Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim pisałem o WSJO jako o uczelni, japonistyka niestety też się w ten trend wpisuje, ale jest na tyle młodym kierunkiem, że może jeszcze tego nie widać.
Jednak znam całkiem sporo osób po tamtejszej germanistyce i porównanie tego, co jest teraz z tym, co było powiedzmy 10 lat temu, wg wielu osób napawa przerażeniem, jak wiele może się zmienić.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ryszardzik

Post Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 9:16 am   Odpowiedz z cytatem
Co do wcześniejszej wypowiedzi jabcook'a - nie zgadzam się z osobami, które twierdzą ze rektor wprowadza na japke niepotrzebnie dodatkowe przedmioty takie jak prawo czy ekonomia. Na zagranicznych uniwerkach czy to niemieckich czy brytyjskich jest to normalka. U nas przyjelo się kształcenie "czystych" filologii. Dlategoteż po skonczeniu tych "czystych" studiow nie mozna znalezc odpowiedniej pracy. Czasem dodatkowa wiedza sie przydaje. Ja poki co na studia na wssmie nie narzekam, choc czasem moznaby znalezc powod Rozmawiałem ostatnio z rektorem i przekazal mi newsa: od pazdziernika bedziemy mieli nowego (oprocz japonek) nativa japoniste - jakis "Baba" czy cos w tym stylu. Ciekawe co to za koles?
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 9:58 am   Odpowiedz z cytatem
Możeto nie miał być koleś i nie "Baba" tylko "Babura" : ))))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Aliśka

Post Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 3:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Albo Barbara... Nie no dobra, przesadziłam, ona przecież nie jest native.

No zobaczymy. Ja zrobię magisterkę i zwiewam z tej szkoły. Ale to jeszcze 2 lata... :/
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 9:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Baba to japońskie nazwisko i jak najbardziej może być to facet :)

jabcook

Post Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 10:34 pm   Odpowiedz z cytatem
ryszardzik napisał:
Co do wcześniejszej wypowiedzi jabcook'a - nie zgadzam się z osobami, które twierdzą ze rektor wprowadza na japke niepotrzebnie dodatkowe przedmioty takie jak prawo czy ekonomia. Na zagranicznych uniwerkach czy to niemieckich czy brytyjskich jest to normalka. U nas przyjelo się kształcenie "czystych" filologii. Dlategoteż po skonczeniu tych "czystych" studiow nie mozna znalezc odpowiedniej pracy. Czasem dodatkowa wiedza sie przydaje. Ja poki co na studia na wssmie nie narzekam, choc czasem moznaby znalezc powod Rozmawiałem ostatnio z rektorem i przekazal mi newsa: od pazdziernika bedziemy mieli nowego (oprocz japonek) nativa japoniste - jakis "Baba" czy cos w tym stylu. Ciekawe co to za koles?

Napisze tak. Zgadzam się iż dodatkowe przedmioty się przydają. Ale niech będą dodatkowe a nie obowiązkowe. Z tego co się orientuje na zagranicznych uniwersytetach można wybierać dodatkowe wykłady. I nie są narzucane z góry. Chyba że się mylę to proszę mnie poprawić.
Powrót do góry
ryszardzik

Post Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 9:08 am   Odpowiedz z cytatem
Aliśka - ale żeś wypaliła.. z tymi suszarkami na wssmie.. suszarki wylaczaja sie automatycznie gdy nie wyczuwa wilgoci urzadzenie albo za nisko trzymasz.. rece oczywiscie heh z tym swiatłem to jak ci go brak to wlaczaj je jak chcesz a nie narzekasz na oszczednosci co do wody to kiedys widzialem akcje jak papnienki wychodzily z wc na parterze w budynku sm i woda leciala gigantem i zadna z nich nie zamknela wodospadu!!! to nie bylo pierwszy raz i nie dziwie sie ze strumien wody moze byc mniejszy.. u siebie w domu tez tak robicie - woda na full i leci non stop?? nie no w tych czasach kazdy oszczedza w przynajmniej powinien
Powrót do góry
Aliśka

Post Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 4:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tymi suszarkami to trochę inaczej bo wyłączają się podczas suszenia i to nie dlatego że czujka nie bierze.
A co do wody no to okay ale to chyba jednak hardkor bo rzadko się spotyka osoby które zostawiają wodospad za sobą
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Nie Maj 23, 2010 9:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Byłam na wssm na dniach otwartych mam uczucia mieszane co do tej uczelni a ktoś może z was był??

yokish

Post Wysłany: Sro Maj 26, 2010 7:31 am   Odpowiedz z cytatem
yo yo ja bylem na dniach otwartych gadalem z takim kolesiem z dlugimi wlosami pewien nie jestem ale chyba nazywal sie Wyronski czy jak mowil troche o japce i widac ze znal sie na rzeczy ogolnie spoko pierwsze wrazenia ok luknalem na sale i calkiem spoko podobno dobudowke maja od pazdziernika otworzyc i tam tez podobno japka bedzie miala zajecia
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Sro Maj 26, 2010 10:38 am   Odpowiedz z cytatem
ooo widzę że ktoś był a ty yokish na zaoczne czy dzienne??

yokish

Post Wysłany: Czw Maj 27, 2010 10:59 am   Odpowiedz z cytatem
w sumie to dziennie bym wolał - olukamy, a ty?
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Czw Maj 27, 2010 12:03 pm   Odpowiedz z cytatem
ja niestety na zaoczne mam nadzieje że dam rade w ogóle na tym kierunku będzie ciężko a jaki moduł wybierasz??

yokish

Post Wysłany: Czw Maj 27, 2010 1:13 pm   Odpowiedz z cytatem
modul albo jezyk+jezyk albo język turystyki i biznesu skumam sie z Qmplami i wtedy wybiore na 110% a ty
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:32 pm   Odpowiedz z cytatem
jeszcze niewiem ale dużo zmieniono na początku było coś innego teraz też coś inne sama niewiem myślałam język +język, byłam przechodnio na jednym z wykładów trafiłam na pnjj i teraz wiem że będzie bardzo dużo pracy nad tym wszystkim niespodziewałam się ,że marzenia mogą tyle kosztować ale no cóż

Vincenzo88

Post Wysłany: Pon Maj 31, 2010 8:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam !

Sam nabrałem chęci, aby zapisać się do WSSM na studia dzienne. Tylko jeszcze zastanawiam się nad modułem... wszystkie wyglądają ciekawie
Powrót do góry
Ciemka

Post Wysłany: Czw Cze 17, 2010 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich!

Ja takze wybieram sie na WSSM na Japonistyke, ale na zaoczna. Musze przyznac, ze moduly sa naprawde ciekawe i kuszace. Mnie przede wszystkim interesuje polaczenie z turystyka lub drugim jezykiem. Na szczescie skonczylam juz studia z zakresu turystyki, wiec dylemat znika i wybieram jezyk + jezyk :) Ucieszylam sie tez, ze mozna wybrac jezyk hiszpanski jako drugi jezyk, bo uczylam sie juz troche, a najczesciej do wyboru jest tylko niemiecki, rosyjski albo francuski. Zamierzam jednoczesnie ciagnac studia magisterskie na innym kierunku, wiec boje sie troche, ale o japonistyce marzylam od dawna, wiec nie dam sie!
Wszystkim zycze powodzenia! :)
Powrót do góry
mido

Post Wysłany: Czw Cze 24, 2010 10:33 am   Odpowiedz z cytatem
Wiem że trochę odbiegam od tematu, czy ktoś z przyszłych pierwszorocznych(WSSM japonistyka) wybiera się na http://www.jame-world.com...-2010.html ( druga od góry). Jak coś piszcie na profil, będzie okazja się poznać.
Powrót do góry
Bzooska

Post Wysłany: Wto Lip 20, 2010 3:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy ktoś jeszcze zaczyna w tym roku Japonistykę na WSSM?
Ja idę na dzienne i chętnie poznałabym osoby, które tak jak ja wybrały studia dzienne
Powrót do góry
Himiko

Post Wysłany: Pon Lip 26, 2010 5:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Bzooska napisał:
Czy ktoś jeszcze zaczyna w tym roku Japonistykę na WSSM?
Ja idę na dzienne i chętnie poznałabym osoby, które tak jak ja wybrały studia dzienne

hej, ja też się wybieram w tym roku na WSSM :) wahałam się miedzy zaocznymi a dziennymi, ale ostatecznie też wybrałam dzienne.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 14 z 16