Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Samurajowie - samobojstwa

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ahiru

Post Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 1:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak powszechnie wiadomo Japonia jest rytualnym krajem. Wszystko jest tam rytuałem. Samobójstwo samurajów także. Jednak nie chodzi mi o sam przebieg tej ceremonii. Ostatnio kółku historycznym w szkole zajmowaliśmy się Japonią. Jedna z moich znajomych zapytała czy Samurajowie przed samobojstwem pisali wiersze ? Cóż nie odpowiedziałam ani ja ani nauczyciel. Jak stwierdził to owy historyk pasowałoby to do japończyków. Jak wy sądzicie? A może wiecie coś na ten temat ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kuroneko

Post Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 2:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli miał romantyczną naturę, to pewnie napisał...
Ten temat chyba był już gdzieś na forum poruszany.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 2:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, wielu pisało pożegnalne haiku przed popełnieniem seppuku. Czy to pasuje do Japończyków? Bo ja wiem... Ale w każdym razie był taki zwyczaj.
Faktycznie ten temat był już gdzieś poruszany.

P.S.
Byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, że w Japonii wszystko jest rytuałem :)
Powrót do góry
Ahiru

Post Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Stwierdzenie "wszystko" miało raczej na celu uzmysłowienie moim znajomym jak inny jest to kraj od naszego. Czy w Polsce ktokolwiek nawet 100 lat temu bawiłby się w ceremonialne zabijanie siebie ?
Za odpowiedzi dziękuje Ooo to poszukam tego tematu
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Siebie to może nie, ale np. praktykowano pojedynki. Były ceremonialne i mogły skończyć się czyjąś śmiercią.
Zresztą każdy kraj ma swoje rytuały, trudno się spodziewać by były takie same i zawsze dotyczyły tych samych sfer życia.
Powrót do góry
Ahiru

Post Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 7:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Kazeko ma racje, ale przecież po części te rytuały sprawiają że Japonia do dziś jest poprostu inna niż Polska. Poprzez seppuku okazywało się swoj honor bądz też klanu. To widać do dzisiaj - Japończycy są honorowi. Ale to już inna sprawa. Wracając do "inności" przecież to własnie dzięki temu że Japonia sprawia wrażenie innej a poprzez to ciekawsze wiele ludzi w mniejszy czy wiekszy sposob się nią interesuje. Ale to tylko moje zdanie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Wracając do "inności" przecież to własnie dzięki temu że Japonia sprawia wrażenie innej a poprzez to ciekawsze wiele ludzi w mniejszy czy wiekszy sposob się nią interesuje.

Tu raczej nie tylko inność odgrywa rolę bo np. Kenia czy Turkmenistan też są inne niż Polska, a jednak pasjonatów jak na lekarstwo. Wielu ludziom głównie podobają się japońskie kreskówki i to one dość często przyciągają tych „pasjonatów” stwarzając nieraz idylliczny obraz Japonii .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Ahiru

Post Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 7:28 pm   Odpowiedz z cytatem
W sumie to też masz racje. Ja akurat nie jestem z tych od kreskówek
Powrót do góry
Miyamoto

Post Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie kreskowki to raczej taki zwracacz uwagi,jesli ktos sie bedzie chcial zainteresowac japonia to raczej siegnie po jakies inne zrodlo niz anime albo manga

Rocky

Post Wysłany: Wto Maj 13, 2008 1:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Zanim zacząłem interesować się Japonią zawsze uważałem, że to rytualne samobójstwo to po prostu harakiri. Później dowiedziałem się, że harakiri to zwrot dość "nieelegancki" i powinno się mówić seppuku. Chyba dwa dni temu w TV widziałem film Tabu i tam nie mówili seppuku tylko właśnie harakiri i raczej nie wyglądało to na próbę obrażenia czy coś. Do tłumaczenia z japońskiego używam programu Wakan i tam z kolei przy seppuku i harakiri pojawiają się takie same definicje. Byłbym wdzięczny jakby ktoś to mi tak raz, a porządnie wyjaśnił.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Maj 13, 2008 1:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Harakiri to właśnie to mniej eleganckie określenie seppuku, a w filmie nie koniecznie chodziło o obrażenie kogoś. Podczas nieformalnych rozmów w kręgu znajomych Japończycy często używają słów, które w innych okolicznościach mogłyby uchodzić za obraźliwe lub wulgarne. Myślę, że na podobnej zasadzie używa się obu wspomnianych wyrazów, seppuku jako wersja oficjalna i harakiri jako ta, którą można użyć w luźnych rozmowach ze znajomymi (i w takim przypadku nie ma negatywnego wydźwięku).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1