| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Nymphea

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:08 pm |
|
|
|
Hejka. Zdaję sobie sprawę, że temat WSSM był już poruszany, ale chodziło o stosunki międzynarodowe. Szkółka otwiera jednak filologię, która zapowiada się ciekawie. I co najważniejsze cenowo też nie jest źle.
Oto info ze stronki:
Uczelnia nasza proponuje studia japonistyczne w atrakcyjnym modelu studiów dwujęzycznych, tzn. japonistyka z drugim językiem obcym (do wyboru):
* Filologia japońska z anglistyką
* Filologia japońska z hispanistyką
* Filologia japońska z italianistyką
Dodatkowo proponujemy naszym studentom moduły zawodowe (do wyboru) poszerzające naukę o elementy polityki, dyplomacji, prawa międzynarodowego oraz turystyki i hotelarstwa.
Tematyka studiów:
Praktyczna nauka języka
- Rozumienie ze słuchu
- Pisanie
- Gramatyka praktyczna
- Konwersacje
- Leksyka
- Fonetyka
- Tłumaczenia
Wiedza o języku i komunikacji
- Wstęp do językoznawstwa
- Gramatyka opisowa
- Gramatyka kontrastywna
- Gramatyka historyczna
Wiedza o literaturze i kulturze
- Wstęp do literaturoznawstwa
- Historia literatury
- Analiza tekstów literackich
- Historia wybranego obszaru językowego
Wiedza o akwizycji i nauce języków
- Metodyka nauczania języka
- Glottodydaktyka
Czesne miesięczne:
430zł za dzienne
390zł za zaoczne[/b] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 11:39 am |
|
|
|
| Wszystko pięknie i ładnie opisane tylko warto się dowiedzieć ile zajęć z japońskiego ma być w tygodniu. Może się okazać, że niby wszystkie te przedmioty będą ale w bardzo okrojonej liczbie godzin. Mam uraz do tej uczelni bo wiem, że rektor potrafi ładną bajerę pocisnąć, a później okazuje się, że nic co mówił nie ma pokrycia z rzeczywistością. Muszę przyznać, że cena jest zachęcająca ale i tak przed podjęciem decyzji radzę się dobrze o wszystko wypytać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nymphea

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 12:46 pm |
|
|
|
| Oczywiście masz rację. Kota w worku nie ma co kupować. I właśnie po to jest ten topik. Jak tylko będę w Łodzi, pójde na WSSM i wypytam o wszystko. Oczywiście wszelkie info zamieszczę tutaj. Główny problem polega jednak na tym, że jest to nowy kierunek i wszystko tak naprawdę 'wyjdzie w praniu'. Chociaż muszę przyznać, że i tak wydaje mi się to lepszą opcją niż WSHW-Z. Przede wszystkim to dosyć duża uczelnia i istnieje już parę lat. Ma nawet uprawnienia do nadawania tytułu doktora, a to rzadkość wśród uczelni prywatnych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kaz6

|
|
| Powrót do góry |
|
|
jabcook

|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 8:01 pm |
|
|
|
| Hmmm to może być ciekawa alternatywa w stosunku do WSHW-Z. Może nie pod względem poziomu nauczania ale pewności ze kierunek zostanie otwarty. WSSM ma o wiele lepsza reklamę. Szkoda ze w tamtym roku nie startowali z filologia tylko ciągnęli stosunki. Ja grubo zastanawiam sie nad dziennymi chociaż nie wykluczam zaocznych jeśli przedłużę umowę o prace |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nymphea

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 11:33 am |
|
|
|
Na razie niestety pewne sprawy zatrzymały mnie w Poznaniu. Przyznaje się więc uczciwie, że nie miałam kiedy pojechać na WSSM. Rozmawiałam za to z osobami, które studiują bądź studiowały filologię w owej szkółce. Ogólnie mogę stwierdzić, że ze wszystkich komentarzy przebija jedna opinia. Pod względem organizacyjnym, szczególnie na pierwszym roku, jest niezłe zamieszanie. Głównie problemy z planem i salami. Niektórych to zniechęca zupełnie niesłusznie. W większości bowiem wszyscy chwalą wykładowców i powielają tezę, że jak ktoś chce to się nauczy. A na obiboków nawet najlepsza szkoła nie pomoże.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na relację z waszej strony. Wiecie coś więcej? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lis

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:06 am |
|
|
|
| Mam dla dyskutantów o Japonistyce bardzo ciekawą informację, otóż WSSM w Łodzi uruchamia w tym roku filologię japońską. Na stronie internetowej www.wssm.edu.pl znajdziecie program tego kierunku. Wygląda on bardzo ciekawie i jest znacznie bogatszy od programów japonistyki na innych uczelniach. Trzeba też wżiąć pod uwagę ważny fakt, który wyczytałem niedawno, że WSSM otrzymała w grudniu 2007 roku uprawnienia do nadawania tytułu doktora nauk politycznych. To jest rzadkość w szkołach prywatnych. Myslę więc, że Japonistyka będzie solidnie zorganizowana. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nymphea

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 11:05 am |
|
|
|
No właśnie tak jakby tego dotyczy ten topic :)
Mówimy właśnie o nowej filologii... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 6:48 pm |
|
|
|
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to pewnie chciałby wiedzieć, jaka jest liczba godzin z poszczególnych przedmiotów i kto ewentualnie będzie wykładał, bo wypisać przedmioty to każdy potrafi, ale zapewnić odpowiednią kadrę i grafik to już nie takie oczywiste.
Nie chcę nic krytykować przed startem, ale z prywatnymi uczelniami jest tak, że nie zawsze oferta pokrywa się z rzeczywistością.
A tak na marginesie to zaczyna mnie przerażać momentami, jakie to chce się "japonistyki" lub "kierunki związane z Japonią" tworzyć (lub się już tworzy).
Oby tylko poziom był odpowiedni, bo jeśli nie, to ludzie, którzy na taki kierunek pójdą, kierowani własnymi marzeniami, fascynacjami, itd, po skończeniu studiów nie będą umieli nic, ani języka porządnie, ani nie będą posiadali wiedzy japonistycznej. Gdyby tak miało być, to szkoda chyba moim zdaniem marnować 5 lat, ucząc się po łebkach, byle tylko móc powiedzieć, że jest się japonistą.
Nie kieruję tego do nikogo osobiście, ale widzę po znajomych z niektórych uczelni prywatnych oferujących np. informatykę, że oni po prostu po tych studiach nic a nic umieć nie będą. Oby kiedyś nie doszło do sytuacji, że na rynku pracy będzie duża grupa ludzi "po japonistyce", którzy pracy nie będą mogli znaleźć, bo mimo 5 lat studiów wykształcenia brak... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:20 pm |
|
|
|
Cóż, jak na razie żadna z prywatnych japonistyk nie zapewnia takie samej liczby godzin nauki języka japońskiego jak na uniwerku i myślę, że w przypadku WSSM będzie podobnie. Myślę, że to jest nieuniknione że za jakiś czas pojawią się "japoniści" po różnych szkołach ze słabą znajomością japońskiego i brakiem kompletnej, specjalistycznej wiedzy bo uczelnie prywatne nie są w stanie lub nie chcą zapewnić takich samych warunków nauki jak na uczelniach państwowych. Sama martwię się o swój poziom bo wiem, że jeśli chodzi o mówienie po japońsku to jestem w tyle za np studentami z UAMu, a pozytywne zmiany na uczelni (sposób prowadzenia zajęć z komunikacji) pojawiły się trochę późno i nie wiem czy uda się wyrównać poziom względem uniwerku. Faktem jest też, że aby być dobrym japonistą trzeba wyjechać na stypendium do Japonii bo tylko tam można sprawdzić swoją wiedzę w praktyce i doszlifować japoński.
Mimo wszystko jednak dobrze, że są prywatne japonistyki bo wiele osób tak bardzo „kochających” Japonię i zapatrzonych w m&a może dzięki takim uczelniom uzmysłowić sobie, że japonistyka to może jednak nie do końca to co chcą robić w życiu, a jeśli jednak okaże się, że mimo wszystko chcą zostać japonistami to taka uczelnia do im podstawy aby starać się ukończyć japonistykę na państwowej uczelni na studiach 2 stopnia (oczywiście przy sporym wkładzie własnym w naukę). |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:39 pm |
|
|
|
Może i żadna z prywatnych nie zapewnia tyle godzin z języka, co uczelnie państwowe, lecz sama wiesz, że np. na WSJO co nie co się zmienia i za parę lat może być całkiem nieźle. Na początku jednak zawsze zdarzają się wpadki i ktoś królikiem doświadczalnym musi być.
Mi chodzi bardziej o to, że w jakiejś prywatnej szkole zatrudnieni zostaną świeżo upieczeni japoniści bez doświadczenia w nauczaniu i odpowiednich predyspozycji do tegoż. Jeśli do tego nie będzie żadnych native'ów to taką szkołę można sobie odpuścić, chyba że chce się traktować studia jako kurs językowy, ale wtedy, jak już napisałem, szkoda trochę tych lat.
"Japonistyka" może powstać nawet u o. Rydzyka w jego toruńskiej szkole, ale jeśli nie przedstawi odpowiedniego programu, nie będę jej nikomu polecał.
W chwili obecnej jedynym miejscem poza UAM, UW i UJ, gdzie można się konkretniej uczyć japońskiego, japońskiej kultury itp. jest WSJO. Mimo początkowych trudności jest o niebo lepiej niż na jakiejkolwiek innej prywatnej uczelni. Słyszałem wiele negatywnych opinii, ale i tak nadal uważam, iż jeśli ktoś nie ma wyjścia i decyduje się na prywatną japonistykę, to na WSJO.
A wyrastające jak grzyby po deszczu japonistyki (niektóre) można by chyba przyrównać do for o Japonii - to, że istnieją i mają interesantów, nie znaczy, że jakiekolwiek meritum w tym jest.
Dobrze jednak, że są też takie, które dają studentom szansę na prawdziwą naukę, nawet jeśli większość pracy trzeba wykonać samemu (notabene na państwowych też trzeba ) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
jabcook

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 11:56 am |
|
|
|
| A wiadomo coś o ilości godzin z przedmiotów na dziennych ??.Ponieważ pracuje nie mam kiedy odwiedzić tą uczelnie. To jakieś 2 tyg temu wysłałem maila z zapytaniem o przewidzianą ilość godzin z przedmiotów na semestr. Niestety nie otrzymałem do tej pory odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 1:01 pm |
|
|
|
Według informacji z strony WSSM:
Zajęcia na studiach stacjonarnych (dziennych) odbywają się od poniedziałku do piątku. Ilość godzin – 26.
Są to prawdopodobnie podane godziny ze wszystkich przedmiotów w tygodniu, a nie sam japoński. |
|
| Powrót do góry |
|
|
jabcook

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 1:13 pm |
|
|
|
No właśnie o tych 26 h w tyg wyczytałem na ich stronie. Tylko mnie interesuje jak by sie to odbiło na przedmiotach.
BTW Niltinco z tego co sie orientuje jesteś na WSJO. Mogłabyś powiedzieć ile macie godzin zajęć w tyg ?? Na WSSM wychodzi nie dużo ponad 5 h dziennie nie wiem czy to trochę nie za mało |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 1:25 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Mogłabyś powiedzieć ile macie godzin zajęć w tyg ?? |
Przy uniwerkach WSJO wypada blado bo w tygodniu z samego japońskiego mamy 6 h nauki języka + 4 h pisma (oczywiście mówię teraz tylko o przedmiotach związanych z samą nauką japońskiego, a inne pomijam). Na pierwszych roku miałam dodatkowe 2 h z japońskiego. Ogólnie bida ;P. |
|
| Powrót do góry |
|
|
jabcook

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 8:53 am |
|
|
|
Odwiedziłem chwile temu stronę wssm, aby sprawdzić kiedy zaczyna się rekrutacja. I zauważyłem zmianę godzin tygodniowo z 26h na 30h. Dodatkowo pod programem studiów.
• Praktyczna nauka języka japońskiego
• Nauka pisma japońskiego
• Gramatyka opisowa jęz. japońskiego
• Konserwatorium literackie
• Tłumaczenie tekstów japońskich
Pojawiło się zdanie „Przedmioty te obejmują ok. 20 godzin tygodniowo + 10 godzin tygodniowo przedmiotów ogólnych np. Historia Japonii, Kultura Japonii, Filozofia, Wychowanie Fizyczne.”. Robi się ciekawie mimo że z początku byłem sceptycznie nastawiony do tej uczelni
Oczywiście chodzi o studia stacjonarne. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 12:58 pm |
|
|
|
Czyli jeżeli dobrze wszystko rozumiem to wychodzi na to, że w WSSM będzie gdzieś dwa razy więcej zajęć z japońskiego niż u Ciebie Niltinco? Trochę podejrzane może być to, że napisali jednak około tyle godzin. 20 godzin w tygodniu to swoją droga wystarczająco, żeby (oczywiście przy wkładzie dodatkowego wysiłku) się dobrze japońskiego nauczyć? Dwa tygodnie temu zrezygnowałem z obecnych studiów i od października idę właśnie na filologie w WSSM i mam nadzieję, że nie będę żałował tego straconego roku.
EDIT: właśnie zauważyłem na stronie szkoły, że pojawiła się również możliwość wybrania jako drugiego języka, język chiński. Pomysł kuszący, ale nie wiem czy to nie za dużo na raz. Japoński może bardzo trudny nie jest, ale łatwy też nie, a chiński.... no tutaj już poprzeczka wisi jeszcze wyżej. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|