Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Lip 29, 2008 10:58 pm   Odpowiedz z cytatem
I tak nie odzaluje tego, ze wszyscy pomimo krytyki zawzieli sie na WSSM i tam pojda. Skoro za darmo mozna zlozyc na WZWSH i przy odp liczbie osob kierunek powstanie. Tyle gadania, co to za uczelnia, jaka beznadziejna i nieodpowiedzialna ale i tak wszyscy tam ida. Uroczo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Wto Lip 29, 2008 11:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem Kajtek skąd Ty wziąłeś aż takie negatywne podejście do tej szkoły. Wydział filologii jest chwalony, a sam przez prawie rok byłem nastosunkach i nie miałem żadnych większych zastrzeżeń do samej szkoły. Według mnie mówienie o WSSM jako beznadziejnej i nieodpowiedzialnej jest grubą przesadą. Szkoła która dostaje prawo dawania doktoratów raczej taka beznadziejna i nieodpowiedzialna nie jest (oczywiście doktoraty z SM nie mają nic wspólnego z ewentualnym poziomem na filologii japońskiej).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Sro Lip 30, 2008 8:40 am   Odpowiedz z cytatem
Oczywiście wziełam negatywną opinię z wszystkich wypowiedzi jakie przeczytałam(i wszystkie były negatywne), więc inaczej nie planuje sądzić.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 30, 2008 8:58 am   Odpowiedz z cytatem
Dopiero teraz zwróciłam na to baczniejszą uwagę, ale skąd co poniektórzy wzięli te wyliczenia godzinowe ze studiów zaocznych na WSSM? Jest to już gdzieś podane na stronach uczelni? I przypominam, że wszelkie godziny jakie są podane to godziny lekcyjne (czyli po 45 minut). Każde jedne zajęcia trwają 2 h lekcyjne czyli 1,5 h więc nie może w jakimkolwiek dniu wystąpić nieparzysta ilość godzin jak to ktoś wcześniej podał. Na zaocznych nie ma wfu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
jabcook

Post Wysłany: Sro Lip 30, 2008 9:28 am   Odpowiedz z cytatem
Te wyliczenia godzinowe to czyste przypuszczenia. Na stronie znajdują sie godziny w których odbywają się zajęcia na zaocznych studiach. Przerw nie uwzględniłem o tym nie pomyślałem
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Pią Sie 08, 2008 7:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie a kto już wie na 100%, że pójdzie do WSSM??
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Nie Sie 10, 2008 10:55 am   Odpowiedz z cytatem
Ja w końcu idę... ale jeszcze się nie zapisałam(pod koniec sierpnia nie powinno być problemów z miejsce, prawda?)
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Nie Sie 10, 2008 11:56 am   Odpowiedz z cytatem
Co prawda pisałem o tym już kilka razy ale teraz też sie zgłosze. Ide na 100% do WSSM na dzienną japonistykę.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Nie Sie 10, 2008 12:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja też idę ale na 90% że dzienne a na 10% że na zaoczne jak mnie z pracy nie zwolnią Ogólnie to już złożyłem papiery na dzienne.A z awaryjnym przeniesieniem na zaoczne nie powinno być problemu(tak przynajmniej mi powiedzieli w sekretariacie)
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Pon Sie 11, 2008 3:37 pm   Odpowiedz z cytatem
A ja właśnie szukam pracy... może ktoś coś ma?

A czy zaoczne , czy dzienne, złoże papiery pod koniec sierpnia to się okaże.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Pon Sie 18, 2008 11:27 am   Odpowiedz z cytatem
Ja prace znalazłem przez urząd pracy. W pierwszy dzień i od razu w moim zawodzie technika informatyka Chociaż szukałem kilka miesięcy na własna rękę z ogłoszeń i na rozmowach kwalifikacyjnych się kończyło.

Wracając do tematu WSSM dość sporo osób złożyło papiery na moje oko z 30. Pani w sekretariacie na pytanie "A można wiedzieć ile osób się zapisało" dała mi teczkę do wglądu o_O
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Pon Sie 18, 2008 12:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja już na początku zdecydowałem i na bank idę na zaoczne, tylko jeszcze trzeba znaleźć dobra robotę żeby mieć, z czego zapłacić za te studia . A czy ktoś tu z obecnych idzie jeszcze na zaoczne ???
Powrót do góry
Hary

Post Wysłany: Pon Sie 18, 2008 3:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Co sie robi po zaocznej japonistyce? Bo chyba nie da sie tego samego co po dziennej?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Sie 18, 2008 4:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Oczywiście, że nie da się robić tego samego co po dziennej japonistyce no chyba, że i dzienny i zaoczny japonista wybierze sobie zawód nie związany z kierunkiem studiów .
Z rozpiski godzinowej dziennej japki na WSSM wynika, że zajęć z języka japońskiego będzie o połowę mniej niż na np. UAMie. Po takiej japonistyce, jak wiadomo, nie ma się opanowanego języka w takim samym stopniu jak ludzie z uniwerka i nie chodzi tu tylko o mniejsza ilość zajęć, ale również na WSSM nie będzie tak dobrej kadry jak na którymkolwiek z uniwersytetów. A teraz przejdźmy do zaocznych na uczelni prywatnej. Jako, że byłam już na zaocznej filologii to z wiem jak to wygląda. Jeśli ktokolwiek myślał, że będzie mieć taką samą ilość zajęć co na dziennych to już teraz mogę go wyśmiać (Hahahahahahahahaha! Dziękuję, ulżyło mi). Na zaocznych w najlepszym wypadku ilość godzin z języka będzie zmniejszona o 1/3, a w najgorszym o ½ w stosunku do programu studiów dziennych. Skoro na WSSM jest ½ zajęć na studiach dziennych w stosunku do uniwerków, a na zaocznych będzie tych zajęć jeszcze mniej to co wy ludzie chcecie umieć po takich studiach? Z lepszą znajomością japońskiego wyjdziecie po intensywnym kursie niż po takim kierunku w trybie zaocznym. Jasne kurs to kurs i nie da wam dyplomu licencjata tyle, że z takiego dyplomu ze studiów zaocznych z uczelni prywatnej można sobie zrobić samolocik lub ewentualnie żurawia jak ktoś ma wystarczającego skill’a. Na pracodawcy nie papierek zrobi wrażenie, a umiejętności, a te nie będą konkurencyjne w porównaniu z japonistami, którzy ukończyli studia dzienne (zwłaszcza państwowe). Tak więc możecie się cieszyć z kierunku, możecie trochę pouczyć się języka i posłuchać o kulturze, ale raczej zapomnijcie o pracy w zawodzie bo rzeczywistość jest brutalna.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 12:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Na WZWSH powstaje NA PEWNO kierunek FILOLOGIA JAPOŃSKA. Plan układała prof Estera Żeromska. Więcej o wykładowcach na początku września.
(To tak, żeby mnie ulżyło)

Co do języka, to dlatego idę do szkoły językowej - żeby mój japoński był na dużo wyższym poziomie (w końcu jestem na zaocznych)
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 12:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Arczi napisał:
Ja już na początku zdecydowałem i na bank idę na zaoczne, tylko jeszcze trzeba znaleźć dobra robotę żeby mieć, z czego zapłacić za te studia . A czy ktoś tu z obecnych idzie jeszcze na zaoczne ???

Jak będziesz w Łodzi idź do Warty na rejestratora polis Co jakiś czas są szkolenia :)
Powrót do góry
Hary

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 2:50 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:
Na WZWSH powstaje NA PEWNO kierunek FILOLOGIA JAPOŃSKA. Plan układała prof Estera Żeromska. Więcej o wykładowcach na początku września.

Co do języka, to dlatego idę do szkoły językowej - żeby mój japoński był na dużo wyższym poziomie (w końcu jestem na zaocznych)

to po co isc i placic za studia zaoczne, skoro i tak chcesz chodzic na kurs?
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 3:23 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:

To że na pewno powstaje słyszałem już rok temu. Nie życzę uczelni źle może w tym roku naprawdę ruszy. Ale wole już uczyć się na uczelni z kiepskimi opiniami niż znowu pauzować rok.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 3:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Ale wole już uczyć się na uczelni z kiepskimi opiniami niż znowu pauzować rok.

A nie lepiej po prostu iść na uczelnię o lepszej opinii ? Jeśli chodzi o to by studiować i pracować to myślę, że i w innym mieście nie byłoby z tym problemu.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Czw Sie 28, 2008 3:40 pm   Odpowiedz z cytatem
W sumie można. Wtedy to bym na pewno wybrał Poznań. A że jestem z Łodzi jest mi po prostu bliżej. No i finansowo będzie lżej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8