| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
['saikou]

Dołączył: 03 Paź 2005 Posty: 20 Skąd: z brudnego i patologicznego miejsca
|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 11:05 pm |
|
|
|
przeglądnęłam cały wątek, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi odnosnie zespołów punkowych.
Było tu mówione już o metalu i rocku, ale chciałabym poznać kapele grające normalnego punka (nie żadne offspringi czy inne grin deje itp)
ale zblizone do np. Oi!Valcans, Dick Spikie, Bad Vultures, ale po japońsku.(Bo tu niestety panowie śpiewają po amgielsku)
byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź, bo już naszukałam się sporo i ciężko mi coś znaleźć.
Troche jednak poszperałam i znalazłam zespół Aburadako. Śpiewaja po japońsku :), tylko kurcze ciężko znaleźć ich utwory w internecie :/
Jest jeszcze Kemuri, ale jakos nie bardzo mi ten zespół do gustu przypadł. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Alicja

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Pon Lip 24, 2006 11:03 pm |
|
|
|
Jesli chodzi o zepoly j-rockowe, to jakos nie za bardzo mi podchodza. Wprawdzie sluchalam i X Japan i Dir En Grey, ale nie spodobały mi się.
(+ masę innych, których nazw nie pamiętam)
Poza tym jakoś nie trafia do mnie ta cała idea przebierania się w kobiece stroje, kładzienia nacisku na wygląd. Dla mnie liczy się muzyka, co nie oznacza, że owe kapele takowej nie tworzą. Po prostu... to nie to.
Chętnie posłuchałabym czegoś, hm, "normalnego" (o ile można to tak określić), bez tego charakterystycznego dla japońskich rockowych zespołów dźwięku i maniery. Wiem,
że piszę w tej chwili rzeczy okropne , ale jakoś nie mogę się przekonać do tego rodzaju muzyki...
Dlatego wolę skupić się na punk rocku, który pozbawiony jest wszelkiego rodzaju urozmaiceń. Trochę sobie przeczę, zapewne szukam rzeczy wtórnych.
Niemniej jednak, bardzo interesuje mnie muzyka punkowa z Japonii, tym bardziej że to dosyć specyficzny kraj , i ciekawi mnie, przciw czemu owi ludzie się buntują. I jak wygląda owy bunt w społeczeństwie japońskim, które kładzie duży nacisk na grupę, a nie na pojedyńcze jednostki. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tetsu P'unk

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 6:39 pm |
|
|
|
| Laruku jest genialne - mam całą ich dyskografię, łacznie z koncertami i teledyskami, oraz dla fanów J-Rocka polecam Hyde i jego albumy "666" i "Faith". Oprócz tego warto posłuchać X Japan, B'z, Hide, Monoral, Pierrot, Sex Machineguns, Road of Major i wielu innych... podkreśliłem Monoral, bo to młody zespół, który najłatwiej tolerują europejskie uszy - jego wokalista śpiewa wyłącznie po angielsku, z dobrym akcentem, a poza tym wydają bardzo fajne piosenki. _________________ Hoshi furu yoru kimi ni aitakute
Yoake wo matazu machi wo nukedashita
Tsuki akari noshita no kimi ... Ima mo...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
m_krzywy

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 7:35 pm |
|
|
|
Może japonczycy nie słuchają czegos takiego jak punk ;]
Asian Kung-Fu Generation daje rade ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kosuke

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 10:27 am |
|
|
|
siemanko! ja szukam czegoś w stylu kapel takich jak P.O.D., KoRn, Alexisonfire, 4 Lyn, Slipknot, wczesne Papa Roach lub Coma(oczywiście chodzi mi o japońską muzę:) . Jeśli ktoś zna cos w tym guście lub troche mocniejszego prosze o odpowiedź... I jeszcze chciałbym wiedzieć gdzie można to znaleźć ..._________________
"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny" |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rayashi

|
Wysłany: Pon Paź 02, 2006 9:36 pm |
|
|
|
| KN napisał: |
| Jako ,ze wymieniono juz gro zespolow rockowo-punkrockowo-metalowych ,to od siebie dorzuce Shiine Ringo |
eee przeciez ona gra pop! Niezly ale zawsze pop...
| Nagi Mahori napisał: |
| sorry, że się czepiam, ale Offspring ma tyle samo z punkiem co ja z pilotowaniem boeinga... Jeśli szukacie prawdziwego punka to posłuchajcie Sex Pistols, Discharge lub The Exploited, ludzie! ><'). |
zgadzam sie w 100%!
z j-rock'a lubie:
L'Arc en Ciel
Dir En Grey
Pierrota
B'z
Sex Mechineguns
Jesli chodzi o punk to czytalem kiedys artykul o zespole Kemuri (taki lekki punk, troche ska). Podobnoz mozna to dostac w naszych Empikach ale jakos nie spotakalem.... |
|
| Powrót do góry |
|
|
greah

|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 11:31 pm |
|
|
|
| rootek napisał: |
| Swego czasu obiło mi się o uszy, że w Japonii punk rock jest dość popularny. Czy może ktoś zna jakieś japońskie kapele punk rockowe lub metalowe? |
odgrzebałem post sprzed ponad roku. pewnie dlatego, że tak naprawdę nikt nie odpowiedział na to pytanie
na początek warto uściślić o jaki punk chodzi - garażówkę i darcie japy czy jakiś nowy, lżejszy nurt który często uważany jest za indie. z pierwszych warto posłuchać szaleństw (bo trudno określić to mianem muzyki ;] ) w wykonaniu Fuck on the beach (najczęściej 30sekundowe kawałki), Romantic Gorilla (niebywałe - kobieta przy mikrofonie), BBQ Chickens (zwłaszcza albumu Fine songs playing sucks gdzie chłopaki zabrały się za przerabianie i bastardyzowanie najbardziej znanych kawałków minionej epoki). dodatkowo dla miłośników klasyki bądź ortodoksyjnych punków Masturbation, The Stalin, Kikeiji, Aburadako, Lip Cream, Shelter Skelter, Vivisick oraz mój ulubiony Guitar Wolf .
z lżejszej wersji punka warto polecić Bump of chicken, 175R (któremu bliżej do ska nizli punka ale mniejsza o to), Die you bastards, Cruyff in bedroom, 9mm parabellum bullet, Bloodthirty butchers, Crash in antwarp, Titan go Kings, Mo'some Tonebender albo Number Girl.
dodatkowo coś z emo violence/screamo - 1000 travels of Jawaharlal (jak nie trawię screamo tak 1koJ mogę słuchać godzinami) oraz Nitro Mega Prayer
przechodząc do metalu
z heavy Sex Machineguns, Yellow Machine Gun (feminizowana grupka grająca muzykę podchodzącą pod melodyjny trash), Loudness i legendarny w pewnych kręgach Metalucifer.
z pozostałych (death, black etc) - Abigail, Sabat, Sigh, Baalism, Despair, Boris, Terror Squad albo Corrupted (udany sludge doom charakteryzujący się tekstami pisanymi po hiszpańsku i kawałkami, które sięgają kilkudziesięciu minut) |
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Madlen

|