Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jabcook

Post Wysłany: Czw Cze 18, 2009 6:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Może to głupio zabrzmi ale ciesze się ze nie zdałem. Gdybym zdał znając siebie nawet bym nie ruszył książek przez wakacje. Tak to mam jakaś motywacje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Arczi

Post Wysłany: Nie Cze 28, 2009 3:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja muszę powiedzieć, że mi również nie pykło, na tym egzaminie. Najśmieszniejsze, jest to, że nie zdałem z przedmiotów, z których najwięcej się przygotowywałem, wyszłem wściekły poprostu, bo powiem szczerze, egzamin jako tako był średni, aczkolwiek gramatyka była dość trudna, reszta taka sobie. U nas na 6 osób, które się stawiły(wiem śmiesznie dużó ) na ezgaminie, zdało tylko 2, reszta poległa na pisemnym, ze mną włącznie. Podsumowując mnie, też czeka kampania wrześniowa .
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Cze 29, 2009 12:06 pm   Odpowiedz z cytatem
No to ładny mieliście pogrom, ale jak byłam na pierwszym roku to też taki mieliśmy. Mógłby ktoś z was napisać ile zrobiliście z gramatyki (jakie zagadnienia, albo z jakim materiałem z jakiej książki się to pokrywa) bo jak zwykle od Michała nie potrafię wyciągnąć takich info .

jabcook

Post Wysłany: Pon Cze 29, 2009 8:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Od Michała to dużo się nie dowiesz Bardzo rzadko bywał na zajęciach. A jak się pojawił to było prawdziwe święto. Gramatykę przerabiamy z książki Romualda Huszczy. Ale nie powiem ci do którego rozdziału doszliśmy bo sam nie posiadam tej książki. Dostawaliśmy pojedyncze kserówki z tej książki. Ale mniej więcej z moich notatek napisze co w 2 semestrze przerobiliśmy. To takie moje zagadnienia po polsku. Mam nadzieje ze zorientujesz się o co chodzi

-iść po coś , przyjść po coś
-zaproszenia, zachęty
-mam zamiar coś zrobić
-robiąc coś robie coś innego ( równoczesność )
-porównania
-przysłówki
-wyjaśniając coś
-forma wymienna co się chce
-strona bierna
-zmiana stanu
-czasowniki przechodnie / nieprzechodnie
-czasowniki potencjalne
-postanowienie
-pachnie smakuje itp.
-dawanie oddawanie dostawanie
-spora ilość klasyfikatorów
-zrobić coś na zapas
-werbalizator (zrób głośniej, ciszej)
-mowa zależna ( cytowanie )
-forma potencjalna
-urzeczowienie
-kiedy przychodzi się do osoby
-zdania przydawkowe
-zdania wynikowe, ponieważ itp.
-zdania złożone (przyczynowo skutkowe )
-lepiej było żebyś ...
-forma rozkazu
-w trakcie czegoś

Chyba wszystko zapisałem albo moglem coś pominąć przypadkiem. Do tego na pewno podchodzą podstawy takie jak partykuły czy forma te itp
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Ok dzięki . Co prawda tak średnio mi to wyjaśniło co i jak, bo zdecydowanie wole widzieć wymienione formy japońskie, ale jakieś rozeznanie dało (z tym, że na podstawie tego spisu ciężko mi porównać ten materiał do tego co np. my mieliśmy na 1 roku).

yatenson

Post Wysłany: Pon Lip 13, 2009 1:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Chcę wam przekazać informacje, jakie dowiedziałem się w dziekanacie:
Rektor zwiększył limit przyjęć na wssmie: 100 osób na studia dzienne i 100 osób na studia zaoczne (wiem też bo pani była bardzo miła, że zostało przyjętych już ponad stary limit osób i dlatego zwiększono limit).
Również powiedziała mi pani, że każdy kto złożył wszystkie dokumenty i podpisał umowę jest praktycznie studentem i że oficjalne zawiadomienie w tej sprawie przyjdzie we wrześniu (z datą i godziną rozpoczęcia roku akademickiego 2009/2010 oraz planem zajęć na pierwszy semestr). Oprócz tych nowości pani z dziekanatu udzieliła mi informacji, że Rektor prowadzi rozmowy z firmami japońskimi w sprawie praktyk (ja w takim razie czekam na rozstrzygnięcie, gdzie będzie można je odbywać :-P )
P.S.Identyczną informację znajdziecie na stronie Konnichiwa. Musimy wszyscy być na bieżąco - co tyczy się uczelni Każdy kto zdobędzie jakieś informacje to niech pisze
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Lip 13, 2009 3:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem po co to pieprzenie o limitach na stronie WSSM skoro wiadomo, że uczelnia prywatna jest nastawiona na kasę i każdy kto zapłaci zostanie przyjęty (to tyczy się każdej uczelni prywatnej).
Jeśli WSSM załatwi jakiekolwiek praktyki w japońskich firmach to lepiej by studenci byli nastawieni na pracę - wynieś, przynieś, pozamiataj bo po roku lub 2 latach nauki (zależnie kiedy by były te praktyki) student nie jest w stanie dobrze pracować z językiem japońskim.

shambler

Post Wysłany: Pon Lip 13, 2009 4:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Nie wiem po co to pieprzenie o limitach na stronie WSSM skoro wiadomo, że uczelnia prywatna jest nastawiona na kasę i każdy kto zapłaci zostanie przyjęty (to tyczy się każdej uczelni prywatnej).
Jeśli WSSM załatwi jakiekolwiek praktyki w japońskich firmach to lepiej by studenci byli nastawieni na pracę - wynieś, przynieś, pozamiataj bo po roku lub 2 latach nauki (zależnie kiedy by były te praktyki) student nie jest w stanie dobrze pracować z językiem japońskim.

A niech próbują, dlaczego nie, może inne uczelnie powinny brać przykład z tych starań.

Co do japońskiego to co lepszy student/absolwent powie, że można się języka nauczyć w pół roku a ile w tym prawdy.... :-)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Pon Lip 13, 2009 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Próbować sobie mogą, ale sam wiesz pewnie jakie to będzie oszukiwanie studentów i kandydatów na studia bo na bank rektor Wilq wmówi tym biedakom, że na praktykach będą tłumaczyć, a wiadomo, że nie będą w stanie.

shmer

Post Wysłany: Sro Lip 15, 2009 7:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Jest ich wiecej niz limit? Przeciez to zaden problem.. po roku bedzie ich o polowe mniej Ciasnota nam nie grozi :)
Powrót do góry
ryszardzik

Post Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:59 am   Odpowiedz z cytatem
jak składałem dokumenty to sporo ludzi zapisało się na japkę na wssm, ja też dokumenty złożyłem, też juz ktoś się zapisał??
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Czw Mar 11, 2010 7:00 pm   Odpowiedz z cytatem
a czy ktos w tym roku wybiera sie na wssm??

mido

Post Wysłany: Wto Mar 16, 2010 8:48 pm   Odpowiedz z cytatem
zapewne ja, o ile nie uda mi się dostać na coś państwowego, ale cóż szanse są jak na wygraną w totka
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Pią Mar 19, 2010 1:26 pm   Odpowiedz z cytatem
no mi napewno sie nieuda na państwową lecz trzeba próbować dalej na innej uczelni

P.S mido odpisałam na twój numer;)i czekam na odpowiedź

Aliśka

Post Wysłany: Pią Mar 19, 2010 11:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Napiszę jako studentka 3 roku studiów stosunków międzynarodowych ze specjalnością japonistyka-widmo na tej uczelni. Wtedy, gdy przyszłam w progi tej szkoły filologii japońskiej jeszcze nie było, aczkolwiek prosiłabym o przeczytanie tego postu.

Na początku zapewniano nas, że wszystko będzie okey. Uczyliśmy się. Na pierwszym roku nie było żadnych zajęć specjalizacyjnych. Na drugim również. Na trzecim łaskawie dowiedzieliśmy się, że specjalności nie utworzą. Po wielu nerwach rektor łaskawie zgodził się utworzyć "orientalistykę", tak więc mam i świat arabski, i miałam Chiny. Języka miałam raptem 3 semestry godzinę tygodniowo, podczas gdy koledzy rok niżej na dogorywających jednolitych magisterskich mieli języka o wiele więcej. Język naturalnie nie był wliczony do worka specjalnościowego tylko poprostu jako "drugi język", tak jak inni mieli hiszpański, czy rosyjski. Kumpel przyszedł na skandynawistykę, a okazało się, że nawet wykładowcy do tego nie mają. A na ulotce było.
Dziwnym trafem nasza specjalność zniknęła z ulotek w te wakacje, a mieliśmy ją zagwarantowaną w umowie.
W tamtym semestrze moje przedmioty specjalizacyjne ograniczały się do godziny kultury Japonii tygodniowo i godziny wiedzy o Chinach. Kultura Japonii ograniczała się do suchych informacji typu "ten zabytek ma takie i takie wymiary", a prowadziła je osoba, która nie miała nawet tytułu magistra, ponieważ filologii japońskiej coś "odbiło" (przepraszam za to wyrażenie, ale nie umiem inaczej tego określić) i poskarżyli się rektorowi, że oni nie będą malowali raz na 2 tygodnie tuszem w stylu japońskim. Tak więc prowadzący te zajęcia pan Yoshida został "zdjęty" z ramówki i wykłady poprowadziła jego żona, która jest świetną kobitką, ale nawet znaków kanji nie zna, o wyższym wykształceniu nie wspominając.
Podsumowując: nie wiem jak jest na samej filologii, aczkolwiek się mogę domyślać. Wykładowcy są naprawdę w porządku. Gorzej jeśli chodzi o studentów, którzy jednokrotnie utrudniają im (i innym) pracę na zajęciach. Uczelnię niestety odradzam.
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Sob Mar 20, 2010 2:48 pm   Odpowiedz z cytatem
hmmm cóż zrobić jest niezaciekawie to znaczy że również jest japonistyka?? ja myślałam że sama filologia i zajęcia z języka raz w tygodniu dobre sobie

Aliśka

Post Wysłany: Sob Mar 20, 2010 5:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak przyszłam były dogorywające stosunki ze specjalnością japonistyka. Rok później utworzyli filologię japońską. Czyli teraz jest filologia japońska tylko. Ale jak dla mnie to masakra z tym jak nasz rok urządzili.
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Sob Mar 20, 2010 7:33 pm   Odpowiedz z cytatem
a ile was osób teraz jest na tej japonistyce?? na magisterke pewnie niebędziesz tam kontunuować nauki??

Aliśka

Post Wysłany: Sob Mar 20, 2010 11:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Było ok. 15 osób na tej specjalności. Teraz zostało z 6, bo się powykruszali jak zobaczyli, co ta szkoła oferuje. Osób na roku było ok. 90 a teraz jest ze 35.
Nadal zastanawiam się, czy kontynuować naukę, ponieważ szkoda mi zaczynać od początku. W dodatku idiotyczne przepisy, jakie wprowadzają bardzo mnie zniechęcają. Przez ostatni rok wprowadzono:
-opłatę kilkudziesięciu złotych za 2 w indeksie (tak, za samo posiadanie 2 w dodatku za każdą kolejną trzeba płacić tyle samo)
-pisanie egzaminu dodatkowego z przedmiotu jeśli się miało od 3 do połowy nieobecności (można mieć max. 2 nieobecności)
-powtarzanie semestru jeśli nieobecności jest więcej niż 50%
-obowiązek praktyk zawodowych <do tej pory obowiązkowe nie były>
-ponadto ostatnio się dowiedziałam że nie podstemplują legitymacji bo mam zaległe 2 egzaminy, więc mam 1,5 tygodnia na zaliczenie przedmiotu u rektora i dr Kwapisa (ci co znają wiedzą ile materiału u niego jest. Nauka na miesiąc conajmniej)
Powrót do góry
sylka1989

Post Wysłany: Nie Mar 28, 2010 11:58 am   Odpowiedz z cytatem
o kurcze a jeżeli chodzi o praktyki to na zaocznych też są obowiązkowe?? no bo jeżeli ktoś pracuje to jak ma powiązać?? hmm ale najbarzdiej rozwaliło mnie ta 2 w indeksie po prostu śmiechu warte i co niby ona sie liczy??;/

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 12 z 16