybym nie posiadał tej minimalnej wiedzy na ten temat nie udzielałbym się w tym poście .
| Nie wazne czy mówimy o Japonii czy Niemczech. Gdybym musiał mieszkać gdzieś poza Polska to Japonia byłaby na liście kandydatów na pewno |
Gdybanie nie jest tematem tego postu, ja biorę tu pod uwagę tylko i wyłącznie trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość, kraju do którego emigrujesz nie wybiera się ot tak... bo mam taką zajawkę, na to składa się masę czynników
| Trudniej się zyje w Japonii? Ja bym raczej ograniczył się do powiedzenia "inaczej". Dla jednych trudniej, dla innych łatwiej, dla jednych nudnie, a dla innych wspaniale. |
To samo można powiedzieć o polakach w Anglii(dla jednych tak dla jedych inaczej) ... wszystko rozchodzi się głównie o język ... chociaż powiem że mimo tego że posiadam kwalifikacje i znam dość dobrze język niedostane pracy na takim stanowisku jak bym chciał...
| Zgoda, młodzi ludzie znają angielski, a w niektórych miejscach informacje podawane są po angielsku. Tylko, że podobno to na prawdę nie jest taka znajomość angielskiego jaką sobie wyobrażamy. |
Czy to nie są wiadomości wyssane z palca?(u nas też niektóre informacje są podawane po Angielsku...) Ja już dawno przestałem kwalifikować język angielski na "stopnie" prawda jest taka że jeśli ktoś zna minimum to zawszę się dogada... nieważne czy to jest Japonia czy Argentyna...
Wniosek- Życie na obczyźnie może przybierać różne formy.W zależności jakim się jest człowiekiem nigdy niedojdzie się do konsensusu w tak drażliwej sprawie jaką jest życie na emigracji ... Dokładnie nie dowiemy się jak jest puki sami nie przeżyjemy czegoś takiego. _________________ Żyj tak jakby każdy dzień był twoim ostatnim
|
|
| Powrót do góry |
|
|
yummi_chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 11:52 pm |
|
|
|
Medi ja oparłem się na tym, że w różnych poradnikach, czy przewodnikach jest zaznaczone, że nie da się zbyt dobrze porozumieć z Japończykami po angielsku. Ostatnio nawet jak czytałem o wyjechaniu na wschód do buddyjskiego klasztoru ludzie z głównego polskiego ośrodka który pomaga w czymś takim pisali, że do państwa Starej Drogi, czy Diamentowej Drogi mozna raczej spokojnie pojechać ze znajomościa angielskiego i ewentualnie jakichś podstaw języka miejscowego to do Japonii bez dobrej znajomości japońskiego nie ma sensu jechać, bo Cię tam nie zrozumieją. Poza tym chyba nie raz słyszałeś Japończyków mówiących po angielsku i wiesz, że to angielskiego nie przypomina. Nie wiem skąd się to bierze, ale to chyba jakaś przypadłość tego regionu. Ostatnio w TV jakis dziennikarz który wrócił z Chin wspomniał w rozmowi, że tam nawet profesorzy uniwersyteccy od filologii angielskiej mówią w dośc "specyficzny" sposób (oczywiście nie wszyscy).
Co do emigracji to rzeczywiście język jest ważnym czynnikiem. Co do tego gdybania no to pisałem o możliwości wolnego wyboru tak jak i Ty. W końcu napisałes, że tylko ułamek procenta ludzi którzy interesują się Japonią chce tam zamieszkać na stałe, a dla przytłaczającej większości to tylko miejsce do zwiedzania. W Japonii jednak jakaś polonia istnieje (nawet gazeta polska u nich wychodzi jakaś) i nie jesteś w stanie powiedzieć jakim oni sa procentem ludzi, którzy mieli wybór. [/u] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Medi

|
|
| Powrót do góry |
|
|