Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Czy to prawda, że w Chinach?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 7:16 am   Odpowiedz z cytatem
Polecam obejrzeć film "Krajobraz sfabrykowany". Jest tam też coś o Chinach. Przypomniał mi się ten film jak Rocky wspomniał o przesiedleniu i autostradach. Otóż w tym filmie przedstawiona jest jeszcze bardziej ekstremalna sytuacja. Przy budowie ogromnej tamy w Chinach jej ukończenie i zapełnienie oznaczało bodajże zalanie części pewnego miasteczka czy wsi. Nie dość, że mieszkańcy dostali nakaz wyprowadzenia się ze swojego domu, to jeszcze płacili im za rozbieranie własnych domostw O.o'

Colinka widzę jak zwykle elokwentna. Pogratulować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 10:34 am   Odpowiedz z cytatem
Szkoda, że sytuacja z tamą to nie fikcja . Aż mi się serce z żalu ściska na myśl, że tyle zabytków i pięknych krajobrazów znajdzie się pod wodą wraz z uruchomieniem Zapory Trzech Przełomów.
O Chinach można powiedzieć wiele, że ich gospodarka rozwija się w ogromnym tempie, że są łamane prawa człowieka (a pokażcie mi kraj w którym nie są i wszystko jest cacy) ale nie można oceniać tego kraju przez pryzmat naszej kultury. Można nie zgadzać się z polityką rządu chińskiego lub nie rozumieć niektórych aspektów chińskiej kultury, ale nie można krytykować Chin tylko dlatego, że nie wpasowują się w zachodni wzorzec państwa z naszym sposobem myślenia i rządzenia.
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 10:39 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Colinka widzę jak zwykle elokwentna. Pogratulować.

Ah, dziękuje. Poprostu takie jest moje zdanie

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Rocky

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 11:57 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco, taki już charakter naszej zachodniej kultury, że uważamy nasz model świata za jedyny słuszny i też powinniśmy to uszanować :)
Tak na poważnie to przecież republika ludowa (jak to próbują nazywać) nie jest tradycyjnym modelem kraju, dla państwa środka. Chyba to dobrze świadczy u ludziach, ze nie zgadzają się z tym co tam się dzieje. Na pewno to lepsze od selektywnej polityki zachodnich władz. Jak mają interes w "nawróceniu" jakiegoś kraju na demokrację to to robią "w imię dobra", a jak z Chinami dobrze im się współpracuje (no i nie oszukujmy się, bo gdyby zerwano współpracę gospodarczą z Chinami odbiłoby się to na gospodarkach zachodnich i to mocno) to w sprawie łamania praw człowieka robi się tylko jakieś pozorne rzeczy. W "walce" z Tybetem Chiny kilkanaście lat temu porwały sześciolatka, który został rozpoznany jako inkarnacja Panczanlammy (drugiego człowieka po Dalajlamie w szkole Gelugpa) i do tej pory nie pokazali nawet jego zdjęcia. Kraje zachodu (w tym Polska) prosiły Chiny o ujawnienie stanu zdrowia, dopuszczeniu obserwatorów, czy chociaz pokazaniu zdjęcia chłopaka (teraz powinien miec już 19 lat). Chiny tego nie zrobiły i zachód dał sobie spokój.
Pamiętajmy, że "szanując odrębnośc danego kraju" równie dobrze wciąż moglibyśmy żyć w PRL. Ja tam sie cieszę, że inni "mieszali się" w naszych wewnętrznych sprawach, bo w przeciwnym razie pewnie nie pisałbym tutaj, bo internet w Polsce byłby tak samo monitorowany jak w Chinach i za taką wypowiedź przeciw "bratniemu państwu socjalistycznemu" wylądowałbym w więzieniu.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 12:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Tak na poważnie to przecież republika ludowa (jak to próbują nazywać) nie jest tradycyjnym modelem kraju, dla państwa środka.

Owszem ale jest on bliższy niż demokracja, która w Chinach jest już zupełnie obcym modelem władzy. Nie oszukujmy się, Chiny to wielki kraj i ktoś odgórnie musi tam to wszystko „trzymać za mordę”. Nie wiem czy Chiny dorosły do demokracji i czy po zlikwidowaniu komunizmu (który nie przypomina tego, który był na zachodzie) nie zrobiłby się jeszcze większy burdel i nadużycia. Przykładem jest Ukraina gdzie po pomarańczowej rewolucji ma taki syf w władzy, że w tej chwili ludzie coraz częściej opowiadają się za stronnictwami prokremlowskimi.
Cytat:
Chyba to dobrze świadczy u ludziach, ze nie zgadzają się z tym co tam się dzieje.

Trzeba jeszcze zaznaczyć jacy ludzie. Zachód jak najbardziej chce przestrzegania praw człowieka tyle, że na Zachodzie te prawa też są często łamane więc niech państwa europejskie i USA najpierw zrobią porządek na własnym podwórku zanim zaczną się wpieprzać w sprawy Dalekiego Wschodu. Wiadomo, że Chiny to nie państwo mlekiem i miodem płynące i często bardzo źle się tam dzieje ale niech ludzie z zachodu wreszcie zrozumieją, że nasza koncepcja praw człowieka jest w Chinach zupełnie obca. Tamtejsza kultura zawsze podkreślała różnice miedzy ludźmi, kto jest sługą, a kto panem i jakie ma prawa więc trzeba czasu nim Chiny wprowadzą w życie naszą koncepcje praw człowieka. Zachód chciałby by to wszystko nastąpiła w mgnieniu oka, myślą, że jak pogrożą chińskiemu rządowi to od razu nastanie jakaś zmiana, ale niestety to proces wymagający czasu.
Cytat:
Pamiętajmy, że "szanując odrębnośc danego kraju" równie dobrze wciąż moglibyśmy żyć w PRL. Ja tam sie cieszę, że inni "mieszali się" w naszych wewnętrznych sprawach, bo w przeciwnym razie pewnie nie pisałbym tutaj, bo internet w Polsce byłby tak samo monitorowany jak w Chinach i za taką wypowiedź przeciw "bratniemu państwu socjalistycznemu" wylądowałbym w więzieniu.

PRL nie miał za wiele wspólnego z obecnymi Chinami. Owszem i tu i tu jest cenzura, prześladowania przeciwników partii, ale takie rzeczy pojawiły się też w Japonii (chodzi głównie o okres wojenny), która przecież komunistyczna nie była. Chiny bardzo się zmieniły po śmierci Mao. W PRLu nie było gospodarki kapitalistycznej a w Chinach jak najbardziej dzięki czemu wielu ludzi wyszło z biedy tak, że obecnie dość znacznie w porównaniu do czasów maoistowskich, rozwinęła się klasa średnia. Nadal w Kraju Środka jest wiele osób żyjących w skrajnej biedzie i Rząd nie przejmuje się zbytnio tymi ludźmi za co można go potępić, ale jakby na to nie patrzyć, nasi politycy (nie owijając w bawełnę) też mają w dupie biednych i przypominają sobie o nich tylko przed wyborami.
Chiny obecnie to dziwny twór, mieszanka komunizmu i kapitalizmu. Nie wiadomo, w którą stronę polityka rządu będzie się posuwać zwłaszcza, że obecna sytuacja z zamieszkami w Tybecie spowodowała, że partia zaczęła zwracać większą uwagę na opinię światową. Myślę, że dopiero po olimpiadzie będzie można zauważyć jakieś zmiany na lepsze w kwestii swobód obywatelskich bo na razie można tylko snuć domysły.
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 1:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Chiny obecnie to dziwny twór, mieszanka komunizmu i kapitalizmu. Nie wiadomo, w którą stronę polityka rządu będzie się posuwać zwłaszcza, że obecna sytuacja z zamieszkami w Tybecie spowodowała, że partia zaczęła zwracać większą uwagę na opinię światową.
Zasłyszałam opinię, że Chiny można przyrównać do państwa oświeconego absolutyzmu. Może to jest takie "właściwe" określenie na nie-do-końca-komunizm znieszany z elementami demokracji? Jakie jest wasze zdanie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Sro Maj 14, 2008 2:27 pm   Odpowiedz z cytatem
zamiast słowa "demokracja" użyłbym "kapitalizm" i to by mi bardziej pasowało.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pią Maj 23, 2008 10:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Chiny są okropne >.<
taa o zabijaniu (aborcja) dziewczynek lub porzucaniu pomyslano, a o kastrowaniu facetów nie >.<
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
..:Colinka:..

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
Chiny są okropne >.<
taa o zabijaniu (aborcja) dziewczynek lub porzucaniu pomyslano, a o kastrowaniu facetów nie >.<

No własnie! =.="

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko, widzę że błyszczysz wiedzą o Chinach. Tylko pozazdrościć .
Colinka, jak zawsze ważny głos w dyskusji :/.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Chiny mnie nie obchodzą, tylko stwierdzam fakty.
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 8:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Proponowałabym więc przemilczeć temat kraju, którym się nie interesujesz. Ja też dużo nie wiem o Chinach, dlatego nie odzywam się na ten temat :)
Powrót do góry
Medi

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 9:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Kocham moment w którym nasi POLSCY obywatele wypowiadają się na temat kraju o którym jest tyle informacji co o zbiorach truskawek 10 lat temu
Po raz któryś z enty patrzymy się na inny kraj , niezwracając uwagi na nasz... w którym dzieją sie podobne rzeczy tylko może nie na taką skalę (brak danych na ten temat).
Ale wydaje mi się , kwestia dyskryminacji kobiet wynika z mentalności Azjatów( oni nie są tacy fajni jak nam się wydaje), a jeśli chodzi o katowanie facetów , to w obronie rasy męskiej powiem że faceci katują się w robocie ( często na 2 zmiany ) żeby utrzymać dom i rodzinę - z takiego założenia pewnie wychodzą Chińczycy, Może i większość z nas(was) nie pamięta czasów komuny, ja sam pamiętam te czasy jak przez mgłę ale... ale chciałbym tu zauważyć że Polacy też są bardzo pracowitym narodem^^ może nie tak licznym jak Chinole , ale nie możemy oceniać nikogo nieznając jego kultury czy zwyczajów(w takim stopniu jak oni sami)!

Panowie i Panie! Nie dajmy się zwariować !!!! Nie oceniajmy innych narodów w momencie kiedy nasz jest niepełnosprawny...

slawek15

Post Wysłany: Sob Maj 24, 2008 9:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:

Trochę jednostronne te fakty. Bez wyjaśnienia, bez opisu, bez zagłębienia się bardziej w temat możesz sobie odpuścić takie stwierdzanie faktów.
Powrót do góry
Kanashii

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 11:56 am   Odpowiedz z cytatem
W Indiach jest podobnie jak urodzi się dziewczynka nawet dochodzi do morderstw

http://www.pro-life.org.p...zynek.html
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Akiko Yoshitomi napisał:

Trochę jednostronne te fakty. Bez wyjaśnienia, bez opisu, bez zagłębienia się bardziej w temat możesz sobie odpuścić takie stwierdzanie faktów.

jak nie ma wyjaśnień? pisalam,skoro dziewczynki mogą porzucać lub zabijać to cemu nie wykastrują facetów. W każdej chińskiej rodzinie tak powinni robić, wtedy w 100% nie urodzi sie drugie dziecko.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 6:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie, no po prostu super pomysł ze świetną argumentacją. Napisz do ambasady chińskiej, może ci stypendium dadzą....
To, że prawo zabrania posiadania więcej niż jednego dziecka nie oznacza, że nie można go sobie spłodzić, tylko potem trzeba ponieść konsekwencje.
Poza tym chyba nie wiesz, na czym polega kastracja i że jest to zabieg nieodwracalny, przez co taki mężczyzna potem np. w związku z inną kobietą nie mógłby już mieć dzieci.
Kastrowanie już dawno uznane zostało za barbarzyńskie i zakazane. Ty natomiast jako rozwiązanie na jedną niemoralność proponujesz inną.
Kiepski tok myślowy.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 7:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko, w tym momencie w moich oczach wychodzisz na straszną ignorantkę w stosunku do innych kultur. Składa się na to zarówno spłycanie całego bogactwa kultury chińskiej do aborcji oraz podawanie "genialnego" rozwiązania problemu przyrostu naturalnego. Jeśli Cię Chiny nie interesują to nie wchodź w tematy o nich bo nie wnosisz w dyskusję nic poza niewiedzą i ignorancją.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:11 pm   Odpowiedz z cytatem
nie jestem ignorantką.
A to co pisałam to tylko taki przykład więc nie wiem czemu taki problem ztego robicie.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
(...) nie wiem czemu taki problem ztego robicie.

Bo jak już się coś pisze, to się pisze z sensem i przemyślane rzeczy, a nie tylko po to, żeby cokolwiek napisać w kolejnym poście.
Nie pisz bzdur, a jeśli już je piszesz to je jakoś uzasadnij i podeprzyj swoją opinię czymś.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3