Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nandico

Post Wysłany: Pon Mar 23, 2009 10:42 am   Odpowiedz z cytatem
jabcook napisał:
Nie to nie jest przestępstwo. Ba powiem iż nawet wskazane jest podwyższać swoje kwalifikacje...

Post był pisany w czwartek. I niestety ale w ten dzień. Na tak małą liczbę osób na wykładzie. Zwrócił bym uwagę na kogoś z japonistyki używającego laptopa.[/quote]

Po pierwsze nie stać mnie na laptopa... a po drugie nie był to mój laptop, bo pożyczam go od kolesia z SM... i nie szukaj igły w stogu siana...
Poza tym nie lubie mówić, że coś dodatkowo studiuję, bo to nie jest dobrze odbierane... już się z tym spotkałem i przestań dochodzić, bo i tak nic nie wyłuskasz..
Patrz lepiej na siebie, bo to może Ty jesteś podstawiony z innej uczelni.. nikt na ciebie nie szuka haka... a może powinien???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Pon Mar 23, 2009 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
nandico napisał:

Patrz lepiej na siebie, bo to może Ty jesteś podstawiony z innej uczelni.. nikt na ciebie nie szuka haka... a może powinien???

Osmieszasz się. Przestań zanim zwolnią Cię z pracy za totalne osmieszenie uczelni za wychwalanie ktorej Ci płacą. Nikt nie kończy na dziennych studiach innej filologii bo nikt nie jest wystarczająco stary. Jeżeli jednak jest inaczej to proszę udowodnij mi to, a przeproszę i zwróce Ci honor. Zarówno ja, jak i Jabcook uwazamy, ze jesteś podstawiony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Arczi

Post Wysłany: Wto Mar 24, 2009 12:40 am   Odpowiedz z cytatem
Widzę, że rozpętała się tu istna dyskusja , ale dobra mniejsza z tym.

nandico napisał:
Uczelnia ma natomiast przewagę w ofercie drugich języków (lektoraty)... Która z uczelni w Polsce oferuje taki wybór spośród angielskiego, wloskiego, hiszpańskiego, koreańskiego, chińskiego, arabskiego a nawet nowohinduskiego????

U Nas z tymi lektoratami to ostatnio taki bajzel, że szkoda gadać. Przepływ informacji w tej szkole jest po prostu, ehh brak mi słów. Nie mówie już jak bardzo nie lubie jednej pani z dziekanatu;
Niltinco napisał:
quot;]
Zresztą temat tej dyskusji nie dotyczy nauki języka jako takiej tylko opisu danej szkoły oferującej studia japonistyczne i ma za zadanie pomóc w wyborze uczelni przyszłym kandydatom na japkę.

nandico napisał:
Siemka
Są dwie grupy dziennych: I- 15 osób, II- 11 osób, zaoczni- 21.
W naszej grupie przerobiliśmy tak 225 znaków. Znajomi z zaocznych mówili, że mniej więcej tyle samo przerobili... To dopiero jest ciekawe!! Dla mnie osobiście Pismo jest naprawdę trudne, ale jakoś daje rade..

Nie bardzo rozumiem, co chciałeś przez to powiedzieć, „To dopiero jest ciekawe!!”, Na dzień dzisiejszy mamy również 225 przerobionych o ile dobrze wiem mamy tyle samo godzin z pisma, co Wy, a grupa radzi sobie dobrze z pisma, więc ja się cieszę, że nie jesteśmy do tyłu tylko idziemy tak samo jak Wy. To, że jesteśmy zaoczni nie musi wcale znaczyć, że jesteśmy do tyłu,(jeśli chodzi o pismo), Tym bardziej, że japonistyka jako kierunek, zaoczny to też jest nowość,i nie musi być wcale gorsza, o ilość przerobionego, materiału niż dzienni. Sorry jeśłi żle zintrepretowałem twoją wypowiedż.

slawek15 napisał:
Guzik wiadomo, jaki jest poziom na WSSM nawet po informacji, ile znaków zostało przerobionych, bo nie liczy się ich ilość, tylko umiejętność ich użycia i zastosowania w zdaniu oraz ilość złożeń.

Oczywiście zgadzam się z Tobą.

slawek15 napisał:
Nawet, jeśli studenci zaoczni przerobili cirka 200 znaków, to jest pewien, że ich znajomość języka nie pozwala tych znaków wykorzystać i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej, sorry.

Po prostu nie ma takiego obycia z językiem, jak to fajnie określiłeś
"znajomości języka" nie pozwala mi na to, ale przypuszczam, że na dziennych chyba jest podobnie.

Hmm co jeszcze może a tak wreszcie mamy PNJJ z prawdziwego zdarzenia.
Sposób prowadzenia zajęć bardzo mi się podoba, bo oprócz ciągłego robienia Minny, P. Watanabe dużo nam opowiada, nareszcie jest "nawianka" w tym japońskim, no i wykładowca sam przygotowuje dużo, materiałów na zajęcia. No a jeśli zostaje nam jeszcze trochę czasu na zajęciach, puszcza filmy nakręcone przez niego w Japonii, a na przerwie zawsze można, z nim pogadać i nie tylko o japońskim, ale na różne tematy. Także jest bardzo przyjemnie.

No i pod koniec, czyli w sesji letniej ma być "wszystko”, czyli to, co nauczymy się przez cały rok, bo bałem się, że mogą zrobić tylko z II semestru. Wygląda na to, że na razie zmierza wszystko no oprócz tych lektoratów( nie chcę mi się pisać o tym, ale byłem bardzo wkur....) w dobrą stronę, ale cały czas brakuje "czegoś", myśle, ze można jeszcze podkręcić tempo nawet o te 5 znaków więcej, ale zobaczymy jak to się będzie miało też z tymi lektoratami.

Co do tożsamości, nadico???
Ja proponowałbym spotkanie, np. na literaturze, kiedy są "Wszyscy", a przynajmniej powinni być, bo różnie to bywa. W 4 byśmy się spotkali i pogadali, bo z Rockym mieliśmy się spotkać i jakoś do tej pory nie trafiliśmy na siebie xD. Co Wy na to?? Napiszcie mi na pm. Wyjaśniłoby się wszystko, no i fajnie by było pogadać, poza forum.

W ogóle jakieś te informacje takie suche napiszcie np. jak u Was są prowadzone wykłady, co Wam się podoba a co nie, więcej szczegółów, bo jest super i w ogóle, to za mało, robi się to nudne no i jest podejrzenie, że jest się botem xD( nie mówię tu o wszystkich oczywiście).
Im więcej informacji i szczegółów tym lepiej dla tych co wybierają się na japkę, i szukają rozeznania w szkołach.

Jeśli ktoś wybiera się na tą uczelnie a miałby potrzebę większej informacji, proszę pisać na pm. W miarę wolnego czasu na pewno odp.

No a narazie this is all
Powrót do góry
nandico

Post Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:58 am   Odpowiedz z cytatem
Arczi napisał:

Sorry jeśłi żle zintrepretowałem twoją wypowiedż.

No troszkę źle zinterpretowałeś... ale wporzo :)

Arczi napisał:
bo z Rockym mieliśmy się spotkać i jakoś do tej pory nie trafiliśmy na siebie xD

Z tym Rockym to rzeczywiście jest coś dziwnego, skoro nigdy go nie spotkałeś a tyle ma do powiedzenia... może on wcale u nas japki nie studiuje...

Ja ogólnie, jeśli chodzi o szkołę to jestem całkiem pozytywnie nastawiony i to innym przeszkadza... nie no wporzo każdy robi to co lubi..
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Arczi, wiem który to Ty, bo rozmawialiśmy juz. Z Jabcookiem też już rozmawialeś :) Zaraz pierwszego dnia troche nas zaskoczyłeś lataniem po wszystkich ludziach pytając o nas to zapobiegawczo powiedzieliśmy, że nie znamy nas samych Potem to już po prostu głupio tak było sie przyznać, ale w sumie nie ma co robić z siebie idiotów. Jak bedziesz na nastepnej literaturze to Cie znajdziemy.
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Wto Mar 24, 2009 10:00 pm   Odpowiedz z cytatem
nandico napisał:

Ja ogólnie, jeśli chodzi o szkołę to jestem całkiem pozytywnie nastawiony i to innym przeszkadza... nie no wporzo każdy robi to co lubi..

Nie no spoko ja też jestem pozytywnie nastawiony do studiów i w ogóle, ale nie zmienia to faktu, że dużo trzeba jeszcze poprawić i dopracować, ja mówię na razie jak jest, zarówno o pozytywach jak i negatywach .

Rocky napisał:
Arczi, wiem który to Ty, bo rozmawialiśmy juz. Z Jabcookiem też już rozmawialeś :) Zaraz pierwszego dnia troche nas zaskoczyłeś lataniem po wszystkich ludziach pytając o nas to zapobiegawczo powiedzieliśmy, że nie znamy nas samych Potem to już po prostu głupio tak było sie przyznać, ale w sumie nie ma co robić z siebie idiotów. Jak bedziesz na nastepnej literaturze to Cie znajdziemy.

Zaskoczyłem niby, czym przecież było wiadomo wiedzieliście, że mamy się spotkać nawet Wam opisałem, jak będę ubranyxD. Aż tak bardzo Was przeraziłem, tym, że pytałem o Was xD, nie ma się, czego bać na prawdę, z tym lataniem po wszystkich... to chyba nie byli wszyscy xD, ale udało mi się zapytać ja było więcej osób i mi mówili, że ktoś im wspominał o kimś z jakiegoś forum, z kim mają się spotkać, tylko nie wiedzieli, kto o tym mówiłxD. Dopiero Michał po zajęciach mi mówił, że "no przecież rozmawiałeś z Nim", a ja na to „tak a kiedy, którzy to???”xD. Takze chyba jednak trafiliśmy na siebie. Zabawnie to wyszło wszystko hehe
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Sro Mar 25, 2009 3:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Chodzi z Wami do grupy Goska Wawrzyniak??
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Sro Mar 25, 2009 10:10 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:
Chodzi z Wami do grupy Goska Wawrzyniak??

Jak tylko ją spytam o zgodę to Ci odpowiem

Arczi, jaki masz bałagan z lektoratami? U nas troche zamieszania sie zrobiło, ale to raczej przez to, że górowała zasada "Róbta co chceta" i ludzie się zamieszali. Do tego załatwiamy lektorat z koreańskiego... ciągle... ale to się przeciągnęło przez to, że dr Janasiak z powodów rodzinnych musiał wyjechać. Jeżeli coś sie nie zawali to Koreański bedzie, ale dopiero od trzeciego semestru. Lektoraty trwają tylko trzy semestry, więc nawet jak zaczniemy semestr później to i tak zdążymy przed końcem studiów. To jest własnie jedna z tych rzeczy ktore ceni w WSSM. Uczelnia jako instytucja nie odwraca sie tyłem do studenta z haslem "Pocałuj mnie w dupe albo idź do domu".
Jak sie chce cos załatwic to się załatwi. No bo ten koreański to akurat my studenci załatwialiśmy. Dowiedzieliśmy się, że Wybrański zna koreański i zapytalismy go czy móglby poprowadzić lektorat i on skierował nas do Janasiaka. Jakby Nandico był studentem to by wiedział No, chyba, że Nandico dasz się znaleźć za tydzień przed literaturą Arczi ma doskonale zdolnosci w odnajdywaniu forumowiczów no to i Ciebie wyszuka jeżeli tylko zgodzisz się powiedzieć, że ty to ty. Zgoda?
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 12:26 am   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:

Arczi, jaki masz bałagan z lektoratami?

Generalnie wyjaśniło się, wszystko na ostatnim zjedzie, ponieważ również mieliśmy problemy z orientalnymi, ale wychodzi na to, że będziemy mieć koreański, ale chyba raczej wolałbym chiński, no cóż nie ma tyle chętnych, ale dobrze że będzie ten koreański przynajmniej.
Cytat:
Jakby Nandico był studentem to by wiedział No, chyba, że Nandico dasz się znaleźć za tydzień przed literaturą Arczi ma doskonale zdolnosci w odnajdywaniu forumowiczów no to i Ciebie wyszuka jeżeli tylko zgodzisz się powiedzieć, że ty to ty. Zgoda?

Nom ostatnio się poznaliśmy z Rocky'im, znaczy znaliśmy się wcześniej, ale ja nie wiedziałem, że on to "on'' , oraz poznałem jabcook'a, ale niestety nie znalazłem, albo nie odnalazłem Nandico, może następnym razem mi się uda .
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 8:22 am   Odpowiedz z cytatem
Arczi, a właściwie co tam powiedzieli Wam o tym koreańskim? Nie miałem jeszcze okazji dowiedzieć się od rektora w jakiej to ostatecznie bedzie formie (czy z wami, czy od października sami, czy od przyszłego roku z nowym pierwszym rokiem etc.)
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky powiem Ci wszystko zależy od P., Janasiak, ale z tego, co mi mówił to chciałby jak najszybciej zacząć te zajęcia z Nami, nie wiem jak będzie z Wami dziennymi, czy będziemy mieć razem czy nie wszystko jest do uzgodnienia jeszcze, ale wydaję mi się, że zależy to od Was czy będziecie chcieli, przychodzić w sobotę na zajęcia. Druga sprawa, jeśli już teraz będzie ten koreański to ja się zastanawiam jak będzie wyglądała sesja, bo zostało nam jakoś chyba 3 zjazdy do sesji letniej i nie umiem sobie jakoś wyobrazić, zaliczenia z tego koreańskiego. Trzeba to wszystko szybko i jasno rozwiązać na tym zjedzie teraz.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 11:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Lektorat trwa trzy semestry i jakby ten koreański ruszył od października to i tak skończyłby się przed końcem studiów W sumie to sobie nie wyobrażam, żeby ten język ruszył teraz.

A tak przy okazji to ile osób od Was będzie na ten koreański szło?
Powrót do góry
Danteveli

Post Wysłany: Nie Maj 03, 2009 10:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Koreański mnie zainteresował więc chciałbym się zapytać jak w wymiarze godzinowym wyglądają u was lektoraty.
Powrót do góry
ryszardzik

Post Wysłany: Czw Maj 07, 2009 7:31 am   Odpowiedz z cytatem
Witam,
co tak naprawdę sądzicie o WSSM? Studiują tam wasi znajomi czy sami studiujecie?
Chciałbym tam rozpocząć studia na japce.. więc chce usłyszeć od was jaką ma renomę i co o tej uczelni sądziecie?
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Nie Maj 10, 2009 12:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky
U nas będzie gdzieś około 10 osób szło na ten lektorat

Danteveli
Ja Ci mogę powiedzieć jak to wygląda na zaocznych. Na każdy zjazd przypada nam 2h lektoratów. Co do koreańskiego jak możesz przeczytać w temacie na razie jest jeszcze w planach;/. Natomiast o ile dobrze pamiętam to dzienni mają w czwartki lektoraty, ale nie wiem po ile godzin.

ryszardzik
Generalnie wszystko jest napisane w temacie tylko trzeba poczytać. Wykładowcy są spoko, umieją wykładać. Co prawda mam kilka zastrzeżeń do administracji uczelni, ale dobra. Nie wiem, co jeszcze mogę Ci powiedzieć, jak już pisałem wszystko jest w temacie, jak byś miał jakieś pytania to wal na pm. W miarę wolnego czasu na pewno postaram Ci się odpowiedzieć.

No i mam pytanie wybieracie się na dzienne czy na zaoczne???
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Nie Maj 10, 2009 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Arczi napisał:

Natomiast o ile dobrze pamiętam to dzienni mają w czwartki lektoraty, ale nie wiem po ile godzin.

Co czwartek godzinę lektoratu. Na dziennych ruszył standardowo angielski. Wiem jeszcze ze są lektoraty z ruskiego hiszpańskiego i chyba niemieckiego.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Czw Maj 14, 2009 6:38 am   Odpowiedz z cytatem
jabcook napisał:

Co czwartek godzinę lektoratu.

Półtorej godziny
Powrót do góry
Filologia Japonska

Post Wysłany: Pon Maj 18, 2009 8:39 am   Odpowiedz z cytatem
Zapraszamy maturzystów na naszą filologię japońską.

Kandydaci z poza Łodzi mogą zamieszkać w akademiku.

We wrześniu WSSM w Łodzi organizuje bezpłatny kurs przygotowawczy z języka japońskiego dla nowo przyjętych studentów.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Sro Cze 17, 2009 9:08 pm   Odpowiedz z cytatem
U nas już po sesji jeszcze zostały wyniki z literatury. Jak się okazało oprócz zaliczeń z przedmiotów w WSSM na filologiach jest egzamin całościowy . Nasi wykładowcy byli lekko zaskoczeni bo oni czegoś takiego na UW nie mieli. A o samym egzaminie dowiedzieli się jakieś 2 miesiące przed rozpoczęciem sesji. Egzamin składał się z części pisemnej i ustnej. W skład egzaminu wchodziły przedmioty PNJJ, Gramatyka, Konwersacje video i Pismo. Na ustnej części oczywiście bez pisma Jeśli chodzi o wyniki zdało mniej więcej 8 osób. Ja niestety poległem na egzaminie z części ustnej. Cześć ustna z PNJJ i Konwersacjami dobrze mi poszła ale cześć gramatyczna hmmm. Pomyliłem formę i dobrałem złe słowa. Jak wyszedłem z sali z orientowałem się ze źle złożyłem zdanie ale było już za późno. Cześć pisemna obaliłem bez problemu. Co najlepsze Egzamin był komisyjny podzielony na dwa dni. Trzeba było zdać pisemny aby dostać dopuszczonym do ustnego. Z tego co się orientuje coś kolo 7-8 osób nie zdało pisemnego. Ze mną ustnego nie zdały 4 osoby. Wiec lekki pogrom był. Mi pozostaje tylko i wyłącznie poprawa części ustnej we wrześniu. Jest sporo osób co w sesji poprawkowej musi poprawić także poszczególne przedmioty.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 18, 2009 12:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Na każdej japce jest egzamin pisemny i ustny z całego roku, więc nie wiem skąd to zaskoczenie. Pamiętam, że jak ja byłam na pierwszym roku to też był pogrom właśnie na tych egzaminach w sesji letniej, ale WSJO chce zmienić politykę i złagodzić egzaminy (dobrze by było gdyby jednak tych zmian nie wprowadzono bo taki bat dobrze wpływa na leniwych). Nie przejmuj się jeśli teraz Ci nie poszło bo wystarczy, że przyłożysz się do kampanii wrześniowej (też ją miałam na pierwszym roku ). 頑張ればできる。

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 11 z 16