mam nadzieje że nie naciągając uczynności szanownych forumowiczów i forumowiczek mogę liczyć na zaproponowanie Japońskich odpowiedników tych kilku fraz:
Perfect (Great) -
Very Good (Well done) -
Good (average) -
Failed (No, Wrong) -
Jestem osobą współodpowiedzialną za powtsanie gry o Sushi na konsolkę Nintendo DS - gra ma być kierowana na rynki Europejskie więc cała jej treśc będzie po Angielsku. Jednak bez tej odrobiny oryginalnej mowy się nie obędzie...
W grze gracz wciela się w młodego kucharza i pobiera nauki od swojego mistrza - wykonywanie na czas czyunności przypominających czynności wykonywane w kuchni stanowi meritum gierki. Po każdej gierce Mistrz ocenia nas surowo - gdyż jest srogim mistrzem przypominającym Toshiro Mifune.
Potrzebujemy jednak mieć te frazy po japońsku tak aby nagrać lektora i wyświetlić napis z zapisem po japońsku w ramach efektu zamykającego minigierkę.
Oczywiście zdaję sobię sprawę z tego że od takich rzeczy są biura tłumaczeń - ale z całym szacunkiem - mam przeczucie, że taka ilość tekstu nie przekracza pewnej "masy krytycznej" na porządne zlecenie - nie wspominając o tym że wszyscy wierzą że skoro troche znam japoński to napewno sam moge to zaproponować - a ja czuje że zwykłe "Sugoi" "Yosh" "Ii" I "warui" albo "Baka" to troche zbyt prostackie rozwiązanie. Te okrzyki powinny kojarzyć się z kulturą rycerską i ze wspomnianymi już filmami A Kurosawy a nie z japońskojęzycznym, przedszkolem....
Bardzo proszę o pomoc i ewentualną podpowiedź
Ze swojej strony na pewno mogę zagwarantowac miejsce w creditsach jako konsultant językowy - tym dysponuje bez konieczności pytania o zgodę działu księgowosci
trop dobry bo DS to bezpośrednia kontynuacja GBA - w sumie wystarczy zebym sciągnął cooking mame na DS-a ale po japońsku
dzieki za linki
PS mam Game Boya - i odpowiednią karte - emulator też mam - paradoksalnie nocash GBA to naj-naj-lepszy emulator NDSa - na tyle dobry że korzysta się z niego w produkcji gier