Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Ciekawe miejsca : Tokio + JR Pass ->

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aniolova

Post Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 7:20 am   Odpowiedz z cytatem
Witam,

wybieram sie za tydzien do Kraju Kwitnacej Wisni (mam nadzieje wisnie kwitnac beda:). Mam pytanie do zorientowanych : moja baza przez tydzien znajduje sie w Shinjuku (doslownie tuz pod stacja JR) i jestem uzbrojona w Japan Rail Pass - wersja tygodniowa wazna na cala Japonie. Jakie miejsca w odleglosci do 3-4 godzin od Tokio warto zobaczyc? Na pewno mam w planach Fuji, Kyoto (przynajmniej czesciowo), Kamakure i Hiroshime ( jesli czasu wystarczy) i oczywiscie samo Tokio. Jestem otwarta na wszelakie sugestie:)

aniolova
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 3:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Oprócz samego Tokio to tak:
1. Kamakura - koniecznie.
2. Kioto - też.
3. Hiroshima - również, ale mając RailPass nie możesz tam jechać bezpośrednio shinkansenem Nozomi, tylko Hikari np. do Osaki i się przesiąść, co trochę wydłuża podróż, więc się musisz zastanowić, czy warto.
4. Nikko - shinkansenem na Północ do Utsunomiyi i stamtąd lokalnym. Naprawdę warto.
5. Jak będziesz chcieć odpocząć w gorących źródłach do polecam Hakone, ok 100 km od Tokio.

Fuji - jeśli jedziesz tylko na tydzień to wg mnie lepiej to sobie odpuścić, bo nie masz pewności, czy zobaczysz górę w całej okazałości, a lepiej spożytkować czas na co innego. Fuji możesz jednak zobaczyć jadąc shinkansenem np. do Kioto, czy Osaki i siadając po prawej stronie przy oknie. W drodze powrotnej po lewej. Czasu nie stracisz, a górę zobaczysz. Dojrzeć można ją też z Hakone.

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1