Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 6:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam na prawde taką nadzieję. Nie przyzwyczajony jest do siedzenia w szkole do 18. Szczególnie jeżeli wypada to w jedyne dwa dni w tygodniu kiedy na prawde chciałbym być wolny szybciej.

Jak na razie wszyscy wykładowcy z rektorem na czele mówią strasznie duzo. Wiadomo, że część tej autopromocji należy odłozyć na półki obok Andersena, ale jeżeli będzie tak jak sie zapowiada to nie bedzie tak źle.

Aha, z Jabcokiem już się poznalismy Ogólnie ludzie na roku pozytywni i mam tylko nadzieje, ze nie az za pozytywni i znajdzie się troche czasu, żeby ten japoński opanowac na jakimś przyzwoitym poziomie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Arczi

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 7:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:
Jakby co to dzisiaj zmienił sie plan dla studiów stacjonarnych. Nowy plan: http://www.wssm.edu.pl/files/plany/FJD_I.doc

No mi też się zmienił plan na zaocznych , no i powiększyła się grupa wykładowców, teraz mają już wykładać wszyscy japoniści, jacy są dostępni w WSSM

Cytat:
Poza tym Wybrański dzisiaj zapowiedział, ze bedziemy robić na tydzień 25 kanji.

to samo nam mówiono ,że na dziennych na tydzień, będziecie mieć ok. 26 znaków, i dlatego nam dali 60 , i mi to bardzo pasi , bo im więcej tym lepiej

PS. O której kończycie w piątek ,może byśmy się jakoś zdąrzyli zapoznać ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 7:32 pm   Odpowiedz z cytatem
18:10 ale kończymy 3 (sic!!!!!) wykładami z prof. Melanowiczem przeplatanymi jedną informatyką. Jak bardzo cenię Melanowicza za jego niesamowity wkład w polska japonistykę (jak to mówią ci co się znają) to jednak nie wróżę sobie częstej obecności na jego wykładach. Dał nam jakies kserówki i opowiadał. Jeżeli wszystkie wykłady miałyby tak wygladać to jak ostatnie wykłady sobie odpuszczę to mi się krzywda nie stanie.
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 7:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Arczi napisał:

PS. O której kończycie w piątek ,może byśmy się jakoś zdąrzyli zapoznać ??

Kończymy o 18. I jak spojrzałem w wasz plan chyba razem będziemy mieli z Melanowiczem

Co do uczelni na razie wszystko stoi na dobrym poziomie. Pani Sasaki lekko wystraszona na pierwszych zajęciach ale bardzo mila i zabawna Typowa Japonka z mentalności. Pan Mikołaj Melanowicz zatrudniony na pierwszy etat tylko że wiek robi swoje. Mimo że miał bardzo ciekawy wykład to słyszałem jego co drugie słowo. Strasznie cicho mówi ale teraz ma się to zmienić bo będziemy mieli z nim wykłady w sali z nagłośnieniem. Pan Wybrański wyluzowany człowiek polubiłem zajęcia z pisma. No może z gramatyką u niego będzie ciężko ale dobrze że kładzie na to duży nacisk.

No ale Ja z Rockym trafiliśmy do grupy którą z pnjj będzie nauczać Pan Yoshida. Jak to wyjdzie przekonamy się jutro w praniu. Wszyscy na niego narzekają podobno jak prowadził kursy na polibudzie. Ale jedyny plus to to że tam nauczał wszystkiego pisma gramy itp. Dla nas będzie tym native-spikerem (czy jak to się pisze ) mam nadzieję że będzie dobrze.
Jutro też
mamy pierwsze zajęcia z Panią Plesiewicz. Druga grupa która miała z nią pismo i pnjj pod nie obecność Sasaki dość dobrze się o niej wypowiadała.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Też dużo nażekania o Yoshidzie słyszałem, ale to chyba właśnie od Jabcooka najwięcej. Na szczęście jako native speaker nie powinien byc taki zły no i zawsze zostaje jedno PNJJ z Sasaki-sensei
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:03 pm   Odpowiedz z cytatem
No kurde ja z Saski nie miałem jeszcze, bo nie dotarłaxD. Jeśli chodzi o P. Plesiewicz to na początku w ogóle nie kumałem, co to tłumaczy z pisma do tego stopnia, że teraz mam problem z opanowaniem Udźwięcznień ( ale, już jest lepiej), to znaczy babka bardzo sympatyczna, ale widać, że jeszcze nie doświadczona w swojej pracy(takie jest moje zdanie), ale zła też nie jest . Co jeszcze o P. Wybrańskim się już wypowiadałem . Nie miałem jeszcze okazji mieć z P. Melanowiczem zajeć, wszystko przede mną
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:
Też dużo nażekania o Yoshidzie słyszałem, ale to chyba właśnie od Jabcooka najwięcej. Na szczęście jako native speaker nie powinien byc taki zły no i zawsze zostaje jedno PNJJ z Sasaki-sensei

Ja ci tylko mówiłem co o nim czytałem na rożnych forach w tym na ohayo
Więc ja sam nie narzekałem xD Gościa na oczy nie widziałem co najwyżej jutro mogę zacząć narzekać. I muszę cię rozczarować nie będziemy mieli zajęć z Sasaki :/ Jak Ty wyszedłeś po zajęciach z pisma wpadła Plesiewicz z planem i w piątku jest błąd. Podobno odpada nam pnjj z Sasaki i pierwsza godzina z Melanowiczem. W piątek będziemy tylko mieli informatykę i 2 godziny z Melanowiczem

Ale jutro trzeba się jeszcze dopytać o ten plan.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Dlaczego nie powiedziałeś mi tego na lub po gramatyce? Mamy jakieś okienka w końcu czy o której kończymy?
Powrót do góry
jabcook

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem myślałem że wiesz bo Michał który z tobą siedział wiedział o tym
Tzn wygląda na to że nie mamy okienek i w piątek na 13:30 przychodzimy. Ale jak piszę trzeba się jeszcze dowiedzieć dokładnie o ten plan. Bo na razie tylko z tym jest największe zamieszanie.
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurde widze, że macie jakieś problemy z tym planem. Swoją drogą nie moge się juz doczekać zajęć z P. Sasaki .
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Podobno u Melanowicza dużą wagę ma ocena z pierwszego testu.
Zaznaczam - podobno, zatem jak ktoś przyłoży się do pierwszego testu i później będzie leżał do góry brzuchem to proszę do mnie nie przychodzić.
Z kolei jeśli się to potwierdzi, proszę o informację.
Mimo wszystko myślę że warto do Melanowicza przychodzić na zajęcia, podobnie jak u nas na zajęcia do Majewicza, lecz co dla mnie dziwne - przynajmniej połowa roku na zajęcia nie przychodziła...
Pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce:)

Arczi

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek napisał:

Pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce:)

Dzięki, na pewno się przydadzą Nam wszystkim
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Sro Paź 08, 2008 4:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco, co sie nie chwaliłaś, że masz znajomego na naszej japce dziennej? Dzisiaj sie z Michałem nam zgadało, że ma jakaś znajoma na 3 roku WSJO. Gdzieś pisałaś, że Ty właśnie Marysia jesteś, on potem potwierdził, ze właśnie Niltinco i się okazuje, że Polska to rzeczywiście strasznie mały kraj
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 08, 2008 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
To raczej internet przyciąga ludzi o podobnych zainteresowaniach i przez to kraj wydaje się mały . Czyli masz w grupie mojego kolegę . Przygarnijcie go by chłopak się tak nie stresował i nie obawiał, że sobie nie poradzi bo ja wiem, że niepotrzebnie to wszystko wyolbrzymia .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rocky

Post Wysłany: Sro Paź 08, 2008 5:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Michał sobie daje rade tak samo jak my wszyscy. Więcej łapiemy co nam po japońsku mówią niż po polsku o gramatyce Wszystko i tak okaże sie jak juz będziemy mieć za sobę z jedną, albo dwie sesje. Wtedy jak juz cos sie będzie umiało.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 27, 2008 10:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałem trochę sprostować co pisał wczesniej Arczi. Minna no Nihongo to podręcznik jakiego uzywamy na PNJJ. Do nauki pisma mamy książkę "Pismo Japonskie. tom pierwszy, praca zbiorowa pod redakcja Katarzyny Stareckiej". Do gramatyki pokazywał nam jakąś książkę autorstwa wykładowcy naszego wykładowcyz UW która podobno jest tak nieprzystepnie napisana, ze nam odradzał jej czytanie i powiedział że wszystko bedzie nam omawiał.
Poza tym na konwersacjach video jedziemy filmiki o Yan-sanie które sa tak nudne i proste (przynajmniej te pierwsze) ze szkoda gadać, ale podobno UW uzywa tego od lat. Nie wim jak inne uczelnie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:18 am   Odpowiedz z cytatem
To dobrze, że jednak wasi wykładowcy uczą was z „Pisma Japońskiego”, a nie z „Minny” do nauki kanji. Tak właśnie słyszałam ostatnio, że gramatykę macie robioną z różnych kserówek, autorskich tłumaczeń nauczyciela, a „Minnę” do gramatyki przerabiacie właściwie jako dodatek, a przynajmniej tak to zrozumiałam. U mnie na uczelni Yan-san’a nie wałkowaliśmy tylko jeśli już nam jakieś filmy puszczano na komunikacji to były to programy z tv, a teraz męczymy się z programami omawiającymi takie sprawy jak: poszukiwanie pracy przez młodych Japończyków i sposoby rekrutacji do pracy; wolne przestrzenie w miastach :/. Zdecydowanie przydałyby się do nich napisy na dole ekranu bo zrozumienie przez większość takiego programu graniczy z cudem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Arczi

Post Wysłany: Wto Paź 28, 2008 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:
Chciałem trochę sprostować co pisał wczesniej Arczi. Minna no Nihongo to podręcznik jakiego uzywamy na PNJJ. Do nauki pisma mamy książkę "Pismo Japonskie. tom pierwszy, praca zbiorowa pod redakcja Katarzyny Stareckiej".

A tak zapomniałem o tym napisać ale Rocky już o tym napisałem
Dzieki Rocky
PS. Rocky z kim macie wkońcu PNJJ??, a i czy macie z Dr. Janasiakiem?? aha i nie wiem czy wam mówił rektor, ale podobno od II semestru mają być już jakieś praktyki
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Paź 28, 2008 11:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Niemożliwe, zeby jakieś praktyki były już na II semestrze. Cos musiałes źle rektóra zrozumieć.
Co do PNJJ to jest lekkie zamieszanie. Moja grupa ma z Yoshidą (wbrew niektórym opiniom fajny człowiek). Druga grupa miała mieć z Sasaki, ale ta raz przychodziła, raz nie i w końcu nie zdecydowała sie na podpisanie umowy. Teraz uczelnia ma podobno na oku już jakichs Japończyków, a chwilowo druga grupę uczy mgr. Plasiewicz.
Dr (kropka po doktorze? : ) Janasiak prowadzi w tym semestrze zajęcia z zaocznymi a w przyszłym bedzie prowadził zajęcia z nami.
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Sro Paź 29, 2008 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurde Janasiak jest równy gość po prostu, za**biscie wykłada i od przyszłego macie mięć z nim taa ??kurde a co z nami znowu nas zrobią w konia i wyjedzie na to ze wszystkie zajęcia będziemy mieli z Plesiewicz . Co do praktyk to może rzeczywiście źle coś skumałem bo też mi się nie wydaje żeby był już w II semestrze
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 7 z 8