Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Chiński- trudny język??

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Artina

Post Wysłany: Pon Mar 17, 2008 9:03 am   Odpowiedz z cytatem
Witam, mam taki mały dylemat, zastanawiam sie który język japoński czy chiński jest trudniejszy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Pon Mar 17, 2008 9:45 am   Odpowiedz z cytatem
Ten temat był już wiele razy wałkowany na forum. Wystarczy poszukać.

Co to znaczy trudniejszy?
Żaden z nich jakoś się nie wybija. Jeden ma trudniejszą wymowę, inny gramatykę i kwestię honoryfikatywności, itd.
Poza tym skąd ktokolwiek na forum ma wiedzieć, co dla ciebie akurat będzie trudniejsze?
Takie pytania nie mają sensu.
Zacznij się uczyć obu i po paru latach będziesz mogła stwierdzić, który sprawia ci więcej problemów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Migotka

Post Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:20 am   Odpowiedz z cytatem
Osobiście uważam, że jednak chiński, ale moja opinia nie powinna być przeszkodą na twojej drodze, jeśli naprawdę chcesz się uczyć Po prostu jak dla mnie, te tony są nie do pojęcia, ale może każdy ma swoje indywidualne predyspozycje Japoński nie jest taki straszny, ale kanji i gramatyka (ale w dalszych stadiach nauczania) są masakryczne.
Jak już wybierasz pod względem łatwości, to może koreański? Wydaje mi się stosunkowo łatwy, ale właściwie nie wiem, bo nigdy na poważnie się go nie uczyłam.
Rzeczywiście, najlepiej wybierz któryś i zacznij się uczyć, a jak stwierdzisz, że to jednak nie to, to najwyżej przerzucisz się na ten drugi Nie tak dawno sama zadawałam takie dziwne pytania. W międzyczasie stwierdziłam, że życie jest długie i nic nie jest niemożliwe, więc zdążę nauczyć się wszystkiego co chcę
Powrót do góry
SoheiMajin Gotenks

Post Wysłany: Wto Mar 18, 2008 2:54 am   Odpowiedz z cytatem
Przecież nikt tutaj nie mówi, że chce się uczyć tych języków...

Który jest trudniejszy nie da się jednoznacznie określić.
Przy czym chiński się chyba trudniej nam czyta, oni nie mają czegoś takiego jak hiragana... dodatkowo tam jeszcze kłopotliwe są dialekty, których mają wiele, z tego co czytałem.

Najlepiej uczyć się obu

japonia
japonia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
slawek15

Post Wysłany: Wto Mar 18, 2008 8:05 am   Odpowiedz z cytatem
Sylaby występujące w chińskim są może trudniejsze do wymowy dla Polaków, ale opanowanie ich w stopniu umożliwiającym komunikację zajmuje kilka dni, potem tylko szlifować :)
Głoski japońskie są prostsze, ale jeśli komuś się wydaje, że od razu wymawia je poprawnie to się myli, bo wyrobienie sobie poprawnej wymowy też trwa.
Koreański ma, podobnie jak chiński, trudniejszą wymowę od japońskiego, ale za to nie ma kanji (tzn. są, ale w zasadzie nie używane). Gramatyka podobna do japońskiej.
W każdym z tych języków występują dialekty znacząco się od siebie różniące, jednak wszędzie dogadasz się językiem standardowym, ogólnonarodowym.
Przy nauce języka radziłbym nie sugerować się wymową, bo np. taki angielski też ma trudną wymowę, a mimo to wszyscy sobie (lepiej lub gorzej) z nim radzą.
Ucz się tego, czego chcesz. Jak będzie za trudno, to się bardziej przyłóż
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach