Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Poznańska japonistyka w Japońskiej TV :-)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~*~MiAkA~*~

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 3:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakiś czas temu w Polsce gościła ekipa japońskiej telewizji, przygotowująca program Waratte koraete. W tej serii jeżdżą oni po świecie, odwiedzając uniwersytety, które oferują możliwość studiowania japonistyki.
W Polsce materiał kręcony był w Poznaniu, Warszawie i Krakowie, jednak ostatecznie wyemitowano tylko to, co nakręcono w Poznaniu (Wg nieoficjalnych informacji studenci UAMu po prostu wypadli lepiej).
W każdym razie, gdyby ktoś chciał sobie ten fragment programu dot. Polski obejrzeć, oto link :
http://video.google.pl/vi...&hl=pl
Enjoy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Pisałam o tym na innym forum ale śmiało powtórzę. Jestem pod wrażeniem poziomu japonistów z UAMu jak i tego, że przezwyciężyli tremę przed kamerą. Oczywiście ponieważ pokazano ludzi z różnych lat to i poziom znajomości japońskiego był różny ale widać, że ci ludzie coś robią na zajęciach, a nie tylko siedzą i się uśmiechają do wykładowcy ;P.
Szkoda, że nie pokazano materiału nakręconego na UJ i UW bo chciałabym zobaczyć jak każda japonistyka wypada na tle pozostałych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Ha! to jednak nie do końca tak.
Warszawska japka też dostała swoje kilkanaście minut w kolejnym odcinku programu. Mimo opinii ludzi zaangażowanych w realizację o różnicy poziomów muszę powiedzieć,że stolicy wcale źle nie wypadła :)
a oto linka http://video.google.pl/videoplay?docid=-4107867668049593399&hl=pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
No proszę, może i relację z UJ pokażą :). Szkoda, że mój obecny poziom nie pozwala na zrozumienie wszystkiego . Mimo, że ci studenci fajnie mówili po japońsku (choć nie wiem czy bezbłędnie) to i tak bardziej podobał mi się filmik z UAMu . Nie wiem jak innych ale mnie te filmiki mobilizują do nauki .
Powrót do góry
Papillon

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie powiem, ten filmik porządnie mną wstrząsnął (oczywiście mega-pozytywnie!). Studenci UAM-u (i nie tylko) wymiatają i to przez duże "W", ja tu się spodziewałem że będą coś bezsensownego bełkotać przed kamerą, a tu taki szok (SUPER) kamerą zbytnio się nie przejmowali, wszystko co do nich się mówiło po Jap. raczej rozumieli i szybko odpowiadali .
Dwa słowa do Was- BRAWO i RESPEKT (szczególnie dla tego drugiego studenta i studentki z pokojem japońskim). Nie zrobiliście Nam wstydu !!! dzięki za link, miło się oglądało. Pozdrawiam Grzegorz

P.S
Cytat:
Nie wiem jak innych ale mnie te filmiki mobilizują do nauki

Dokładnie^^ Aż chce się uczyć

Maikeru

Post Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Nie wiem jak innych ale mnie te filmiki mobilizują do nauki .

Nom, coś w tym jest.
Aż mam ochote je puścić na WSJO "ucze się dużo,a na pewno zamierzam co najmniej tyle co ludzki z uamu lub więcej jeśli będzie trzeba, będe się starał, inteligentny jestem i pracowity też. Macie pomysł jak to wykorzystać żeby były co najmniej takie efekty?"

Bo nie znosze marnotrastwa, szczególnie ludzkiego potencjału i wiem że jest u nas wiele obiecujących osób. Uporządkujemy sprawy i bierzemy się do pracy od przyszłego semestru, co? :) To kieruję również do kadry.

一緒に頑張れば、できるのではないでしょうか!

A teraz wracam do pisania magisterki, jeszcze 50 stron minus 3 i pół
Powrót do góry
himonoonna

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 2:10 am   Odpowiedz z cytatem
uważam, ze japoniści UAMu wypadli śrenio (choć nie mówię, że źle). Nie wiem, czy to trema, czy jakieś inne okoliczności...

I sprostowanie, na UJ nie kręcono tego progamu, mimo chęci zarówno ze strony japońskiej jak i studentów. Podobno nie dograno terminów, głównie z winy wykładowców.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:20 am   Odpowiedz z cytatem
zacznijmy też od tego że takie programy są kręcone z przygotowania... bo zapewnie tym Japońcą zalerzało żeby nagrać dobry materiał jjak i studentom żeby dobrze wypaść.

アジアン・カンフー・ジェネレーション - ムスタング
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Niltinco

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:36 am   Odpowiedz z cytatem
Maikeru jasne, że bierzemy się do pracy . Od tego semestru będzie wreszcie normalna komunikacja więc nasz poziom mówionego japońskiego pewnie podskoczy . Przydałoby jeszcze zebrać jakąś grupę ludzi i iść walczyć o dodatkowe zajęcia. W końcu musi nam się udać to wywalczyć.
Akiko nie wiem czy było to reżyserowane czy nie, a jeśli tak to chyba nie wszyscy się przygotowali ;P. Jak dla mnie to i tak bardzo fajnie to wyszło i szkoda, że nie nakręcono materiału z UJ.
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:41 am   Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie właśnie UAM wypadł rewelacyjnie, kilka razy sobie oglądałem i zawsze jestem pod wrażeniem.
Mnie na przykład nie podobało się u studentów japonistyki z UW to, jak napisali na tabliczkach. Pomijam pierwszego chłopaka który był chyba najbardziej obyty (jeśli chodzi o materiał z UW). Przyjrzyjcie się.
Na UAMie na przykład można było posłuchać studentów trzeciego i czwartego roku (przede wszystkim), podczas gdy na UW pałeczkę przejęli studenci piątego roku (i ta dziewczyna, jak dobrze pamiętam, z czwartego). Sam zdawałem w przeszłości tylko na japonistykę uamowską, słysząc same dobre opinie o sposobie nauczania, co materiał ów tylko potwierdził.

Pozdrawiam!

slawek15

Post Wysłany: Pią Lut 15, 2008 11:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Ten program, przynajmniej na UAMie, nie był kręcony z przygotowania. Tzn. studenci wiedzieli, że materiał będzie kręcony i kiedy, ale nie wiedzieli, co reporterzy wymyślą i jakie pytania im zadadzą, więc o żadnym wyreżyserowaniu nie ma mowy.
Uważam, że w kwestii językowej lepiej wypadł UAM, jednak muszę przyznać, że studenci z W-wy jakby byli mniej stremowani, przynajmniej ci, którzy występowali.
A w Krakowie ich nie było? hmmm.. mówili, że mają jechać :) szkoda...
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sob Lut 16, 2008 12:13 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Ten program, przynajmniej na UAMie, nie był kręcony z przygotowania. Tzn. studenci wiedzieli, że materiał będzie kręcony i kiedy, ale nie wiedzieli, co reporterzy wymyślą i jakie pytania im zadadzą, więc o żadnym wyreżyserowaniu nie ma mowy. .

mam w dalekiej rodzinie fotoreportera z prawdziwego zdarzenia więc pisze co on mi przekazał

アジアン・カンフー・ジェネレーション - ムスタング
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
slawek15

Post Wysłany: Sob Lut 16, 2008 10:38 am   Odpowiedz z cytatem
:) Ale mogę cię zapewnić, że tym razem tak nie było. Reporterzy z Japonii wręcz zaskoczyli niektórych, a innych po prostu wkurzyli, bo momentami sie trochę narzucali i wpychali "z butami" na zajęcia, ale mniejsza z tym, reportaż był fajny :) Ludzie obawiali się trochę, czy to nie będzie przypadkiem tak, że studenci pokazani zostaną na zasadzie "małpek w zoo", z których można się pośmiać, ale suma sumarum muszę stwierdzić, że było fajnie.
Powrót do góry
Dakki

Post Wysłany: Pią Lut 29, 2008 10:23 pm   Odpowiedz z cytatem
No ja jestem pod MEGA wrażeniem. Studenci dali radę, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co mówili, ale dobrze, że przynajmniej oni widzieli Dla tej blondynki, ktora zaprosiła ich do mieszkania to szacun za dobrą zanajomośc języka. Jakby nie patrzeć dogadywała się bez problemu. Mam tylko pytanie....ta dziewczyna z grzywką rozbawiła oglądających ją Japończyków tym "anone", prawda ??
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pią Lut 29, 2008 10:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Dakki napisał:
Mam tylko pytanie....ta dziewczyna z grzywką rozbawiła oglądających ją Japończyków tym "anone", prawda ??

Tak.
Warto dodać, że ona, oraz jeszcze dwóch innych studentów (ten od judo oraz ten z wielką czapką i parasolem :) ) przebywa teraz w Japonii na zaproszenie japońskiej telewizji. Zostali zaproszeni do innego programu. Nie pamiętam teraz szczegółów, ale jak wrócą, to pewnie opowiedzą.
Powrót do góry
~*~MiAkA~*~

Post Wysłany: Sob Mar 01, 2008 9:59 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
[
Warto dodać, że ona, oraz jeszcze dwóch innych studentów (ten od judo oraz ten z wielką czapką i parasolem :) ) przebywa teraz w Japonii na zaproszenie japońskiej telewizji. Zostali zaproszeni do innego programu.

Zostało zaproszonych więcej studentów ale niektórzy prawdopodobnie odrzucili zaproszenie bo wyjazd będzie podczas jakiś tam egzaminów na stypendium, więc studentom bardziej zależy na tym...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Sob Mar 01, 2008 10:46 am   Odpowiedz z cytatem
Więcej studentów to chyba z całej Polski, o z UAMu (a o Poznaniu tylko mówiłem) pojechało troje.
Faktycznie nakłada się to z egzaminem ustnym na stypendium w ambasadzie, ale z tego, co wiem, to ci, którzy mają ten egzamin zdawać, wrócą wcześniej po prostu z Japonii i powinno być ok.
Powrót do góry
Aiko Asakura

Post Wysłany: Sob Mar 01, 2008 9:26 pm   Odpowiedz z cytatem
wow...fajnie to wsyzstko wygląda...dla takego "COŚ" warto chyba sie uczyc:):)
Powrót do góry
Dakki

Post Wysłany: Sro Mar 05, 2008 4:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Łaaaaaaaaaaa umieram z zazdrości dosłownie !!!!!!!! Nie dość, że są w Japonii to jeszcze zaproszeni do japońskiego programu *.*!! Zazdroszcze im jak nie wiem

slawek15 napisał:
Faktycznie nakłada się to z egzaminem ustnym na stypendium w ambasadzie

możnaby sie dowiedziec o takowym egzaminie czegoś więcej??
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sro Mar 05, 2008 5:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Dakki napisał:
możnaby sie dowiedziec o takowym egzaminie czegoś więcej??

a co chcesz wiedzieć?
On jest przeznaczony tylko dla studentów japonistyki (publicznej) po zdaniu egzaminu pisemnego.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2