| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Ahiru

|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 1:57 pm |
|
|
|
| Jak powszechnie wiadomo Japonia jest rytualnym krajem. Wszystko jest tam rytuałem. Samobójstwo samurajów także. Jednak nie chodzi mi o sam przebieg tej ceremonii. Ostatnio kółku historycznym w szkole zajmowaliśmy się Japonią. Jedna z moich znajomych zapytała czy Samurajowie przed samobojstwem pisali wiersze ? Cóż nie odpowiedziałam ani ja ani nauczyciel. Jak stwierdził to owy historyk pasowałoby to do japończyków. Jak wy sądzicie? A może wiecie coś na ten temat ? |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 2:40 pm |
|
|
|
Jeśli miał romantyczną naturę, to pewnie napisał...
Ten temat chyba był już gdzieś na forum poruszany. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 2:52 pm |
|
|
|
Tak, wielu pisało pożegnalne haiku przed popełnieniem seppuku. Czy to pasuje do Japończyków? Bo ja wiem... Ale w każdym razie był taki zwyczaj.
Faktycznie ten temat był już gdzieś poruszany.
P.S.
Byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, że w Japonii wszystko jest rytuałem :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ahiru

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ahiru

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 7:19 pm |
|
|
|
| Kazeko ma racje, ale przecież po części te rytuały sprawiają że Japonia do dziś jest poprostu inna niż Polska. Poprzez seppuku okazywało się swoj honor bądz też klanu. To widać do dzisiaj - Japończycy są honorowi. Ale to już inna sprawa. Wracając do "inności" przecież to własnie dzięki temu że Japonia sprawia wrażenie innej a poprzez to ciekawsze wiele ludzi w mniejszy czy wiekszy sposob się nią interesuje. Ale to tylko moje zdanie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ahiru

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyamoto

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 1:22 pm |
|
|
|
| Zanim zacząłem interesować się Japonią zawsze uważałem, że to rytualne samobójstwo to po prostu harakiri. Później dowiedziałem się, że harakiri to zwrot dość "nieelegancki" i powinno się mówić seppuku. Chyba dwa dni temu w TV widziałem film Tabu i tam nie mówili seppuku tylko właśnie harakiri i raczej nie wyglądało to na próbę obrażenia czy coś. Do tłumaczenia z japońskiego używam programu Wakan i tam z kolei przy seppuku i harakiri pojawiają się takie same definicje. Byłbym wdzięczny jakby ktoś to mi tak raz, a porządnie wyjaśnił. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 1:42 pm |
|
|
|
| Harakiri to właśnie to mniej eleganckie określenie seppuku, a w filmie nie koniecznie chodziło o obrażenie kogoś. Podczas nieformalnych rozmów w kręgu znajomych Japończycy często używają słów, które w innych okolicznościach mogłyby uchodzić za obraźliwe lub wulgarne. Myślę, że na podobnej zasadzie używa się obu wspomnianych wyrazów, seppuku jako wersja oficjalna i harakiri jako ta, którą można użyć w luźnych rozmowach ze znajomymi (i w takim przypadku nie ma negatywnego wydźwięku). |
|
| Powrót do góry |
|
|