Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Turystyka w Japoni!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wisienka

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 11:41 am   Odpowiedz z cytatem
Wiatm! możecie mi powiedzieć dlaczego Japonia prowadzi celową politykę - ujemnego bilansu turystycznego? nic nie moge znaleźć na ten temat...a tutaj jest tyle mądrych głów ze na pewno coś wymyśla:) z gory dziekuje za odpowiedz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kuroneko

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Masz na myśli restrykcyjne przepisy dotyczące przekraczania granic Japonii przez nie-Japończyków czy inne aspekty?
Powrót do góry
wisienka

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:15 pm   Odpowiedz z cytatem
wlasciwie to tez, wszystkie aspekty mam opisac:/ a przede wszystkim napisac dlaczego
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 3:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Ato są jakieś wielkie restrykcje? Z tego co wiem to do 90 dni możesz w Japonii siedzieć "na paszporcie". Tylko jakieś dłuższe pobyty, lub pobyty zarobkowe wymagają wizy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 4:03 pm   Odpowiedz z cytatem
wisienka napisał:
Wiatm! możecie mi powiedzieć dlaczego Japonia prowadzi celową politykę - ujemnego bilansu turystycznego? nic nie moge znaleźć na ten temat...a tutaj jest tyle mądrych głów ze na pewno coś wymyśla:) z gory dziekuje za odpowiedz:)

A kto ci powiedział o celowej polityce ujemnego bilansu turystycznego?
A słyszałaś chociażby o programie Youkoso Japan? O biletach lotniczych wew. Japonii połowę tańszych dla turystów, niż dla Japończyków? O railpassach na shinkanseny za grosze niedostępnych dla Japończyków? Japonia się promuje za granicą (choć niekoniecznie w Polsce) i pierwsze słyszę o celowej polityce tego typu. Bo niby czemu? Japonia może wprowadzać ograniczenia w napływie cudzoziemców na stałe, jak każdy zresztą kraj, ale żeby starali się ograniczyć liczbę turystów? Po co? Przecież dla nich to pieniądze.
Wiesz, nie dziwię się, że nie możesz nic na ten temat znaleźć, bo to raczej jakiś wymysł.
Nie twierdzę, że w głowach jakichś prawicowych polityków nie zrodził się pomysł ograniczenia liczby cudzoziemców w ogóle, ale żeby to było polityką rządu to nie wydaje mi się.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 7:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:
Ato są jakieś wielkie restrykcje?

Są pewne niedogodności. Od 20 listopada zeszłego roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące kontroli cudzoziemców przyjeżdżających do Japonii. Teraz każdy cudzoziemiec na lotnisku jest fotografowany oraz pobierane są od niego odciski palców.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Czesiu-Kun

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 9:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Rocky napisał:
Ato są jakieś wielkie restrykcje?

Są pewne niedogodności. Od 20 listopada zeszłego roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące kontroli cudzoziemców przyjeżdżających do Japonii. Teraz każdy cudzoziemiec na lotnisku jest fotografowany oraz pobierane są od niego odciski palców.

Ale czy to w czymś przeszkadza ? Mi np. nie.

Zgadzam się w zupełności ze Sławkiem. Wątpię aby jakikolwiek kraj byłby na tyle mądry, aby wprowadzić ograniczenia dla turystów. TO jest niemały zysk...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Niltinco

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Ale czy to w czymś przeszkadza ?

Niektórym ponoć przeszkadza. Mimo, że sama procedura trwa bardzo krótko to jednak niektórzy mogą poczuć się nieswojo i uznać takie przepisy za swego rodzaju dyskryminację ( w końcu wprowadzono to w imię walki z terroryzmem).
Japonia (jak każdy kraj) raczej nie odcina się od turystów bo z pewnością turystyka przynosi niezły zysk i głupotą by było zamknąć granicę i ograniczyć przypływ gotówki. Myślę, że ktoś wspomniane przeze mnie przepisy dotyczące wjazdu obcokrajowców do Japonii mógł wziąć za politykę rządu wymierzoną w turystów.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 10:33 pm   Odpowiedz z cytatem
O fotografowaniu i odciskach słyszałem, ale nie zwracałem na to uwagi, bo to chyba nie tylko w Japonii. Jeżeli mnie pamięć nie myli to w Stanach jest tak samo. Ile tych zdjęć nie trzeba by zrobić i tak łatwiejsze to od walczenia o amerykańską wizę.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 5:14 am   Odpowiedz z cytatem
Pobieranie odcisków palców i robienie zdjęcia to nie żadne restrykcje. Fakt, może to komuś przeszkadzać, ale czytałem gdzieś artykuł, że wprowadzenie tych przepisów nie odbiło się negatywnie na liczbie turystów przyjeżdżających do Japonii.
A w USA faktycznie jest podobnie, z tym, że tam potrzebujemy (my, Polacy) wizy, co dla mnie np. jest czynnikiem bardzo zniechęcającym, bo z chęcią wybrałbym się na tydzień do Stanów w czasach taniego dolara zarówno przelot, jak i inne koszty nie są wysokie (aż tak), ale po pierwsze nie uśmiecha mi się wyjazd do W-wy po wizę i zapłacenie za nią $100 (praktycznie za nic!).
Więc dla mnie chociażby USA są bardziej "restrykcyjne" od Japonii
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 8:28 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Pobieranie odcisków palców i robienie zdjęcia to nie żadne restrykcje. Fakt, może to komuś przeszkadzać, ale czytałem gdzieś artykuł, że wprowadzenie tych przepisów nie odbiło się negatywnie na liczbie turystów przyjeżdżających do Japonii.

Pewnie odbiłoby się gdyby cała procedura zajmowała sporo czasu bo to wiele osób martwiło. Na szczęście wszystko trwa bardzo szybko i nie jest to jakąś niedogodnością zniechęcającą do przyjazdu do Japonii.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 8:55 am   Odpowiedz z cytatem
Na razie jedyne co nas zniechęca do wyjazdu do Japonii to te koszta....
Powrót do góry
Czesiu-Kun

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 10:51 am   Odpowiedz z cytatem
Czy ja wiem, już nie są takie duże jak w latach poprzednich...
Powrót do góry
Medi

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:14 am   Odpowiedz z cytatem
Koszty są ogromne:) ja sam dla siebie obliczyłem ile bym musiał pracować żeby zorganizować sobie 2 tygodnie w Japonii
No i się trochę przeraziłem bo odkładając 1000 zł miesięcznie i żyjąc w miarę normalnie jak na polskie warunki trzeba by rypać na dobrą wycieczkę około roku... za taki szmal czyli około 10 tysięcy złoty to ja bym sobie połowę europy zwiedził

PatrykB.guiltygear.pl

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 1:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Dlaczego to tak dużo kosztuje, nie gadaj że 10 tys. to 2 tygodnie w Japoni.
Czy taka droga jest ich waluta?
Powrót do góry
Medi

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 1:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Tu raczej nie chodzi o walutę tylko o standard ... wybierając się na wycieczkę nastawiasz się na zwiedzenie jak największej ilości miast, miejsc itp itd... a co z tym idzie ... jedzenie, spanie, jakieś zakupy...
Ja sam osobiście nie jechałbym na 2 koniec świata tylko po to żeby pochodzić sobie po Tokio i wracać do Polski.
Żeby tu trochę naprostować... sam bilet tam kosztuje 2500 zł +/- a Japonia do tanich krajów nie należy.

Rocky

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 2:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeli mówmy o dwóch, czy 3 tygodniach porządnego zwiedzania to raczej trzeba z 20.000 szykować nawet. Jakoś ostatnio widziałem ofertę z jakiegoś biura na wycieczke do Japonii na 3 tygodnie ze zwiedzaniem na prawdę wielu miejsc (praktycznie codziennie w innym mieści) i kosztowała około 23.000zł w pokoju dwuosobowym. Do tego jeszcze trzeba doliczyć własne wydatki i śniadanie albo kolację we własnym zakresie (nie pamiętam który z tych posiłków).

Po prostu Japonia jest dla nas drogim krajem (mimo, że jen nie jest najmocniejszy). Za sam JRpass zielony na dwa tygodnie trzeba wydać jakieś +/- 1400pln.

Oczywiście jeżeli jedziemy przygotowani to mozna koszty zoptymalizować. Wystarczy dobrze wybrać miejsce do spania i chodząc coś zjeśc przypadkiem nie wejść tam, gdzie nieludzko drogo i juz mozna co nie co oszczdzić. Jeżeli ktoś ma baardzo ciasny budżet, a wybiera sie do Japonii zawsze może nocować w kapsule, a jeśc różne mrożonki które można sobie w sklepach odgrzewać (chociaz nie słyszałem o kimś kto jechałby z takim zamiarem, bo to jednak przesada)
Powrót do góry
Medi

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 2:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Niestety to smutna prawda:) z chudym portfelem niema co tam startować.

Czesiu-Kun

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 6:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Mimo kosztów kiedyś wybiorę się do kraju kwitnącej wiśni... Kiedy, jeszcze nie wiem
Powrót do góry
yummi_chan

Post Wysłany: Sob Maj 17, 2008 8:13 pm   Odpowiedz z cytatem
czesiu ja tak samo.
oszczedzi sie na tym i owym.
pożyczka i juz.

ale nawiasem mówiąc jeżeli nie byłoby mnie stać na taką wycieczke z prawdziwego zdarzenia zawsze mozna coś krótszego.
ważne żę będzie to w japoni.
ne .? x3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2