Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka na WSSM w Łodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arczi

Post Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 4:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Cóż jestem po pierwszym zjeździe w wssm i moje pierwsze wrażenia są pozytywne wykładowcy są bardzo w porzo zwłaszcza p. Wybrański (naprawdę luzacki gość i ciekawie opowiada), trochę gorzej, jeśli chodzi o wykłady p. Plesiewicz (nie bardzo kumałem, co tłumaczy trochę za szybko i za mało na temat zasad pisma, ale jest na plus). Natomiast, jeśli chodzi o p. Sasaki to nie miałem okazji mieć z nią wykładów jeszcze, ponieważ nie dotarła na czas do Polski.

PS. Postanowiłem iść jednak do WSSM na zaoczne, zobaczymy jak będzie po pierwszym roku.

No i to chyba na tyle na razie aha no i czekam na wypowiedzi osób na dziennych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 7:00 pm   Odpowiedz z cytatem
A mógłbyś powiedzieć z jakich książek do gramatyki korzystacie i jakie macie materiały z pisma? Powiedziano już wam jaki zakres materiału jest przewidywany na 1 rok?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Arczi

Post Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
A mógłbyś powiedzieć z jakich książek do gramatyki korzystacie i jakie macie materiały z pisma? Powiedziano już wam jaki zakres materiału jest przewidywany na 1 rok?

Książki nam podano mniej więcej, jeśli chodzi o literaturze to: „Japońskie narracje”- Mikołaj Melanowicz, oraz „Formy w Literaturze japońskiej” tego samego autora, do gramatyki opisowej „Gramatyka japońska” – Romuald Kuszczu(nie jestem pewien czy dobrze nazwisko zapisałem), Historia Japonii tutaj raczej polecono nam przeczytać to a mianowicie „Dawna Kultura Japonii – N. Jofan, „Japonia od czasów najdawniejszych do dzisiejszych”– J.W. Hall, ale nie jestem Ci teraz w stanie powiedzieć, co mamy za książkę z pisma, bo miałem to zapisane osobno, a zakres materiału, jeśli chodzi o pismo to powiedziano nam, ze na 1 zjedzie gdzieś około 60 znaków o ile dobrze pamiętam.
No i jeśli ktoś zaznajomił się już z tymi książkami to proszę o opinie o nich, z góry dzięki za info.

PS. Jak znajde tą książke z zakresu pisma to napisze
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 9:34 am   Odpowiedz z cytatem
Romuald Huszcza, a nie Kuszcza . Książki ogólnie ok chociaż nie wiem na co wam na razie "kobyła UJotowa" (książka Huszczy) skoro i tak z niej na chwilę obecną nic nie zrozumiecie. Byłam bardziej ciekawa z czego będziecie się uczyć gramatyki praktycznej bo gramatyka opisowa to bardziej nauka językoznawcza niż języka obcego. Dziwne, że do historii nikt wam nie polecił książki Tubielewicz co jest absolutną podstawą.
Macie omawiać 60 znaków na każdym zjeździe, dobrze zrozumiałam? To sporo więc ładnie was przycisną
Powrót do góry
Yatchan

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 11:40 am   Odpowiedz z cytatem
Książka p. Huszczy jest bardzo przydatna, ale dla kogoś, kto ma już spore pojęcie o japońskim i chce zająć się gramatyką w ujęciu naukowym. Was może co najwyżej przestraszyć

Zgadzam się z Niltinco, "Historia Japonii" Tubielewicz to podstawa, lepsza niż Hall. Jeszcze dorzuciłbym "Życie codzienne w Japonii w czasach samurajów" i "Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności" Frederica. A propos, jak u was wygląda biblioteka japonistyczna? Bo dorzuciłbym z pozycji anglojęzycznych np. "History of Japan" (chyba taki był tytuł) Sansoma.

Z literatury to pewnie przyda się też 3-tomowa "Literatura Japońska" Melanowicza, a dla bardziej zaawansowanych - trylogia Donalda Keena "Seeds in the heart", "World within walls", "Dawn to the west", ale to 3 potężne cegły.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Norek

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 1:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Całkiem możliwe (w co trochę wątpię:) że polecono książki dostępne. To by było dobre, bowiem wiele z tych bardzo przydatnych tytułów jest ciężko dostępnych - a jeśli jest, to za ogromne sumy (jak na możliwości studenta:) Z drugiej strony, niektórzy wolą podać masę książek i nie liczą się z tym że pozycja X wyszła 50 lat temu w 20 egzemplarzach;)
Co do "Życia codziennego..." to uważam że te pozycje byłyby interesujące dla tych, którzy historią zainteresują się po lekturze książki profesor Tubielewicz. Do samej historii dorzuciłbym jeszcze Japonię z serii "Historia państw świata w XX wieku" - omawia dość szczegółowo zagadnienia od lat 50. XIX wieku.
Książek każdy z nas pewnie by dorzuciłby tu masę. Prawda jest taka, że jak ktoś Japonią interesuje się bardziej niż manga/anime to sięgnął już po jakieś tytuły.
A angielskojęzyczne książki - pewnie każdy zna angielski w różnym stopniu (wszak egzaminów wstępnych chyba nie było) toteż można takie tytuły traktować jako dodatek dla (bardzo) chętnych.
Pozdrawiam i powodzenia^^

Arczi

Post Wysłany: Sro Paź 01, 2008 9:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Dobra wiem już z jakiej książki będziemy korzystać do nauki pisma a mianowicie mamy mieć książkę o następującym tytule: "Minna no Nihongo", autora nie mam zapisanego , i tu pytanie czy dobra to książka??, aha no i wie może ktoś ile tak na oko można wybulić za te książki wszystkie ??. Z góry dzięki za odpowiedzi
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 2:37 am   Odpowiedz z cytatem
Do nauki pisma Minna-no Nihongo? Oo
Książka super zła nie jest, ale jej głównym celem nie jest nauczenie pisma, imo.

Rocky

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 6:03 am   Odpowiedz z cytatem
Z Minna no Nihongo o ile mnie pamięć nie myli korzystają na UAM i WSJO. Jeżeli mnie znowu pamięć nie myli to ta książka w Polsce jest podobno do zdobycia tylko w formie kesrówek w Poznaniu.

Coś takiego pisał ktoś tu, na tym forum. Jeżeli pomyyliło mi sie z innym tytułem to prosze mnie sprostować.
Powrót do góry
Yatchan

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 8:08 am   Odpowiedz z cytatem
Jofan, Hall i Tubielewicz wydane były w latach 80. , więc dostępne są (jeśli w ogóle) tylko w antykwariatach. Książki Melanowicza, chociaż nowsze, są produktem niszowym wydanym w znikomym nakładzie, więc również mogą być problemy z zaopatrzeniem. Obstawiałbym mini-księgarenkę w piwnicy orientalistyki UW.

Minna-no nihongo jest do zdobycia na www.amazon.co.jp, a w mniej legalnej formie przez torrenty. Z tym, że jest to książka do PNJJ, a nie do pisma...

Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 9:15 am   Odpowiedz z cytatem
Rocky napisał:
Z Minna no Nihongo o ile mnie pamięć nie myli korzystają na UAM i WSJO.

UAM nie korzysta z tej książki. Tylko WSJO.

Norek

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 9:17 am   Odpowiedz z cytatem
Minnę można też zamówić w księgarniach, na pewno sprowadzą, zwłaszcza że nie tylko japońskie sklepy ją oferują.
Być może u Was pojawi się jeden czy dwa egzemplarze z których będzie robione ksero, jak to jest na WSJO (jest kilka egzemplarzy a niektóre nawet wypożyczają:)
Być może do nauki pisma będziecie korzystać z Hadamitzky'ego ;)
A na serio, może ktoś dysponuje tam dobrymi materiałami i z tego będą zajęcia.
Yatchan, niektóre z książek są jak na pewno wiesz dość drogie (może nie Jofan i Hall, bo te za 30 zł. można dorwać, ale za książki Tubielewicz już sobie krzyczą niektózy sporo: Historia - w granicach 100, a "Japonia zmienna czy niezmienna" sprzedaje się za około 150 złotych, przy czym niektórzy upadli na głowy i oferują ją za 300...
Pozdrawiam!

Niltinco

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 9:41 am   Odpowiedz z cytatem
U nas przeważnie jest znana „Minna no nihongo” jako podręcznik do gramatyki, ale jest do niej kilka dodatków, w tym książka do nauki kanji, którą pewnie większość nie widziała na oczy. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać mu na maila wspomniany wcześniej podręcznik do pisma. Zastanawiam się tylko dlaczego wykładowcy wybrali akurat ten podręcznik skoro wyszedł u nas nie tak dawno lepszy i o wiele łatwiej dostępny.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 10:18 am   Odpowiedz z cytatem
Z czystej ciekawości zobaczyłbym, jak ten dodatek do nauki pisma wygląda. Mogłabyś mi przesłać lub chociaż wrzucić skany kilku stron?

Yatchan

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 11:51 am   Odpowiedz z cytatem
Wiem, że te podręczniki są drogie, dlatego też mam obawy co do sprawnego funkcjonowania japonistyki bez odpowiedniego zaplecza bibliotecznego. Co z literaturą fachową, zarówno po polsku, jak i po angielsku, japońsku, czy innych językach? Licencjat z historii oparty tylko o Halla i Jofan...

O dodatku z nauki pisma do Minna też nie wiedziałem. Ale podobnie jak Niltinco zastanawiam się, dlaczego nie używają legendarnego podręcznika z UW :)

Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 3:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Być może chodzi właśnie o ten jeden z tych dodatków do tej książki.
Tak jak napisała
Cytat:
U nas przeważnie jest znana „Minna no nihongo” jako podręcznik do gramatyki, ale jest do niej kilka dodatków, w tym książka do nauki kanji, którą pewnie większość nie widziała na oczy. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać mu na maila wspomniany wcześniej podręcznik do pisma.

I Prosiłbym Nilticon o wysłanie na maila tego podręcznika, oraz tytuł tego drugiego, o którym wspominasz:
Cytat:
Zastanawiam się tylko, dlaczego wykładowcy wybrali akurat ten podręcznik skoro wyszedł u nas nie tak dawno lepszy i o wiele łatwiej dostępny.

Z góry dzięki

Yatchan napisał:
Wiem, że te podręczniki są drogie, dlatego też mam obawy co do sprawnego funkcjonowania japonistyki bez odpowiedniego zaplecza bibliotecznego. Co z literaturą fachową, zarówno po polsku, jak i po angielsku, japońsku, czy innych językach? Licencjat z historii oparty tylko o Halla i Jofan...

Jeśli mówiąc już o zapleczu bibliotecznym o ile dobrze wiem w szkolnej bibliotece nie ma tych książkę a jeśli są to w jednym egzemplarzu xD

Ps. Zapomniałem dodać, że na następnym zjedzie mamy mieć zaliczenie z hiragany i chyba jeszcze katakany. Także myślę, że poziom w miarę dobry jest , aha i tak w ogóle jest ktoś jeszcze oprócz mnie na tych zaocznych z naszego forum, bo o ile wiem Rocky i jabcook są na dziennych. A wiem, że pare osób miało iść na zaoczne też
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 6:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Yatchan napisał:
a-no nihongo jest do zdobycia na www.amazon.co.jp, a w mniej legalnej formie przez torrenty. Z tym, że jest to książka do PNJJ, a nie do pisma...

Na google books jest pełnio ksiązek do nauki japońskiego "Minna..." też.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Yatchan

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 9:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Rozumiem, że lubisz się uczyć z książek z powyrywanymi kartkami?

Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 5:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakby co to dzisiaj zmienił sie plan dla studiów stacjonarnych. Nowy plan: http://www.wssm.edu.pl/files/plany/FJD_I.doc

Poza tym Wybrański dzisiaj zapowiedział, ze bedziemy robić na tydzień 25 kanji.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Paź 06, 2008 6:00 pm   Odpowiedz z cytatem
No bardzo ładnie stoicie zarówno z ilością zajęć z japońskiego jak i przerabianych kanji na tydzień :). Może jednak Wilq wreszcie się postarał i stworzył coś na odpowiednim poziomie .
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8