Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Czy to prawda, że w Chinach?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
junest1992

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 1:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Ostatni moja nauczycielka angielskiego mówiła, że w Chinach jest za dużo ludzi i jeżeli w rodzinie urodzi się dziewczynka, to rodzice muszą oddać ją do domu dziecka, gdzie nikt się nią nie zajmuje i po prostu umiera.

Nie wiem czy to prawda i czy w ogóle takie coś było i jest w dzisiejszych czasach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Frezio-kun

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
W dzisiejszych czasach? Nic o tym nie wiadomo. Pewne jest, iż płacą tam mandaty- "kary" za posiadanie drugiego(i wielokrotnego) dziecka. Jednak o tak radykalnej dyskryminacji płci żeńskiej nie słyszałem.
Najnowszy numer National Geographic w całości traktuje o Państwie Środka (nie wliczając reklam). Słowem nie wspomniano o domach dziecka dla dziewczynek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
junest1992

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 3:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Dobrze to słyszeć, bo w sumie nie byłam co do tego za bardzo przekonana, ale wolałam się upewnić :)
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 5:05 pm   Odpowiedz z cytatem
junest1992 napisał:
Ostatni moja nauczycielka angielskiego mówiła, że w Chinach jest za dużo ludzi i jeżeli w rodzinie urodzi się dziewczynka, to rodzice muszą oddać ją do domu dziecka, gdzie nikt się nią nie zajmuje i po prostu umiera.

Nie wiem czy to prawda i czy w ogóle takie coś było i jest w dzisiejszych czasach

Tak. To niestety brutalna prawda.
Choć może nie koniecznie jest to tak, że oddaje się dziewczynkę do domu dziecka, ale określa się płeć przed urodzeniem i ewentualnie decyduje na aborcję. Posiadanie więcej niż jednego dziecka wiąże się nie tyle z mandatami, co z odebraniem zasiłków także na pierwsze dziecko, często z utratą pracy i ogólnie z problemami.

Obecnie jest znacznie więcej dziewczynek niż chłopców (nawet kilkadziesiąt milionów), co w przyszłości będzie wielkim problemem, bo nie każdy mężczyzna będzie w stanie znaleźć sobie partnerkę.

"Dyskryminacja" płci żeńskiej wiąże się z kwestią modelu rodziny, tradycjami dziedziczenia, itd.
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Czyli jednak to prawda, przykre bardzo. Moim zdaniem powinni zastosować jakieś inne środki, chociaż wiem, że to pewnie dla nich trudne, ale śmierć jak dla mnie jest najgorszym z nich :/
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Tak. To niestety brutalna prawda.
Choć może nie koniecznie jest to tak, że oddaje się dziewczynkę do domu dziecka, ale określa się płeć przed urodzeniem i ewentualnie decyduje na aborcję.

Okropne... Uważam, że jeśli nie chcą/nie mogą mieć dziewczynek to mogliby przynamniej wysłac je za granicę do rodzin zastępczych lub ewentualnie ta aborcja. Wielki to jednak grzech skazywać je na śmierć, w końcu każdy ma prawo do życia, chociaż jak widac - nie w Chinach.

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 7:08 pm   Odpowiedz z cytatem
O pozostawianiu dziewczynek w domach dziecka aby tam umarły nie słyszałam. Natomiast określanie płci dziecka i w przypadku płodu żeńskiego usuwanie go jest jak najbardziej prawdziwe. Oczywiście ta dyskryminacja ma swoje uzasadnienie w chińskiej kulturze. Dawniej to syn dziedziczył dom, gospodarstwo, sprowadzał żonę do siebie i utrzymywał rodziców. Dziewczynki zawsze były traktowane jako dodatkowe gęby do wykarmienia do czasu aż wyjdą za mąż. Dodatkowo posag przyszłej panny młodej był obciążeniem dla rodziny dlatego w przekonaniu Chińczyków, im mniej miało się córek tym lepiej. Teraz model tradycyjnej rodziny zupełnie uległ zmianie (no może poza obszarami wiejskimi), syn bądź córka często wyprowadzają się z domu rodziców wiodąc swoje życie. Jednak przekonanie, że lepiej mieć syna niż córkę (zwłaszcza przy pozwoleniu na jedno dziecko) pozostało, stąd te aborcje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
junest1992

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 8:47 pm   Odpowiedz z cytatem
..:Colinka:.. napisał:
Okropne... Uważam, że jeśli nie chcą/nie mogą mieć dziewczynek to mogliby przynamniej wysłac je za granicę do rodzin zastępczych lub ewentualnie ta aborcja. Wielki to jednak grzech skazywać je na śmierć, w końcu każdy ma prawo do życia, chociaż jak widac - nie w Chinach.

Aborcja to także zabójstwo. A wysyłanie do rodzin zastępczych to naprawdę dobry pomysł, chociaż kto by chciał się tyle męczyć :/ Dziwi mnie to, że te matki na to się zgadzają, oczywiście dużo pewnie nie, ale i tak to jest straszne
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 9:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Po raz kolejny z okazji tego typu tematu apelowałbym o nieocenianie takich działań wg naszego systemu wartości rozgraniczając, co jest dobre, a co złe.
Oczywiście każdy ma prawo się wypowiedzieć, ale trzeba spojrzeć na sprawę z "ich" perspektywy. Wtedy można zauważyć, że dla nich aborcja zabójstwem nie jest. Jest po prostu zwyczajną formą kontroli urodzeń. Nam wydaje się to okropne, części Chińczyków pewnie też, ale oni nie będąc wychowanymi na gruncie chrześcijańskim aż takiego halo z tego nie robią.

A oddawanie dziewczynek do rodzin zastępczych nie rozwiązałoby problemu, bo primo nikt by ich nie chciał (chodzi o miliony dzieci), a secundo przyrost naturalny byłby jeszcze większy niż obecnie, do czego władzy by nie dopuściły.
Wydaje się to straszne, ale aborcja jest chyba jedynym wyjściem.
Powrót do góry
Muhomorniczy

Post Wysłany: Wto Maj 06, 2008 12:44 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Chińczyków pewnie też, ale oni nie będąc wychowanymi na gruncie chrześcijańskim aż takiego halo z tego nie robią.

robią,jest to kwestią uczuć a nie dogmatów
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Wto Maj 06, 2008 8:51 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Oczywiście ta dyskryminacja ma swoje uzasadnienie w chińskiej kulturze...
Jednak przekonanie, że lepiej mieć syna niż córkę (zwłaszcza przy pozwoleniu na jedno dziecko) pozostało, stąd te aborcje.

Być może znaczenie ma też fakt, że dziewczynki maja macicę, a więc są potencjalnymi matkami. Więcej potencjalnych matek to więcej potencjalnych ludzi... a Chinom zależy na wyhamowaniu przyrostu naturalnego.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Wto Maj 06, 2008 9:22 am   Odpowiedz z cytatem
kuroneko napisał:

Być może znaczenie ma też fakt, że dziewczynki maja macicę, a więc są potencjalnymi matkami. Więcej potencjalnych matek to więcej potencjalnych ludzi... a Chinom zależy na wyhamowaniu przyrostu naturalnego.

:)
Ciekawie kombinujesz, choć nie wydaje mi się, aby to akurat było powodem. Aborcje dziewczynek (nawet jeśli będzie to pierwsze dziecko) dokonywane są na życzenie rodziców, a nie z przymusu państwa. A rodzice bardziej myślą o sobie/swojej rodzinie, niż o kraju jako całości. Choć trzeba przyznać teoria z macicą ciekawa

Muhomorniczy napisał:
robią,jest to kwestią uczuć a nie dogmatów

Mówiąc o "halo" chodziło mi o dyskusję społeczną na ten temat, a taka w Chinach generalnie nie ma miejsca.
Oczywiście, że nie dla każdego usunięcie ciąży to bułka z masłem. Są też ludzie, którzy z tym mają problemy moralne, ale można trochę generalizować i stwierdzić, że problem w świadomości ogólnonarodowej nie jest poruszany.
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Wto Maj 06, 2008 2:56 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Po raz kolejny z okazji tego typu tematu apelowałbym o nieocenianie takich działań wg naszego systemu wartości rozgraniczając, co jest dobre, a co złe.
Oczywiście każdy ma prawo się wypowiedzieć, ale trzeba spojrzeć na sprawę z "ich" perspektywy. Wtedy można zauważyć, że dla nich aborcja zabójstwem nie jest. Jest po prostu zwyczajną formą kontroli urodzeń. Nam wydaje się to okropne, części Chińczyków pewnie też, ale oni nie będąc wychowanymi na gruncie chrześcijańskim aż takiego halo z tego nie robią.

A oddawanie dziewczynek do rodzin zastępczych nie rozwiązałoby problemu, bo primo nikt by ich nie chciał (chodzi o miliony dzieci), a secundo przyrost naturalny byłby jeszcze większy niż obecnie, do czego władzy by nie dopuściły.
Wydaje się to straszne, ale aborcja jest chyba jedynym wyjściem.

Masz rację co do tego oceniania, jednak z mojego punktu, jako chrześcijanki i jako kobiety, aborcja jest straszna. Ale jak napisałeś, oni to mogą inaczej odbierać.
Powrót do góry
Yukari

Post Wysłany: Wto Maj 06, 2008 10:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak~ ja ostatnio widziałam program o adopcji małych Chinek.
Gdyby to było takie łatwe i przyjemne~ primo - kosztuje kupe kasy (trzeba wliczyć w to podróż do Chin, często nie jednokrotną), secundo - wiąże się to z ogromną ilością papierkowej roboty i dłuuugim okresem czekania na przyznanie dziecka.

Matki zostawiają córki w miejscach publicznych z nadzieją, że je ktoś znajdzie. Tylko co odważniejsze i bogatsze rodzą mając już potomstwo, a aborcja jest tam na porządku dziennym (Bo kto chciałby dostać karę w wysokości rocznej, lub kilkuletniej pensji?).

junest1992

Post Wysłany: Sro Maj 07, 2008 2:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Yukari napisał:
Tak~ ja ostatnio widziałam program o adopcji małych Chinek.
Gdyby to było takie łatwe i przyjemne~ primo - kosztuje kupe kasy (trzeba wliczyć w to podróż do Chin, często nie jednokrotną), secundo - wiąże się to z ogromną ilością papierkowej roboty i dłuuugim okresem czekania na przyznanie dziecka.

Matki zostawiają córki w miejscach publicznych z nadzieją, że je ktoś znajdzie. Tylko co odważniejsze i bogatsze rodzą mając już potomstwo, a aborcja jest tam na porządku dziennym (Bo kto chciałby dostać karę w wysokości rocznej, lub kilkuletniej pensji?).

Takie są realia i my na to nic nie poradzimy, przykro
Powrót do góry
nizki

Post Wysłany: Nie Maj 11, 2008 2:33 am   Odpowiedz z cytatem
Zabójstwo dziecka - czy to przez zagłodzenie na śmierć, czy przez aborcję - jest zbrodnią, którą nie można usprawiedliwiać inną kulturą.
A na jak wielką skalę przeprowadzano w Chinach takie sztuczne sterowanie populacją niech świadczy fakt, że obecnie oblicza się ilość chińskich kawalerów bez szansy na znalezienie kobiety, na ok. 250.000.000 !!!
Wyobraźcie sobie, co się stanie, jeśli chiński komunistyczny reżim zdecyduje się na otwarcie granic i wypuszczenie takiej niewyżytej hordy...

Zresztą że chińscy komuniści nie liczą się z człowiekiem widać zarówno na przykładzie Tybetu, jak i ostatnich decyzji związanych z Olimpiadą: na czas Igrzysk Olimpijskich rząd chiński postanowił wysiedlić z największych miast setki tysięcy a może i nawet miliony najbiedniejszych osób, żeby nie psuły swoim biednym wyglądem image'u "rozwijających się, bogatych Chin", przed zagranicznymi sportowcami i turystami.

Post Wysłany: Nie Maj 11, 2008 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
nizki napisał:
na czas Igrzysk Olimpijskich rząd chiński postanowił wysiedlić z największych miast setki tysięcy a może i nawet miliony najbiedniejszych osób, żeby nie psuły swoim biednym wyglądem image'u "rozwijających się, bogatych Chin", przed zagranicznymi sportowcami i turystami.

Prawdy nie da się ukryć. Aborcje, wygładzanie dzieci, kanibalizm... Ludzie tam wogóle mają jakieś prawa...?
Nie biedni ludzie, lecz Ci rządzący tym państwem niszczą ten kraj.
Chiny to jeden z ostatnich krajów w jakich chciałabym mieszkać...

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Maj 13, 2008 8:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Byłaś ty w Chinach? O jakiej prawdzie ty mówisz? Osobiście nie byłem w Chinach, ale znam dwie osoby które bywają/bywały tam dosyć często. Widzisz, to tak na prawdę zależy od regionu. Pewnie, w Chinach łamie się wiele praw człowieka, ale to co ty opowiadasz wygląda na mocno podsycone niepotrzebnymi emocjami, przez co jest po prostu nieprawdziwe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rocky

Post Wysłany: Wto Maj 13, 2008 9:08 pm   Odpowiedz z cytatem
1. Co do aborcji to na prawdę pamiętajmy, że według niektórych systemów wartości płód który jeszcze nie został urodzony to tylko płód, kilka dodatkowych kilogramów. W Chinach z tego zrobiono jeszcze większe ekstremum. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze w latach 80 zgodnie z prawem chińskim człowiek staje się człowiekiem kiedy w całości wyjdzie z łona matki i dlatego aborcja polegała często na zabijaniu niemowląt w trakcie porodu.
2. Co do wysiedleń spowodowanych olimpiadą to według Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka tysiące ubogich Chińczyków zostało przesiedlonych, ponieważ ich domy/mieszkania znajdowały się w miejscach w których miały stanąć obiekty sportowe czy hotele. Z resztą już od lat wiadomym jest, że jeżeli jakiś dom w Chinach stał tam gdzie miała iść autostrada dawano mieszkańcom kilka dni na wyprowadzenie się i w ustalonym terminie nie zwracając uwagi na to czy mieszkańcy si wyprowadzili czy nie po prostu burzono domy.
Powrót do góry

Post Wysłany: Wto Maj 13, 2008 9:37 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Widzisz, to tak na prawdę zależy od regionu. Pewnie, w Chinach łamie się wiele praw człowieka, ale to co ty opowiadasz wygląda na mocno podsycone niepotrzebnymi emocjami, przez co jest po prostu nieprawdziwe.

Oczywiście... ;]

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3