| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
sergioosh

|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 7:16 am |
|
|
|
Polecam obejrzeć film "Krajobraz sfabrykowany". Jest tam też coś o Chinach. Przypomniał mi się ten film jak Rocky wspomniał o przesiedleniu i autostradach. Otóż w tym filmie przedstawiona jest jeszcze bardziej ekstremalna sytuacja. Przy budowie ogromnej tamy w Chinach jej ukończenie i zapełnienie oznaczało bodajże zalanie części pewnego miasteczka czy wsi. Nie dość, że mieszkańcy dostali nakaz wyprowadzenia się ze swojego domu, to jeszcze płacili im za rozbieranie własnych domostw O.o'
Colinka widzę jak zwykle elokwentna. Pogratulować. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 11:57 am |
|
|
|
Niltinco, taki już charakter naszej zachodniej kultury, że uważamy nasz model świata za jedyny słuszny i też powinniśmy to uszanować :)
Tak na poważnie to przecież republika ludowa (jak to próbują nazywać) nie jest tradycyjnym modelem kraju, dla państwa środka. Chyba to dobrze świadczy u ludziach, ze nie zgadzają się z tym co tam się dzieje. Na pewno to lepsze od selektywnej polityki zachodnich władz. Jak mają interes w "nawróceniu" jakiegoś kraju na demokrację to to robią "w imię dobra", a jak z Chinami dobrze im się współpracuje (no i nie oszukujmy się, bo gdyby zerwano współpracę gospodarczą z Chinami odbiłoby się to na gospodarkach zachodnich i to mocno) to w sprawie łamania praw człowieka robi się tylko jakieś pozorne rzeczy. W "walce" z Tybetem Chiny kilkanaście lat temu porwały sześciolatka, który został rozpoznany jako inkarnacja Panczanlammy (drugiego człowieka po Dalajlamie w szkole Gelugpa) i do tej pory nie pokazali nawet jego zdjęcia. Kraje zachodu (w tym Polska) prosiły Chiny o ujawnienie stanu zdrowia, dopuszczeniu obserwatorów, czy chociaz pokazaniu zdjęcia chłopaka (teraz powinien miec już 19 lat). Chiny tego nie zrobiły i zachód dał sobie spokój.
Pamiętajmy, że "szanując odrębnośc danego kraju" równie dobrze wciąż moglibyśmy żyć w PRL. Ja tam sie cieszę, że inni "mieszali się" w naszych wewnętrznych sprawach, bo w przeciwnym razie pewnie nie pisałbym tutaj, bo internet w Polsce byłby tak samo monitorowany jak w Chinach i za taką wypowiedź przeciw "bratniemu państwu socjalistycznemu" wylądowałbym w więzieniu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 12:30 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Tak na poważnie to przecież republika ludowa (jak to próbują nazywać) nie jest tradycyjnym modelem kraju, dla państwa środka. |
Owszem ale jest on bliższy niż demokracja, która w Chinach jest już zupełnie obcym modelem władzy. Nie oszukujmy się, Chiny to wielki kraj i ktoś odgórnie musi tam to wszystko „trzymać za mordę”. Nie wiem czy Chiny dorosły do demokracji i czy po zlikwidowaniu komunizmu (który nie przypomina tego, który był na zachodzie) nie zrobiłby się jeszcze większy burdel i nadużycia. Przykładem jest Ukraina gdzie po pomarańczowej rewolucji ma taki syf w władzy, że w tej chwili ludzie coraz częściej opowiadają się za stronnictwami prokremlowskimi.
| Chyba to dobrze świadczy u ludziach, ze nie zgadzają się z tym co tam się dzieje. |
Trzeba jeszcze zaznaczyć jacy ludzie. Zachód jak najbardziej chce przestrzegania praw człowieka tyle, że na Zachodzie te prawa też są często łamane więc niech państwa europejskie i USA najpierw zrobią porządek na własnym podwórku zanim zaczną się wpieprzać w sprawy Dalekiego Wschodu. Wiadomo, że Chiny to nie państwo mlekiem i miodem płynące i często bardzo źle się tam dzieje ale niech ludzie z zachodu wreszcie zrozumieją, że nasza koncepcja praw człowieka jest w Chinach zupełnie obca. Tamtejsza kultura zawsze podkreślała różnice miedzy ludźmi, kto jest sługą, a kto panem i jakie ma prawa więc trzeba czasu nim Chiny wprowadzą w życie naszą koncepcje praw człowieka. Zachód chciałby by to wszystko nastąpiła w mgnieniu oka, myślą, że jak pogrożą chińskiemu rządowi to od razu nastanie jakaś zmiana, ale niestety to proces wymagający czasu.
| Pamiętajmy, że "szanując odrębnośc danego kraju" równie dobrze wciąż moglibyśmy żyć w PRL. Ja tam sie cieszę, że inni "mieszali się" w naszych wewnętrznych sprawach, bo w przeciwnym razie pewnie nie pisałbym tutaj, bo internet w Polsce byłby tak samo monitorowany jak w Chinach i za taką wypowiedź przeciw "bratniemu państwu socjalistycznemu" wylądowałbym w więzieniu. |
PRL nie miał za wiele wspólnego z obecnymi Chinami. Owszem i tu i tu jest cenzura, prześladowania przeciwników partii, ale takie rzeczy pojawiły się też w Japonii (chodzi głównie o okres wojenny), która przecież komunistyczna nie była. Chiny bardzo się zmieniły po śmierci Mao. W PRLu nie było gospodarki kapitalistycznej a w Chinach jak najbardziej dzięki czemu wielu ludzi wyszło z biedy tak, że obecnie dość znacznie w porównaniu do czasów maoistowskich, rozwinęła się klasa średnia. Nadal w Kraju Środka jest wiele osób żyjących w skrajnej biedzie i Rząd nie przejmuje się zbytnio tymi ludźmi za co można go potępić, ale jakby na to nie patrzyć, nasi politycy (nie owijając w bawełnę) też mają w dupie biednych i przypominają sobie o nich tylko przed wyborami.
Chiny obecnie to dziwny twór, mieszanka komunizmu i kapitalizmu. Nie wiadomo, w którą stronę polityka rządu będzie się posuwać zwłaszcza, że obecna sytuacja z zamieszkami w Tybecie spowodowała, że partia zaczęła zwracać większą uwagę na opinię światową. Myślę, że dopiero po olimpiadzie będzie można zauważyć jakieś zmiany na lepsze w kwestii swobód obywatelskich bo na razie można tylko snuć domysły. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 1:33 pm |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
| Chiny obecnie to dziwny twór, mieszanka komunizmu i kapitalizmu. Nie wiadomo, w którą stronę polityka rządu będzie się posuwać zwłaszcza, że obecna sytuacja z zamieszkami w Tybecie spowodowała, że partia zaczęła zwracać większą uwagę na opinię światową. |
Zasłyszałam opinię, że Chiny można przyrównać do państwa oświeconego absolutyzmu. Może to jest takie "właściwe" określenie na nie-do-końca-komunizm znieszany z elementami demokracji? Jakie jest wasze zdanie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 2:27 pm |
|
|
|
| zamiast słowa "demokracja" użyłbym "kapitalizm" i to by mi bardziej pasowało. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 10:22 pm |
|
|
|
Chiny są okropne >.<
taa o zabijaniu (aborcja) dziewczynek lub porzucaniu pomyslano, a o kastrowaniu facetów nie >.< |
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 6:12 pm |
|
|
|
| Akiko Yoshitomi napisał: |
Chiny są okropne >.<
taa o zabijaniu (aborcja) dziewczynek lub porzucaniu pomyslano, a o kastrowaniu facetów nie >.< |
No własnie! =.=" _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:13 pm |
|
|
|
Akiko, widzę że błyszczysz wiedzą o Chinach. Tylko pozazdrościć .
Colinka, jak zawsze ważny głos w dyskusji :/. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:48 pm |
|
|
|
| Chiny mnie nie obchodzą, tylko stwierdzam fakty. |
|
| Powrót do góry |
|
|
junest1992

|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:54 pm |
|
|
|
| Proponowałabym więc przemilczeć temat kraju, którym się nie interesujesz. Ja też dużo nie wiem o Chinach, dlatego nie odzywam się na ten temat :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Medi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 9:52 pm |
|
|
|
Trochę jednostronne te fakty. Bez wyjaśnienia, bez opisu, bez zagłębienia się bardziej w temat możesz sobie odpuścić takie stwierdzanie faktów. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 6:25 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
Trochę jednostronne te fakty. Bez wyjaśnienia, bez opisu, bez zagłębienia się bardziej w temat możesz sobie odpuścić takie stwierdzanie faktów. |
jak nie ma wyjaśnień? pisalam,skoro dziewczynki mogą porzucać lub zabijać to cemu nie wykastrują facetów. W każdej chińskiej rodzinie tak powinni robić, wtedy w 100% nie urodzi sie drugie dziecko. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 6:36 pm |
|
|
|
Nie, no po prostu super pomysł ze świetną argumentacją. Napisz do ambasady chińskiej, może ci stypendium dadzą....
To, że prawo zabrania posiadania więcej niż jednego dziecka nie oznacza, że nie można go sobie spłodzić, tylko potem trzeba ponieść konsekwencje.
Poza tym chyba nie wiesz, na czym polega kastracja i że jest to zabieg nieodwracalny, przez co taki mężczyzna potem np. w związku z inną kobietą nie mógłby już mieć dzieci.
Kastrowanie już dawno uznane zostało za barbarzyńskie i zakazane. Ty natomiast jako rozwiązanie na jedną niemoralność proponujesz inną.
Kiepski tok myślowy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 7:35 pm |
|
|
|
| Akiko, w tym momencie w moich oczach wychodzisz na straszną ignorantkę w stosunku do innych kultur. Składa się na to zarówno spłycanie całego bogactwa kultury chińskiej do aborcji oraz podawanie "genialnego" rozwiązania problemu przyrostu naturalnego. Jeśli Cię Chiny nie interesują to nie wchodź w tematy o nich bo nie wnosisz w dyskusję nic poza niewiedzą i ignorancją. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:11 pm |
|
|
|
nie jestem ignorantką.
A to co pisałam to tylko taki przykład więc nie wiem czemu taki problem ztego robicie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:16 pm |
|
|
|
| (...) nie wiem czemu taki problem ztego robicie. |
Bo jak już się coś pisze, to się pisze z sensem i przemyślane rzeczy, a nie tylko po to, żeby cokolwiek napisać w kolejnym poście.
Nie pisz bzdur, a jeśli już je piszesz to je jakoś uzasadnij i podeprzyj swoją opinię czymś. |
|
| Powrót do góry |
|
|